Jari Osvald Aaltonen, Porvoo 1998

Ratkaisemattomat henkirikokset vuodesta 2010 alkaen
Forum rules
Uusien ketjujen nimissä tulisi mainita vähintäänkin tapahtumapaikka ja vuosi.
Post Reply
User avatar
viltsu81
Posts: 40
Joined: Thu Jan 17, 2013 1:25 pm

Re: Jari Osvald Aaltonen, Porvoo 1998

Post by viltsu81 »

On tietysti olemassa varteenotettava vaihtoehto että Aaltosta ei koskaan ole haudattu tuonne Öljytien varteen, vaan jonnekin aivan muualle. Surmapaikka saattaa olla tuo, kääntöveitsi mahdollisesti pudonnut huomaamatta paikalle, tai se on sinne tarkoituksella jälkikäteen viety, jotta etsinnät saadaan ohjattua pois todellisesta hautapaikasta.

Aikajana on MTV:n jutun mukaan klo 9:20- noin klo 15, eli hieman alle 6 tuntia.

-Matkaan on lähdetty Mellunmäen Kesoililta klo 9:20, Johansson on kertonut Aaltoselle heidän suuntaavan kohti Lapinjärveä, joten Audi on mitä todennäköisemmin lähtenyt ajamaan joko tietä 170, tai Porvoon moottoritietä. Kumpaa tahansa reittiä kulkemalla, he ovat saapuneet Öljytien varteen viimeistään klo 10:00 aikaan.

-Tapahtumakuvauksen perusteella koko surmatyö on edennyt melko nopeasti, hautaaminen mukaanlukien tunnista puoleentoista. Kello on noin 11:30

-Matka on jatkunut tästä edelleen joko tietä 170 tai moottoritietä pitkin kohti Koskenkylää. Itse ajattelisin että kulkemiseen on käytetty moottoritietä, joka on nopeampi ja mahdollisuus esim. puhallusratsiaan huomattavasti pienempi. Koskenkylään saavuttaisiin noin kello 12-12:30. Vaatteiden, välineiden ja aseiden hävitykseen on käytetty mahdollisesti puolisen tuntia. Kello on nyt noin 13.00.

-Koskenkylästä ajaa Pukaron Paroniin noin 20 minuuttia, joten lounasta aletaan nauttimaan noin puoli kaksi. Puolen tunnin ruokailulla ja tunnin ajomatkalla perillä helsingissä ollaan juurikin Johanssonin kertoman mukaan noin kello kolme iltapäivästä.

Aikataulu kyllä täsmää Johanssonin kertomukseen, mutta onhan tuo reitti kokonaisuudessaan jokseenkin erikoinen. Miksi Johansson ja Leinonen suuntaavat surmapaikalta vielä lähes 100km matkan, jonka päässä vain nautitaan lounas ja palataan takaisin? Olisiko ruumis kuitenkin haudattu jonnekin Pukaron-Lapinjärven maastoon? Ainakin tuo alue oli Johanssonille tuttu lapsuudesta. Myös maastokätköksi tuo vaikuttaisi paremmalta, kuin marjastajien suosima ja raskaan liikenteen poikkitienä käyttämä Öljytien piennar.

Jos näin olisi, niin se tarkoittaisi automaattisesti myös sitä, että Johansson on ohjannut toistuvasti ruumiin etsinnät väärälle alueelle. Mikä olisi siinä tapauksessa motiivi?

Aaltosen surmaamisesta syyte vuonna 2008 luettiin ainoastaan Johanssonille. Leinosta ei tuomittu mihinkään rikokseen, siitä huolimatta että hän avusti ruumiin hautaamisessa. Jos Aaltosen ruumiista olisi mahdollista saada teknistä näyttöä siitä että Leinonen osallistui aktiivisesti Aaltosen surmatyöhön, voisi siinä tapauksessa Johanssonin motiivi olla Leinosen suojelu murhasyytteeltä.


Liitteenä vielä kuva oletetusta reitistä liittyen Aaltoseen.

Image
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Jari Osvald Aaltonen, Porvoo 1998

Post by -Uta- »

No niinpä... miksi ajelivat surmapaikalta vielä noin 100 km matkan Pukaroon? Lounaalleko vain? Joku muu syy sillä Pukaroon asti ajelemisella täytyy olla.

Oliko siis niin, että ensin Johansson opasti Aaltosen etsinnät Lapinjärvelle, ja toiseksi sinne Öljytien varteen. Luulisi, ettei noin väärin voi muistaa kuin tarkoituksella, koska paikat ovat kuitenkin aika kaukana toisistaan.

