Seksuaalirikokset, pedofiilit ym...

Rikosten koko muu kirjo henkirikosten lisäksi ajanjaksosta riippumatta
Post Reply
User avatar
härkä
Posts: 6672
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:26 am
Location: Laidun

Europol : Tiedotus. Onko tuttua ?

Post by härkä »

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201706 ... =aamulehti

Europol pyytää apua lasten hyväksikäyttäjien kiinni saamiseen: tunnistatko esineitä tai maisemia näistä kuvista?
Torstai 1.6.2017 klo 20.59
Europol pyytää kansalaisten apua lasten seksuaalisten hyväksikäyttötapausten selvittämiseksi.

Tunnistatko ikkunasta näkyvän maiseman? Ovatko kuvassa näkyvät talot tuttuja?ImageEuropol pytää kansalaisten apua lasten seksuaalisten hyväksikäyttötapausten selvittämiseksi. Europol on julkistanut nettisivuillaan kuvia huoneista ja esineistä, jotka näkyvät lapsiseksiä esittävien kuvien taustalla.
Kuvien joukossa on esimerkiksi matto, juomapulloja ja ikkunasta näkyvä maisema. Sivulle on ladattu parikymmentä kuvaa, joita on tarkoitus vaihtaa ajoittain.

Europolin mukaan yksittäinen esine kuvan taustalla on useissa tapauksissa ollut ratkaiseva johtolanka hyväksikäyttörikoksen selvittämisessä.
Henkilö, joka tunnistaa kuvassa olevan esineen, voi nettisivun kautta kertoa tietonsa nimettömänä. Tutkintaa jatkavat sen maan poliisiviranomaiset, josta tunnistusten perusteella on kyse.


Linkissä kuvia ja muuta. Europol vaihtaa kuvia ajoittain.
https://www.europol.europa.eu/
Laitoin vielä Europolin sivun osoitteen.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.


User avatar
-Uta-
Posts: 3362
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

Re: Seksuaalirikokset, pedofiilit ym...

Post by -Uta- »

Nuorten kiristäminen alastonkuvilla lisääntynyt - Europol varoittaa ilmiöstä
http://www.poliisi.fi/tietoa_poliisista ... anguage=fi
19.06.2017
Keskusrikospoliisi

Rahan ja seksin kiristäminen nuorilta netissä on lisääntynyt räjähdysmäisesti Euroopassa. Sextortioniksi tai webcam blackmailingiksi kutsutuissa rikoksissa rikolliset houkuttelevat uhrin riisuuntumaan tietokoneen kameran edessä tai lähettämään vähäpukeisia valokuvia itsestään. Materiaalin saatuaan rikolliset alkavat kiristää nuorta sillä, että levittävät kuvia nettiin, ellei uhri anna lisää materiaalia, rahaa tai seksiä.
Suomessa rikokset ovat toistaiseksi poikenneet kaavasta siten, että alastonkuvien levittämistä on käytetty pikemmin kiusaamiseen kuin kiristämiseen. Raha on tullut esiin kiristämisen motiivina enemmän aikuisten välisissä tapauksissa.
Europolin tänään julkistaman raportin mukaan rikolliset valitsevat uhreikseen nuorimmillaan 7-vuotiaita lapsia. Raportissa kerrotaan, että rikosten motiivi vaihtelee hieman sen mukaan, ovatko uhrit poikia vai tyttöjä. Valtaosaa tytöistä (84 % tyttöihin liittyvistä tapauksista) kiristetään antamaan lisää seksuaalista materiaalia, kun taas pojilta halutaan materiaalia vain 53 prosentissa tapauksista. Sen sijaan pojat (32 % tapauksista) pakotetaan tyttöjä (2 % tapauksista) useammin maksamaan rikollisille rahaa.
Rahan kiristäminen tällä tavalla on melko uusi ilmiö samoin kuin se, että uhreiksi jääneet nuoret pakotetaan ottamaan mukaan muitakin lapsia tai nuoria videoille tai kuviin. Siten rikollisten on mahdollista saada materiaalia esimerkiksi hyvin pienistä lapsista.
Sextortion-rikosten seuraukset ovat paikoin olleet traagisia: muutaman viime vuoden aikana uhrien on raportoitu päätyneen jopa itsemurhaan. Uhrien ahdinkoa on lisännyt entisestään se, etteivät he häpeän tai tietämättömyyden takia ole halunneet ilmoittaa kiristyksestä viranomaisille.

