Impaktit ja muu uhka avaruudesta

Ihmisiin, yhteiskuntaan ja luontoon liittyvät onnettomuudet vuodesta 2010 alkaen.
Post Reply
User avatar
Vulvados
Posts: 1899
Joined: Tue Nov 29, 2011 11:07 am
Location: Vulvania

Re: Impaktit ja muu uhka avaruudesta

Post by Vulvados »

Vinkkejä meteoriittituristeille... :D

Image

TAIVAALTA PUDONNEET KIVIJÄTTILÄISET

Perehdymme artikkelisarjassa avaruuskivien mystiseen maailmaan. Tämä kolmas osa kertoo kaikkein suurimmista meteoriiteista.

Jarmo Korteniemi / 28.06.2016

Juttusarjan kaikki osat: 1. Tuhoja tehneet meteoriitit. 2. Modernit meteoriittimyytit. 3. Suurimmat meteoriitit 4. Meteoriittien tunnistusopas. 5. TBD

Käymme tässä jutussa läpi kaikkein suurimmat maahan mäjähtäjät. Muutamassa eri kokosarjassa.

Raskaan sarjan avaruuskivet

Suurin tunnettu yksittäinen meteoriitti on otsikkokuvassa komeileva Hoba. Huikea kivi löydettiin pellon kynnön yhteydessä Pohjois-Namibiasta vuonna 1920. Itse meteoriitti oli pudonnut hieman alle 100 000 vuotta sitten, ja hautautunut maahan lähes täysin.

Yhtenä kappaleena säilyneen rautalaatan massaksi arvioitiin 66 tonnia. Samaa luokkaa kuin Suomen teillä huristelevat suurimmat rekat – täyslastissa.

Ilkivallan, varastelun ja rapautumisen vuoksi Hoba kuitenkin pienentyi etenkin alkuvuosina roimasti. Nykyisin sitä on jäljellä "vain" runsaat 60 tonnia. Kiven siirtoa turvaan ei kuitenkaan ole ikinä edes yritetty, vaan se on yhä putoamis- ja löytöpaikallaan. Alue on nyt julistettu kansalliseksi monumentiksi.

Campo del Cielon meteoriittia kerrotaan löytyneen ehkä jopa paljon enemmän kuin Hobaa. Argentiinaan noin 4000–5000 vuotta sitten tipahtanut järkäle tosin hajosi ilmalentonsa aikana tuhansiin osiin ja satoi yli 70 kilometrin pituiselle aluelle. Arviot löydettyjen kivien kokonaismäärästä vaihtelevat 50–100 tonnissa, joskus ylikin.

Image

Suurin palanen, 37-tonninen "El Chaco", on heti Hoban jälkeen toiseksi suurin tunnettu yksittäinen meteoriittikappale.

Ensimmäiset historialliset maininnat Campo del Cielon eli suomeksi "Taivaan kentän" kivistä ovat vuodelta 1576. Alueen kuvernööri halusi kipeästi selvittää, mistä alkuasukkaat saivat arvokasta ja niinkin puhdasta rautaa aseisiinsa. Maahan hautautunut suuri palanen löydettiin, mutta sitä luultiin kotoperäisen rautasuonen pääksi, ja sittemmin asia unohdettiin pariksi vuosisadaksi. Paikallisille löytö saattoi jo tuolloin olla vuosituhansia vanha.

Kolmanneksi suurinta Cape Yorkin meteoriittia taas on löydetty hieman Hobaa vähemmän. Tämä kivi halkesi ilmakehässä kahdeksaan suurehkoon palaseen. Ne putosivat Itä-Grönlannin tundralle noin 10 000 vuotta sitten.

Palasten löytötarina on hyvin samankaltainen kuin Argentiinassakin: Inuitit tiesivät kivistä jo satoja vuosia, ja hyödynsivät niiden rautaa ahkerasti työkaluissaan ja keihäissään. 1800-luvulla länsimaiset retkikunnat saivat vihiä eskimojen oudoista rautalohkareista, ja aikansa etsittyään löysivät ensimmäiset palaset vuonna 1894. Kivet kuljetettiin saman tien "sivistyksen" pariin ja asetettiin komeilemaan museoihin. Niitä voi yhä ihastella esimerkiksi Kööpenhaminassa ja New Yorkissa.

