Tulipalot ja arkiset tapaturmat

Ihmisiin, yhteiskuntaan ja luontoon liittyvät onnettomuudet vuodesta 2010 alkaen.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Tulipalot ja arkiset tapaturmat

Post by -Uta- »

Tuhopoltot roihusivat Espoossa viime yönä, poliisi kaipaa silminnäkijöitä
http://www.poliisi.fi/tietoa_poliisista ... anguage=fi
12.12.2017
Länsi-Uusimaa

Viime yönä puolen yön aikaan Espoossa oli kolme isompaa tulipaloa, joita kaikkia epäillään tahallaan sytytetyiksi.

Nöykkiössä Puolarniitynkujalla sijaitseva taloyhtiön roskakatos paloi kokonaan kello 23.30 - 00.04 välisenä aikana. Silminnäkijä oli kuullut pamauksen kello 23.30, jonka jälkeen katos oli syttynyt palamaan. Hän näki paikalta poistuvan noin 175-180 cm pitkän, noin 30-vuotiaan, hoikkavartaloisen miehen, jolla oli yllään vaalea takki, tummat housut sekä tumma pipo. Roskakatos paloi kokonaan, kuten myös vieressä ollut auto. Lähimmät asunnot olivat roskakatoksesta noin 20 metrin päässä. Tapausta tutkitaan törkeänä vahingontekona.

Espoon keskuksessa Sunantiellä taloyhtiön roskakatos paloi kello 23.30 - 23.55 välisenä aikana.Katos tuhoutui kauttaaltaan. Tapausta tutkitaan vahingontekona.

Espoonlahdessa sijaitseva Järvitorpan päiväkodin rakennus tuhoutui osittain tulipalossa viime yönä 12.12.2017 kello 00.03. Palo oli saanut alkunsa rakennuksen ulkopuolelta ja paloa epäillään tahallaan sytytetyksi. Tapausta tutkitaan tuhotyönä.

Poliisi pyytää silminnäkijähavaintoja tai paloista tietäviä henkilöitä olemaan yhteydessä poliisiin p. 0295 413 031 tai sähköpostitse osoitteeseen [email protected]


Näiden kolmen tulipalon lisäksi neljän noin 12-vuotiaan pojan epäillään yrittäneen sytyttää tuleen Kaitaan koulun viereisen jalkapallokentän sivussa olevan pukukopin penkin kello 20.25. Palo oli sammunut itsekseen ja pukukopin penkki oli mustunut. Tekijät olivat poistuneet paikalta. Tapausta tutkitaan vahingontekona. Lisäksi kolmen noin 12-14 -vuotiaan pojan epäillään syyllistyneen tuhotyön yritykseen sytyttämällä pieni nuotio Soukankaaressa ensimmäisen kerroksen parvekkeen alapuolelle, noin 40cm päähän parvekkeen alareunasta. Ulkopuolinen henkilö oli saanut palon sammutettua. Myös näistä tapauksista kaivataan vihjeitä p. 0295 413 031 tai sähköpostitse osoitteeseen [email protected]
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Tulipalot ja arkiset tapaturmat

Post by -Uta- »

Jätehuone paloi Latokaskessa
http://www.poliisi.fi/tietoa_poliisista ... anguage=fi
15.12.2017
Länsi-Uusimaa
Espoo

Tuhotyö

Taloyhtiön varastorakennuksen jätehuone paloi Latokaskessa Malminmäentiellä torstaina 14.12.2017 noin kello 23.40. Kaikki jäteastiat paloivat maan tasalle. Varastorakennus sijaitsee rivitaloyhtiön sisäpihalla, asuntojen ja pysäköintialueen välittömässä läheisyydessä. Poliisi tutkii palon syttymissyytä. Asiasta jotain tietäviä tai mahdollisesti tapahtumien nähneitä henkilöitä pyydetään olemaan yhteydessä poliisiin p. 0295 413 031 tai sähköpostitse osoitteeseen [email protected]
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Tulipalot ja arkiset tapaturmat

Post by will »

Espoon viimeöinen kärähdys on Tilannehuoneen kartan mukaan ollut vaihtoehtoisesti Dalbyssä, Hanabäckisssä, Gumbölessä tai Jorvissa puoli kolmen alla yöllä. Päivitetään paikka, jahka tulee tietoon. Poliisi nämä selvittää, jos tekijänä on yksi henkilö tai suppea porukka, mutta jos palaa esim. laajemmasta maailmankatsomuksellisesta syystä, sen selville saaminen saattaa kestää.

