HKI Kallio - Sarjakuristajan uhriksi epäilty nainen löytyi kuolleena 4.5.2018

Ratkaisemattomat henkirikokset vuodesta 2010 alkaen
Forum rules
Uusien ketjujen nimissä tulisi mainita vähintäänkin tapahtumapaikka ja vuosi.
User avatar
Rinde
Posts: 912
Joined: Thu Aug 08, 2013 10:58 am

Re: HKI Kallio - Sarjakuristajan uhriksi epäilty nainen löytyi kuolleena 4.5.2018

Post by Rinde »

Toivottavasti oli asianajaja kuulusteluissa mukana, ettei ala jälkikäteinen venkoilu.

Olisiko tyyppi tosiaan tallentunut Vaasankadun valvontakameraan?
There is more stupidity than hydrogen in the universe, and it has a longer shelf life. Frank Zappa.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: HKI Kallio - Sarjakuristajan uhriksi epäilty nainen löytyi kuolleena 4.5.2018

Post by -Uta- »

Mediat: Sarjakuristajalla hyytävä diagnoosi – "Hoito saattaa jopa pahentaa tilannetta"
https://www.vantaansanomat.fi/artikkeli ... tilannetta
9.5. 2018

Sarjakuristajana tunnettu Michael Penttilä on saanut karun arvion mahdollisuuksistaan parantua pakkomielteestään kuristaa ihmisiä.
Psykiatri ja psykoanalyytikko Gustav Schulman arvioi MTV:lle, että yleensä tämänkaltaisesta häiriöstä parantumisen ei katsota olevan mahdollista. Hänen mukaansa USA:ssa Penttilä luokiteltaisiin sarjakuristajaksi, mikä on psykopaattiakin rankempi diagnoosi. Schulman arvioi, että sarjakuristajan ei yleensä katsota olevan mahdollisuutta parantua häiriöstään.

– Psykoterapia saattaa jopa parantaa heidän kykyä toimia rikollisesti ja vietellä ihmisiä, koska he saavat psykoterapiasta välineitä toimia asiallisesti ja mukavasti, Schulman sanoo.

Vuonna 2009 Penttilästä laaditun oikeuspsykiatrisen tutkielman mukaan Suomen oikeusjärjestelmä ei edes Penttilän kaltaisen tapauksen kohdalla mahdollistanut pakollista psykiatrista hoitoa tai vankeuden venyttämistä yli 15 vuoden. Raportista kertoo Ilta-Sanomat. Raportin laatineet psykiatrit katsovat, että Suomen kaltaisessa liberaalissa maassa järjestelmä ei ole varautunut äärimmäisen harvinaisiin tapauksiin. Näin ollen Penttilän tapauksessa viranomaiset olivat käytännöllisesti katsoen voimattomia. He eivät voineet kuin toivoa, että psykopaattinen kuristussurmaaja karttaisi riskitekijöitä ja -tilanteita edes vankilan välttääkseen.
User avatar
Rinde
Posts: 912
Joined: Thu Aug 08, 2013 10:58 am

Re: HKI Kallio - Sarjakuristajan uhriksi epäilty nainen löytyi kuolleena 4.5.2018

Post by Rinde »

IL: "Helsingin hovioikeus on tiistaisella tuomiollaan tuominnut Michael Maria Penttilän, 53, törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta.

Penttilää syytettiin tapauksesta, jossa hän lähestyi naapurissa asunutta teini-ikäistä nuorta naista ja kävi väitetysti tämän ovella. Penttilä myönsi oikeudessa lähettäneensä asianomistajalle treffikirjeen.

Rikos tapahtui alkuvuonna 2017.

Penttilä tuomittiin kahden vuoden ja kuuden kuukauden vankeusrangaistukseen.

Hovioikeuden mukaan Penttilällä oli yksityiskohtainen suunnitelma nuoren naisen kuristamisesta ja mahdollisesta hengityksen salpaamisesta. Hovioikeus määräsi Penttilä heti vangittavaksi.