Suurimmat säilyneet meteoriitit ovat järjestään umpirautaa. Sellaiset selviävät ilmakehän läpi pinnalle helpommin hauraammat kappaleet. Rautaiset myös pistävät erikoisina kivinä maastossa usein silmään, ja löytyvät siksi helpommin.

Räjähdykset tuottaneet lähinnä höyhensarjalaisia

Helmikuussa 2013 eteläisen Uralin yllä kiiti komea tulipallo, joka lopulta räjähti 500 000 TNT-tonnin voimalla, aiheuttaen suurta tuhoa. Kyse oli tiettävästi suurimmasta asteroidin ilmaräjähdyksestä, mitä ihmissilmät ovat ikinä nähneet.

Myöhemmin Uralin maastosta löytyi lukemattomia Chelyabinskin meteoriitin palasia, yhteensä noin tonnin verran. 650-kiloinen päämurikka nostettiin läheisen järven pohjalta puolta vuotta myöhemmin.

Tunguskan kuuluisa tapaus vuodelta 1908 oli 10–20 kertaa Chelyabinskia suurempi. Tiettävästi kukaan ei kuitenkaan ollut sitä näkemässä, vaikka lieveilmiöitä koettiinkin jopa tuhansien kilometrien päässä. Räjähdyksen voimakkuudeksi arvellaan huikeat 5–15 TNT-megatonnia. Yhtään varmistettua meteoriittia ei alueelta vieläkään ole löydetty.

Sikhote-Alinin alueelle Venäjän kaukoitään putosi edellisiä paljon pienempi murikka vuonna 1947. Rautaisesta kappaleesta kuitenkin selvisi pinnalle varsin paljon, peräti 28 tonnia.

Todellisiin törmääjien jätteihin verrattuna kaikki tähänastiset ovat kuitenkin varsin mitättömiä.

Ylisuurten kivien valioliiga

Planeettaamme on aikojen saatossa törmännyt paljon suurempiakin järkäleitä. Ne ovat synnyttäneet nykyisin tunnetut 185 törmäyskraatteria. Suurimmasta osasta ei löydy meteoriitteja, mutta törmääjien tiedetään olleen varsin isoja.

Tämän skaalan mitalisijat menevät arviolta 10-, 15-, ja 20-kilometrisille asteroideille. Vastaavan murikan saisi kerättyä kokoon rapsuttamalla koko Suomen kallioperästä pari ylintä metriä irti ja pyörittelemällä tavaran sitten perunan muotoiseksi. Painoa järkäleelle tulisi saman verran kuin koko Välimeren vesimassalla.

Pronssia saa Chicxulubin 180-kilometrinen kraatteri. 66 miljoonaa vuotta sitten matalaan mereen molskahtanut asteroidi aiheutti samalla liitukauden lopun massasukupuuton. Tapaus tunnetaan paremmin dinosaurusten tappajana. Nykyisin allas on peittynyt kokonaan sedimenteillä.

Hopeasijalle nousee 1850 miljoonaa vuotta vanha Sudburyn kraatteri itäisessä Kanadassa. Aikojen saatossa tapahtunut kallioiden liike on venyttänyt 250-kilometrisen törmäysjäljen elliptiseksi.

Kultamitalin saa vielä 200 miljoonaa vuotta vanhempi Vredefort Etelä-Afrikassa. Kraatterin alkuperäiseksi kooksi arvioidaan noin 300 kilometriä, vaikka sen parhaiten näkyvä osa nykyisin onkin "vain" 70-kilometrinen keskuskohouman poikkileikkaus.

Sekä Vredefort että Sudbury ovat kuluneet pahoin, eikä alkuperäisestä kraatterin pinnasta, pohjasta tai reunoista ole jäljellä mitään. Kumpikin törmäys myös nostatti pintaan monia malmirikkaita malmeja. Nykyisin alueilta louhitaan esimerkiksi kultaa, nikkeliä, palladiumia, sekä monia muita metalleja.

