Hilkka Laitinen, 49v. katosi Nastolassa 19.7.1972

Selviämättä jääneet katoamistapaukset
Post Reply
matlockb
Posts: 1754
Joined: Fri Apr 27, 2012 5:30 pm

Hilkka Laitinen, 49v. katosi Nastolassa 19.7.1972

Post by matlockb »

27.3.1923 syntynyt Hilkka Tuulikki Laitinen katosi Nastolasta kotoaan Ratsutieltä tuntemattomiin heinäkuussa 1972, aikaisemmin pariskunta Hilkka ja Urho Laitinen olivat asuneet mm. Jyväskylässä ja Iitin Kausalassa Tuurinkorventiellä.
Hilkka Laitinen (os. Kähönen) avioitui Urho Laitisen kanssa vuonna 1945, Hilkalla oli tytär Leila Virtanen tuntemattomaksi jääneen miehen kanssa, Urho adoptoi Leilan ja avioliitosta syntyivät myös sittemmin tyttäret Anja Rönkkö (os. Laitinen, joka on jo kuollut) ja Satu (s. 1959).
Kadonneet-ohjelmaan on haastateltu Leila-tyttären lisäksi Anja-tyttären puolisoa Hannu Rönkköä. Viimeisen kerran Hilkka on tavoitettu ulkopuolisen, hänen ystävänsä Eeva Dahlin toimesta keskiviikkona 19.7.1972 noin klo 14.30 aikaan, Dahl kertoo Hilkan olleen hyvällä päällä ja hyräilleen matkalla.
Hilkan piti mennä hieman myöhemmin samana päivänä vaateliikkeeseen pukua sovittamaan ompelija Marjatta Widgrenin luokse, mutta sinne hän ei koskaan saapunut.
Urho Laitinen on tullut töistä Lahdesta kotiin kertomansa mukaan kello 15 aikoihin, silloin hän kertoo Hilkan levänneen oman työpäivän jälkeen sohvalla, kello 16 he olivat Urhon kertoman mukaan nauttineet iltapäiväkahvit.

Hilkka Laitisella oli myös sovittu tapaaminen 20.7.1972 Lahdessa hypnoosi- ja terapiavastaanottoa pitävälle terapeutti Valto Melkolle (1934-2009), Melkko siirtyi myöhemmin yrittäjäksi ja oli lopettanut hypnoosi- ja terapiavastaanoton Alibin haastattelussa 1980-luvulla.
Hänelle Hilkka oli mm. kertonut ettei ole saanut nukuttua pitkään aikaan ja hän oli myynyt kemikaaliokaupan Urhon rakastajattarelle Riitalle, josta Riitta jäi Hilkalle velkaa 24.000 markkaa, joka vuonna 1989 vastasi noin 150.000 markkaa, eli euroiksi muutettuna yli 25.000 euroa.
Avioliiton ensimmäiset vuosikymmenet olivat Melkon mukaan menneet hyvin mutta sitten Urho löysi Riitan ja asia paljastui Hilkalle nöyryyttävällä tavalla.
Hilkka olisi halunnut avioeron mutta tästä suuttuneena Urho oli todennut että "täältä et lähde kuin ruumiina".
Hilkka Laitinen pelkäsi henkensä puolesta ainakin viimeisen elinvuotensa.

Urho Laitinen, joka omisti myös ampuma-aseen, oli jonkin aikaa pidätettynä Hilkan taposta tai murhasta (tarkkaa rikosnimikettä ei ole kerrottu) epäiltynä, mutta ruumista ei löytynyt. Tiettävästi Urho Laitinen on edelleen ainoa epäilty Hilkka Laitisen katoamisesta ja mahdollisesta henkirikoksista.
Urho Laitinen jäi kiinni useista valheista ja sai yhdessä valheistaan naisystävänsä Riitan kanssa Lahden raastuvanoikeudesta palkkioksi myöhemmin kuuden kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen perättömästä lausumasta viranomaismenettelyssä.
Myös Hilkan asioita "uskottuna miehenä" katoamisen jälkeen hoitanut Nastolan holhouslautakunta nosti kanteen Urho Laitisen puolesta toiminutta tilitoimistoa vastaan Hollolan kihlakunnanoikeudessa.

