Luonnononnettomuudet maailmalla

Ihmisiin, yhteiskuntaan ja luontoon liittyvät onnettomuudet vuodesta 2010 alkaen.
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Luonnononnettomuudet maailmalla

Post by -Uta- »

Kaksi hurrikaania iskee samaan paikkaan muutaman päivän sisällä toisistaan Yhdysvaltain etelärannikolla
– evakuointimääräys annettu
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/028 ... 5d1357989f
sunnuntai 23.08.2020 klo 19:38 (muokattu eilen klo 15:09)

Image

Marco ja Laura ovat tällä hetkellä trooppisia myrskyjä,
mutta molempien on ennustettu voimistuvan hurrikaaneiksi.

Matalilla rannikkoalueilla asuville Louisianan asukkaille annettiin sunnuntaina evakuointikäsky, kun hurrikaaneiksi voimistuvat myrskyt Marco ja Laura iskeytyvät Yhdysvaltain rannikon alueelle lähipäivinä, uutisoi Reuters. Hurrikaanien ennustetaan tuovan alueille voimakkaita tuulia ja rankkasateita. Trooppisen myrskyn, Marcon, ennustetaan osuvan Louisianaan maanantaina. Sitä seuraa Laura-myrsky, joka on tällä hetkellä Dominikaanisen Tasavallan yllä. Lauran on ennustettu iskevän Louisianaan torstaina.

Forecan julkaisun mukaan Marco on saapunut vähän aikaa sitten Meksikonlahdelle ja se liikkuu hitaasti kohti Louisianaa. Marco on voimakkuudeltaan tällä hetkellä trooppinen myrsky, mutta sen ennustetaan voimistuvan ensimmäisen luokan hurrikaaniksi lähitunteina. Ennusteiden mukaan se iskeytyy rannikolle paikallista aikaa maanantain ja tiistain välisenä yönä.

Myös Laura on tällä hetkellä trooppinen myrsky. Ennusteiden mukaan se tulee liikkumaan Kuubaa pitkin Meksikonlahdelle, jossa voimistuu ensimmäisen tai jopa toisen luokan hurrikaaniksi ennen iskeytymistään maihin Louisianan ja Texasin osavaltioiden alueella.

Kansallisen hurrikaanikeskuksen sääennustaja Stacy Stewart varoitti sunnuntaina, että Yhdysvaltain rannikolle saapuvat hurrikaanit voivat johtaa pitkäaikaiseen vaaralliseen säähän. Virkamiehet määräsivät Louisianan rannikon matala-alueiden asukkaita pakolliseen evakkoon sunnuntaina. Yhdysvaltain rannikkovartiosto esitti myös varoituksensa koskien New Orleansin satamaa ja kehotti aluksia suunnittelemaan joidenkin alueiden evakuointia.

Tulva- ja evakuointimahdollisuudet nostattivat huolta myös koronan leviämisestä. New Orleansin suurin yksityinen työnantaja, Tulanen yliopisto, ilmoitti sulkevansa testauskeskuksen maanantaina mahdollisten tulvien ja sähkökatkojen vuoksi ja kehotti opiskelijoita noudattamaan ohjeita sosiaalisen etäisyyden pitämisestä muihin.

Lähde: Reuters, Foreca

JULIA VALTANEN /IL
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Luonnononnettomuudet maailmalla

Post by -Uta- »

Trooppinen myrsky Marco ehti saada 1-luokan hurrikaaniluokituksen. Se kuitenkin
heikentyi trooppiseksi matalapaineeksi. Marcon rauhoittuminen säästi Meksikonlahden kahdelta samanaikaisesti alueella liikkuvalta hurrikaanilta. Kaksoishurrikaania ei ole Meksikonlahdella ainakaan 150-vuotisen kirjatun historian aikana koettu.