#SayNO - Sano ei!

Nyt eurooppalaiset poliisit ja yksityisen sektorin toimijat Europolin johdolla haluavat kitkeä ilmiötä nuorille suunnatulla #SayNO-kampanjalla. Kampanjamateriaalin avulla halutaan neuvoa jo pulaan joutuneita ja niitä, jotka ovat riskiryhmässä.
Kampanja sisältää lyhytelokuvan, joka on käännetty kaikille EU-alueen kielille, myös suomeksi. Elokuvan tavoitteena on auttaa katsojia tunnistamaan mahdollisen kiristäjän lähestymisyritykset, tarjota neuvoja ja korostaa sitä, kuinka tärkeää rikosilmoituksen tekeminen kiristyksestä on.
– Lapset käyttävät yhä enemmän verkkoympäristöä kommunikaatioon ja suhteiden luomiseen, mikä on aivan luonnollista. On kuitenkin meidän kaikkien yhteinen tehtävä kertoa heille uhkista, joita he saattavat kohdata ja suojella heitä tekemällä verkkoympäristöstä niin turvallinen kuin mahdollista. Jos jotain kuitenkin verkossa sattuu, meidän täytyy tarjota selkeä ja tehokas väylä rikosilmoitusten tekemiseen ja kunnolliset tukipalvelut, jotta uhri tietää, kenen puoleen kääntyä, sanoo Europolin Kyberrikostorjuntakeskuksen (EC3) johtaja Steven Wilson.

EUROPOLIN NEUVOT:
Jos joudut kiristyksen uhriksi netissä, älä maksa, äläkä häpeä rikosilmoituksen tekemistä. Jos joku uhkaa jakaa seksuaalisia kuviasi tai videoitasi, noudata seuraavia ohjeita:
1) Älä jaa enempää materiaalia, älä maksa mitään
2) Etsi apua, et ole yksin
3) Tallenna todisteet, älä poista mitään
4) Lopeta keskustelu, estä kiristäjä
5) Tee rikosilmoitus poliisille

Tarkempaa tietoa aiheesta #SayNo -kampanjasivuilla https://www.europol.europa.eu/sayno
Lyhytelokuva löytyy Youtubesta osoitteesta https://youtu.be/yOyLMzk-OYE
Europolin raportti kuvaa ilmiötä laajemmin https://www.europol.europa.eu/publicati ... erspective

User avatar
itäviitta
Posts: 515
Joined: Wed Dec 14, 2011 6:30 pm
Location: Vesistö

Kuuban yö...

Post by itäviitta »

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/2017063 ... =aamulehti

Hovioikeus lievensi kuubalaispalloilijoiden raiskaustuomioita - vapautti kokonaan yhden
Perjantai 30.6.2017 klo 13.07 (päivitetty klo 13.37)
Turun hovioikeus ei pitänyt tekoa yhtenä kokonaisuutena toisin kuin Pirkanmaan käräjäoikeus.

Näin oikeuskäsittely alkoi.
Hovioikeus lyhensi neljän viiden vuoden vankeusrangaistuksen saaneen lentopalloilijan rangaistuksen.

Abraham Gavilan sai törkeän raiskauksen sijasta tuomion pakottamisesta seksuaaliseen tekoon. Hovin rangaistus on yksi vuosi ja kolme kuukautta vankeutta.

Ricardo Manzanon tuomio luettiin myös hovissa törkeästä raiskauksesta, mutta rangaistus lyheni. Nyt se on kolme ja puoli vuotta vankeutta.

