Raisa Räisänen, 16v., katosi Tampereella 16.10.1999

Selviämättä jääneet katoamistapaukset
Post Reply
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Raisa Räisänen, 16v., katosi Tampereella 16.10.1999

Post by härkä »

https://www.aamulehti.fi/a/7b669c11-29e ... b632fdd25c

Raisa Räisäsen katoamisen tutkinta muuttuu murhatutkinnaksi
Lue tästä jutusta tarkat tiedot Raisa Räisäsen katoamisyöstä ja sitä seuranneesta 20 vuoden tutkinnasta.

TÄHTIJUTTU TILAAJALLE
20.9.2019 11.26 – PÄIVITETTY 19.56
Tuomas Rimpiläinen
Aamulehti

Poliisi muuttaa Raisa Räisäsen henkirikostutkinnan nimikkeen murhaksi. Tällä hetkellä katoamista tutkitaan tappona, ja rikosnimikkeen syyteoikeus vanhenee 20 vuodessa.

Raisa Räisänen katosi Tampereella 16. lokakuuta 1999. Siitä tulee lokakuussa kuluneeksi 20 vuotta. Rikoskomisario
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
monoliitti
Posts: 1372
Joined: Tue May 30, 2017 5:04 pm

Re: Raisa Räisänen, 16v., katosi Tampereella 16.10.1999

Post by monoliitti »

Missähän olisi kuvauksia siitä millaisia ovat vuosikymmeniä maastossa olleiden ruumiiden jäännökset?
Internet tietää normaalissa arkkuhautauksessa ,luurangon hajoavan 40-50 vuodessa. Taannoin Tuula Haantien ruumiin etsinnöissä ,löydettiin V. 1918 haudattujen luita.
Henkirikoksen uhreiksi epäiltyjen kadonneiden ruumiit lienee pääsääntöisesti toimitetun vesistöön tai peitetyn kevyesti esim. risuin ja oksin maastoon, ilman lapiohautausta. Tällöin luulisi sään vaihtelun, kuten jäätymisen ja sulamisen vuorottelun tehokkaasti murentavan luut. Sama koskisi matalaan veteen tai avomaalle jäänyttä ruumista. 20-vuotta sitten kadonneesta Raisasta ja aiemmin kadonneista, on ehkä jäljellä vain vaatteiden ja jalkineiden vähäisiä muovi ,kumi tai metalliosia. Jotkut vaatemateriaalit voivat olla kyllä mätänemättömiä ja eliöille kelpaamattomia.
Mutta onkohan tästä aiheesta jotain kuvauksia tai tutkimusta?
User avatar
Queen
Posts: 2736
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Raisa Räisänen, 16v., katosi Tampereella 16.10.1999

Post by Queen »

Tämä onkin yllättävän vaikea kysymys, että jos ruumis jätetään ihan vaan peittelemättä ja millään suojaamatta, niin miten maatuminen etenee vuosien aikana. Ongelmaksi tulee sekin, missä määrin eläimet raatelevat ruumista. Toinen, joka voisi vaikuttaa on ajankohta, vuodenaika, jolloin ruumis on jätetty maastoon.
Vaikuttaako se miten, jos ruumis jätetään juuri ennen pakkasajan tuloa verrattuna siihen, että ruumis jäisi kesällä jo maastoon ja pakkaset tulevat myöhemmin? Eli kumpi tapahtuu ennemmin jäätyminen vai mädäntyminen kuumassa, jos kummatkin kuitenkin jossain vaiheessa tapahtuvat.

Rikostapauksissa on kyllä joskus kuvattu ruumiiden hajoamistilannetta tarkkaankin, mutta lyhyellä aikavälillä. Aika harvoin ruumis jätetään (ilman että sitä helposti löydetään) ihan vaan maastoon, taivasalle. Ja jos jätetäänkin, se yleensä löydetään nopeasti.

Katsastin joitakin kymmeniä rikostapauksia joskus muinoin keräämästäni listasta, löytyisikö tapauksia, joiden perustella edelleen löytyisi kuukausien tai vuosien muutoksia aikana tapahtuneita muutoksia,

https://docplayer.fi/1255221-100-miehii ... kosta.html
(100 miehiin kohdistunutta selvitettyä)