Mutta ei tämä vielä siihenkään lopu.


http://www.tiedetuubi.fi/avaruus/taivaa ... attilaiset

Kiinnostavia juttusarjan muutkin osat:

http://tiedetuubi.fi/avaruus/meteoriitt ... uomessakin

http://www.tiedetuubi.fi/avaruus/modern ... -totuuksia

Image

http://www.tiedetuubi.fi/node/2676
"Tekemätöntä ei saa tekemättömäksi." -- Matti Nykänen
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Bjurböle 1899

Post by will »

Bjurbölen meteoriitin (1899) putoamispaikka on jäljitetty ja julkaistu Tähdet ja avaruus -lehden numerossa 3/2016.
http://www.iltalehti.fi/iltv-matkailu/2 ... 3_m8.shtml
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Lieksa, 2017

Post by will »

Toukokuussa 2017 Lieksasta löytyi sinne avaruudesta pudonnut pieni rautameteoriitti, ensimmäinen lajiaan Suomessa. Kivi on alkujaan ollut osa asteroidia, mineraaliainekseltaan vanhempaa kuin Maapallo.

http://spinelli.gtk.fi/lieksan-rautameteoriitti/

Lieksan meteoriitti on läpimitaltaan 66 mm ja painaa 230 g.

Sienestäessään lieksalainen Pekka Vallimies huomasi ja otti mukaansa painavan, metallisen kiven, jonka edelleen lähetti Geologian tutkimuskeskukseen, missä FT Kari Kinnunen ryhmineen tunnisti sen meteoriitiksi. Kivi sijoitetaan Luonnontieteellisen keskusmuseon meteoriittikokoelmaan Helsingin Kumpulaan, missä useimmat Suomesta aikaisemmin löydetyt meteoriitit ovat. Tunnistamisen jälkeen Lieksan löytöalueelta on haettu muita vastaavia meteoriitteja, toistaiseksi tuloksetta. Edellisen kerran Suomesta tunnistettiin meteoriitti vuonna 1980. Lieksan löytö oli järjestyksessään neljästoista maassamme.
Lieksan rautameteoriitti, löydetty 2017.<br />Kuva: GTK, Kari Kinnunen
Lieksan rautameteoriitti, löydetty 2017.
Kuva: GTK, Kari Kinnunen
rautameteoriitti_kadessa c.jpg (58.14 KiB) Viewed 3010 times
Lähteet:
- spinelli (yllä)
- http://uusigetti.gtk.fi/export/sites/de ... itiksi.pdf
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Aurinkomyrsky 8.9.2017

Post by will »

Auringossa tapahtui keskiviikkona 6.9.2017 suuri koronapurkaus, josta lähtenyt hiukkasmyrsky saavutti Maan viime yönä. Magneettikentän muutos Suomessa oli suurimmillaan yli 20nT/s (Pello klo 3 yöllä). Muutos ja sen paikallinen vaihtelu saattoivat aiheuttaa sähkövirtoja ja jännitteen huojumista valtakunnallisessa voimansiirtoverkossa, ei kuitenkaan enempää kuin mitä suomalainen järjestelmä kestää. Ilmatieteen laitos arvelee, että GPS-paikannuksen tarkkuus on saattanut kärsiä myrskyn pari tuntia kestäneen huipun aikana. Mysky jatkuu vaimenneena yhä ja siihen liittyviä revontulia voi pilvisyyden salliessa nähdä Etelä-Suomea myöten.

Myrskyn aiheuttanut roihuava auringonpilkkuryhmä on Maasta katsoen kiertymässä auringon reunaa kohden ja lakkaa vaikuttamasta tähän suuntaan maanantain jälkeen. Kolmen viikon kuluttua se tulee taas näkyviin, ja mahdollisesti yhä voimissaan ollen saattaa aiheuttaa uusia geomagneettisia häiriöitä Maassa.

http://ilmatieteenlaitos.fi/revontulet-ja-avaruussaa
Linkissä on ennusteen lisäksi geomagneettisen aktiivisuuden kuvaaja asemittain kuluneen vuorokauden aikana.

http://cdn.fmi.fi/weather-observations/ ... map-fi.png
Revontulten todennäköisyys tällä hetkellä Suomessa. Lähde Ilmatieteen laitos, linkki yllä.
FMI wrote:Revontulet ja avaruussää 7.9.2017 klo 13, päivitetty 8.9. klo 5:15