Rolando Abreu tuomittiin hovissa raiskauksesta, rangaistuksen ollessa kaksi ja puoli vuotta vankeutta.

Osmany Mestre sai neljän vuoden vankeusrangaistuksen. Hän syyllistyi törkeään raiskaukseen.

Sierra vapaaksi

Hovioikeus vapautti kokonaan käräjäoikeuden kolme ja puolen vuoden vankeusrangaistukseen tuomitseman Luis Sierran. Hovi hylkäsi häneen kohdistetun syytteen törkeästä raiskauksesta.
Tärkein peruste tuomioiden lieventämiselle on se, että hovioikeus katsoi, että kyseessä on kaksi eri tekokokonaisuutta. Käräjäoikeus oli pitänyt tekoa yhtenä kokonaisuutena ja tuomitsi palloilijat tämän ankaramman mukaan.
Rikokset tapahtuivat heinäkuussa vuosi sitten Tampereella tornihotelli Ilveksen huoneissa.
omalainen nainen oli kiinnostunut yhdestä miehestä. Vastoin tahtoaan päihtynyt pienikokoinen nainen joutui muidenkin pelaajien raiskaamaksi tai hyväksikäyttämäksi.
Kierrä minut rannan puolelta

User avatar
härkä
Posts: 6672
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:26 am
Location: Laidun

Kuuban yö...

Post by härkä »

http://www.is.fi/yleisurheilu/art-2000005319663.html

Alberto Juantorena raiskauksesta Suomessa tuomituista kuubalaisurheilijoista: ”Häpeämme kansakuntana”

Julkaistu: 9.8. 11:50

MM-LONTOO 2017 Kuuban urheiluikoni Alberto Juantorena kertoi IS:lle Lontoossa, että raiskaajalentopalloilijat eivät enää ikinä pelaa maajoukkueessa.
Montrealin heinäkuiset illat 1976 nostivat Karibian sosialistisen saarivaltion koko urheilua seuraavan maailman valokeilaan.
Kuuban vallankumousjohtajan, presidentti Fidel Castron ykkössoturi olympiakisoissa oli juoksija Alberto Juantorena, joka upean lennokkaalla, 270 sentin pituisella askeleellaan voitti sekä 800 että 400 metriä.
– 800 metrillä juoksin maailmanennätyksen, mutta 400 metrillä oli Kuubassa vielä suurempi symboliarvo. Palkintojenjaossa seisoin ylimpänä vieressäni kaksi amerikkalaista. He olivat ja ovat ystäviäni, mutta maidemme välit tunnetaan, Juantorena naurahti Ilta-Sanomien erikoishaastattelussa Lontoon Canary Wharfissa.

Sen koommin tällainen tupla ei ole keneltäkään mieheltä onnistunut, eikä tekijää ole näköpiirissäkään. Aikataulujakaan ei ole tarvinnut tällaiselle ihmemiehelle nyt räätälöidä. Sekä 400:n että 800 metrin MM-finaalit juostiin Lontoossa tiistai-iltana.
– Täytyy löytää tyyppi, jolla on Wayde van Niekerkin nopeus ja David Rudishan kestävyys. Olin sitä osittain luontaisesti, mutta harjoittelin seitsemän vuotta kovaa kahdesti päivässä, silloin kun en ollut loukkaantunut.
El Caballoksi (Hevoseksi) kutsuttu Juantorena starttasi Montrealissa kahdeksan kertaa. Brutaaleimmillaan urakka oli, kun 400 metrillä juostiin 26. heinäkuuta saman päivänä kahdet alkuerät.

Juantorena osasi odottaa suomalaiselta toimittajalta tiettyä Kuuba-aiheista kysymystä. Viisi sokerisaaren maajoukkuelentopalloilijaa tuomittiin viime syksynä pitkiin vankeusrangaistuksiin törkeästä raiskauksesta. Miehet raiskasivat suomalaisen naisen pelimatkalla Tampereella.
Hovioikeus lyhensi myöhemmin tuomioita ja vapautti yhden tuomituista.