Hovioikeus teetti selvityksen Penttilän seksuaalisista mieltymyksistä ja arvioi sen perusteella, että kuristusfetissi on muiden ihmisten henkeä uhkaava. Hovioikeuden mukaan tuomittu ei ollut tunnistanut tähän liittyviä vaaratekijöitä eikä kyennyt hallitsemaan käyttäytymistään."


http://www.iltalehti.fi/kotimaa/2018052 ... 5_u0.shtml
toimittaja Solmu Salminen

Jopas.
There is more stupidity than hydrogen in the universe, and it has a longer shelf life. Frank Zappa.
User avatar
Rinde
Posts: 912
Joined: Thu Aug 08, 2013 10:58 am

Re: HKI Kallio - Sarjakuristajan uhriksi epäilty nainen löytyi kuolleena 4.5.2018

Post by Rinde »

Tämäkin HO:n ratkaisu on jo somessa määritelty tuomioksi murhan suunnittelusta. Ei kai nyt sentään: kun kyse on törkeästä henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta, niin ei kai sitä voida ruveta arpomaan ja ennustelemaan, että olisiko teosta sen toteutuessa ollut kysymys murhasta, taposta, surmasta vai kenties törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta. Uhri voi jopa jäädä henkiin, mutta toisaalta kuristumisenvaara on olemassa ottaen huomioon ne rikokset, josta tämä MP on jo tuomittu.
There is more stupidity than hydrogen in the universe, and it has a longer shelf life. Frank Zappa.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: HKI Kallio - Sarjakuristajan uhriksi epäilty nainen löytyi kuolleena 4.5.2018

Post by -Uta- »

Oikku Suomen oikeusjärjestelmässä: Sarjakuristaja oli sattumalta vapaalla, kun 52-vuotiaan naisen murha tapahtui - Nyt hovioikeuden viivästys voi johtaa siihen, että hänen tuleva tuomionsa kevenee
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/201805 ... 4_u0.shtml
30.5.2018 klo 19:03

Image

Sarjakuristajan tiistaina annetun tuomion päivämäärällä voi olla harvinaisen paljon merkitystä.
Yhteensattumat yhdistettynä Suomen oikeusjärjestelmän oikkuihin voivat johtaa siihen, että Michael Penttilän mahdollinen seuraava henkirikostuomio on tavanomaista lyhyempi. Nurinkurista kyllä, järjestelmän tarkoituksena on taata se, että sattuma ei vaikuttaisi rangaistuksen pituuteen. Penttilä sai tiistaina hovioikeudelta 2,5 vuoden vankeustuomion 17-vuotiaan tytön kuristamisen eli törkeän pahoinpitelyn valmistelusta vuoden 2017 alkupuolella. Tämän lisäksi poliisi epäilee Penttilän murhanneen 52-vuotiaan naisen 13. huhtikuuta tänä vuonna. Poliisin mukaan Penttilä on kuulusteluissa tunnustanut syyllistyneensä henkirikokseen.

Tuomion antaminen vei pitkään
Sattumaa on, että Penttilä ylipäätään oli epäillyn murhan hetkellä vapaalla jalalla. Helsingin Sanomat kiinnitti tiistaina huomiota siihen, että tavanomaisesti hovioikeuden tuomio olisi tullut antaa 30 päivän kuluessa pääkäsittelystä, eli viimeistään 12. huhtikuuta - siis päivää ennen 52-vuotiaan naisen surmaa. Jos syytetty ei ole vangittuna, kuten Penttilä huhtikuussa, tästä tavoiteajasta oikeus voi perustellusta syystä poiketa. Osin viivästykseen voisivat vaikuttaa myös resurssit, eli tuomarien muiden hoidettavana olevien tapausten lukumäärä sekä se, ovatko niissä syytetyt vangittuina. Tiukempien määräaikojen vuoksi vangittujen asiat ajavat muiden edelle.

