Luonnononnettomuudet maailmalla

Ihmisiin, yhteiskuntaan ja luontoon liittyvät onnettomuudet vuodesta 2010 alkaen.
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 2222
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

Re: Luonnononnettomuudet maailmalla

Post by -Uta- » Tue Feb 06, 2018 8:43 am

Kiitos Will hienosta selvityksestä!

Vielä sen verran, että...
- Miksiköhän ne asteroidit tähtäävät maahan? Liekö joku lähettänyt niitä tännepäin tulemaan...
mutta ne hutiin menneet ovatkin sitten vähän kivettyneet pitkän matkansa varrella?
- Pyörimisliikkeen hidastumisella olisi lisäksi vaikutuksia mm. kivikehän puolelle...
mikä se sellainen kivikehä on? Laattojako eli tarkoittaako kivikehä laattakehää?
- Mannerjäätiköiden sulaminen... olisiko sulaminen kuitenkin ainakin osittain sellaista omia aikojaan sulamista,
kun ovat kerta niin ennenkin tehneet?
- Olisiko nyt meneillään joku sellainen jakso, jossa epätavallisen voimakkaita maanjäristyksiä tapahtuu
poikkeuksellisen paljon?
- Onkohan näille laattojen törmäyksille, maanjäristyksille ja tulivuorenpurkauksille keksitty mitään hyödyllisiä seurausvaikutuksia... maan päälle tai sinne maan sisuksiin?


User avatar
will
Posts: 2179
Joined: Tue Oct 11, 2011 10:47 am
Contact:

Re: Luonnononnettomuudet maailmalla

Post by will » Tue Feb 06, 2018 9:08 pm

Maan lähelle tulevat asteroidit ja meteoroidit kääntyvät kohti Maata sen vetovoiman vuoksi, mutta enimmäkseen kuitenkin menevät ohi eli ovat huteja. Jos siellä Maan takana kuitenkin oli samoihin aikoihin Kuu tulossa asteroidin uuden radan kannalta sopivaan paikkaan, niin sinne se sitten osuisi, Maan puolelle Kuuta. Voisi myös ajatella, että Kuun kraatterit Maan puolella voisivat liittyä alkuperäiseen Maa-Kuu parin muodostumiseen melko pian Maapallon synnyn jälkeen. Planeettaparin välissä olisi ollut roiskeita tästä isosta törmäyksestä, osan tavarasta pudotessa takaisin Kuuhun sen Maan puolelle ja osan Maahan. Edellisten aiheuttamat kraatterit olisivat yhä näkyvissä, koska Kuussa ei ole mannerliikuntoja ja geologiset prosessit muutenkin varsin verkkaisia. Kuuta peittää ns. regoliitti, joka pääosin koostuu impaktitörmäysten ejektasta. Maan kraatterit tuolta ajalta taas ovat aikojen kuluessa tuhoutuneet tai peittyneet, koska maankuori ja sen vaipan yläosa - kivikehä eli litosfääri - on liikkeessä erilaisten laattojen muodossa. Eroosio kuluttaa ja kerrostuminen peittää maastomuotoja, kraatterit mukaan lukien. Näiden sisäosistaan vakaampien laattojen reunoilla on maanjäristyksiä ja tulivuoria, koska laatat törmäilevät toisiinsa ja lomittain mennessään myös sulavat paineen ja lämpötilan muutosten vuoksi syvemmiltä osiltaan.

Nykyisen Maan siis katsotaan syntyneen, kun pian Aurinkokunnan synnyn jälkeen alku-Maahan törmäsi noin Marsin kokoinen planeetta levittäen murskaleita, sulaa kiveä ja kaasuja lähiavaruuteen. Nämä kasaantuivat painovoiman vetäminä takaisin Maaksi ja Kuuksi ja viimeiset roippeet putoilivat myöhemmin avaruudesta kummankin pinnalle, milloin planeetan kohdalle sattuivat. Kuitenkin varsinainen suuri meteoriittipommitus sattui vasta 400 miljoonaa vuotta tämän ilmpaktin jälkeen, ja ajatellaan että siihen olisi joku muu syy kuin vanhojen ensimmäisen törmäyksen ejektan osien putoaminen takaisin taivaallisilta matkoiltaan.