ja yleistä oli, että ruumis oli kiedottu päiväpeittoon, jätesäkkiin, peitetty maa-aineksella, poltettu tai heitetty veteen tai ruumis on jo valmiiksi paloiteltu ennen maastoon jättöä.
Noissa oli Hannu Simosen henkirikos, missä tapauksessa ruumis oli ollut nelisen kuukautta peittelemättä, mutta valitettavasti siitäkään ei ole ruumiskuvausta.
Ari Levyn ruumis oli myös maastossa lokakuusta tammikuuhun, mutta ruumis taisi olla kätkettynä, eikä netistä löydy missä kunnossa se löytyi.
Naisrintamalta: Tiina Anneli Kuikkohan oli vuosia kateissa ja sitten hänen ruumiinsa (luunsa) löytyikin melko keskeiseltä paikalta Jyväskylässä.
Uutisointia Kuikon löytymisestä 2016 kesällä: "Vaikuttaa ilmeiseltä, että Tiina Kuikko menehtyi kesäkuussa 2010 korkeaan heinikkoon paikkaan, josta luita nyt löydettiin. Heinikko on maatuessaan vuosien kuluessa peittänyt hänen ruumiinsa niin, että paikan keskeisestä sijainnista huolimatta löytö tehtiin vasta nyt pintamaita kuorittaessa. Luut ovat pirstoutuneet kaivauksissa.
Koska mitään rikokseen viittaavaa ei ole ilmennyt, poliisi suorittaa asiassa kuolemansyyn tutkinnan. Kuolemansyyn tutkintaan liittyvistä asioista ei tiedoteta yksityiskohtaisemmin."
monoliitti
Posts: 1372
Joined: Tue May 30, 2017 5:04 pm

Re: Raisa Räisänen, 16v., katosi Tampereella 16.10.1999

Post by monoliitti »

Kiitos tapaustiedoista. Minua kiinnostaa lähinnä surmatut ruumiit ,jotka on ilman lapiohautausta ,kevyesti maastoon peitelty. Joiden muutosten voi olettaa olevan sama kuin sairaskohtauksen tai itsemurhan takia avoimeen maastoon jääneillä. Tiedetään ,että eliöt ja bakteerit syövät ruumiin pehmeät kudokset parissa kesässä. Luiden maatumisajoista on ristiriitaista tietoa. Veteen pudotetun ruumiin hajoamisprosessit ovat vähän hitaanpia, heikomman hapensaannin takia.
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Raisa Räisänen, 16v., katosi Tampereella 16.10.1999

Post by härkä »

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/616d ... 807fed7d3a

Tampereen keskusta ei muutenkaan houkuttele tällaisena iltana. Kaupunki järjestää EU-huippukokouksen ja tärkeitä herroja ja rouvia on kaikkialla. Iltalehden lauantainumero kertoo, kuinka jo perjantai-iltana paikallinen ravintola Plevna on saanut yllätysvieraita: Britannian pääministeri Tony Blair on pelmahtanut paikalle EU:n komission puheenjohtaja Romano Prodin kanssa. Kuvan perusteella Prodi nautti ravintolassa olutta.

Tuona viikonloppuna tamperelaisia on melkeinpä kannustettu jäämään kotiin. Iltalehti kertoo, että koko kaupunki on täynnä poliiseja. Tampereen poliisivoimista on revitty irti kaikki kynnelle kykenevät ja vapaaehtoisia on haalittu ympäri Etelä-Suomea. Poliisivoimien vahvuus tuona viikonloppuna Tampereella on hurja: Noin 750.

Ote linkistä.

En ollut ko.viikonloppuna Pirkanmaalla , mutten kyllä muista varoitetun kaupungille menosta.
Toki tuosta kokouksesta paljonkin uutisointia oli.
Tuskinpa kokousväkeä oli muualla kuin tietyissä paikoissa ja Plevnakin on panimoravintola , johon monet tahot vievät vieraitaan. Es.ulkomaista lehdistöä.
Ja aivan OK paikkahan tuo onkin.

Juttu kyllä ihan hyvä. Varsinkin Namikan osuuden esiintuonti siinä.
Jotenkin outoa , etteivät muut taksikuskit tunnista kyydinantanutta virkaveljeään.
Voi olla , että olisi harvemmin ajossa ollut. ( Syynä ehkä juuri huippukokous )
Miten voisi pitää asian omana tietonaan noinkin kauan ? Siis ko. kuski ?
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
Eks-EkstroVertti
Posts: 3083
Joined: Mon Mar 20, 2017 10:45 pm

Re: Raisa Räisänen, 16v., katosi Tampereella 16.10.1999

Post by Eks-EkstroVertti »

Minä olen yhdistänyt aatoksissani Räisäsen tapauksen Ristikankareeseen mutta niin on tehty virallisemmankin tahon toimesta, eli ajatus ei ehkä ole täysin uniikki, "tuulesta temmattu "(=tom). Se linja ei kai johtanut mihinkään ja tuskin Piia on piilotettu esim. puurossiin.
Epäilin Piian katoamisen liittyvän jollain tavalla turkkilaiseen pizzaan, jota hän mahdollisesti söi Turussa. Onko asuntolaa tai linja-autoasemaa lähellä olevalla lättypaikalla Turussa ja Tampereella lähellä Räisäsen viimeistä havaintopaikkaa olevalla vastaavalla jokin, esim. työntekijällinen tahi omistuksellinen yhteys.
5 pro viis ja sil´ pläsi puli
Puu elon järvellä veliä
Jori joi Niveat
UiNeet aiEm puheis Isä
yks yö faija Rai s kas Kain kaa
Sepän veli Pieks Mester-
moralla

Luminol
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Raisa Räisänen, 16v., katosi Tampereella 16.10.1999

Post by härkä »

Onhan ne mahdollisia , yhteydet eri paikkakuntien pizza ja kebab paikkojen välillä.
Raisan taksin Multisiltaan on kerrottu lähteneen kebab paikan edestä Hämeenkadulta Keskustorin vierestä.
Lapintiellä on puolestaan ollut tämä.
https://www.facebook.com/pages/Lapintie ... 2145543490
Aukioloaika ei ainakaan nykyään kyllä tuohon sopisi. En muista tarkkaan , mutta on mielikuva Lapintien pizzapaikasta jo viime vuosituhannella.
Oliko s-24 , jolla kerrottin Raisan hengailuista Koskikeskuksen turkkilaispizzapaikan poikien kanssa ?
Tämä siis puhdasta huhua. Huom !