– Ensinnäkin Kuubassa ei ole kertaakaan ajateltu, että Suomi olisi toiminut asiassa kohtuuttomasti. Häpeämme kansakuntanakin heidän tekoaan. He myivät sekä ihmisarvonsa että oikeutensa edustaa Kuubaa urheilijoina. Kussakin maassa on lainsäädäntö, jota pitää noudattaa.
Juantorena tuntee henkilökohtaisesti jokaisen tuomituista pelaajista. Kotiinpaluuta näiden ei hänen mukaansa tarvitse tuomionsa jälkeen pelätä.

– Mitään lisärangaistusta ei ole tulossa, vaan he saavat Kuubassa inhimillisen kohtelun maksettuaan teostaan hinnan. Emme heitä heitä uudestaan vankilaan. Mutta Kuubaa he eivät enää koskaan edusta. Maineen lisäksi tuo teko maksoi heille myös urheilu-uran, Kuuban huippu-urheilun pääkäskijän eli olympiakomitean varapuheenjohtaja sanoo.
Juoksijalegenda on Lontoossa Kansainvälisen yleisurheiluliiton varapuheenjohtajana ja näkee kentällä myös sellaisia kuubalaisia, jotka ovat vaihtaneet edustusasua. Huippukolmiloikkaaja Pedro Pablo Pichardo ei ole kisoissa lainkaan loikattuaan Kuubasta.

Loikkariurheilijoille, kuten Amerikkaan paenneille huippunyrkkeilijöille ei Fidel Castron lähipiiriin kuuluneelta legendalta irtoa ymmärrystä.
Häipyneiden motiivit taas liittyvät yleensä Kuuban ankeisiin harjoitus- ja elinoloihin ja poliittiseen ja taloudelliseen kontrolliin.
– Kuubalaiset ovat intohimoisia patriootteja. Lähtijät eivät saa heiltä ymmärrystä eivätkä mielestämme voi enää kutsua itseään kuubalaisiksi. He valitsivat elämässään kauppatavaran osan.

Juantorena muistaa hyvin Kuuban vallankumouksen loppuajat 1958–59. Hänen omat isovanhempansa olivat viime vuosisadan alkupuolella maaorjia.
– Ilman vallankumousta maassamme ei olisi koulutusta, terveydenhuoltoa eikä mahdollisuutta urheilla.
Pekka Holopainen, Lontoo

Alberto Juantorena Danger
Syntyi: 21.11.1950 Santiago de Cubassa.
Asuu: Havannassa. ’
Lempinimi: El Caballo eli Hevonen. Valmentaja puolalainen Zygmunt Zabierzowski.

Saavutuksia: Voittanut ainoana miehenä USA:n Paul Pilgrimin (Ateena 1906) ohella MM- tai olympiatasolla sekä 400 että 800 metriä. Montrealissa 800 metrin olympiakulta ME-ajalla 1.43,50 ja 400 metrin kulta ajalla 44,26. Ennätys 800 metrillä 1.43,44.

Yksityiselämä: Neljästi naimisissa, viiden eri naisen kanssa yhteensä seitsemän lasta, esikoinen 42- ja kuopus 3-vuotias. Neljä lastenlasta.
Uran jälkeen: Lopetti 1984, työskenteli presidentti Fidel Castron urheiluneuvonantajana. Kuuban olympiakomitean varapuheenjohtaja ja yleisurheiluliiton puheenjohtaja. Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n hallituksessa vuodesta 1987, nykyään varapuheenjohtajana.
Muuta: Loukkaantui pahasti Helsingin MM-kisoissa astuessaan 800 metrin alkuerissä ratareunuksen päälle. Nilkkamurtuma leikattiin Helsingissä.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.

User avatar
härkä
Posts: 6672
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:26 am
Location: Laidun

Kuuban yö...