Kalifornia, erityisesti San Franciscon alue on em. kivikehän laattojen suurimman reunavyöhykkeen, Tyynenmeren tulikehän varrella. Siellä ennusteen mukaan tapahtuu 7,0 tai suurempi järistys Richterin asteikolla ennen vuotta 2045 93%:n todennäköisyydellä.

https://www.livescience.com/61601-calif ... quake.html

Image

Kuva: Maanjäristysennuste Kalifornian osavaltioon vuoteen 2045 mennessä. Ruuduissa San Francisco (SF) ja Los Angeles (LA).

Image

Kuva: San Franciscon rauniot palavat vuoden 1906 huhtikuun 18. päivän järistyksen jälkeen

Kuvien lähde: https://theconversation.com/californias ... rdue-90517

Muistelus: Olen San Franciscossa käydessäni tavannut yöpyä vanhassa hotellissa, joka säästyi luhistumiselta vuoden 1906 suuressa järistyksessä, ja sai sen vuoksi palvella kaupungintalona, kunnes uusi saatiin rakennettua.


-Uta_:n aikaisemmin linkittämässä uutisessa kerrotaan, että vastakkaisella puolella tulikehää, Aasian rannikolla on viime vuonna tapahtunut tulivuorten aktivoitumista. Yleisemmin on ennustettu tilastolliselta pohjalta, että kuluva vuosi olisi maanjäristys- ja tulivuorenpurkausherkkää aikaa.

Mahdollisiin hyötyihin voi lukea, että kivikehän laattojen liike pitää meret auki ja tuottaa mm. vuoristoja ja vähäisempää pinnanmuotojen vaihtelua kymmenien ja satojen miljoonien vuosien aikaskaalassa, tulivuorenpurkaukset tuovat maan pinnalle ravinteita kasvullisuudelle ja tulivuorten magmasäiliöistä johtuvaa tai kulkeutuvaa lämpöä käytetään yhdyskuntien tarpeisiin. Maanjäristykset tuhoavat enemmän kuin hyödyttävät, mutta vilkastuttavat ne kuitenkin rakennusteollisuuden alaa ja antavat syyn kehitellä uudenlaisia, turvallisempia rakennuksia. Joitain etuja näistä mullistuksista siten on. Ehkä ei lainkaan olisi nykyisenkaltaista elämää Maapallolla, elleivät laatat liikkuisi ja siinä ohessa järisisi toisiaan vasten.

Viittaan aikaisempaan linkkiin laattatektoniikasta, missä suomenkielellä selitetään miten maan nykyään käsitetään geologisesti syntyneen, erotukseksi siitä mitä omalla opiskeluajallani jouduttiin pänttäämään sen synnystä ja kehityksestä.

Ilmastonmuutos ei ole yksiselitteinen asia. On hyvä, että sen nimissä säästetään luonnonvaroja ja eletään suu säkkiä myöten, mutta aivan kaikki asiaa miettineet eivät ole vakuuttuneita siitä, että jäätiköt sulaisivat suurimmalta osaltaan tai peräti ainoastaan ihmisen vaikutuksesta, luonnossa kun esiintyy sen omaa suurta vaihtelua muutenkin.
Esim. http://beta.oikeamedia.com/o1-55112

User avatar
-Uta-
Posts: 2222
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

Re: Luonnononnettomuudet maailmalla

Post by -Uta- » Wed Feb 07, 2018 3:07 pm

Upea selvitys ja hienot kuvat, suuri kiitos !!!

User avatar
-Uta-
Posts: 2222
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

Re: Luonnononnettomuudet maailmalla

Post by -Uta- » Wed Feb 07, 2018 4:12 pm

Taiwanilla kymmenien maanjäristysten sarja – voimakkain vain kilometrin syvyydessä
https://yle.fi/uutiset/3-10062211
Taiwan6.2.2018 klo 18:54 päivitetty 6.2.2018 klo 20:55

Taiwanin Hualienin kaupunkia koettelee voimakas maanjäristysten sarja. Sunnuntaista lähtien maa on järissyt lähes sata kertaa. Voimakkain järistys tapahtui tiistaina iltapäivällä Suomen aikaa. Sen voimakkuus oli 6,4. Järistyksestä tekee poikkeuksellisen se, että se tapahtui hyvin lähellä maanpintaa, vain kilometrin syvyydessä. Järistysten keskus on ollut vain muutaman kilometrin päässä kaupungista.

