Luonnononnettomuudet maailmalla

Ihmisiin, yhteiskuntaan ja luontoon liittyvät onnettomuudet vuodesta 2010 alkaen.
Post Reply
User avatar
will
Posts: 2580
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Norjan maanvyöry 30.12.2020

Post by will »

Kaksi kolmesta kateissa olleesta Gjerdrumin juoksusavionnettomuuden uhrista on löydetty menehtyneinä kahden metrin syvyydestä saven seasta. Uhrien paikallistamisessa käytettiin koiria. Kyseessä ovat ilmeisesti ne kaksi henkilöä, jotka ehtivät poistua vyöryvälle savelle kotoaan juuri ennen rakennuksen luhistumista perustustensa päälle, kolmannen jäädessä raunioihin ja säilyttäessä henkensä. Viimeisen, yhä kateissa olevan vyöryn uhrin otaksutaan kuolleen.

Gjerdrumin juoksusavionnettomuus luetaan lajissaan Norjan suurimpien joukkoon.


Image
Kuva: Kambiz Zakaria / NRK

https://www.nrk.no/nyheter/leirskredet- ... 1.15307406
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000007793317.html

Moderaattorin lisäys 23.3.2021:
Wikipedian mukaan viimeinen kateissa olleista vyöryn uhreista on löydetty 22.3.2021. Hän oli nimeltään Rasa Lasinskiene ja iältään 49 vuotta. Onnettomuudesta on meneillään sekä poliisitutkinta että asiantuntijatutkimus, jolle on annettu aikaa ensi elokuuhun asti. Onnettomuus on aiheutunut juoksusavikerroksen purkautumisesta pois paikoiltaan. Tutkinnan kohteena on sellainen mahdollinen ihmistoiminta, joka olisi myötävaikuttanut purkautumisen alkamiseen tai syntyneisiin vahinkoihin, henkilövahingot mukaan lukien.
User avatar
-Uta-
Posts: 4062
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Islannissa käynnissä tulivuorenpurkaus - Krysuvikin tulivuorijärjestelmä

Post by -Uta- »

Islannissa on käynnissä tulivuorenpurkaus – tapahtumaa ennakoitiin jo vajaa kuukausi sitten.
Alueen läheisyydessä ei ole asutusta.
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/881 ... ee692d19bb
Tänään klo 1:55

Islannissa Reykjavikin lähellä on käynnissä tulivuorenpurkaus. Asiasta kertovat useat kansainväliset mediat.
Islannin meteorologian laitoksen mukaan purkaus on käynnissä noin 40 kilometrin päässä Reykjavikista
Fagradalsfjall-vuorella.

Laitoksen mukaan Krysuvikin tulivuorijärjestelmä ei ole ollut aktiivinen 900 vuoteen. Aluetta on kuitenkin valvottu tiiviisti helmikuun lopussa sattuneen maanjäristyksen jälkeen. Islannin ilmatieteen laitos sai ensitiedon järjestelmässä tapahtuvasta purkauksesta hieman ennen iltakymmentä.

Lentoliikenne maan suurimmalle lentokentälle Keflavikille on keskeytetty purkauksen vuoksi.

MATIAS HAIKONEN /IL

---

https://www.theguardian.com/world/2021/ ... -reykjavik :

Image
The volcano erupting close to Fagradalsfjall on the Reykjanes peninsula, Iceland.
Photograph: Icelandic Meteorological Office/Twitter
User avatar
will
Posts: 2580
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Islannissa käynnissä tulivuorenpurkaus - Krysuvikin tulivuorijärjestelmä

Post by will »

Videoita:
https://icelandmonitor.mbl.is/news/news ... on_videos/

Linkissä purkauksen johdosta kuultu geofysiikan emeritusprofessori Pall Einarsson pitää purkausta niin pienenä, että sille mahdollisesti ei tulla antamaan edes nimeä. Se saattaa kuitenkin aloittaa alueella uuden purkauskauden, joka voi kestää 200-300 vuotta, kuten edellinen. Nykyisen purkauksen laavat tulisivat peittymään uusien kerrosten alle.

Seurantaa:
https://www.volcanodiscovery.com/reykja ... ivity.html

Image
Kuva (IMO / twitter): Purkauksen paikka reliefikartalla

Sivuston mukaan maanjäristysten ilmaisema n. 500m pitkä rako on muodostanut kivisulalla täyttyneen juonen, jonka sisältö pursuaa pinnalle yhdestä suuremmasta ja muutamasta pienemmästä keskuksesta. Jonkin ajan kuluessa suurin purkauskanava todennäköisesti muotoutuu ainoaksi kivisulan virtausreitiksi ja sen päälle kehittyy pieni tulivuorenkeila. Purkauksen kestoa on vaikea arvioida, mutta 4-6km:n syvyydessä jatkuvat maanjäristykset antavat viitteitä siitä, että kivisulan purkautumistiet voivat muuttua ennen sulan kiven lähteen ehtymistä. Magma on juoksevaa eikä tuhkaa muodostu juuri lainkaan, mutta tulivuoriperäiset kaasut muodostavat riskin ihmisille lähelle mentäessä, koska purkaus on laaksossa, missä ne saattavat kertyä paikoilleen. Purkaus uhkaa peittää Islannin asuttamisen ajalta peräisin olevan arkeologisen kohteen ikuisiksi ajoiksi. Hätäkaivaukset ovat käynnissä.

Pohjois-Amerikan ja Euraasian mannerlaatat ovat kuluneen purkauksettoman 800 vuoden mittaisen jakson aikana erkaantuneet toisistaan puolen toistakymmentä metriä. Nyt on arvioitu, että laavalla täyttynyt purkausrako on n. metrin levyinen. Rakokapasiteettia on siis vielä jäljellä, vaikkakaan ei tiedetä tarkkaan missä muut raot ovat tai minne ne tulevat aukeamaan ja missä järjestyksessä ne tulevat toimimaan purkauskanavina.

Tämänkertainen purkauskohta ja Reykjanesin hautavajoama ovat itään turistikohteesta "Silta mannerten välillä". Saattaa olla, että Pohjois-Amerikan laatta liukuu karkuun Euraasian laatalta länteen päin tunnetulla nopeudella 2cm vuodessa ja reunallaan jättää Maan vaippaa paljaaksi litosfäärikerroksesta. Siihen tilaan sitten tursuu basalttista kivisulaa astenosfääristä, muodostaen rakopurkauksia ja tulivuoria sekä lopulta uutta litosfääriä.
Post Reply