Post by härkä »

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/2017092 ... 1_u0.shtml

Vapautetulle kuubalaispelaajalle jättikorvaukset - lähes 200 000 euroa
Tiistai 26.9.2017 klo 12.54 (päivitetty klo 14.52)
Valtiokonttori arvioi kohtuulliseksi korvaukseksi 500 euroa vuorokaudelta.

Kuubalaispelaaja vangittiin 3. heinäkuuta 2016 ja hänet tuomittiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa 3 vuodeksi ja 6 kuukaudeksi vankeuteen törkeästä raiskauksesta.
Hovioikeus kuitenkin kumosi miehen tuomion vuotta myöhemmin ja mies vapautui vuoden vankeuden jälkeen.
Sosa Sierra haki korvauksia vankeusajasta Valtiokonttorilta elokuussa. Tänään Valtiokonttori antoi päätöksensä ja määräsi miehelle maksettavaksi 199 815 euroa.
Yhteensä summasta 181 000 euroa oli kärsimyskorvauksia. Tulojen vähentymisestä Valtiokonttori suostui korvaamaan 17 080 euroa.
Matkakuluista kotimaahan hyvitettiin 1 177 euroa.

Vaati huomattavasti enemmän

Sosa Sierra vaati alunperin Valtiokonttorilta yhteensä 362 000 euron korvauksia eli 1 000 euron korvausta vuorokaudelta. Pelaaja perusteli vaatimusta sillä, että vankeudesta vieraassa maassa lähes kielitaidottomana aiheutui hänelle psykologisia oireita.
Lisäksi tapaus sai maailmanlaajuista julkisuutta, mikä miehen mukaan johtaa siihen, että jotkut urheiluseurat karsastavat häntä jatkossa, vaikka hänet on todettu syyttömäksi.
Sosa Sierra kertoi hakemuksessan, että hänen oli määrä osallistua Rion olympialaisiin Kuuban lentopallojoukkueessa.
-Hänen urheilu-uransa tuhoutui osittain ja muun muassa Argentiinaan jo tehty sopimus pelaamisesta kariutui, hakemuksessa perustellaan.

Vakiintunut summa 120 euroa

Valtiokonttorin mukaan vakiintuneena maksukäytäntönä on noin 120 euron korvaus vankeusvuorokaudelta, mikäli summalle ei ole alentamis- tai korottamisperusteita.
Kuubalaispelaajan korvausta määrittäessä on kuitenkin otettu huomioon vankeus vieraassa maassa, epäillyn teon törkeys, siitä odotettavissa olleen ja tuomitun rangaistuksen pituus.

Lisäksi Valtiokonttori huomioi tapauksen saaman julkisuuden, sekä sen vaikutuksen kärsimykseen, sosiaaliseen arvostukseen ja mahdolliseen leimautumiseen.
Valtiokonttorin mukaan nämä seikat korottavat kuubalaispelaajan korvausta. Valtiokonttori arvioi kohtuulliseksi korvaukseksi 500 euroa vuorokaudelta.

Esimerkiksi Anneli Auerin tapauksessa Valtiokonttori myönsi 800 euron korvauksen jokaiselta vuorokaudelta. Auer itse haki huomattavasti isompaa, 2 500 euron vuorokausikorvausta. Auerin korvauksia puidaan oikeudessa joulukuussa.
Bodomin surmassa epäilty ja kahdeksi kuukaudeksi vangittu Nils Gustafsson sai puolestaan yli 700 euroa vuorokaudelta. Summa ratkesi sovittelussa Valtiokonttorin kanssa.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.

User avatar
härkä
Posts: 6672
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:26 am
Location: Laidun

Re: Seksuaalirikokset, pedofiilit ym...

Post by härkä »

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201803 ... 2_ul.shtml

Brittilehti Sunday Mirror on saanut selville, että Telfordissa paljastunut lasten paritusrinki ulottuu paljon laajemmalle ja pidemmälle kuin aiemmin on uskottu.