Hualien on runsaan sadantuhannen asukkaan kaupunki Taiwanin itärannikolla. Taiwanin hallitus kertoo, että toistaiseksi tiedetään kahden ihmisen saaneen surmansa. Yli sata on loukkaantunut. Twitteristä nähdään, että ainakin kaksi suurta rakennusta on tuhoutunut. Yksi hotelli on ilmeisesti kallistunut noin 45 asteen kulmaan. Toinen kerrostalo romahti niin, että sen ensimmäinen kerros käytännössä katosi kokonaan.

Taiwan News -lehden mukaan kaupungin lähistöllä havaittiin sunnuntaina 28 maanjäristystä, maanantaina peräti 71 ja joista 12 yhden tunnin sisällä. Tänään tiistainakin maa on tärissyt 19 kertaa. Taiwanilaisen ETtoday-lehden haastattelema geologian professori Lee Chyi-tyi kertoo järistysten johtuvan siitä, että Filippiinien mannerlaatta painuu Euraasian laatan alle. Pienellä alueella on syntynyt erittäin suuri paine, joka aiheuttaa jatkuvia liikahduksia suppealla alueella.

---

Taiwanin maanjäristyksessä loukkaantuneiden määrä kasvaa – yli 200 kerrotaan loukkaantuneen
https://yle.fi/uutiset/3-10062457
7.2.2018 klo 01:18päivitetty 7.2.2018 klo 05:27

Taiwanin hallituksen mukaan neljän ihmisen tiedetään saaneen surmansa, yli 200 loukkaantuneen.
ja 145 tiedetään olevan kateissa .

Hualienin kaupunkia on koetellut voimakas maanjäristysten sarja. Sunnuntain jälkeen maa on järissyt lähes sata kertaa. Voimakkaan pääjäristyksen jälkeen on tullut vielä ainakin 15 jälkijäristystä. Voimakkain järistys tapahtui tiistaina iltapäivällä Suomen aikaa. Sen voimakkuus oli 6,4. Järistys aiheutti rakennusten sortumisia ja teiden vaurioitumisia. Ihmisiä on jäänyt loukkuun rakennuksiin. Teitä ja siltoja on suljettu, ne avataan vasta tarkastusten jälkeen. Sen sijaan järistys ei tiettävästi ole häirinnyt juna- ja lentoliikennettä. Järistysten keskus on ollut vain muutaman kilometrin päässä Hualienin kaupungista. Hualien on yksi Taiwanin suosituimmista turistikeskuksista, koska se sijaitsee viehättävällä itärannikolla ja on lähellä suosittua Taroko Gorgea.

Taiwanissa on usein maanjäristyksiä. Useimmat ovat vähäisiä ja aiheuttavat vain vähän tai ei lainkaan vaurioita.

Image

User avatar
will
Posts: 2179
Joined: Tue Oct 11, 2011 10:47 am
Contact:

Re: Luonnononnettomuudet maailmalla

Post by will » Sat Feb 17, 2018 12:43 pm

Meksikossa on tapahtunut vuoden sisään toinen suuri maanjäristys, voimakkuudeltaan 7,2 Richterin asteikolla. Viime syksynä sattuneen järistyksen voimakkuus oli vastaavasti 8,1. Kaikkiaan Meksikossa on rekisteröity kuukauden sisään 75 ja vuoden kuluessa 1284 maanjäristystä.
https://earthquaketrack.com/p/mexico/recent

https://www.usatoday.com/story/news/wor ... 347281002/
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005570876.html
Viime syyskuun järistyksessä kuoli 100 ihmistä, nyt muutama.

Tyynenmeren tulikehä on liikkeessä.