Vakava geomagneettinen myrsky ja suuri maailmanlaajuinen revontulinäytös käynnissä

Päivitys 8.9. klo 5:15: Keskiviikon suureen roihuun liittynyt Auringon koronan massapurkaus saapui odotusti perjantain vastaisena yönä Maan magneettikehään. Massapurkaus aloitti klo 01:56 vakavan geomagneettisen myrskyn (G4, Kp8). Suomessa havaittiin varsinkin klo 2 ja 4 välillä erittäin voimakkaita geomagneettisia häiriöitä, jotka vieläkin jatkuvat. Näin suuri avaruusmyrsky voi aiheuttaa lieviä jännitehäiriöitä sähkönjakelun kantaverkossa. Myös satelliittiyhteydet voivat kärsiä häiriöistä ja satelliittipaikannuksen laatu heikentyä. Geomagneettisten häiriöiden odotetaan heikkenevän n. G2-tasolle parin tunnin sisällä.

Saapuneen massapurkauksen nopeus oli 800 km/s ja magneettikenttä yli 30 nT etelänsuuntaan mikä sai aikaan tämän vakavan geomagneettisen myrskyn toisin kuin torstain aamuyöllä saapunut massapurkaus, jonka nopeus oli selvästi pienempi ja magneettikenttä vahvasti pohjoisen suuntaan.

Aurinkotuuli on edelleen hyvin nopeaa (800 km/s) mutta magneettikentän voimakkuus on enää vajaat 15 nT ja suuntakin lievästi pohjoisen puolelle. Geomagneettinen myrsky jatkuu mutta heikkenee kohtalaiseksi jo seuraavien tuntien aikana.


korjaus klo 5:40: G4:ää vastaava Kp-indeksiluku korjattu kahdeksaksi.

--

Auringon näkyvällä puolella on suurikokoinen ja erittäin aktiivinen auringonpilkkuryhmä, jossa on tapahtunut maanantaista alkaen kirkkaita roihupurkauksia (R1-R2). Maanantai-iltana tapahtui roihuihin liittyvä Auringon koronan massapurkaus Maata kohti. Se kiihdytti protoneita, jotka aloittivat edelleen jatkuvan hiukkasmyrskyn (S1-S2). Maanantainen massapurkaus saapui Maahan torstaina aamuyöllä kello 02:30.

Erittäin suurin roihupurkaus (R3, X9) tapahtui keskiviikkona klo 15, se on suurin havaittu Auringon roihupurkaus noin kymmeneen vuoteen. Siitä aiheutui myös hyvin nopea massapurkaus, jonka lähtö nopeudeksi on arvioitu 1200 km/s. Tämä viimeisin massapurkaus saavuttanee Maan perjantainvastaisena yönä ja voimakkaat geomagneettiset häiriöt (Kp7+, G3+) sekä niihin liittyvät, näyttävät, koko Suomen kattavat revontulinäytökset ovat mahdollisia. Tosin tarkkaa saapumisaikaa ei pystytä arvioimaan.

Torstain vastaisena yönä maahan saapunut massapurkaus aiheutti välittömästi ennen klo 03:a merkittäviä geomagneettisia häiriöitä koko Suomessa, mutta häiriöt eivät jatkuneet paria minuuttia pitempään. Tämä johtui siitä että massapurkauksen nopeus Maan saavuttaessaan oli vain 600 km/s ja magneettikenttä pysyi pääasiassa hyvin pohjoissuuntaisena. Kello 3 aamuyöstä ei myöskään ole enää optimaalinen kellonaika revontulien näkymiselle Suomessa.

Aurinkotuuli jatkuu nopeana ja jo sinällään antaa pienehkön todennäköisyyden Etelä-Suomessakin näkyviin revontuliin. Auringon aktiivinen pilkkuryhmä jatkaa roihuamistaan, mutta on lähestymässä Auringon länsilaitaa ja katoaa parin päivän kuluessa Auringon takapuolelle. Revontulien todennäköisyys koko Suomessa on merkittävä sunnuntahin asti.
Kts. http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005358 ... e=tf-other
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Planeetta Nibiru

Post by will »

Eräs lähimenneisyyteen ennustetuista maailmanlopuista siirtyi Maya-kalenterin mukaisesta vanhan ja uuden jakson vaihteesta 21.12.2013 tähän paivään 23.9.2017. Varmuuden vuoksi kävin ottamassa tuon edellisen maailmanlopun vastaan Didrichsenin taidemuseossa Helsingissä, missä sitä varten oli järjestetty erityinen ja onnistunut tilaisuus. Paitsi, ettei maailmanloppua tullut. Homma kuitenkin hoidettu.