Vaikka joka yö jossain päin Espoota palaa, ei kai tämä voi suunniteltuakaan olla? Tosin viimeaikaisten palojen alettua havaitsin itselleni vieraan, ei-suomalaisen näköisen miehen älypuhelimen kanssa taloyhtiön roskakatoksessa pimeän jo laskeuduttua. Kiinnostuksesta käyvät tutustumassa uuden maan jätehuoltoon, ehkä? Tai peilaavat asukkaiden WiFi-verkkoja / lataavat puhelintaan katoksen pistorasiasta.Tämä poistui pikaisesti pihasta kadun puolelle havaittuaan roskapussini ja minut niiden keskellä lähestymässä lajitellun jätteen keräyspistettä. Kannattaa varoa, koska eihän sitä tiedä. Suomalaisilla voi olla aivan oma sovellutus pommivyöstä.

Edit: Piipaan kartalle merkitty palopaikka on Espoon keskuksessa. Media ei ole reagoinut. Tilannehuoneen mukaan nyt Järvenperässä. Summittaisten paikkojen mukaan palo lienee ollut Keski-Espoossa Kehäkolmosen ja Turunväylän risteyksen lähistöllä.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Tulipalot ja arkiset tapaturmat

Post by -Uta- »

Poliisi pitää mahdollisena, että Espoota piinaa pyromaani – viisi epäilyttävää tulipaloa alle viikossa
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005494453.html
Lisäksi poliisi tutkii kahta pienempää, lasten sytyttämäksi epäiltyä tulipaloa viime viikolta.
Juho Jokinen HS
Julkaistu: 18.12. 13:09

Poliisi epäilee, että Espoota viime aikoina piinanneet ja tahalleen sytytetyiksi epäillyt tulipalot saattavat olla yhden ja saman tuhopolttajan tai pyromaanin alkuun panemia.

Viimeisin poliisin tietoon tullut epäilyttävä tulipalo roihusi perjantain ja lauantain välisenä yönä Matinkylässä. Vilpunkadun varrella sijaitsevalla pysäköintialueella paloi kaksi henkilöautoa.

”Tulipalot menevät alueellisesti niin, että siinä on mahdollisesti yksittäisestä tekijästä kysymys”, tutkintaa johtava rikoskomisario Teemu Värtinen kertoo.

Poliisi julkaisi viime viikon tiistaina tuntomerkkejä epäillystä, jonka oli nähty poistuvan palopaikalta Puolarniitynkujalla Nöykkiössä. Liekehtivän roskakatoksen luota poistui silminnäkijän mukaan noin 30-vuotias, hoikka ja 175–180-senttinen mies. Tämä oli pukeutunut vaaleaan takkiin, tummiin housuihin ja tummaan pipoon.

Poliisi on saanut Värtisen mukaan jonkun verran uusiakin vihjeitä paloihin liittyen, mutta se ratkaiseva vinkki antaa vielä odottaa itseään.

”Ei ole vielä tapahtunut mitään läpimurtoa. Tarkastelemme edelleen vihjeitä ja asiaan liittyviä muita seikkoja. Katsomme löytyisikö joku yhteinen selittävä tekijä”, Värtinen sanoo.

Tulipalojen sarja alkoi viime viikolla maanantain ja tiistain välisenä yönä. Puolarniitynkujan palon lisäksi silloin paloi myös roskakatos Sunantiellä Suvelassa sekä osa Järvitorpan päiväkodista Espoonlahdessa.