Motiivina voisi olla esim. sen Leinosen suojelu, tai jonkun kolmannen osapuolen, josta ei tiedetä mitään? Tai vaikka niin, että hautapaikkaa ei voisi kertoa, koska sieltä löytyisi jotain muutakin?
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Jari Osvald Aaltonen, Porvoo 1998

Post by will »

Liigan mahdollinen yhteinen huumeiden keskusjemma voisi taktisesti olla sopiva hautauspaikka. Kukapa sitä vasikoimaan, riippuen tietenkin liigasta.
User avatar
viltsu81
Posts: 40
Joined: Thu Jan 17, 2013 1:25 pm

Re: Jari Osvald Aaltonen, Porvoo 1998

Post by viltsu81 »

-Uta- wrote: Thu Jan 03, 2019 2:00 pm Oliko siis niin, että ensin Johansson opasti Aaltosen etsinnät Lapinjärvelle, ja toiseksi sinne Öljytien varteen.
Minun ymmärtääkseni ei.

-Johanssonin ensimmäinen tunnettu surmatyö oli vuonna 1992 Pauli Saastamoinen, jonka Johansson kertoi ampuneensa Lapinjärven maastossa. Paikka oli sen verran kätkössä, että Saastamoisen ruumis jätettiin ensin surmapaikalla, ja vasta myöhemmin haettiin siltä pois ja upotettiin Kotkan satama-altaaseen.

-Ajallisesti toinen surmatyö oli Aaltonen vuonna 1998. Tämän Johansson kertoi suorittaneensa Öljytien varressa

-Kolmas oli Huhtimo 2001, niin ikään Öljytiellä, ja tästä Johansson myös jäi kiinni kun ruumiin löysi marjastaja.

Lapinjärvi, sen lisäksi että se oli Johanssonin lapsuuden maisemia, oli myös paikka josta löydettiin poliisin toimesta hylsyjä, joiden katsottiin vahvistavan tuon Saastamoisen surman ja surmapaikan.

Öljytie taas oli kahden surmapaikan lisäksi Johanssonille tuttua aluetta ampumaharjoittelun ja maastokätköjen vuoksi.


-Ensinnäkin onhan tuossa ensimmäisessä surmatyössä otettu iso riski ruumiin siirrossa. Matkaa Lapinjärveltä Kotkaan on likimain 70km, puolessa välissä olisi ollut vaikka Loviisa ja Valkon teollisuussatama. Päätös lähteä siirtämään jo maastoon jätettyä ruumista pitää perustua johonkin erityiseen syyhyn.

-Toisekseen Saastamoisen upottaminen satama-altaaseen olisi onnistunut muutamalla pienellä korjauksella, jotka oli Johanssoninkin tiedossa. Miksi Johansson ei vienyt Aaltosen ruumista joko Lapinjärven maastoon, jos siellä oli jo tiedossa paikka mihin sen uskaltaa jättää, tai miksei Johansson korjannut Saastamoisen kohdalla tehtyä virhettä ja hävittänyt Aaltosen ruumista samalla tavalla? Sen sijaan hän päätti haudata Aaltosen surmapaikalle, samalle alueelle maastokätköjen kanssa.

-Kolmanneksi, kun Johansson surmasi Huhtimon samalla alueella kuin Aaltosen, miksei Huhtimoa enää edes kaivettu maahan? Oliko tämä ylimielisyyttä, vai oliko Huhtimo tarkoitus vielä siirtää jonnekin?

Muistaisin lukeneeni aikanaan, että monesti saman surmaajan teot noudattavat, ainakin joiltain osin, samaa kaavaa. Voisiko Johanssonin kaava olla SURMA->SIIRTO->HÄVITTÄMINEN:

Saastamoinen, Lapinjärvi-> Siirto -> Hävitys Kotkassa
Aaltonen, Sipoo -> Siirto -> Hävitys Lapinjärvellä
Huhtimo, Sipoo -> Jätetty odottamaan siirtoa, jäi kiinni.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Jari Osvald Aaltonen, Porvoo 1998

Post by -Uta- »

by viltsu81 » Fri Jan 04, 2019 1:45 pm
-Uta- wrote: ↑ Thu Jan 03, 2019 2:00 pm
Oliko siis niin, että ensin Johansson opasti Aaltosen etsinnät Lapinjärvelle, ja toiseksi sinne Öljytien varteen.