Ruoasta puheenollen.
Liki Casablanckaa , Hämeenkadun länsipäässä oli 70- luvun alussa Tampereen eka pizzauuni. Paikan nimi oli Tavastia ja omistaja perustamperelainen Linkosuo. ( Paikalla ei tiettävästi ollut mitään yhteyttä Helsingissä olleelle ja yhä olevalle samannimiselle klubille.)
Muistan hyvin ne pizzat ja ihmettelin niitten suurta kokoa. Hyviä olivat.
Sen vieressä oli Hovipoika ravintola , joka oli suosittu paikka silloin. Nykyään Hovipoika on kai Keskustorilla , mutta se ei ole originelli.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Raisa Räisänen, 16v., katosi Tampereella 16.10.1999

Post by härkä »

https://www.aamulehti.fi/a/81c7b29c-465 ... 1508603889

Uutta tietoa ja kuvia Raisa Räisäsen katoamisesta: Tunnistatko tämän edestakaisin Hämeenkatua ajaneen auton merkin tai kuljettajan?
Tempon talossa sijainneen pankkiautomaatin kameraan tallentui kahdesti sama auto. Poliisi pitää mahdollisena, että se liittyy Raisa Räisäsen katoamiseen. Poliisi ei ole aiemmin kertonut autosta eikä antanut kuvaa julkisuuteen. Nyt tutkinnanjohtaja pyytää yleisön apua auton tarkan mallin tai sen omistajan tunnistamisessa.

TILAAJALLE
14.10.2019 17.49 – PÄIVITETTY 18.52
Image

Ikävä kyllä , vaikka omaan kohtalaisen mielikuvituksenkin , en voi auttaa ajoneuvon tunnistamisessa.
Syynä se , ettei sen kuvaa ole tarkoitettu silmilläni nähtäväksi. Ainakaan vielä. :mrgreen:
Vaunu on kuitenkin jäänyt entisen Tempo tavaratalon kameraan , juuri ennen Hämeensiltaa.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
Eks-EkstroVertti
Posts: 3083
Joined: Mon Mar 20, 2017 10:45 pm

Re: Raisa Räisänen, 16v., katosi Tampereella 16.10.1999

Post by Eks-EkstroVertti »

Minäkään en näe sitä.
Kun tähän tapaukseen on liitetty eri automerkkejä Tšaikasta Cadillaciin, niin saan kai arvata, että ko. kosla on Ford Zodiac Mark IV Execute VI vm. 1966.
5 pro viis ja sil´ pläsi puli
Puu elon järvellä veliä
Jori joi Niveat
UiNeet aiEm puheis Isä
yks yö faija Rai s kas Kain kaa
Sepän veli Pieks Mester-
moralla

Luminol
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Raisa Räisänen, 16v., katosi Tampereella 16.10.1999

Post by härkä »

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/bd5a ... fbbc6de334

Image

Keskusrikospoliisi kertoo nyt, että poliisilla on toinenkin ehdokas kyseiseksi autoksi. Auto on uudempi kuin aiemmin etsitty.
– Epäilemme, että se voisi olla 70-luvun malli, kertoo tutkinnanjohtaja Paavo Tuominen.

Auto tallentui Hämeensillan kupeessa sijainneen Leonia-pankin pankkiautomaatin valvontakameraan kahdesti. Uusista kuvista kertoi aiemmin Aamulehti.
Tuomisen mukaan valvontakamerakuvat kyseisestä autosta ovat olleet poliisin tiedossa jo silloin, kun tutkinta siirtyi Krp:lle vuonna 2005.

– Valvontakameranauhat on kerätty silloin heti (katoamisen jälkeen.) Nauhat säilyivät muistaakseni vain 72 tuntia siihen aikaan. Ei niitä kuvia olisikaan, jos niitä ei olisi heti kerätty silloin vuonna 1999.

Ote linkistä.

Hyvä , että IL tuon julkaisi.
On sentään kyse mahdollisesta henkirikoksesta , eikä siihen liittyvää , poliisinkin tekemää avunpyyntiä pitäisi omasta mielestäni rajata ainoastaan tietylle joukolle.
Tässä kohtaa Aamulehden tilaajille.

Varmaan tuo auto on merkin osalta tunnistettavissa , vaikka kuva ei kovin selkeä olekaan.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
Post Reply