Hurrikaani Laura
https://fi.wikipedia.org/wiki/Hurrikaani_Laura
Trooppinen hirmumyrsky Karibian ja Yhdysvaltojen etelärannikon alueella Atlantin valtamerellä. Laura oli vuoden 2020 Atlantin hurrikaanikauden kahdestoista nimetty myrsky ja ensimmäinen toiseksi voimakkaimman eli 4. luokan hurrikaani Saffirin–Simpsonin hurrikaaniasteikolla. Myrsky aiheutti yli 20 ihmisen kuoleman ylittäessään Haitin ja Dominikaanisen tasavallan. Se katkoi sähköt yli miljoonalta ihmiseltä, aiheutti maanvyöryjä ja katkoi kulkuyhteyksiä kaupunkeihin. Laura rantautui Texasin ja Louisianan rannikolle 26. elokuuta 2020. Sen tieltä evakuoitiin yli puoli miljoonaa ihmistä.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Egeanmeren maanjäristys 2020

Post by -Uta- »

Egeanmeren maanjäristys 30. lokakuuta 2020 tapahtui Egeanmerellä Kreikan Sámoksen saaren ja Turkin rannikon välisellä merialueella. Se oli magnitudiltaan 7,0. Järistys oli poikkeuksellisen pitkäkestoinen. Järistys aiheutti suurimmat tuhot Turkin İzmirissä, jossa kuoli kuusi henkeä. Kreikassa se tuntui erityisesti Sámoksella, jossa kuoli kaksi henkeä. Saarella suurimmat tuhot olivat Sámoksen kaupungissa ja Karlóvasissa. Kreikassa järistys tuntui myös erityisesti Dodekanesiassa ja Kykladeilla. Se tunnettiin myös Ateenassa ja Kreetan Iraklionissa saakka. (Wikipedia)

Image
Egeanmeren laatta (myös Egean/Aigeian (meri)laatta, Helleeninen laatta) on pieni mannerlaatta Egeanmeren alueella Kreikan ja Turkin välissä. Laatalla sijaitsevat Egeanmeren ja Egeanmeren saarten pääosan lisäksi Peloponnesoksen niemimaa, Keski-Kreikka ja Kreeta sekä Vähän-Aasian länsiosa. Laatan pohjoispuolella sijaitsee Euraasian laatta, eteläpuolella Afrikan laatta, länsipuolella Adrianmeren laatta ja itäpuolella Anatolian laatta. Egeanmeren laatan olemassaoloa esitti ensimmäisen kerran D. P. McKenzie (1970, 1972). (Wikiwand)
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Egeanmeren maanjäristys 2020

Post by -Uta- »

https://finlandabroad.fi/web/tur/ajanko ... tys/384951
Suomen suurlähetystö, Ankara

Egeanmerellä on tapahtunut voimakas maanjäristys
Kosin saaren ja Turkin Egeanmeren rannikon välisellä alueella on tapahtunut voimakas maanjäristys (6,7 magnitudia) 21.7. klo 1:31. Suurlähetystö seuraa tilannetta. Alueella mahdollisesti olevia suomalaisia pyydetään olemaan yhteydessä omaisiinsa ja seuraamaan paikallisten viranomaisten ohjeita. Hätätapauksissa voi ottaa yhteyttä Ulkoministeriön päivystyskeskukseen puh. +358 9 160 55 555.

---

Image
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Egeanmeren maanjäristys 2020

Post by -Uta- »

Egeanmeren rannikolla tapahtuneen maanjäristyksen pelastustyöt jatkuvat – järistys kylvi tuhoa Turkin Izmirin rannikkokaupungissa
https://www.uusimaa.fi/uutissuomalainen/3149209
UUTISSUOMALAINEN 31.10.2020 17:13


Image
Elonjääneiden etsintää romahtaneen rakennuksen raunioista Turkin Izmirissä tänään. AFP / LEHTIKUVA


STT–AFP

Turkissa pelastustyöntekijät ovat jatkaneet maanjäristyksessä sortuneiden rakennusten raunioihin mahdollisesti jääneiden ihmisten etsintää. Kuolonuhrien määrä on noussut 28:aan. Lisäksi noin 800 ihmistä on loukkaantunut.

