Raahe - Viikon sisällä 2 naista henkirikoksen uhrina

Ratkaisemattomat henkirikokset vuodesta 2010 alkaen
Forum rules
Uusien ketjujen nimissä tulisi mainita vähintäänkin tapahtumapaikka ja vuosi.
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 3596
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Raahe - Viikon sisällä 2 naista henkirikoksen uhrina

Post by -Uta- »

Kaksi naista joutunut henkirikoksen uhriksi Raahessa: Poliisi ottanut kiinni yhden henkilön
https://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikk ... gs.ejl9v3E
Julkaistu 21.09.2017 14:53

Poliisi selvittää, onko Raahessa viikon sisällä tapahtuneiden kahden henkirikoksen välillä jokin yhteys.

Raahessa löydettiin lauantaina kaupungin keskustan tuntumassa sijaitsevalta tyhjältä tontilta 25-vuotias kuollut nainen. Uhrin löysi koiraa ulkoiluttamassa ollut henkilö.

Eilen poliisi tiedotti, että Piehingistä löytyi kuolleena noin 65-vuotias nainen. Omaiset löysivät naisen yksityisasunnosta.

Molempien naisten epäillään joutuneen henkirikosten uhriksi. Poliisi on ottanut yhden henkilön kiinni rikoksesta epäiltynä, mutta läpimurtoa asian tutkinnassa ei ole saatu. Poliisin mukaan sosiaalisessa mediassa kiertää kuva miehestä joka ei ole poliisin julkaisema. Kuvan levittämiseen kansalaisilla ei ole mitään tarvetta, poliisi ohjeistaa tiedotteessaan. Järkyttävistä tapahtumista huolimatta yleinen turvallisuus ei ole poliisin arvion mukaan vaarantunut Raahen seudulla.
User avatar
-Uta-
Posts: 3596
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Raahe - Viikon sisällä 2 naista henkirikoksen uhrina

Post by -Uta- »

Ylivieska-Raahen käräjäoikeus vangitsi todennäköisin syin kahdesta taposta epäillyn miehen
poliisin vaatimuksesta

http://www.poliisi.fi/tietoa_poliisista ... anguage=fi
22.09.2017
Oulu

Raahessa tapahtuneiden kahden henkirikoksen tutkinta on jatkunut edelleen tiiviinä. Tutkinnassa selville saatujen seikkojen perusteella poliisi esitti 20.9.2017 kiinniotettua miestä vangittavaksi Ylivieska-Raahen käräjäoikeudelle. Käräjäoikeus vangitsi tänään 22.9.2017 miehen todennäköisin syin epäiltynä kahdesta taposta.
Raahelainen mies on syntynyt 1975 ja uhrit olivat hänelle entuudestaan tuttuja.

Tapauksen tutkinta on edelleen pahasti kesken ja poliisi ei tutkinnallisista seikoista johtuen tiedota asiasta tässä vaiheessa enempää.

Tapaukset ovat luonnollisesti puhuttaneet ja huolettaneet Raahen seudulla. Poliisi haluaa edelleen korostaa, että yleinen turvallisuus ei ole vaarantunut Raahen seudulla ja huhut vapaana liikkuvasta tappajasta voidaan lopettaa.
User avatar
härkä
Posts: 6833
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Raahe - Viikon sisällä 2 naista henkirikoksen uhrina

Post by härkä »

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/2017092 ... 5_u0.shtml

Kahden naisen taposta epäilty raahelaismies vastusti somessa naisiin kohdistuvaa väkivaltaa
Maanantai 25.9.2017 klo 19.59
Sukunimensä vaihtanut mies on aiemmin syyllistynyt taksin varastamiseen.
Raahen kaksoissurmasta todennäköisin syin epäitynä vangitulla miehellä ei tiettävästi ole laajaa rikoshistoriaa.
Taksikuskina työskennellyt mies on syyllistynyt aiemmin taksin varastamiseen.
Sosiaalisessa mediassa epäilty ilmoitti vastustavansa naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa väkivaltaa.

Raahessa kaksi surmaa viikon sisällä - poliisi: "selvitetty myös rikosten välistä yhteyttä"
Kahden naisen taposta epäilty vuonna 1975 syntynyt raahelaismies kertoi Facebook-profiilissaan vastustavansa naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa väkivaltaa. Kuva on päivätty viime vuoden marraskuulle.
Sosiaaliseen mediaan mies on lisännyt myös kuvan Arpinaama-elokuvan gangsteri Tony Montanasta, jota näytteli Al Pacino.