Urho Laitinen muutti sittemmin rakastajattarensa Riitta Laitisen (jonka kanssa petti Hilkkaa ja katoamisen/kuolleeksijulistamisen jälkeen avioitui) kanssa Norjaan, jossa Urho Laitinen kuoli yöllä äkilliseen sydänkohtaukseen vuonna 1985, kyseinen päivä, 15.7.1985, olisi ollut Hilkan ja Urhon 40-vuotishääpäivä. Hilkka Laitinen julistettiin kuolleeksi 9.8.1983 ja hänen nimi on samassa hautakivessä Iitin hautausmaalla hänen äitinsä Helena Kähösen (1902-1949) kanssa.
Riitta Laitinen muutti sittemmin Urhon kuoltua Lahteen, hän kuoli 2000-luvun lopulla, muistaakseni vuonna 2009.

Hilkka Laitisen katoamista tutkii Tampereen Keskusrikospoliisi, tutkinnanjohtaja Paavo Tuomista on myös haastateltu Kadonneet-sarjaan.

Tässä linkit Kadonneet-ohjelman jaksoihin (niitä on poikkeuksellisesti kaksi):

http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/k ... edia=34074

http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/k ... edia=34073

Image
Kadonnut Hilkka Laitinen

Asiasta tulossa myöhemmin myös jäsenten luettavaksi muutama lehtijuttu, Kadonneet-ohjelma kannaattaa kuitenkin katsoa ensin niitä odotellessa.


User avatar
härkä
Posts: 6739
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:26 am
Location: Laidun

Re: Hilkka Laitinen, 49v. katosi Nastolassa 19.7.1972

Post by härkä »

Tämän päivän printti IS on poiminut tapauksen 40 vuotta sitten osioonsa.

11.6.1975 suoritettiin kaivauksia Nastolassa.
Poliisin apuna oli selvänäkijä.

Kaivinkoneen , ufomiehiltä voimansa saaneen selvänäkijän ja poliisin voimin, etsittiin eilen ruumista Nastolan Nastolanharjulla.
Pajunvitsoineen ja kuparilankakerineen salaperäisesti liikkunut näkijä osoitti paikan.
Poliisit antoivat koneelle merkin ja kuoppa syntyi.


Ruumista ei silloin kuitenkaan löytynyt.
IS kertoo samalla Anders Gärderudin juosseen 3000 m:n esteet aikaan 8.15.3
Gärderudhan oli tuolloin kova luu es. Ruotsi maaotteluissa. Kovia olivat toki vielä silloin Suomen juoksijatkin.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.

Vekku75
Posts: 17
Joined: Sat Feb 28, 2015 11:16 am

Re: Hilkka Laitinen, 49v. katosi Nastolassa 19.7.1972

Post by Vekku75 »

Kirjottelin minfoonkin pienen pätkän tästä katsottuani kadonneet- sarjan jaksot tästä aiheesta. Rakentelin juttua mielessäni ja voi toki olla että en ole ottanut ihan kaikkea huomioon. Mutta siis mun mieleni on siinä miten se koira käyttäytyi ja että tyttäret saivat samaan aikaan yöllä voimakkaan ahdistusreaktion. Ilmeisesti oli myös niin, että Laitinen liikui tuohon aikaan yöllä autollaan.
Tapauksen jälkeen koiran käytös muuttui ja se teki reissuja, joista sittaen palasi kuraisena.En läydä raporttia että olis ulvonu niilä main kun kaivauksia tehtiin. mutta ketään ei tunnu tietävän missä se kävi. Tai tietäiskö sittenkin?
Tuntuu hyvin vahvasti siltä, että koira kävi siellä mihin Hillkka haudattiin. En usko mihinkään paloittelujuttuihin tässä yhteydessä. Jotain vaatteita on tietty saatettu polttaa.
Jos Laitinen on tekijä niin tilille ei enää saada, hyvin tunteettomalta äijältä vaikutti.Mutta jos se ruumis ei sittenkään ole kovin kaukana niin onko ruumiskoiralla näin pitkän ajan jälkeen enää mitään mahdollisuuksia löytää? Siis ei rakennusten välittömästä läheisyydestä vaan hieman pitemmältä, esim. siitä paikkelita missä se kivikasakin oli?