Tulipaloista ilmoitettiin hätäkeskukseen kymmenen minuutin sisällä, kello 23.56–00.06.

Torstain ja perjantain välisenä yönä pelastuslaitos hälytettiin puolestaan Malminmäentielle, jossa paloi ulkoiluvälinevarastona ja roskakatoksena käytetty rakennus.

Palomiehet ovat saaneet kaikissa viidessä tapauksessa liekit kuriin ennen kuin ne ennättivät leviämään asuinrakennuksiin. Kukaan ei ole loukkaantunut paloissa.

Tutkintanimikkeet vaihtelevat törkeästä vahingonteosta perusmuotoiseen vahingontekoon ja tuhotyöhön.

Värtinen arvioi jo viime viikolla HS:lle, miksi joku haluaa polttaa roskalaatikoita.

”Niissä on yleensä tekijälle tärkeää se kokonaisuus, että on jokin, joka palaa, ja paikalle saapuu pelastuslaitos sitä sammuttamaan. Se kiinnostaa tuhopolttajaa monesti”, Värtinen kertoo.

Mikäli kyseessä on pyromaani, saa hän tulipaloista ja niiden sytyttelystä jonkinlaista psyykkistä mielihyvää. Pyrofiili puolestaan sytyttää tulipaloja seksuaalisen mielihyvän vuoksi.

Mahdollista on toki sekin, että tulipaloja sytytellään vain ilkivaltaisesti, eikä kyse ole tällöin pyromaniasta tai liioin pyrofiliastakaan.

Varmuutta ei siis ole toistaiseksi siitäkään, ovatko kaikki viime viikon tulipalot saman henkilön sytyttämiä.

Värtisen ryhmän tutkittavana on lisäksi viime viikolta kaksi pienempää tulipaloa. Poliisi epäilee niitäkin tahallaan sytytetyiksi, mutta yhteyttä epäiltyyn tuhopolttojen sarjaan ei uskota olevan.

Viime viikon maanantaina sytytetyistä paloista poliisi epäilee yhteensä seitsemää 12–14-vuotiasta poikaa.

Ensin neljä noin 12-vuotiasta poikaa yritti sytyttää tuleen Kaitaan koulun viereisen jalkapallokentän pukukopin penkin maanantaina kello 20.25. Palo sammui itsekseen, penkki mustui ja tekijöiksi epäillyt ehtivät poistua ennen poliisin saapumista.

Lisäksi kolme 12–14-vuotiasta poikaa sytytti maanantai-iltana pienen nuotion Soukankaarella sijaitsevan kerrostalon ensimmäisen kerroksen parvekkeen alle. Tilaa parvekkeen alareunaan oli noin 40 senttimetriä ja seuraukset olisivat voineet olla pahat. Paikalle osunut sivullinen sai sammutettua nuotion, ja nuoria epäillään tuhotyön yrityksestä.

Tässäkin tapauksessa sytyttäjät pakenivat paikalta ennen poliisin tuloa.

Kaikki epäilyttäviin tulipaloihin liittyvät vihjeet ja tiedot voi ilmoittaa Länsi-Uudenmaan poliisille numeroon 029 541 3031 tai sähköpostitse osoitteeseen [email protected].
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Epäilty tupakointipalo Espoossa 23.12.2017

Post by will »

Espoon Matinkylässä tuhoutui aamulla kerrostalon ylimmän kerroksen huoneisto, mahdollisesti tupakoinnista ja runsaasta palokuormasta johtuen. Asukas menehtyi. Pelastuslaitos sammutti palon ennen kuin se levisi muihin huoneistoihin. Poliisi selvittää syttymissyytä.

http://www.tilannehuone.fi/halytys_info ... b99482be30
https://www.lansivayla.fi/artikkeli/592 ... a-espoossa
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Vokkipalo Pudasjärvellä

Post by will »