Telford on kolmas paikkakunta, jossa on Britanniassa kymmenen vuoden sisään käynyt ilmi laaja keskiaasialaismiesten pyörittämä lasten paritusrinki.
Uhreja voi olla 80-luvulta lähtien tuhat, mutta tuomioita on luettu vain seitsemälle miehelle.
Uhrit ovat nuoria tyttöjä, joita on jopa joukkoraiskattu ja pakotettu käyttämään huumeita.


Ote linkistä. Melkoisen laaja rinki.
https://www.mirror.co.uk/news/uk-news/w ... g-12170716

Image
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.

User avatar
-Uta-
Posts: 3362
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

Re: Seksuaalirikokset, pedofiilit ym...

Post by -Uta- »

Oulun poliisi vahvistaa vastaanottaneensa rikosilmoituksen epäillystä törkeästä raiskauksesta Espanjassa
http://www.poliisi.fi/tietoa_poliisista ... anguage=fi
01.06.2018
Oulu

Oulun poliisilaitos on vastaanottanut 16.4.2018 rikosilmoituksen törkeästä raiskauksesta. Ilmoituksen mukaan kolmen miehen epäillään raiskanneen nuoren suomalaisen naisen Fuengirolassa, Espanjassa.

Oulun poliisi on välittänyt rikosilmoituksen Espanjan poliisiyhdyshenkilölle, jotta hän selvittää tapahtumien kulkua osaltaan ja esittää Espanjan poliisille pyynnön tutkinnan käynnistämisestä.

Tutkintavastuu on Espanjan poliisilla. Mikäli Espanjan poliisi ei suorita asiassa rikostutkintaa, voidaan rikostutkinta suorittaa Suomessa, mutta se edellyttää VKSV:n syytemääräystä (RL 1:12 §).

Inhimillisistä syistä uhrin asuin- tai kotipaikkaa ei kerrota tarkemmin.

Oulun poliisi ei tiedota asiasta enempää

User avatar
-Uta-
Posts: 3362
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

Re: Seksuaalirikokset, pedofiilit ym...

Post by -Uta- »

Murha.infosta löytyi linkki Fuengirola-lehteen :
Fuengirolan poliisi tutkii joukkoraiskausta
https://fuengirola.fi/fuengirolan-polii ... aiskausta/
Julkaistu 5.7.2018

Suomen poliisin yhdyshenkilö, rikoskomisario Kaj Björkqvistkertoo, että Fuengirolan poliisi tutkii parhaillaan nuoren suomalaisnaisen epäiltyä joukkoraiskausta

Fuengirola-lehti kertoi toukokuun lopussa, että nuori suomalaistyttö raiskattiin ja pahoinpideltiin kolmen miehen toimesta huhtikuun puolessa välissä.

Alun perin poliisi kertoi tytön iäksi 17 vuotta, mutta todellisuudessa nainen on täysi-ikäinen.

Uhri kertoi käyneensä raiskauksen jälkeen ystävättärensä kanssa Policía Nacionalissa ja yrittänyt tehdä tapahtuneesta rikosilmoituksen.

– Fuengirolan poliisista ei kuitenkaan löydy rikosilmoitusta, minkä takia paikallinen poliisi ei ole voinut hankkia valvontakameran kuvia. Tytön mukaan heidän välillään oli kielimuuri, Björkqvist kertoi tuolloin.

Sen jälkeen nainen oli mennyt terveyskeskukseen.

– Tällä hetkellä poliisi on kirjannut tapauksesta rikosilmoituksen ja esitutkinta on aloitettu. Olen ollut tapauksen takia jälleen tällä viikolla tapaamassa kollegoja Fuengirolassa, Björkqvist kertoo nyt.

Björkqvist ei voi kuitenkaan kertoa, onko Fuengirolan poliisi saanut käyttöönsä valvontakameroiden kuvia.

– Tutkintavastuu on Espanjan poliisilla, minkä takia en voi kommentoida sitä.

Nainen kertoi lähteneensä yöllä rantakadulla sijaitsevasta London Pubista, kun kolme miestä otti hänet kiinni hotelli Pyrin kohdalla ja raahasi rannalle. Rannalla miehet raiskasivat ja pahoinpitelivät hänet vuorotellen.