Yhdessä kuvassa miehen kuvan yhteydessä on kulttisarja Twin Peaksin logo. Sarjan alkuperäinen tarina käynnistyy siitä, kun pikkukaupungista löytyy nuoren naisen ruumis.
Lauantaina 16. syyskuuta Raahen pikkukaupungissa koiranulkoiluttaja löysi 25-vuotiaan naisen kuolleena tyhjältä tontilta pensaiden keskeltä. Seuraavana tiistaina omaiset löysivät 65-vuotiaan naisen kuolleena yksityisasunnosta Raahen Piehingistä.
Myöhemmin tapoista epäiltynä pidätettiin kyseinen raahelaismies. Mies asui Raahen keskustassa.
Raahelaisen kahvila Hipun yrittäjä Hanna oppi tuntemaan kaljupäisen naapurinmiehen eri sukunimellä, jolla hän nykyisin esiintyy. Tiedossa ei ole miksi tai milloin mies nimensä vaihtoi.
- Pari kuukautta sitten hän lopetti kahvilla käynnin. Edelleen hän pyöri pihassa ja moikkaili meitä. Mitään outoa emme havainneet miehessä.

Raahelainen taksiyrittäjä kertoo miehen työskennelleen taksikuskina osa-aikaisesti useita vuosia.
- Työnsä hän hoiti moitteettomasti, oli tasainen ja luotettava kuljettaja, sanoo yrittäjä.
Tänä vuonna jotain kuitenkin tapahtui. Huhtikuussa mies irtisanoi itsensä Raahen taksin palveluksesta.
Elokuussa mies varasti käyttämänsä taksin.
Hän ajoi autolla yli 3000 kilometriä ennen kuin palautti sen takaisin omistajalle kunnossa. Asiasta uutisoitiin laajalti, koska poliisi etsintäkuulutti miehen ja auton kuvan kera. Mies otettiin tapauksesta kiinni. Taksiyrittäjälle teon motiivi ei koskaan selvinnyt.
Muuta rikoshistoriaa miehellä ei tiettävästi ole.

Syyteaikaa tammikuuhun

Mies otettiin tapoista kiinni viime keskiviikkona. Ylivieska-Raahen käräjäoikeus vangitsi miehen perjantaina kahdesta taposta todennäköisin syin epäiltynä.
Vangitsemisoikeudenkäynnin perusteella ensimmäinen epäilty tappo olisi tapahtunut jo 13. syyskuuta. Toisen tapon päivämäärä on 19. syyskuuta, joka oli löytöpäivä. Poliisi kertoi ensitiedotteessa epäilevänsä, että henkirikos on tapahtunut muutama päivä aikaisemmin.

Poliisin tiedotus on ollut niukanlaista.
Poliisi on kertonut teoista epäilevänsä niitä tappoina ja sen, että uhreissa oli ulkoisen väkivallan merkkejä. Tutkinnanjohtaja Hannu Mensonen sanoo, että tutkinta jatkuu edelleen.
Poliisi ei vahvista tai kiistä tietoja, jotka liittyvät epäillyn tekijän ja henkirikoksen uhreiksi joutuneiden naisten keskinäiseen suhteeseen. Sen poliisi on kertonut, että mies tunsi naiset.
- Tässä vaiheessa ei oteta mihinkään suhteisiin kantaa missään muodossa, ei kummankaan tapauksen kohdalla. Valitettavasti meillä on tutkinta siinä vaiheessa.
Myöskään siitä, miten naiset tapettiin, ei Mensonen kerro mitään.
Aikaa nostaa syyte on tammikuuhun asti.


Kummallinen ikäjakauma uhreissa.
Aikanaan selkenee mikä on tausta.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
-Uta-
Posts: 3596
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Raahe - Viikon sisällä 2 naista henkirikoksen uhrina

Post by -Uta- »

Raahessa tapahtuneiden kahteen naiseen kohdistuneiden henkirikosten esitutkinnat ovat valmistuneet
http://www.poliisi.fi/tietoa_poliisista ... anguage=fi

05.04.2018
Oulu
Raahessa syksyllä 2017 tapahtuneiden kahteen naiseen kohdistuneiden henkirikosten esitutkinnat ovat valmistuneet ja esitutkinta-aineisto on toimitettu kokonaisuudessaan syyteharkintaan. Poliisi epäilee henkirikoksista vuonna 1975 syntynyttä raahelaista mieshenkilöä.