Pudasjärven vastaaottokeskuksessa sytytettiin tarkoituksella palo asuinhuoneessa, minkä vuoksi 50 asiakasta jouduttiin evakuoimaan ja seitsemän käytettiin terveyskeskuksessa. Henkilökunta hoiti alkusammutuksen ja pelastuslaitos saatteli työmaan valmiiksi asti. Koko lailla savuvahinkoa aiheutui.

http://www.tilannehuone.fi/halytys_info ... 9727ef536c
18.01.2018 9:39:41
Pudasjärvi
rakennuspalo: suuri
Asukas sytytti majoitushuoneensa vuodevaatteet tuleen vastaanottokeskuksessa Törröntiellä. Palo aiheutti tuntuvia savuvahinkoja, mutta varsinainen tulipalo onnistuttiin rajaamaan huoneeseen. Poliisin alustavien tietojen mukaan epäilty sytyttäjä ja neljä muuta keskuksen asukasta saivat lieviä vammoja. Pelastuslaitoksen mukaan kaikkiaan seitsemän henkilöä vietiin tarkastettavaksi. Arviolta 50-60 henkilöä evakuoitiin yhdestä asuinsiivestä.

Kaleva, YLE, Ilta-Sanomat, MTV
http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/va ... en/782168/
Pelastuslaitos sai hälytyksen Oulun vastaanottokeskuksen Pudasjärven yksikköön Törröntielle kello 9.39.

Poliisin Oulun johtokeskuksen mukaan paikalle lähetettiin alkuvaiheessa yksi poliisipartio. Pelastuslaitoksen yksikköjä paikalle meni toistakymmentä.

Kaikkiaan keskuksessa asuu satakunta henkeä.

Pudasjärven vastaanottokeskusen asukasjakauma on sama kuin valtakunnallisesti. Suurimmat kansallisuusryhmät ovat irakilaiset, somalialaiset sekä afgaanit ja syyrialaiset.
Pohjolan oloihin kotoutumista varten olisi hyvä lukaista Seitsemän Veljeksen talvinen tulipalokohtaus.
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Tulipalot ja arkiset tapaturmat

Post by will »

-Uta- wrote: Mon Dec 18, 2017 3:15 pm Poliisi pitää mahdollisena, että Espoota piinaa pyromaani – viisi epäilyttävää tulipaloa alle viikossa
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005494453.html
Lisäksi poliisi tutkii kahta pienempää, lasten sytyttämäksi epäiltyä tulipaloa viime viikolta.
Juho Jokinen HS
Julkaistu: 18.12. 13:09
Muutama tunti sitten paloi valmistumassa oleva omakotitalo kilometrin päässä tuon edellisen sarjan aloittaneesta rivaripalosta puiston toisella puolella. Poliisi selvittää syttymissyytä.
http://www.tilannehuone.fi/tehtava.php? ... 73e8bc9bec

Edit: Tuoreen palopaikan osoite on Vaahterakuja 1 ja etäisyys Kolkejärventien rivaripalopaikalta on linnuntietä 750m, välissä Auroran puisto. Kummankin lähelle pääsee Espoon keskuksesta tulevalla bussilla. Jos kyseessä olisi sarjasytyttäjä, lähikilometri kotiinsa olisi Turuntiellä ja kolme etäkilometria rantaradan varressa. Toiseen suuntaan radalta mahtuisi aikaisempi Espoon keskuksen lähistön palo. Jos etäkilometrinä käyttää neljää, kun täällä on kohtalaisen hyvät bussiyhteydet, sarjamalliin sopisi useampia tulipaloja, ja olisivat vielä bussireittien varrellakin. Toisaalta, nuo Utan linkittämän uutisen viisi paloa ovat kaikki perusmallin mukaisen, kuuden kilometrin läpimittaisen ympyrän sisällä, kun taas nämä Auroran suunnan palot ovat kauempana.
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Tulipalot ja arkiset tapaturmat

Post by will »

Poliisin tiedotteeseen viitaten, arkisena Lippajärven tapaturmana kirjattakoon ketjuun, että perjantainvastaisena yönä täällä tapahtui englanninkielinen puskaraiskaus. Poliisi on kiinnostunut havainnoista.
https://www.poliisi.fi/tietoa_poliisist ... eita_72864
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005774109.html
Kuuma kesä. Tuskin tätä kannattaa näillä tiedoilla sen enempää kommentoida, kuin toivoa, että tekijä saadaan kiinni ja vastaamaan teostaan, on syy tänne tuloon ollut mikä tahansa.