Raiskauksesta on kirjattu rikosilmoitus myös Oulun poliisilaitokselle, joka tekee yhteistyötä keskusrikospoliisin (KRP) avustuksella Fuengirolan poliisin kanssa. KRP toimittaa Espanjaan kaikki rikokseen liittyvät Suomen poliisin hallussa olevat tiedot.

Mika Heikkilä
Fuengirola

User avatar
härkä
Posts: 6672
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:26 am
Location: Laidun

Re: Seksuaalirikokset, pedofiilit ym...

Post by härkä »

https://www.google.fi/maps/place/The+Lo ... -4.6194539

Linkissä London Pub ja hotelli.
Hieman idenpää se havainto , ettei rantaa voi pimeällä kadulta tai hotelleista oikein nähdä.
Mainingit näkee valkoisena vaahtona , muttei sen tarkemmin.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.

Puppe
Posts: 136
Joined: Tue Jul 10, 2012 3:35 pm

Re: Seksuaalirikokset, pedofiilit ym...

Post by Puppe »

https://yle.fi/uutiset/3-10593365

Oulun lapsiin kohdistuneet seksuaalirikokset on valtakunnallinen asia.


Traumapsykologi: Oulun seksuaalirikokset ovat kaupungille suuronnettomuus – apua tarvitaan suurelle joukolle

Traumapsykologi Soili Poijula arvioi, että Oulun kaupunki ei selviä yksin, etenkin kun epäiltyjen seksuaalirikosten uhrien määrä on lisääntynyt entisestään.

Oulussa työskentelevä kokenut traumapsykologi Soili Poijula löytää kaupungin tähänastisesta toiminnasta paljon parantamisen varaa. Oulussa on tullut tietoon jo useita epäiltyjä seksuaalirikoksia, tuoreimmat niistä perjantaina.
– On tiedotettu, että rikoksia on tapahtunut ja huomio on näissä tekijöissä ja on pelko, että tulee uusia uhreja.
– Mutta mitään tiedottamista, vanhempien tilaisuuksia tai nuoriin suuntautuvia interventioita, mitä olisi pitänyt tehdä turvallisuuden palauttamiseksi ja selviytymisen tukemiseksi ei vielä ole ollut. Ainakaan missään sellaista tietoa ei ole esillä.
Varsinkin nuorten maailmassa pohditaan, että keitä tämä koskee.

Poijula korostaa, että jo se, että tällaisia asioita on tapahtunut, on ahdistava asia monille lapsille, nuorille ja vanhemmille.
– Varsinkin nuorten maailmassa pohditaan, että keitä tämä koskee. Osa tuntee uhreja, heitä voi olla ystäväpiirissä tai samassa koulussa.
Poijula: Valtakunnallinen apu tarpeen
Poijula sanoo, että normaalit palvelut, joita on tavanomaisissakin tilanteissa liian vähän, eivät nyt riitä. Vanhempien ja lasten kanssa työskenteleville pitäisi järjestää neuvontaa ja tukea.
– Pitäisi enemmän järjestää tätä ilmiötä, sen vaikutuksia uhreihin ja läheisiin koskevaa tiedottamista ja tukipalveluita, joissa on ammatti-ihmisiä, jotka osaavat auttaa.
– Kun uhreja tulee näin paljon, niin kyllähän tämä on eräänlainen suuronnettomuus Oulun kokoisessa kaupungissa. Eivät yliopistosairaalan ja kaupungin palvelut lasten ja nuorten perheille ja lapsille ja nuorille riitä, eikä niissä ole sellaista osaamista tällä hetkellä.
Kun uhreja tulee näin paljon, tämä on suuronnettomuus Oulun kokoisessa kaupungissa.

