Rikosylikonstaapeli Asta Järvenpään merkilliset kiemurat 2001

Rekisteröityjen käyttäjien yhteinen julkinen muistilehtiö sekä kysymys- ja vastauspalsta
Forum rules
Foorumin ketjuihin voi tallettaa yhteiseen muistiin kiinnostavia asioita, kysellä ja vastata kaiken ollessa läpinäkyvää
Post Reply
User avatar
Queen
Posts: 2700
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Rikosylikonstaapeli Asta Järvenpään merkilliset kiemurat 2001

Post by Queen »

Lähteenä: Alibi 1/2003

Rikosylikonstaapeli Asta Järvenpää, 52, sai Helsingin käräjäoikeudessa 3 kk:n ehdollisen vankeusrangaistuksen mm. pahoinpitelystä ja oikeuden pakoilusta. Tosin lehdessä mainitaan, että asia menee hovioikeuden käsiteltäväksi, joten lopullista tuomiota en tiedä. Nainen pidätettiin asian tutkinnan ajaksi virastaan, mikä oli Vantaan kihlakunnan poliisilaitoksella.

Tapaus kaikkine käänteineen on hyvin erikoinen.
Tapahtuma-aika oli touko-kesäkuun vaihde 2001.
Järvenpää oli sopinut erään pariskunnan, Matin ja Annelin (nimet muutettu) kanssa, että hän menee näiden luokse viikonlopun viettoon, koska heillä oli tarkoituksena sopia siitä, että hän ryhtyisi opettamaan työväenopistossa järjestyksenvalvojakurssilla. Anneli oli usein ehdottanut hänelle tällaista. (Tässä nyt ei kerrota, mikä tämä Anneli oli ammatiltaan)

Järvenpää meni pariskuntaa vastaan satamaan, sillä nämä olivat 1.6. tulossa Tallinnan matkaltaan. Tapaamisella oli sikäli kiire, että kursseja varten oli tarkoitus hakea EU-tukea.

Tämä porukka sitten oli saunonut ja nauttinut illan aikana alkoholia, jonka määrää Järvenpää vähätteli. Hän kertoi juoneensa yhden saunaoluen ja kahvin kanssa hieman Calvadosta.

Hän oli yöllä lähtenyt vessaan ja sieltä palatessaan yllättänyt Matin penkomassa lentolaukkua, joka heillä oli ollut Viron matkalla mukana. Järvenpää väitti nähneensä paketin huumausainetta, hasista laukussa. Samassa mies oli rynnännyt Järvenpään kimppuun, kuristanut kurkusta siten, että nainen oli rojahtanut päin lasivitriiniä, mikä oli kaatunut. Naiselta lähti taju.

Hänellä ei jälkeenpäin ollut käsitystä, oliko pariskunta yhteistuumin hakannut hänet ja hän pohti, mitä muuta he ovat hänelle tehneet. Kävi näet niin, että Järvenpää päätyi lopulta putkaan, mistä oli ihmeissään. Omasta mielestään hän ei paljonkaan alkoholia käyttänyt, mutta alkometri näytti 2,2 promillea. Järvenpää epäili, että pariskunta on mahdollisesti kaatanut häneen alkoholia!
Järvenpää teki välittömästi rikosilmoituksen.

Mutta myös pariskunta nosti Järvenpäätä vastaan syytteen pahoinpitelystä, mitä tämä ihmetteli kovin. Tämän rikosilmoituksen he tekivät seuraavan päivän iltana klo 21.23. Järvenpää ihmetteli, miksi näin myöhään.

Järvenpää moitti tässä tapauksessa poliisin käytöstä. Hän oletti, että kun oli kertonut huume-epäilystä, niin ilman muuta pariskunnan kotiin tehdään huumeratsia. Ei tehty.
Hän kertoi mm. tehneensä kantelun Helsingin huumepoliisiin siirtyneen poliisin laiminlyönneistä eduskunnan apulaisoikeusasiamiehelle.

Kaikenkaikkiaan tässä jutussa on monta mutkaa. Järvenpää on mm. todennut, että poliisi on käyttäytynyt häntä kohtaan uhkaavasti ja kaikin puolin poliisin toiminnassa on ollut toivomisen varaa. Hän sanoo, ettei luota Suomen poliisiin ja syyttäjälaitokseen pätkääkään.

Järvenpäätä syytettiin pakoilusta, kun hänelle ei saatu toimitettua haastetta. Hän kertoo, ettei ole missään vaiheessa pakoillut poliisia, päinvastoin, hän oli useinkin ollut paikoissa, jossa oli muitakin poliiseja kuin hän itse.
---
Tuota hovin tuomiota en siis todella tiedä, enkä siitä löytänyt mitään netistäkään. Ensin ajattelin, että just joo, nainen on kännipäissään sekoillut ja vähätellyt juomisiaan ym. Sitten tuli mieleeni, että olisiko jo tuolloin tällä eräällä julkisuuteen joutuneella Helsingin huumepoliisilla ollut jotain tekemistä asian kanssa. :mrgreen:
Kiinnostaisi tietää miten tässä lopulta kävi. En muista lainkaan tällaista juttua, vaikka tässä lehdessä kerrotaan, että asiasta revittiin isoja otsikoita ja Järvenpään asiaa oli sivuttu tv:n Rikospaikka-ohjelmassakin. Muistaako kukaan muu tällaista?
User avatar
härkä
Posts: 7721
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Rikosylikonstaapeli Asta Järvenpään merkilliset kiemurat 2001

Post by härkä »

On hämärä muistikuva tästä.
Tosin en ole noita huumejuttuja kovinkaan paljon seurannut.
Ajankohtakin oli työelämässä vielä hektistä , joten es. ip-lehdet jäivät ostamatta.

Miksei tapaus voisi liittyäkin kuluvan ajan myötä esiin tulleeseen.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
Queen
Posts: 2700
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Rikosylikonstaapeli Asta Järvenpään merkilliset kiemurat 2001

Post by Queen »

Palatakseni tähän juttuun, minusta tuo lähtöasetelma oli outo, että Asta kertoi miehen syöksyneen hänen kimppuunsa ihan tuosta vain. Ei siis mitään riitaa, eikä edes keskustelua mistään.
Olisi tietysti mahdollista, että miehellä tosiaan oli huumeita laukussa ja hän arvasi Astan nähneen paketin.
Homma kuitenkin meni huumepoliisin käsiteltäväksi, vaikka mitään ratsiaa ei pariskunna kotiin tehtykään. Mitä poliisi sitten käsitteli? Pahoinpitelyä. Mutta sehän ei ole huumepoliisin asia.
Post Reply