Kimurantti tapaus
Tästä hovioikeudenneuvos Timo Ojalan mukaan ei kuitenkaan Penttilän kohdalla ollut kyse. - En kaada resurssien piikkiin tätä asiaa, vaikka muitakin asioita on tietysti samaan aikaan ratkaistavana, Ojala sanoo Iltalehdelle. Ojalan mukaan tuomion kirjoittamisen tiedettiin olevan poikkeuksellisen pitkällinen prosessi jo heti pääkäsittelyn jälkeen. - Tällainen valmistelurikos ei ole mikään rutiinitapaus. Jokainen on omanlaisensa, ja vakiintunutta oikeuskäytäntöä oikein mistään valmistelurikokseen liittyvästä kysymyksestä ei ole. Nyt hovioikeuden ratkaisu on siis päivätty 29. toukokuuta. Penttilän mahdollisen henkirikostuomion kannalta tuomion antopäivällä voi olla harvinaisen paljon merkitystä. Vaikutus ei rajoitu pelkästään siihen, että koko henkirikosta ei mahdollisesti olisi päässyt tapahtumaan, jos hovioikeus olisi antanut ratkaisunsa 12. huhtikuuta. Tuomion päiväys voi vaikuttaa myös Penttilän mahdollisen tulevan henkirikostuomion pituuteen. Helsingin käräjäoikeuden mediatuomarin Petra Springin mukaan tilanne on poikkeuksellinen. - Se, että näytön arviointi muuttuu hovioikeudessa, ei ole harvinaista, päinvastoin, Spring painottaa. - Sen sijaan ei ole tavanomaista, että tuomionantopäivillä olisi merkitystä, kun miettii, miten paljon juttuja oikeudessa istutaan kautta maan. Tämä ei siis tarkoita, että järjestelmässä sinänsä olisi vikaa. Harvinaista on Springin mukaan myös, että vastaajaa epäillään oikeuden istunnon ja tuomion antamisen välissä tapahtuneesta uudesta, vakavasta rikoksesta.

Taustalla yhtenäisrangaistusjärjestelmä
Päivämäärillä on painoarvoa Penttilän kohdalla siksi, että Suomessa on vuodesta 1992 alkaen ollut käytössä niin sanottu yhtenäisrangaistusjärjestelmä. Tämä tarkoittaa, että kahdesta tai useammasta samalla kertaa tuomittavasta rikoksesta määrätään yhteinen sakko- tai vankeusrangaistus. Spring antaa esimerkin. Jos törkeästä varkaudesta tulisi antaa puolentoista vuoden vankeustuomio, ja tekijä tuomitaan samalla kertaa kahdesta samanlaisesta törkeästä varkaudesta, ei rangaistus olekaan Suomessa kaksinkertainen eli kolme vuotta, vaan lyhyempi, esimerkiksi kaksi ja puoli vuotta. Vastaava tuomion "kohtuullistaminen" voisi soveltua myös Penttilään, jos hänet loppukesästä tai alkusyksystä tuomittaisiin määräaikaiseen, ehdottomaan vankeustuomioon. Tämä johtuu siitä, että tuomio kuristamisen valmistelusta on annettu vasta sen jälkeen, kun Penttilä on mahdollisesti syyllistynyt toiseen rikokseen.

Sattuma ei saa vaikuttaa
Yhtenäisrangaistusjärjestelmässä Penttilän mahdollinen tuomio 52-vuotiaaseen kohdistuneesta henkirikoksesta olisi siis annettava siten, kuin samassa istunnossa olisi ollut käsiteltävä myös 17-vuotiaaseen kohdistunut valmistelurikos. Silloin tuomiota kohtuullistetaan vastaavalla tavalla, kuin jos oikeus antaisi tuomion kahdesta törkeästä varkaudesta yhden sijaan. Ideana on se, että on sattumaa, missä järjestyksessä rikokset tulevat ilmi ja milloin ne tulevat oikeuden käsiteltäväksi. - Lainsäätäjä on halunnut taata järjestelmällä sen, että sattuma ei vaikuta tuomion pituuteen, Spring kertoo. Sitä, kuinka suuri vaikutus Penttilän rangaistukseen olisi, on vaikea arvioida.
- Järjestelmässä etua saa siitä, että kaikki tuomitaan köntässä. Nyt Suomessa on noudatettu sellaista niin sanottua lievenevää lisäämisperiaatetta, mutta meillähän ei sitä suhdetta ole määrätty laissa, kiteyttää rikosoikeuden emeritaprofessori Terttu Utriainen.