Edit: Kukaan ei tunnu tietävän tarkemmin vaaralliseksi osoittautunutta kävelyreittiä uimarannalta Riistatielle. Uhri on voinut esim. kulkea Heiniemenraitin ja Ansapolun välistä kävelytietä tai Lippajärven rannassa ja Tammimäen luonnonsuojelualueen halki kulkevia polkuja, joita kaikin osin ei ole kartalla. Somessa puhutaan taannoisesta pikkutyttöjen ahdistelijasta edellisellä reitillä.

Poliisi ilmoittaa saaneensa kymmeniä vihjeitä.
https://www.msn.com/fi-fi/uutiset/kotim ... ar-BBLlsVT
Linkin kuva esittää em. kävelytien ja uimarannan yhdyspolkua. Tien pään takana Lippajärvi.

Image

Riistatielle pääsee joko kamerasta oikealle kulkevaa kävelytietä tai rantaniityn järvenpuoleista reunaa kulkevaa kinttupolkua, jälkimmäistä ehkä suoremmin kuin edellistä.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Historiallinen Notre Damen katedraali palaa Pariisissa

Post by -Uta- »

Historiallinen Notre Damen katedraali palaa Pariisissa.
https://www.msn.com/fi-fi/uutiset/ulkom ... spartandhp
50 minuuttia sitten

https://www.mtv.fi/#!/jakso/1078822

Historiallinen Notre Damen katedraali palaa Pariisissa.
Helsinkiläisen Jyri Simola sattui olemaan katedraalin oven edessä,
kun palon ensimmäiset merkit leimahtivat taivaalle.

Suomalainen Jyri näki, kun Notre Damen katedraali syttyi tuleen Pariisissa: "Kaikki mikä voi palaa, palaa pois – ihmiset ovat hysteerisiä"

– Kirkko oli mennyt kiinni kello 18.45 ja me olimme siinä kello 18.47. Me jäimme siihen viereen katsomaan kirkkoa ulkoapäin ja ihmeteltiin, että hetkinen, tuolta ylhäältä tulee pikkuisen savua, kertoo Simola. Simolan mukaan savu muuttui hetkessä sakeammaksi ja pian savun keskeltä ilmestyi liekkejä. Hänen mukaansa savu näytti tulevan katolla sijaitsevien rakennustelineiden kohdalta ja levisi hiljalleen koko katon alueelle.
– Koko katto paloi isoina liekkeinä. Nyt siellä näytti palavan jo alempana sisällä. Eli erittäin todennäköisesti kaikki mikä voi palaa, palaa pois.

Paikalliset järkyttyneitä

Notre Dam on suosittu turistikohde, joka valmistui vuonna 1345. Maamerkin palo järkyttää paikallisia syvästi. – Paikalliset ihmiset ovat aika hysteerisiä, vanhemmat ihmiset itkeskelee, koska heille tämä on aika merkittävä juttu. Simolan mukaan ensimmäiset viranomaiset saapuivat paikalle jo muutamassa minuutissa. Kului kuitenkin pidemmän aikaa, ennen kuin viranomaiset alkoivat ohjaamaan ihmisiä pois alueelta. – Paloautoja ajoi sinne kyllä, mutta ei ne pääse sinne lähelle katolle mitenkään.
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Historiallinen Notre Damen katedraali palaa Pariisissa

Post by will »

Urut ovat ilmeisesti säästyneet palolta. Toivottavasti akustiikka saadaan kohdalleen, kun kirkko korjataan. Hienoa musiikkia siellä on voinut kuunnella.
https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000006075670.html
Post Reply