Nyt sattunut järistys oli voimakkuudeltaan samaa luokkaa sen ennustetun kanssa, jota suurella todennäköisyydellä odotetaan tapahtuvaksi Kaliforniassa vuoteen 2045 mennessä. Myös sijainti Tyynenmeren laattoihin nähden on samanlainen. Välttämättä Kaliforniassa ei tapahdu kauheita, mutta voi sattua, koska siellä ei ole ollut todella suurta järistystä pitkään aikaan.

User avatar
will
Posts: 2179
Joined: Tue Oct 11, 2011 10:47 am
Contact:

Re: Luonnononnettomuudet maailmalla

Post by will » Sun May 06, 2018 8:14 pm

IS:n sivulta esitetyllä kiinnostavalla videolla näkyy Kilaeua-tulivuoren rakopurkaus Hawajilla.
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005669562.html
Raosta purkautuva laava hakee pian muutaman harvan purkauskanavan, joiden kohdalle rupeaa kehittymään tulivuorenkeiloja.

Vaikka kuvatekstin mukaan paikka on lähellä Pahoan kylää, laava näyttäisi oleva Aa-tyyppiä (teräväsärmäistä) Pahoehoe-laava (köysilaava) on juoksevampaa ja jähmettyy suhteellisen tasapintaiseksi, jolla jäähdyttyään voi kävellä paljain jaloin, sanomatta a' a'.

Edit: Yhdysvaltojen geologian tutkimuskeskuksen kuvia Kilaeuan purkauksista vuosien varrelta:
https://www.hawaiimagazine.com/content/ ... over-years

User avatar
will
Posts: 2179
Joined: Tue Oct 11, 2011 10:47 am
Contact:

Re: Luonnononnettomuudet maailmalla

Post by will » Thu May 10, 2018 9:44 am

Patelin (säännöstely)pato murtui Soleissa, Keniassa viime yönä. Rankkasateissa ylitäyttynyt maapatoallas purkautui asuinalueelle. Paikallisen televisioaseman mukaan on löydetty 20 kuollutta.

https://www.timeslive.co.za/news/africa ... -official/
https://www.dailystar.co.uk/news/world- ... world-news

Patelin patoa ei mainita Kenian sähkövoimaluettelossa. Google Mapsin ilmakuvalla Solein lähistöllä ei myöskään näy isoja altaita. Pienehkö kastelupatoallas peltojen keskellä on linkissä, ylävirtaan Soleista.
https://goo.gl/maps/6LQungpHvGJ2

Edit: Pato on pystytetty ilman lupaa 1980-luvulla, yksi seitsemästä, eivätkä viranomaiset ole valvoneet sitä. Kuolonuhrien määräksi on toistaiseksi laskettu 47 henkeä.
https://www.nation.co.ke/counties/nakur ... index.html
https://www.thesun.co.uk/wp-content/upl ... =all&w=960

Image
Kuva: Padon jäännöksiä. Linkki: https://www.nation.co.ke/counties/nakur ... index.html

Image
Kuva: Allasvesien ryöstäytymisura. Linkki: https://www.thesun.co.uk/news/6252242/p ... ee-latest/

Image
Kuva: Tämän verran vettä jäi Vinoj Kumarin hallinnoimaan kastelualtaaseen. Hänen mukaansa onnettomuuden syynä oli runsas vedentulo taivaalta altaan valuma-alueella. Linkki yllä.

Kuten saksankirjassa sanottiin: Der Bauer war niemals mit dem Wetter zufrieden. Bald war es zu kalt, bald war es zu warm, bald regnete es. Myötätunto on tällä kertaa äkkitulvan alle jääneiden ja heidän perheidensä puolella. N. 2000 ihmistä menetti kotinsa, henkensä heittäneiden lisäksi.

Oikeastaan tämä oli teollisuusonnettomuus pikemminkin kuin luonnonkatastrofi, koska patoja ei oltu insinööriteknisesti suunniteltu lainkaan, eikä yhtiö ollut kehotuksista huolimatta halunnut saattaa rakennelmiaan lain ja järjestyksen piiriin.