Ensimmäinen henkirikos tapahtui 13.9.2017 klo 01.30 jälkeen Raahen keskustan tuntumassa olevalla tyhjällä tontilla. Nuoreen naiseen kohdistunutta henkirikosta on tutkittu murhana muun muassa teon raakuuden ja julmuuden sekä sen mahdollisen suunnitelmallisuuden vuoksi.

Toinen henkirikos tapahtui 17.9.2017 Raahen Piehingissä, missä kohdehenkilönä oli vuonna 1951 syntynyt naishenkilö. Myös tätä henkirikosta on tutkittu murhana. Molemmissa henkirikoksissa surmaaminen tehtiin teräaseella ja rikosten tekotapa oli yhteneväinen.

Edellä mainittujen kahden henkirikoksen lisäksi miestä epäillään kahdesta raiskauksen yrityksestä, törkeän pahoinpitelyn yrityksestä, törkeästä moottorikulkuneuvon käyttövarkaudesta ja vahingonteosta sekä pahoinpitelystä. Myös näiden rikosten esitutkinnat ovat valmistuneet ja ne on toimitettu syyteharkintaan.
User avatar
-Uta-
Posts: 3596
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Raahe - Viikon sisällä 2 naista henkirikoksen uhrina

Post by -Uta- »

Raahelaismiestä syytetään äitinsä ja nuoren naisen murhista
- käräjiä yritetään aloittaa tänään kolmatta kertaa

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005796735.html
Julkaistu: 20.8.2018 7:44

Toinen uhri löytyi kotoaan Piehingistä, toisen löysi koiranulkoiluttaja tyhjältä tontilta.

Raahessa vuosi sitten tapahtuneiden murhien oikeuskäsittely alkaa Raahe-Ylivieskan käräjäoikeudessa maanantaina. Juttua käynnistetään jo kolmatta kertaa, sillä aiemmat istunnot peruutettiin syytetyn terveydentilasta johtuneista, äkillisesti ilmenneistä syistä.

Tällä kertaa syytetyn miehen terveydentila ei salli hänen läsnäoloaan istuntosalissa, vaan hän vastaa syytteisiin videoyhteyden välityksellä. Hänelle on määrätty puolustaja ja tätä oikeudenkäyntiä varten myös edunvalvoja.

Epäiltyä miestä syytetään kahden murhan lisäksi kahdesta raiskauksen yrityksestä, törkeän pahoinpitelyn yrityksestä, törkeästä moottorikulkuneuvon käyttövarkaudesta ja vahingonteosta sekä pahoinpitelystä. Syytettynä on nelikymppinen raahelaismies, joka on toiminut aiemmin alueella muun muassa taksikuskina.

Ensimmäinen henkirikos tapahtui 13. syyskuuta 2017 klo 01.30 jälkeen Raahen keskustan tuntumassa olevalla tyhjällä tontilla. Nuoreen naiseen kohdistunutta henkirikosta on tutkittu murhana muun muassa teon raakuuden ja julmuuden sekä sen mahdollisen suunnitelmallisuuden vuoksi.

Toinen henkirikos tapahtui 17. syyskuuta 2017 Raahen Piehingissä. Uhri oli vuonna 1951 syntynyt epäillyn raahelaismiehen äiti. Myös tätä henkirikosta on tutkittu murhana. Molemmissa henkirikoksissa surmaaminen tehtiin teräaseella ja rikosten tekotapa oli yhteneväinen.

Poliisi julkaisi viime lokakuussa rikoksista epäillyn kuvan ja nimen ja toivoi miehen aiempia seksikumppaneita ottamaan yhteyttä poliisiin. Esitutkinnassa selvisi, että mies on harrastanut suojaamatonta seksiä eikä hän ole kertonut seksikumppanilleen olevansa hiv-positiivinen.

Kaksoismurhaa käsitellään Raahen kansliassa kolmen tuomarin kokoonpanolla. Istunnon puheenjohtajana toimii laamanni Heikki Sneck. Mukana ovat myös käräjätuomarit Katja Tainio ja Sarianna Ervasti. Syyttäjänä toimii kihlakunnansyyttäjä Emilia Mourujärvi. Loput syytekohdat käsitellään myöhemmin erikseen.