Elinkautinen vai määräaikainen?
Vaikka yhdistelmärangaistus voisi lieventää Penttilän mahdollista tulevaa tuomiota, toisaalta hänen aikaisempi rikoshistoriansa olisi peruste koventaa sitä. Jos Penttilä taas tuomittaisiin elinkautiseen vankeusrangaistukseen, se söisi kaikki aikaisemmat tuomiot sisäänsä. Toisin sanoen 17-vuotiaan kuristamisen valmistelusta annettu tuomio ei siis vaikuttaisi rangaistuksen pituuteen. Poliisin käyttämästä rikosnimikkeestä eli murhasta tuomio olisi automaattisesti elinkautinen vankeusrangaistus. Aikaisemmin Penttilää ei ole tuomittu murhasta eli vakaasti harkitusta surmatyöstä. Emeritaprofessori Utriainen ei kuitenkaan pidä yhtenäisrangaistusjärjestelmän mahdollista vaikutusta Penttilän tapaukseen kovinkaan merkittävänä. - Suurin merkitys rangaistuksen määräaikaisuudella tai elinkautisuudella on siinä, milloin pääsee ehdonalaiseen vapauteen. Elinkautisesta voi anoa vapautusta yleensä, kun on kärsinyt 12 vuotta, Utriainen sanoo. - Penttilän kohdalla ongelmana on se, että ihminen voi olla vaarallinen, mutta samalla syyntakeinen eli olematta mielisairas. Meillä pakollisen mielenterveyshuollon ja oikeuslaitoksen väliin jää kuilu, josta ei vastaa kukaan. Yhtenäisrangaistusjärjestelmän vaikutuksesta Penttilän mahdolliseen tulevaan tuomioon kertoi ensimmäisenä Lännen Media.

LIISA KAUPPINEN
[email protected]
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: HKI Kallio - Sarjakuristajan uhriksi epäilty nainen löytyi kuolleena 4.5.2018

Post by -Uta- »

Huhtikuussa yksityisasunnossa tapahtuneen henkirikoksen esitutkinta on päättynyt – murha syyteharkintaan
https://www.poliisi.fi/tietoa_poliisist ... anguage=fi
21.06.2018 klo 10.13
Helsinki

Poliisi on päättänyt Helsingissä Vaasankadulla 13. huhtikuuta 2018 tapahtuneen henkirikoksen tutkinnan. Juttu on siirretty 20. kesäkuuta syyteharkintaan Helsingin syyttäjänvirastoon. Syyttäjäksi on määrätty kihlakunnansyyttäjä Eija Velitski.

– Uhri on yksin asunut 52-vuotias nainen, joka löytyi kuristettuna omasta kodistaan. Tekopäiväksi on vahvistunut 13. huhtikuuta. Rikosnimikkeenä on ollut murha esitutkinnassa ilmi tulleen vakaan harkinnan, teon ilmeisen raakuuden ja tekijän osoittaman julmuuden vuoksi, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kirsi Kanth Helsingin poliisilaitokselta.

Teosta todennäköisin syin epäiltynä on Michael Maria Penttilä. Hänet on vangittu asiassa Helsingin käräjäoikeuden päätöksellä 9. toukokuuta. Penttilä on myöntänyt henkirikoksen.