Nyt arvelen, ettei kannata lähteä liikkeelle tämän maailmanlopun vuoksi, koska mm. Nasa on selvitellyt ja Yahoo ja HeSa uutisoineet ennustetun uuden tapahtuman todenperäisyyttä ja vakavuuden astetta.

https://sservi.nasa.gov/articles/truth-about-nibiru/
https://www.yahoo.com/news/nibiru-real- ... 57165.html
http://www.hs.fi/tiede/art-2000005379684.

Pähkinänkuoressa tilanne on se, ettei ennustetun kaltaista maailmanloppua tule tälläkään kertaa, koska mitään riittävän isoa taivaankappaletta ei ole lähiavaruudessa. Sen olisi pitänyt näkyä paljaalla silmällä jo hyvän aikaa, jos se olisi vaarassa törmätä tänne tänään. Vrt. Kometen kommer (suom. Muumipeikko ja Pyrstötähti), kirjoittanut Tove Jansson. Ei siis ole syytä vakavaan huoleen, jos ei juhlimiseenkaan.

Tietysti, mikäli Pohjois-Korea onnistuisi aikaansaamaan leviävän fuusioreaktion valtamerten deuteriumilla lupailemassaan suuressa vetypommikokeessa, ei siinä tapauksessa tarvittaisi törmäävää planeettaa, vaan ihmiskunta aiheuttaisi tulisen maailmanlopun itse. Vaan tuskinpa ovat siellä niin eteviä kuitenkaan.

Piakkoin tullee tietoon seuraavan kosmisen maailmanlopun ennustettu ajankohta, jota maailmanlopunharrastajat voivat ruveta odottamaan ja tutkijat kommentoimaan. Asiaan palataan, mikäli maailma ei lopu ilmoittamatta ennenaikaisesti.

Edit: Päivitys maailmanloppuun on saatu välittömästi edellisen peruunnuttua:
http://www.is.fi/tiede/art-200000538031 ... e=tf-other
Humpuukimaailmanloppua on rummuttanut erityisesti yhdysvaltalainen kirjailija David Meade, joka tunnetaan myös tuomiopäiväteorian isänä.

Sittemmin Meade on korjannut ennustettaan. Nyt hän sanoo, että ihmiset ovat ymmärtäneet väärin hänen teoriansa. Nyt Meade sanoo, että mystinen Nibiru – joka tunnetaan myös nimellä planeetta X – ei tuhoakaan Maata 23. syyskuuta, vaan se aiheuttaa seitsemän vuotta kestävän katastrofaalisten tapahtumien sarjan, joka alkaa lokakuussa.

Humpuukiteorian mukaan katastrofeihin kuuluu sähköverkkoja tuhoavia auringonpurkauksia, ydinasehyökkäyksiä, maanjäristyksiä, tulivuorenpurkauksia ja tsunameja. Meade tarkentaa brittiläisen The Sun -lehden haastattelussa, ettei syyskuussa tapahtuisikaan mitään, vaan lokakuu olisi toimintakuukausi, joka aloittaisi seitsemän vuoden kärsimykset.
Meade on ilmeisesti seurannut mediaa, jossa on kerrottu vastaavista tapahtumista ja niiden uhasta. Nibiru siis aiheuttaa myös ydinasehyökkäyksiä. On turha syyttää ydinaseista ihmiskuntaa. Korkemmat voimat ovat vastuussa.
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

2012 TC4 ohittaa 2017, 2050 ja 2079

Post by will »

