Rikosprofilointia/Kim Rossmo

Rekisteröityjen käyttäjien yhteinen julkinen muistilehtiö sekä kysymys- ja vastauspalsta
Forum rules
Foorumin ketjuihin voi tallettaa yhteiseen muistiin kiinnostavia asioita, kysellä ja vastata kaiken ollessa läpinäkyvää
Post Reply
User avatar
Queen
Posts: 2700
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Rikosprofilointia/Kim Rossmo

Post by Queen »

Luin Valituista paloista 5/2002 rikosprofiloijasta nimeltään Kim Rossmo.
Hän on laatinut kartoitusohjelman, joka sai nimekseen Maantieteellinen profilointi ja jota on menestyksekkäästi käytetty rikosten selvittelyssä, mm. sarjaraiskaajan kohdalla.

Tämä ajatus lähti siitä, että jos ihmisen kulkureitti merkittäisiin kartalle, lähelle hänen asuinaluettaan tulisi rypäs pisteitä, joissa ihminen käy päivittäin tai viikottain. Mitä kauempana ihminen kotoaan käy, sitä vähemmän tulee näitä pysähdyksiä.

Rossmo totesi, että niin pikkurikolliset kuin sarjamurhaajatkin noudattavat tätä kaavaa. Rossmo päätteli, että jos tiedetään, missä paikoissa rikokset ovat tapahtuneet, voidaan matemaattisesti laskea paikka, jossa rikollinen todennäköisesti asuu.

Raiskaustapausta selvittäessään Rossmo kävi läpi poliisien kanssa South Siden raiskaajan jättämät jäljet. He lukivat tutkintapöytäkirjat, kävivät rikospaikoilla ja tarkastelivat asuinalueita lentokoneesta käsin. He selvittivät myös liikennemäärät eri vuorokauden aikoina ja pohtivat raiskaajan käyttämät mahdolliset reitit.
Tiedot syötettiin tietokoneohjelmaan ja näin saatiin selville raiskaajan maantieteellinen profiili. Profilointi toi esiin asuinalueen, joka oli vain neliökilometrin kokoinen.
Tutkijat olivat kyllä jo aiemmin kiinnittäneet huomiota ko. alueeseen, sillä raiskaukset olivat tapahtuneet lähituntumassa. Mikään tuossa alueessa ei kuitenkaan ollut herättänyt sen enempää tutkijoiden epäilyksiä. Tuolta alueelta etsittiin epäilyttävät henkilöt ja yksi heistä asui hölkkälenkin etäisyydellä Rossmon profiloimasta alueesta ja oli asunut aiemmin alueen keskellä. Myös psykologinen profilointi vastasi mainittuja tuntomerkkejä.

Tämä nosti epäillyn poliisien valokeilaan. Mieheltä saatiin dna-näyte ja se vastasi rikospaikalta saatua näytettä. Poliisien psykologinen profilointi oli tuonut epäilyksen, että tekijällä saattaa olla yhteys lainvalvojiin. Tekijä olikin toiminut pitkään tutkijana Lafayetten piirikunnan seriffitoimiston nuoriso-osastolla.
Tekijä oli Ernest Randal Comeaux, 39 v. Hän sai syytteen kuudesta raskauttavien asianhaarojen vallitessa tehdystä raiskauksesta ja sai tuomioksi moninkertaisen elinkautisen.
-----
Jotakin tästä Rossmosta ja hänen profilointitekniikastaan löysin netistäkin. Olisi kuitenkin mielenkiintoista kuulla, miten tuo profilointi tarkkaan ottaen menee.
Muistan lukeneeni, että esim. autoileva henkirikoksia tehtaileva tekijä tekee rikoksensa yleensä noin 30 kilometrin säteellä kotoaan. Tästä taisi olla keskustelua Järvenpään "sarjamurhaaja" -ketjussa. Siinähän tietysti voitiin suoraan olettaa, että tekijällä on auto, mutta entä jos hänen liikkumismuodostaan ei tiedettäisi. Mistä esim. Rossmo on päätellyt, että tuo tekijä on kulkenut jalkaisin?
Myös Pia-surmien yhteydessä käytettiin profilointia, mutta tällöinkin tiedettiin, että tekijällä täytyi olla auto, muutoin hän ei olisi voinut siirrellä ruumiita.
Post Reply