Minun ymmärtääkseni ei.
No taisin sitten ymmärtää väärin, mutta muistin kuitenkin lukeneen jotain Lapinjärvestäkin tähän asiaan liittyen. Selailtuani nyt ketjua taaksepäin löytyikin nimimerkki Queenin kirjoittama lainaus Alibilehdestä, jossa sanotaan Johanssonin osoittaneen poliisille Lapinjärven lähellä sijaitsevan metsikön Aaltosen hautapaikaksi. Ehkä se sitten on Alibin Katajalan väärinymmärrys, taikka sitten se ei ole... who knows... kun kyllähän noissa (Saastamoinen, Aaltonen, Huhtimo) helposti menee sekaisin.
Muistaisin lukeneeni aikanaan, että monesti saman surmaajan teot noudattavat, ainakin joiltain osin, samaa kaavaa. Voisiko Johanssonin kaava olla SURMA->SIIRTO->HÄVITTÄMINEN:
Saastamoinen, Lapinjärvi-> Siirto -> Hävitys Kotkassa
Aaltonen, Sipoo -> Siirto -> Hävitys Lapinjärvellä
Huhtimo, Sipoo -> Jätetty odottamaan siirtoa, jäi kiinni.
Tuo vaikuttaa ihan hyvältä kaava-teorialta, kun onhan Aaltonenkin voitu kääräistä pakettiin ja upottaa ties minne. Audi-autosta tutkinnassa löytyneet jäljet (mitä sitten lienevätkään) voisivat nekin puoltaa tällaista pakettiinkäärimismahdollisuutta.

Kyllä ovat outoa porukkaa nuo jengiläiset! Miksi pitää tappaa? Sanotaan nyt vaikka niin, että varmasti jää velat saamatta kun velallinen tapetaan. Vai kostetaanko toisen tappamisella jotain ihan muuta? Pelätäänkö esim. paljastuksia? Aaltosen murhan tunnustaminen vuonna 2008 oli sekin kait vain hyvin ajoittettu tunnustus, tulipa sekin murha selvitettyä (vai tuliko?), niin ei tutkita enempää.
User avatar
viltsu81
Posts: 40
Joined: Thu Jan 17, 2013 1:25 pm

Re: Jari Osvald Aaltonen, Porvoo 1998

Post by viltsu81 »

Muistaako kukaan liittyikö tähän Aaltosen katoamistapaukseen jossain vaiheessa myös toinen auto? Jotenkin muistelisin että tutkinnan alussa, kun KRP selvitti tätä Tattarisuo-kuviota, poliisi haki myös jotain toista ajoneuvoa? Aaltoseen siis liityi tämä tumma Audi, Huhtimoon taas punainen Mercedes. Saastamoisen kärräämiseksi käytettiin muistaakseni pakettiautoa, mutta sen tiedoista minulla ei ole tämän tarkempaa.
User avatar
Queen
Posts: 2736
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Jari Osvald Aaltonen, Porvoo 1998

Post by Queen »

Se, että velallinen tapetaan, voi johtua siitä syystä, että näytetään muille velallisille, että tällainen peli ei vetele, että huumevelat jätetään maksamatta.
Johansson vetosi omaan hermojen menetykseensä. Se ei kuitenkaan selitä sitä, että Aaltonen varta vasten vietiin surmapaikalle ja kaikki tarvikkeetkin oli ostettu valmiiksi. Johanssonilla olisi ollut aikaa rauhoittua. Tosin Aaltonen oli hänen mukaansa vain irvaillut maksamattomasta velasta.

Johanssonin Audihan tutkittiin jossain vaiheessa, eikä sillä liene sitten ruumista kuljetetun. Se ei kuitenkaan sano, etteikö paikalle tilattu toinen kuljetus "ruumisautoksi". Johanssonilla oli "alaisia", jotka varmasti tekivät ihan mitä tämä käski. Eli saattaa olla, että ihan eri miehet ovat Aaltosen käyneet sijoittamassa lopulliseen paikkaan. Ehkäpä Johansson kaverinsa kanssa juuri siksi lähtikin ajelemaan ihan toisaalle lounasta nauttimaan.
Mutta kun Johansson surman tunnusti, oli näytettävä joku paikkakin, muutoinhan tutkijat olisivat heti arvanneet, että joku muu on hoidellut ruumiin, jos tekijä ei edes tiedä, missä se on.
User avatar
viltsu81
Posts: 40
Joined: Thu Jan 17, 2013 1:25 pm

Re: Jari Osvald Aaltonen, Porvoo 1998

Post by viltsu81 »

Olisiko jollain jäsenellä tunnuksia saada tätä tekstiä auki, ja vaikka lähettämään se minulle yksityisviestillä, jos tänne ei halua ladata:

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000003763234.html
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Jari Osvald Aaltonen, Porvoo 1998