Mirja Rintala
User avatar
-Uta-
Posts: 3596
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Raahe - Viikon sisällä 2 naista henkirikoksen uhrina

Post by -Uta- »

Raahen murhista syytetyn kuulustelukertomus:
suunnitteli äidin surmaamista jo aiemmin – äiti vaihtoi taloon lukot

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005797182.html
Julkaistu: 20.8.2018 13:23

Kahdesta murhasta epäilty raahelaismies suunnitteli äitinsä surmaamista jo ennen kuolemaan johtanutta puukotusta viime vuoden syyskuussa. Mies on kertonut asiasta esitutkinnan aikana.
Nelikymppinen epäilty ei halua tulla kuulluksi oikeudenkäynnissä, mutta hänen kuulustelukertomustaan luettiin ääneen istunnossa. Syytetty kertoo kuulustelussa, että hän on suunnitellut äitinsä tappamista jo aiemmin.

– On se käynyt mielestä olen tuntenut painetta siihen. Kävin kaksi kertaa aikaisemmin siellä selvin päin siinä tarkoituksessa, mutta en pystynyt. Otin sitten rohkaistukseksi vodkaa. Sama veitsi oli mukana aikaisemmillakin kerralla, mies on kertonut

Motiiviksi tappamiseen hän mainitsee oman maailmankatsomuksensa, yleisen edun ja ajatuksen, että äiti pääsisi ”parempaan paikkaan”. Hän sanoo, että äidin kanssa ei ollut helppoa tulla toimeen.

Miehen mukaan hänen mielessään kävi myllerrys jo vuotta aikaisemmin ja hän alkoi muuttua. Hän ei ollut enää sama mies kuin ennen ja joku taho halusi hänen tekevän jotakin.

Surmapäivänä mies meni käymään äitinsä luona Piehingissä. Hän halusi saunoa pihasaunassa. Äiti oli kotona, mutta ovet olivat lukossa. Äidin omaisia avustavan asianajajan Eeva-Leena Wendelinin mukaan äiti oli pelännyt poikaansa ja vaihtoi siksi oviin lukot.

Syytetty lämmitti saunan, joi vodkaa ja lähti sitten käymään äitinsä luona. Kun äiti avasi oven, mies hyökkäsi hänen kimppuunsa ja puukotti seitsemän kertaa. Lopuksi hän vielä kuristi uhria.

Surmatyön jälkeen mies siivosi paikkoja ja ajoi järven rantaan. Hän heitti surma-aseena olleen kääntöveitsen järveen.

Puolustuksen mielestä epäilty ei ole ollut tapahtumien aikana syyntakeinen. Syytetty haluaa mielentilatutkimukseen. Myös Psykiatrinen vankisairaala suosittelee miehen mielentilan tutkimista.


Mirja Rintala, Raahe
User avatar
-Uta-
Posts: 3596
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Raahe - Viikon sisällä 2 naista henkirikoksen uhrina

Post by -Uta- »

Raahen kaksois­murhasta epäiltyä syytetään kahdesta raiskauksen yrityksestä hiv-positiivisena
https://www.is.fi/oulun-seutu/art-2000005974775.html
Julkaistu: 23.1. 9:20

Image
Jutun käsittely alkoi käräjäoikeudessa elokuussa 2018. (KUVA: Ville Honkonen)

Raahelaismiestä epäillään kahden murhan lisäksi useista muista rikoksista.

Oulun käräjäoikeus jatkaa keskiviikkona Raahen kaksoismurhan käsittelyä Ylivieskan kansliassa. Syytettynä on 44-vuotias raahelaismies, jonka epäillään puukottaneen kuoliaaksi nuoren naisen ja oman äitinsä syyskuussa 2017.

Miestä syytetään kahden murhan lisäksi muun muassa kahdesta pahoinpitelystä, kahdesta raiskauksen yrityksestä sekä törkeistä pahoinpitelyn yrityksistä. Uhreja on kaikkiaan kuusi.

Syyte törkeän pahoinpitelyn yrityksestä liittyy epäilyyn, että hiv-positiivinen mies olisi ollut suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä kertomatta kumppanille sairaudestaan. Kaikki epäillyt rikokset ovat tapahtuneet Raahen seudulla.

Jutun käsittely alkoi käräjäoikeudessa elokuussa 2018. Silloin syytetty passitettiin mielentilatutkimuksiin. Oikeus totesi välituomiossa, että miehen tekoihin on vaikuttanut terveydentila. Hän ei ole voinut kummassakaan teossa hallita omaa käyttäytymistään. Mies oli kärsinyt mielenterveysongelmista jo paljon ennen henkirikoksia.