– Teko paljastui 4. toukokuuta, ja seuraavana päivänä tutkinnassa ilmeni ensimmäisiä viitteitä siitä, että teosta oli syytä epäillä Penttilää. Kun epäily sai vahvistusta, Penttilän kotiin suoritettiin etsintä 6. toukokuuta. Hänet tavattiin kotoaan ja otettiin kiinni, Kanth kertoo.

– Ensimmäisessä kuulustelussa Penttilä kiisti asian jyrkästi. Toisessa kuulustelussa esitetyn näytön jälkeen hän myönsi olleensa 13. huhtikuuta uhrin asunnolla ja tappaneensa uhrin kuristamalla. Penttilä pitää tekoa kuitenkin tappona. Juttuun liittyvän runsaan salassapitovelvoitteen vuoksi teon yksityiskohdista ei voi kertoa enempää, Kanth jatkaa.

Jutun pääkäsittely on heinäkuussa Helsingin käräjäoikeudessa.

Poliisi kertoi tiedotteessaan 9.5.2018, että Penttilän tiedettiin yrittäneen ottaa yhteyttä myös useisiin muihin naisiin henkilökohtaisen kontaktin luomiseksi. Poliisi pyysi henkilöitä, jotka olivat joutuneet tai epäilivät joutuneen Penttilän heihin kohdistaman rikollisen teon uhreiksi mutta jotka eivät olleet asiasta poliisille aiemmin ilmoittaneet, ottamaan yhteyttä poliisiin. Yhteydenottoja tuli muutamia. Toistaiseksi ei ole tullut yhtään ilmoitusta, joka olisi johtanut esitutkintaan tai asian laajempaan selvitykseen.

Myös aiemmin poliisin tiedossa olleet yhteydenottojen kohteet on selvitetty, eikä ole tullut ilmi seikkoja, joiden perusteella olisi syytä tutkia muita mahdollisia rikoksia. Ilmoituksia voi kuitenkin edelleen lähettää osoitteeseen vakivaltarikosyksikko.helsinki (at) poliisi.fi.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: HKI Kallio - Sarjakuristajan uhriksi epäilty nainen löytyi kuolleena 4.5.2018

Post by -Uta- »

Tämä sarjakuristaja Penttilän tapaus alkaa vaikuttamaan niin inhottavalta, ettei oikein viitsisi mitään siitä enää lukeakaan, mutta täytyy se kait tämäkin juttu tähän taas laittaa...

Sarjakuristaja taltioitui uhrin kotikadun valvontakameraan ja sen jälkeen tapahtui hirveitä – ”Ei perkele, taas on yksi kuollut”
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005750480.html
Julkaistu: 10.7. 13:55

Naisen surma paljastui, kun huoltomies meni asuntoon ja huomasi, että makuuhuoneen sängyn alta näkyi ihmisen käsi. Noin viikkoa aikaisemmin huoltomies oli käynyt asunnossa, mutta ei ollut katsonut makuuhuoneeseen.

52-vuotiaan naisen murhasta syytetty sarjakuristaja Michael Penttilä taltioitui valvontakameran kuviin ennen tekoa ja teon jälkeen Helsingin Vaasankadulla.

Penttilän puhelimen ja rekisteröimättömän prepaid-liittymän ostamisreissu päivää ennen henkirikosta taltioitui myös valvontakameran kuviin Helsingin Itäkeskuksessa.

Syyttäjän mukaan Penttilä hankki henkirikoksen tekemistä varten uuden puhelimen ja siihen prepaid-liittymän ja soittaessaan naiselle salasi oikean nimensä.

Päivää ennen tekoa, 12. huhtikuuta, Penttilä osti Itäkeskuksen Elisa-myymälästä Nokia 3310-puhelimen ja R-kioskista prepaid-liittymän. Hän palasi hetken päästä uudelleen Elisa-myymälään ja pyysi prepaidin asentamista puhelimeensa.