Post by -Uta- »

by viltsu81 » Tue Jan 08, 2019 1:15 pm
Olisiko jollain jäsenellä tunnuksia saada tätä tekstiä auki, ja vaikka lähettämään se minulle yksityisviestillä, jos tänne ei halua ladata:

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000003763234.html
Hesarin artikkeli (4.12.1998) : "Jari Aaltosen ruumiin siirrossa käytetty auto löytynyt Tutkinnassa autosta löytyi jälkiä Aaltosesta." Jutun otsikko kuulostaa lupaavalta ruumiin siirtoa ajatellen. Toivotaan siis, että joku saa avattua koko artikkelin.
User avatar
viltsu81
Posts: 40
Joined: Thu Jan 17, 2013 1:25 pm

Re: Jari Osvald Aaltonen, Porvoo 1998

Post by viltsu81 »

Noniin. Kirjoitetaan itse tähän auki niin ei varmasti tule tekijänoikeusrikkomuksia:

Julkaistu: 4.12.1998 2:00

"Ilmeisesti Helsingin Tattarisuolla surmatun Jari Osvald Aaltosen ruumiin kuljetuksessa käytetty auto on löytynyt. Auto takavarikoitiin jo alkusyksystä, mutta vasta tekninen tutkinta kytki sen ruumiin kuljettamiseen.

Poliisi pyytää havaintoja vanhasta Mercedes Benz -merkkisestä farmariautosta, jonka rekisterinumero on RPH-809. Auto on ollut aiemmin ambulanssina ja on väriltään musta. Auton omistaja ei ole tapauksessa epäiltynä.

Rikospoliisi epäilee, että Aaltosta on kuljetettu autolla Tattarisuolta sijaitsevalta autohallilta maanantain 31. 8. ja keskiviikon 2. 9. välisenä aikana. Poliisia kiinnostaa erityisesti havainnot tuolta ajalta itäiseltä pääkaupunkiseudulta.

Jutun tutkinnan aikana on ollut vangittuna kolme henkilöä. Kaksi syyskuussa vangittua ovat edelleen epäiltyjä. Heidät jouduttiin vapauttamaan, koska Aaltosen ruumista ei ole löytynyt.

Kolmas vangittu on surmapaikkana pidetyn teollisuushallin vuokraaja. Mercedes Benz on ollut hänen käytössään. Myös hänet on vapautettu.

Surman motiivina pidetään Aaltosen huumevelkoja. Aaltosella on taustallaan useita huumerikoksia. Aaltonen on tuomittu myös poliisin surmaamisyrityksestä. Hän ampui erästä huumepoliisia Helsingin Kannelmäessä 1994.

Autoon tai rikokseen liittyvät tiedot voi ilmoittaa puhelimella virka-aikana numeroon 09-1895349 ja muuna aikana 09-1894240. Poliisi käsittelee kaikki vihjeet luottamuksellisesti."




Uutisessa mainitusta ajoneuvosta on siis löytynyt teknistä näyttöä liittyen Aaltosen ruumiiseen joskus Aaltosen katoamisen ja uutisoinnin välillä, ts. 31.8.-4.12.1998. Juttua lukiessa itse ainakin suodatin pois kaiken Tattarisuohon liittyvän ja keskityin siihen mitä ajoneuvosta ja sen tutkimisesta kerrotaan.

Jos edelleen verrataan Aaltosen tapausta Saastamoiseen; ajoneuvo, joka oli Johanssonin käytössä surmapäivänä 1992, ei ollut sama kuin se jolla ruumis myöhemmin siirrettiin Kotkaan. Se että Aaltosen ruumiista löytyy teknistä näyttöä tästä Mercedeksestä, mutta käytössä on surmapäivänä ollut Audi, antaa viitteitä siihen suuntaan että sama kuvio on saattanut toistua myös Aaltosen kohdalla.

Laitan tähän vielä kaksi lainausta Johanssonin haastattelusta, nämä kannattaa pitää mielessä kun punnitsee mahdollisuutta sille että Aaltosen surmatyöhön liittyisi muitakin henkilöitä, ja ruumis olisi sittenkin siirretty jonnekin surmatyön jälkeen.

-Poliisille puhuessaan hän ei sanojensa mukaan ollut enää NBK:n jäsen. Rikollisen ura päättyi uskoontulon hetkeen.
“Vanhan liiton sääntö menee niin, että omat jutut saa tunnustaa, jos kukaan muu ei kärsi. Noudatan nyt sitä sääntöä.”


-Painajaisissa Johanssonin uhrit ampuvat häntä itseään päähän ja poliisit pysäyttävät hänen autonsa, jonka takakontissa on ruumiita.
https://www.city.fi/ilmiot/lauri+johansson/2640
Post Reply