User avatar
Queen
Posts: 2367
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Hilkka Laitinen, 49v. katosi Nastolassa 19.7.1972

Post by Queen »

Outoahan tässä oli, että Urho Laitinen ei muka ollut kuullut eikä nähnyt mitään, vaikka läheisen ravintolan portsari oli nähnyt, miten musta auto kaarsi Ratsutie 48:n pihaan yöllä yhden maissa.
Kummallinen juttu oli myös tuo verinen peite, mikä liittyi tapahtumiin. Jos oikein muistan, se liittyi johonkin kissan synnyttämiseen tms.
Kyllähän tuo koira selkeästi on emäntäänsä ollut etsimässä tai peräti kaivamassa jostakin. Tai tarkkaanottaen koirahan oli Hilkalla hoidossa.
Mahtoikohan koira olla pitkään reissussa, jos ajasta voisi haarukoida tuon matkan, minkä se on tehnyt? Kuka muuten kertoi näistä koiran reissuista?
Missähän tämä Urhon uusi nainen, Riitta asui Hilkan katoamisen aikaan? Voisiko Hilkan ruumis olla hänen asuntonsa liepeillä tai Ratsutie 48:n ja Riitan asunnon välimaastossa? Olikohan perheellä mitään vapaa-ajanasuntoa?

Vekku75
Posts: 17
Joined: Sat Feb 28, 2015 11:16 am

Re: Hilkka Laitinen, 49v. katosi Nastolassa 19.7.1972

Post by Vekku75 »

Ja sitten huomioonotettavaa on myös tuo ohjelmassa esiin tullut tyttärien voimakas ahdistus yöllä puoli yhden aikaan..Siitä ajattelin, että tuliko Hilkalle lopullinen kuolinisku tuohon aikaan tai pudotettiinko hautaansa tuolloin? Kauhulla ajattelen, että olis ollu hengissä kun haudataan.
Lisäksi ohjelmassa tulee esille henkilö, joka olis yöllä ajanut ihmisen/koiran päälle mutta tämä dissataan kun todetaan että ilmoittaja ei poliisin mukaan ollut mieleltään ihan 100%
Mutta pidän hyvin mahdollisena, että ruumis ei ole kovin kaukana pariskunnan talosta. Etsintöjä varmasti tehtiin hyvin silloinkin, kaivauksiakin, mutta vääristä paikoista.
Jäi tuopsta ohjelmasta myös sellanen kuva, että U.L ei pahemmin teon jälkeen ollut tekemisissä lasten kanssa.

User avatar
Queen
Posts: 2367
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Hilkka Laitinen, 49v. katosi Nastolassa 19.7.1972

Post by Queen »

Urho Laitinenhan oli tehnyt henkilökohtaisen konkurssin ja huoltoaseman lopettamisen jälkeen omaisuus siirrettiin Hilkan nimiin. Testamentin sisällön mukaan omaisuus siirtyisi toisen kuollessa eloon jääneen puolison haltuun ja erotilanteessa Hilkan haltuun.
Tätä omaisuutta on pidetty vahvana motiivina henkirikokselle.
Mutta miten tuo asia on mennyt, että omaisuus siis Hilkan kuoleman jälkeen on siirtynyt jälleen Urholle, niin eivätkö vanhat velkojat ole päässeet tällöin käsiksi Urhon omaisuuteen?

Hilkka on todistettavasti ollut elossa katoamispäivänä klo 14.30. Tuolloin hän on poistunut työpaikaltaan baarista (kodin kanssa samassa rakennuksessa) kotiinsa.
Urho oli palannut kotiin työstä Mallasjuoman tehtaalta Lahden keskustasta n. klo 15 aikaan. Hänen puheittensa mukaan Hilkka oli tuolloin makaillut sohvalla.
Urho Laitinen kertoi klo 17 menneensä maalaamaan aitaa. Näihin aikoihin Hilkan olisi pitänyt mennä ompelijaa tapaamaan (tarkkaa aikaa ei ole tiedossani). Klo 18.45 tytär ei enää puhelimitse ole saanut äitiään kiinni.
Jos Hilkka olisi ollut elossa/muuten kunnossa hetkellä, jolloin ompelijan luo piti mennä, olisi hän uskoakseni soittanut ompelijalle ja kertonut, ettei pysty tulemaan, koska ei ole kyytiä sinne.
Jos näistä ajoista haarukoisi, mihin aikaan Hilkka on mahdollisesti surmattu, olisi se luullakseni klo 15-17 välisenä aikana.
Jos Hilkka olisi itse poistunut kotoaan, kai hänet olisi joku nähnyt. Jos Hilkka olisi hommannut muualta kyydin ompelijalle, eikö tuo kyyditsijä olisi tullut hänet hakemaan pihasta?
Tuo tyttärien yöllinen ahdistuskohtaus saattaisi johtua sitten Hilkan hautaamisesta.

Post Reply