Syyttäjän mukaan Penttilä otti yhteyttä naiseen hyvin pian prepaidin asennuksen jälkeen 12. huhtikuuta kello 12:48. Nainen oli Penttilän kertoman mukaan sanonut olevansa kiireinen sinä päivänä ja pyytänyt soittamaan uudelleen seuraavana päivänä. Nainen myi seksipalveluja.

Penttilä taltioitui seuravana päivänä naisen kotikadun valvontakameraan useissa kohtaa Vaasankatua. Uhrin talon portailla hän on 13. huhtikuuta kello 14:02. Sekuntia myöhemmin Penttilän prepaid-liittymällä soitetaan vielä uhrille.

Uhri vastasi vielä erään henkilön puheluun kello 14:15. Sen jälkeen hänestä ei ole enää elonmerkkejä.

Penttilä poistui asunnosta valvontakameran mukaan vasta kaksi päivää myöhemmin 15. huhtikuuta iltayhdeksän aikoihin.

Huoltomies oli käynyt naisen asunnossa jo noin viikkoa aikaisemmin sieltä tulleen hajun vuoksi, mistä naapurit olivat ilmoittaneet. Huoltomies oli arvellut asukkaan olevan matkoilla. Hän oli tyhjentänyt siistin asunnon roskapussit ja jääkaapista pilaantuneet tavarat.

Vainajaa hän ei ollut tuolloin havainnut, koska ei käynyt makuuhuoneessa.

Penttilä jäi kiinni 6. toukokuuta. Ensimmäisissä kuulusteluissa hän kiisti syyllistyneensä uuteen henkirikokseen ja tuntevansa uhria nimeltä tai kuvasta.

Hän kiisti koskaan käyneensä Vaasankadun asunnossa.

Toisessa kuulustelussa Penttilä kertoi, että ”tapahtui hirveitä”

– Se oli henkirikos, Penttilä tarkensi.

Hän kertoi menneensä tekonsa jälkeen täysin lukkoon.

– Ei perkele, taas on yksi kuollut, Penttilä tokaisi kuulusteluissa.

Penttilällä on erittäin raskas rikoshistoria. Hän on kuristanut aiemmin hengiltä oman äitinsä, 12-vuotiaan tytön ja naistuttavansa. Syyttäjä vaatii hänelle elinkautista rangaistusta suunnitelmallisesta ja erittäin raa’asta ja julmasta murhasta. Syyttäjä Eija Velitskin mukaan uhri teki kuolemaa vähintään 6-8 minuuttia. Teko aiheutti uhrille kovia tuskia.

Sari Autio
User avatar
Rinde
Posts: 912
Joined: Thu Aug 08, 2013 10:58 am

Re: HKI Kallio - Sarjakuristajan uhriksi epäilty nainen löytyi kuolleena 4.5.2018

Post by Rinde »

Nahkahanska-Penttilälle elinkautinen.

"Helsingin käräjäoikeus on tuominnut sarjakuristaja Michael Penttilän elinkautiseen vankeusrangaistukseen murhasta.

Tapauksen pääkäsittely järjestettiin eilen. Oikeus julisti tuomionsa tänään keskiviikkona.

Puolustus vaati miehen lähettämistä mielentilatutkimukseen, mutta käräjäoikeus hylkäsi vaatimuksen."

https://yle.fi/uutiset/3-10299043
There is more stupidity than hydrogen in the universe, and it has a longer shelf life. Frank Zappa.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: HKI Kallio - Sarjakuristajan uhriksi epäilty nainen löytyi kuolleena 4.5.2018

Post by -Uta- »

Sarjakuristajana tunnetun Michael Penttilän murhatuomiota käsitellään keskiviikkona ja torstaina Helsingin hovioikeudessa :

Iltalehti seuraa: Sarjakuristaja Michael Penttilän oikeudenkäynnissä ennennäkemätön todiste syyttäjältä:
Naru piilotettiin tyynyn alle – "Tästä jos vetää, varmasti kuristuu"
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/db98 ... 5c58588de5
Eilen klo 8:07 (muokattu eilen klo 15:58)
Post Reply