Kreikka on tähän mennessä ilmoittanut kahdesta kuolonuhrista.

Voimakas maanjäristys tapahtui perjantaina Egeanmeren rannikolla. Järistys aiheutti myös pienen tsunamin. Turkin viranomaisten mukaan maanjäristys oli voimakkuudeltaan 6,6, mutta Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskuksen USGS:n mukaan järistyksen voimakkuus olisi ollut suurempi, 7,0.

Maanjäristys kylvi Turkissa pääosin tuhoa rannikolla sijaitsevassa Izmirin kaupungissa. Noin kolmen miljoonan asukkaan Izmir on yksi Turkin suurimmista kaupungeista.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Luonnononnettomuudet maailmalla

Post by -Uta- »

Voimakas Nivar-sykloni rantautui Intiaan – kymmenet tuhannet paenneet myrskyn tieltä
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/voi ... #gs.luf4co
JULKAISTU TUNTI SITTEN

Voimakas sykloni on rantautunut Intiaan. Nivar-sykloni saavutti Intian etelärannikon varhain aamulla, jolloin sen tuulet puhalsivat kovimmillaan jopa yli 36 metriä sekunnissa.

Kymmenet tuhannet ihmiset ovat paenneet syklonin tieltä, ja tuhansia pelastusviranomaisia on lähetetty apuun maan eteläisiin osavaltioihin. Paikallisen median mukaan ainakin yksi ihminen on saanut surmansa syklonin aiheuttamien tuhojen johdosta.

---

Image
FOTO: R. PARTHIBHAN / AP
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Norjan maanvyöry 30.12.2020

Post by will »

Norjalle tyypillisen juoksusaven geotekniset ominaisuudet ovat jälleen yllättäneet maan rakennuslupaviranomaiset ja rakentajat: Osa asuinalueesta taloineen päivineen on valunut tiehensä yön selkään. Kymmenkunta ihmistä on kateissa ja tuhannen verran evakkoja järkyttyneitä, kuten luonnollisesti myös aluerakentaja ja poliitikot.

Pelastustyöt jatkuvat. Alueelle on maapohjan luhistumisriskin vuoksi turvallista mennä vain helikopterilla.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000007711505.html

Image
Vyöryalueen viistoilmakuva tilanteen ollessa vielä kesken (HeSa)

Juoksusavipohja on tukeva, kunnes joltakin nurkaltaan rupeaa käyttäytymään nesteen tavoin ja valuu alavampaan paikkaan. Nesteytyneen alueen reuna etenee kiinteältä vaikuttaneeseen savialueeseen, joka purkautuu pois savivirtana. Päälle rakennetut tiet ja rakennukset lähtevät mukaan, monet aluksi kokonaisina tai isoina kappaleina, vasta myöhemmin luhistuen vellovan savimassan sekaan.

Ilmastonmuutos tässä varmaan on ollut takana. 8-)
User avatar
skoune
Posts: 1145
Joined: Sun Jul 08, 2012 9:34 am

Re: Norjan maanvyöry 30.12.2020

Post by skoune »

will wrote: Thu Dec 31, 2020 3:24 am Norjalle tyypillisen juoksusaven geotekniset ominaisuudet ovat jälleen yllättäneet maan rakennuslupaviranomaiset ja rakentajat: Osa asuinalueesta taloineen päivineen on valunut tiehensä yön selkään. Kymmenkunta ihmistä on kateissa ja tuhannen verran evakkoja järkyttyneitä, kuten luonnollisesti myös aluerakentaja ja poliitikot.