Keskiviikon aikana käsitellään miehen saamaa syytettä moottoriajoneuvon käyttövarkaudesta sekä tapon yritystä. Torstaina käsittelyvuorossa ovat raiskauksen yritykset, jonka käräjäoikeus käsittelee oletettavasti yleisön läsnä olematta.

Mies on tunnustanut teräaseella lyömiset ja niistä seuranneet kuolemat. Hän on kiistänyt, että tapot ovat olleet erityisen raakoja ja julmia tai että ne on tehty vakaasta harkinnasta. Hän on myös kiistänyt, että teot ovat olleet kokonaisuutena arvostellen törkeitä.


Mirja Rintala, Ylivieska
User avatar
-Uta-
Posts: 3596
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Raahe - Viikon sisällä 2 naista henkirikoksen uhrina

Post by -Uta- »

Mies tappoi äitinsä ja tuntemattoman naisen Raahessa syksyllä 2017
- päiväkirjamerkinnät rikoksia edeltäviltä ajoilta ovat karua luettavaa

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/mie ... #gs.ienz9p
JULKAISTU 15 TUNTIA SITTEN

Raahen kaksoismurha kuohutti loppuvuodesta 2017.
Asiaa muisteltiin MTV:n Rikospaikka-ohjelmassa.

Syyskuussa 2017 koiran ulkoiluttaja löysi Raahen keskustasta rakentamattomalta tontilta naisen ruumiin. 25-vuotias nainen oli puukotettu kuoliaaksi. Vain muutamaa päivää myöhemmin, ennen kuin tekijästä oli tarkempaa tietoa, löytyi Raahen ulkopuolella sijaitsevasta omakotitalosta toisen naisen ruumis. Myös tätä 66-vuotiasta uhria oli puukotettu useita kertoja. Näistä kahdesta murhasta tuomittiin 42-vuotias mies. Vanhempi uhri oli miehen oma äiti ja nuorempaa, tekijälle entuudestaan tuntematonta, uhria mies seurasi baarista ja surmasi sen jälkeen. Vuonna 2019 mies tuomittiin muun muassa kahdesta syyntakeettomana tehdystä murhasta.

MTV:n Rikospaikka-ohjelmassa rikoskomisario Hannu Mensonen Oulun poliisista kertoo, että 42-vuotias mies oli ennen tekojaan ollut poliisin näkökulmasta ihan tavallinen kansalainen. – Hän oli oikeastaan suht normaali kansalainen, että muutama ylinopeussakko ja sen jälkeen, juuri ennen näitä tekoja, oli yksi pahoinpitely ja ajoneuvoon liittyvä asia. Että ei juurikaan semmoista poikkeavaa ollut poliisilla tiedossa. Mies saatiin kuitenkin liitettyä tekoihin teknisen näytön ja lopulta myös tunnustuksen perusteella.

Taustalla myös muita rikoksia
Mensonen kertoo Rikospaikassa, että kuulusteluissa tuli esiin myös kolmas, yrityksen asteelle jäänyt henkirikos, joka oli tapahtunut ennen kahta murhaksi asti edennyttä tekoa.

42-vuotias oli kuristanut vahvassa humalassa ollutta naista porttikongissa Raahen keskustassa. Nainen selvisi hengissä, mutta ei muistanut kuristamisesta mitään.

Mies syyllistyi aiemmin, tammikuussa 2017, myös raiskauksen yritykseen, jossa hän kertoi uhrilleen tappaneensa aiemminkin. Pari päivää tämän teon jälkeen hän kirjoitti päiväkirjaansa: – En pystynyt siihen taaskaan.

Heinäkuussa 2017 mies kirjoitti päiväkirjaansa tapaamisesta Jennan kanssa ja siitä, kuinka hän tappaa naisen Raahen hautausmaalla rakastelun yhteydessä. – Jenna nosti kätensä taivasta kohti ja huusi hurmioituneena. Ajattelin, että tämä oli täydellinen hetki hänelle. Kivi osui hänen takaraivoonsa, teksti kuului.

Kolme viikkoa ennen 25-vuotiaan naisen ja äidin henkirikoksia mies pohti kirjoituksissaan kuolemaa. – Kaikki tuntuvat haluavan kuolla kätteni kautta: lapset, vanhukset, myös nuoret ja kauniitkin ihmiset.

Muita murhia ei kuitenkaan taustalta löytynyt.
Post Reply