The Guardianin videota onnettomuusyöltä:
https://youtu.be/ZaMLeFcAkUs
linkki https://www.theguardian.com/global-deve ... ift-valley

Edit 2:

BBC:n artikkelissa on valaisevia kuvia, mm video sortuneesta padosta ilmasta kuvattuna. Vaikka yhtiöllä ei ollut lupia patoihinsa, sen edustaja kiistää mitään laitonta tapahtuneen. Kasteluvettä kerättiin vientikukkien, kahvin ja macadamiapähkinöiden kasvattamiseen. Maaliskuun jälkeen Keniassa on satanut runsaasti pitkän kuivuuden jälkeen. Vesi ei ole normaalisti imeytynyt kuivuneeseen maahan vaan juossut pitkin pintaa ja tulvinut. Ennen tätä Patelin pato-onnettomuutta 132 ihmistä oli jo menettänyt henkensä tulvissa ja 220 000 kotia tuhoutunut.

Kuvernöörin mukaan Soleissa on kateissa yhä n. 40 henkeä, puolet heistä lapsia. Padon takana oli 70 000 kuutiometriä vettä, joka purkautui taajamaan 500m leveänä ja enimmillään 1,5m syvänä vesivirtana pyyhkien infran tieltään kuin tsunami. Menehtyneitä etsitään mudasta tunnustelemalla tikuilla, kuin lumivyöryn uhrien etsinnöissä. Omaiset auttavat tunnistamaan löydettyjä.
http://www.bbc.com/news/world-africa-44082423

Edit 3.

Pato-onnettomuuksia, niiden syitä ja uhrien määriä Wikipediassa:
https://en.wikipedia.org/wiki/Dam_failure
Taulukon ja sen selitysten mukaan Patelin padon sortuminen olisi aiheuttanut 47-48 tai useampiakin kuolonuhreja.

User avatar
will
Posts: 2179
Joined: Tue Oct 11, 2011 10:47 am
Contact:

Kilaeua, toukokuu 2018

Post by will » Tue May 22, 2018 8:14 am

Kilaeuan purkaus jatkuu raoista, ollen vakiouutinen jo viikon ajan.
Linkissä CNN-reportteri vuorella, taustalla laavasuihkulähde n. mailin päässä.
https://youtu.be/GwpdF-zXVD
Todellisuudessa se on mahtavampi luonnonnäytelmä kuin miltä, näyttää, koska suihkuava ja valuva tavara on sulaa kiveä, painavaa, eikä veden kaltaista kevyttä nestettä.

Laava on muuttumassa juoksevammaksi ja laavavirta on saavuttanut meren, synnyttäen pilven rikkihappoa ja hienojakoista laavalasia, jotka aiheuttavat terveysriskin. Purkaus kiihtyy, minkä johdosta asukkaat evakuoidaan, jos niin haluavat. Saari kasvaa ulospäin, kuten sen tapoihin on ennenkin kuulunut.

Dronevideota Vanuatun kraatteripurkauksesta kolmen vuoden takaa. Purkauksen yhä jatkuessa saarta ollaan evakuoimassa lähiaikoina.
https://www.youtube.com/watch?v=zFIWWM0Iv-U

Kummankin tyyppisistä purkauksista on jälkiä Suomen peruskallion syntyajoilta 3000-1000 miljoonaa vuotta sitten.
http://www.geologinenseura.fi/suomenkalliopera/CH3.pdf

Tätä nuorempia ovat alkalikivien ja kimberliittien purkaukset valmiiseen peruskallioon.
http://www.geologinenseura.fi/suomenkalliopera/CH10.pdf

Ihmislajin olemassolon aikana Suomessa on ollut jäätiköitä, muttei tulivuorenpurkauksia.