Pelastustyöt jatkuvat. Alueelle on maapohjan luhistumisriskin vuoksi turvallista mennä vain helikopterilla.
...
Isäni kasvattama "sisarpuoleni" (ei sukua minulle geneettisesti) asuu perheineen juuri tuolla. Hänen mukaansa tilanne on katastrofaalinen, mutta heidän talonsa ei ainakaan vielä eilen ollut "lähtenyt liikkeelle".
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Luonnononnettomuudet maailmalla

Post by will »

Norjan maanvyöryalueelta on tänään löydetty yksi kuolonuhri, kertoi poliisin edustaja Roy Alkvist tiedotustilaisuudessa. Kateissa on edelleen yhdeksän ihmistä, joiden etsinnät jatkuvat.

– Me jatkamme väsymättä etsintöjä, hän sanoi.
Kuntaa varoitettiin rakentamisesta jo vuosia sitten

Hydrologi Steinar Myrabö sanoo Eidsvoll Ullensaker Blad -lehdelle varoittaneensa kuntaa jo vuonna 2008, kun aluetta aiottiin alkaa rakentaa. Hän oli silloin Norjan rautatielaitoksen pääinsinööri. Tuolloin alueella tulvi puro, mistä seurasi eroosiota. Hän kehotti kuntaa silloin keskeyttämään rakennustyöt alueella ja tarkastelemaan vesitilannetta.

– Kukaan ei tiedä, mikä aiheutti tämän romahduksen, mutta tiedän, että kunta ei kuunnellut varoitusta.

Alue oli kuitenkin noteerattu korkeimpaan eli viidenteen riskiluokkaan sortumavaaran takia, kun rakennuslupia myönnettiin vuonna 2005. Norjan geotekninen instituutti NGI vaatii näissä tapauksissa tarkkoja maaperätutkimuksia, ja rakennuttaja Odd Saether sanoo, että ohjeita noudatettiin.

Ilmakuvat alueelta näyttävät, että siellä kasvoi puita ennen rakennustöiden aloittamista. Kun työt valmistuivat, oli kaikki puut kaadettu.
https://www.is.fi/ulkomaat/art-20000077 ... t=promobox

Tekniseltä kannalta onnettomuus olisi voinut seurata siitä, että epävakaata aluetta juuristollaan suojannut puusto oli kaadettu ja sateiden vuoksi tulviva puro aiheuttanut uuden eroosiotörmän, mistä savi olisi lähtenyt esteettä juoksemaan.

Hallinnolliselta kannalta mahdollisena osasyynä on saattanut olla tarve rakentaa juuri sinne minne rakennettiin, vaikka sen tiedettiin olevan riskialuetta.

Image

Viistoilmakuvassa ylhäällä oikealla sijaitseva puustoinen maatilan kotimäki on puoliksi säästynyt vyörymältä. Se voisi johtua maaperän erilaisuudesta mutta myös puiden suojaavasta vaikutuksesta. Ainakin yksi iso puu on lähtenyt vyöryn matkaan, ollen yhä pystyssä juuristonsa sitoman maalaatan varassa vyöryn päällä.
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Luonnononnettomuudet maailmalla

Post by will »

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000007718166.html

Artikkelin kuvassa maa on valunut vasemmalta oikealle, alamäkeen. Kuvan mukaan oikealta vasemmalle (päinvastaiseen suuntaan) siirtyneen vyöryn takareunan eteneminen olisi pysähtynyt isojen rakennusten paalutuksiin. Niiden välissä olleet keveämmät rakennukset paaluineen olisivat lähteneet vyöryn matkaan. Jos näin, niin tavallallan paradoksaalisesti raskaammat ja alustaa enemmän kuormittaneet rakennukset olisivat selvinneet vyörystä paremmin kuin keveät.

Kymmenestä kadonneesta on löydetty seitsemän menehtyneinä.. Se viittaa siihen, että rakennusten pohjalaatat ovat enimmäkseen pysyneet vyöryn pinnalla. Uhrit ovat mahdollisesti kohtalokkaasti jääneet luhistuvien talojen rakenteiden alle puristuksiin.

Image
Kuva: Cornelius Poppe / AFP
Post Reply