Pieni asteroidi ohitti kotiplaneettamme tänä aamuna runsaan kolmen Maan halkaisijan etäisyydeltä. Ratalaskelmien mukaan se on tulossa uudellen lähistölle kahdesti tällä vuosisadalla. Jälkimmäiseeen, vuoden 2079 ohitukseen arvioidaan liittyvän pieni 1:750 todennäköisyys törmäykseen Maan kanssa. Asteroidin kooksi on arvioitu 15-30m, joten osuessaan se kaivaisi läpimitaltaan kilometrin luokkaa olevan ja syvyydeltään muutaman sata metriä syvän kraatterin, josta lentävä kivisade tuhoaisi ympäristöä ja pöly leviäisi koko maapallon alueelle.

https://www.hs.fi/tiede/art-2000005405215.html

On harjoituksen paikka miettiä, mitä tehdään, jos olisi tulossa kohdalle.
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

A/2017 U1 ohittaa aurinkoa

Post by will »

Suurella nopeudella Aurinkokuntaan sen planeettojen ratatason ulkopuolelta tullut pieni taivaankappale on ohittamassa Aurinkoa, ratalaskelmien mukaan palatakseen tähtienväliseen avaruuteen.Tällaiset vierailijat ovat sikäli harvinaisia, ettei vastaavaa ole ennen suoraan havaittu. Väriltään kappale vastaa Kuiperin vyöhykkeen kohteita. Se punertaa.

https://en.wikipedia.org/wiki/A/2017_U1
Impaktikraatterien tutkimuksen yhteydessä on aiemmin esitetty arveluja, että Maan joidenkin vanhojen kraatterien synty voisi johtua tähtienvälisellä nopeudella tapahtuneesta asteroidin törmäyksestä. Kun aikaa kuluu tarpeeksi, tällaisia harvinaisia tapahtumia sattuu muiden impaktien ohessa, jotka toki nekään eivät ole tavallisia ihmiskunnan aikaskaalassa.

Kun tässä ohittavassa kappaleessa ei lainkaan näyttäisi olevan vettä (jäätä), se olisi syntynyt tai ollut riittävän lämpimissä oloissa tarpeeksi kauan veden haihtumiseksi, tai sillä olisi oma sisäinen lämmitysjärjestelmä. ;)

https://giant.gfycat.com/VictoriousTestyChickadee.mp4
Animaatio: Asteroidin vierailu Auringon läheisyydessä, Merkuriuksen radan sisäpuolella syksyllä 2017
kts. https://www.theguardian.com/science/201 ... gdnscience

Suomeksi tapahtumasta kertoi IS:
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005427125.html
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Impaktit ja muu uhka avaruudesta

Post by will »

Hylätty kiinalainen avaruusasema Tiangong-1 on itsekseen putoamassa kiertoradaltaan Maahan ensi vuoden tammikuun ja maaliskuun välisenä aikana. Asema painaa 8,5 tonnia ja on ollut käyttämättä viimeiset neljä vuotta. Euroopan avaruusjärjestö seuraa putoamisen edistymistä. Arvioitu putoamisalue on välillä 43 pohjoista ja 43 eteläistä leveyttä, ja suuremmalla todennäköisyydellä merta kuin mannerta. Asema tulee suurelta osin palamaan ilmakehässä kitkan vuoksi, mutta sen tukevimpia osia voi pudota maahan asti, jolloin rakennetuilla alueilla on riski vahingon syntymisestä. Suomen leveysasteet ovat 60-70, joten tänne, yli tuhannen kilometrin päähän näitä kappaleita tuskin päätyy.

https://www.is.fi/tiede/art-20000054419 ... e=tf-other
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Tulipallo Inarissa 16.11.2017

Post by will »

Inarin taivaalla nähtiin eilen illalla, torstaina 16.11.2017 tulipallo, jota seurasi rakennuksia tärisyttänyt paineaalto. Siitä mm. ilmoitettiin hätäkeskukseen. Tulipallosta on julkaistu videoita, kuten seuraavassa Iltasanomien uutisessa:

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005452526.html
Video myös Helsingin Sanomien uutisessa: https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005452299.html
Tulipalloa epäiltiin ensin ilmaliikenneonnettomuudeksi.