Edit: Purkausta voi katsella Youtubesta tosiajassa:
https://www.youtube.com/watch?v=JYfNVYB_BEY

CNN uutisia, missä mm. videoleike keskiviikkoaamun rakopurkauksesta:
https://edition.cnn.com/us/live-news/ha ... index.html

User avatar
-Uta-
Posts: 2222
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

Re: Luonnononnettomuudet maailmalla

Post by -Uta- » Thu May 31, 2018 7:49 am

Florida valmistautuu Alberto-myrskyn saapumiseen – useisiin osavaltioihin annettu varoitus.
Alberto-myrsky liikkuu kohti Kuuban läntistä kärkeä.
https://yle.fi/uutiset/3-10225251
myrskyt 27.5.2018

Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus on antanut myrskyvaroituksen Floridaan ja Alabamaan lähestyvän subtrooppisen Alberto-myrskyn takia. Alberto-myrsky liikkuu pohjoiseen Kuubasta ja sen odotetaan vahvistuvan, kun se liikkuu Meksikonlahden yli. Florida ja Mississippi ovat aloittaneet hätätilavalmistelut. The National Hurricane Centren varoitus on voimassa ainakin tiistaihin asti.

Myrskyn on arveltu saavuttavan Alabaman aikaisin maanantaiaamuna paikallista aikaa. Alabaman viranomaiset ovat sanoneet, että asukkaiden pitäisi valmistautua tulviin.

Floridan kuvernööri on julistanut hätätilan kaikkiin 67 piirikuntaan ja paikallisia viranomaisia on kehotettu varaamaan riittävästi aikaa ja resursseja valmistautumiseen.

Alberto-myrsky liikkuu hitaasti ja uhkana on, että se tuo mukanaan rankkoja sateita, mutavyöryjä ja tulvia Meksikon, Kuuban ja Yhdysvaltain rannikolle lähiaikoina.

Albertoksi nimetty myrsky on ensimmäinen subtrooppinen myrsky tänä vuonna. Sen pelätään voimistuvan hurrikaaniksi. Vuonna 2017 Irma-hurrikaani tappoi useita kymmeniä ihmisiä Karibianmerellä ja Floridassa. Maailman ilmatieteen järjestö WMO arveli, että Irma oli yksi kaikkien aikojen pahimmista myrskyistä koko maapallolla.

Lähteet: AP, Reuters

User avatar
will
Posts: 2179
Joined: Tue Oct 11, 2011 10:47 am
Contact:

Lombok, Indonesia 5.8.2018

Post by will » Thu Aug 09, 2018 7:54 am

Lombokin järistyksestä saatujen tietojen mukaan kuolonuhreja on tähän mennessä laskettu 347 henkeä. Arvio vaihtelee lähteestä riippuen, mutta joka tapauksessa sen arvioidaan kasvavan pelastustöiden edetessä. Surmansa saaneet ovat pääosin jääneet sortuvien rakennusten raunioihin. Kymmeniä tuhansia ihmisiä on joutunut taivasalle vailla vettä, ruokaa, terveydenhuoltoa ja suojaa säätä vastaan.
https://edition.cnn.com/2018/08/08/asia ... index.html
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005784809.html

Image
USGS:n julkaisema, maan pinnalla tuntuneen järistyksen voimakkuuskartta. Suuruudeltaan magnitudin 6,9 järistys tapahtui Lombokin saaren kohdalla n. 31km:n syvyydessä. Sivuttaisvoimat ovat saavuttaneet n. viidesosan (alaspäin vaikuttavasta ja rakenteiden kantavuuden perusteena olevasta) maan vetovoimasta, mikä on horjuttanut rakennuksia perustuksiltaan. Järistys on osa kahden yhdensuuntaisen, mannerlaattoja rajoittavan siirroksen välillä etenevää maankuoren murtumistapahtumaa, johon on kuluneen kuukauden aikana sisältynyt yli 20 tätä pääjäristystä pienempää vähintään 4,5 magnitudin maanjäristystä Lombokin saarella. Em. tuhoisin järistys sattui sunnuntain iltahartaushetken aikaan, jolloin paikallisia asukkaita oli kokoontunut moskeijoihin.
https://earthquake.usgs.gov/earthquakes ... b#shakemap

Täältä kaukaa on helppo olla jälkiviisas ja kuvitella, että järistysparven ollessa aktiivisena saaren alla asukkaiden kannattaisi leikkiä telttaretkeä muutama viikko, pysytellen poissa etenkin kivirakennuksista, koska järinä ei kestä määrättömiin. Vaan mistäpä sitä telttoja saataisi, ennenkuin talot ovat murskana.

Post Reply