Suuronnettomuudesta puhutaan yleensä, kun uhreja on enemmän kuin kymmenen. Poijula huomauttaa, että pienempikin määrä voi merkitä suuronnettomuutta paikkakunnalle, jos resursseja tilanteesta selviämiseen ei ole riittävästi.
Tällöin paikkakuntaa pitäisi auttaa valtakunnallisesti, jotta tapahtuman kielteisiä vaikutuksia voitaisiin lieventää ja auttaa ihmisiä toipumaan ja selviytymään, korostaa Poijula.
– Viimeistään nyt pitäisi herätä. Tähän tarvitaan omat erilliset resurssit. Ei ole muutaman päivän eikä viikon asia, vaan voi olla pitkä projekti.
– Tulisi hakea välittömästi sosiaali- ja terveysministeriöltä rahoitusta suuronnettomuus- tai katastrofityyppisesti erilliseen resurssiin, joka käytetäisiin monentasoisesti näiden tapahtumien vaikutusten hoitamiseen.

Poijula: Ouluun tarvitaan asiantuntijatiimi
Oulun kaltaiset tapahtumat voivat Poijulan mukaan vaikuttaa etenkin niihin, joilla on valmiiksi vaikeuksia ja uhriutumista. Kielteisiä vaikutuksia on monella taholla.
– Pitäisi olla tietoa ja tukea, joka auttavat asettamaan tapahtumat paikoilleen ja perspektiiviä, miten näistä voi selvitä. Se vaatii ammattitaitoisia ihmisiä.
Traumaattisissa tapahtumissa tulisi Poijulan mukaan olla asiantuntijatiimi, joka tekee työtä ja myös kouluttaa ja ohjaa muita. Hänen mielestään kyse ei ole niinkään asiantuntijoiden lukumäärästä vaan siitä, että on osaamista.
– Tarvitaan 5-6 ihmistä, jotka ovat psykoterapiataitoisia ja jotka voisivat kouluttaa muita auttajia. Päiväkodeissa ja kouluissa työskentelevillä pitäisi olla tietoa ja osaamista siitä, miten asioista puhutaan.
Viimeistään nyt pitäisi herätä. Tähän tarvitaan omat erilliset resurssit

Hän arvioi, että Oulusta löytyisi osaamista tällaiseen ryhmään, jos ihmisiä voidaan irrottaa heidän nykyisistä työtehtävistään.
– Epäilen, että tämä on kuitenkin aika vaikeaa.
Poijula korostaa, että ammattiapu on äärimmäisen tärkeää etenkin rikosten kohteiksi joutuneille. Hän on ollut itse auttamassa seksuaalisen hyväksikäytön ja raiskauksen uhreja.
– Tiedän, että voi auttaa, voi toipua, elämä voi jatkua tällaisten tapahtumien jälkeen, mutta ei välttämättä, jos ei asiantuntevaa apua saada mahdollisimman ajoissa.
Nuorilta kannattaa kysellä huolista
Poijula sanoo, että vanhempien olisi nyt hyvä seurata entistäkin aktiivisemmin lasten ja nuorten tekemisiä sekä sosiaalisen median käyttöä ja rajoittaa sitä tarvittaessa. Vanhempien tulisi tietää, mille kaikelle lapset altistuvat.
– Kannattaa keskustella lasten ja nuorten kanssa ja ottaa puheeksi myös ahdistavia asioita. Nuoret voivat jo odottaakin sitä, että vanhemmat kysyvät. Voi kysyä useampaankin kertaan sitä, onko tällaisia huolia.
Voi kysyä useampaankin kertaan sitä, onko tällaisia huolia

– Ilmiöhän ei häviä mihinkään sillä, että sitä ei saisi puhua, mutta puhumisen tulisi olla hallitumpaa. Olisi huolehdittava, että lapset ja nuoret eivät keskenään jäisi näitä ilmiöitä seuraamaan.
Soili Poijula on laillistettu psykologi ja psykoterapeutti, jolla on pitkäaikainen koulutus ja kokemus traumapsykoterapiasta. Hän toimii Oulussa Oy Synolon Ltd:n ja Suomen traumaterapiakeskuksen toimitusjohtajana.

Post Reply