IS:n utisessa on kerrottu Ursan edustajan alustavana käsityksenä, että tämän havaitun meteori-ilmiön aiheuttaja on suurella todennäköisyydellä meteoriitti. Ts. ilmakehän hidastama nopealiikkeinen kivenkappale on ensin kuumentunut ja lopulta sammunut hehkumasta Inarinjärven kaakkoispuolella, minkä jälkeen jotain siitä on todennäköisesti päätynyt maahan asti, vaikka vielä ei tiedetä minne. Putoamispaikkaa selvitetään tulipallosta tehtyjen havaintojen nojalla. Avaruusromun syöksyminen maahan ei tässä tapauksessa ole läheskään yhtä todennäköinen selitys valoilmiölle ja paineaallolle..

Mikäli jokin meteteoriitinkappale löytyy, se olisi seitsemäs putoamiseen yhdistetty meteoriitti Suomessa, eli "putous". Muita, eli "löytöjä" on kertynyt yhteensä kahdeksan. Suomen meteoriitit ovat tyypillisimmin kondriitti-tyyppisiä kivimeteoriitteja ja talteen saadut osat kooltaan kilon luokkaa (vaihteluväli 1g-328kg).

http://www.somerikko.net/meteoriitit/suomalaiset.html

IS:n julkaiseman videon perusteella pilvien välistä n. 5 sekunnin ajan näkynyt meteori-ilmiö päättyi voimakkaaseen leimahdukseen taivaanrannassa olevan pilven takana. Leimahdus ja joillain alueilla kuulunut jyrinä voisivat merkitä ilmiön aiheuttajan hajoamista räjähdyksessä. Meteoriitinkappaleita olisi laajalla alalla. Lapissa on ohut lumipeite, eikä uutta ole satanut sitten meteorin näkymisen. Tämän päivän hämärissä löydetyt kivenkappaleet lumella tai sulamiskuopat siinä olisivat kiinnostavia. Vuorokautista etsintäaikaa ei ole paljoa. Päivän pituus Inarissa on hieman yli neljä tuntia.

Edit: Inarista Tervolaan tulipallon hetkellistä kirkkautta verrataan Aurinkoon, Kokkolan havainnossa se oli Kuuta kirkaampi.
https://www.taivaanvahti.fi/observation ... desc/20/20
Last edited by will on Fri Nov 17, 2017 10:18 pm, edited 1 time in total.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Impaktit ja muu uhka avaruudesta

Post by -Uta- »

Viime päivinä useita meteorihavaintoja ympäri maailmaa - yli tuhat havaintoa Euroopasta ja Yhdysvalloista
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201711 ... 7_ul.shtml
Perjantai 17.11.2017 klo 13.58

Lapissa meteoriitteja putosi torstai-iltana Inarijärven ympäristöön.

Kuluvalla viikolla on tehty useita poikkeuksellisen kirkkaita meteorihavaintoja ympäri maailmaa, kertoo kansainvälinen meteorijärjestö IMO.

Lapissa harvinaisen kirkas meteori valaisi kaamoksen torstai-iltana, ja meteoriitteja putosi Inarijärven seudulle.
Harvinaisen kirkkaita meteoreja, eli tulipalloja, on havaittu viime päivinä myös Saksan ja Ranskan taivailla, sekä Yhdysvalloissa Ohion ja Arizonan osavaltioissa. Kaikki neljä havaintoa tehtiin tiistain ja keskiviikon välisenä yönä, kymmenen tunnin sisällä toisistaan.

Ensimmäinen kirkas meteori havaittiin Saksan yllä tiistaina noin kello 18 Suomen aikaa. Sen lentoreitti kulki idästä länteen. Muutamaa tuntia myöhemmin myös Ranskan Bordeaux'n yläpuolella nähtiin samantyyppinen tulipallo.
Yhdysvalloissa IMO sai useita havaintoja meteorista, joka lensi Ohion osavaltion yli. Kuten Saksassa, meteorin lentoreitti kulki idästä länteen. Myöhemmin yöllä neljäskin tulipallo nähtiin Arizonan taivaalla. IMO sai havaintoja meteorin nähneiltä ihmisiltä myös lähiosavaltioista Kaliforniasta, Nevadasta, Utahista ja New Mexicosta.
IMO on vastaanottanut neljästä meteorista yhteensä yli 1150 havaintoa.

Image
Kirkas meteori loi torstai-iltana päivän keskelle Lapin kaamosta. (AURORA SERVICE TOURS)

SAKARI NUUTTILA
[email protected]
Post Reply