Bodomjärven murhien tutkinta 2003 alkaen

Kansakuntaa järisyttäneet ja avoimeksi jääneet rikostapaukset
Post Reply
matlockb
Posts: 1754
Joined: Fri Apr 27, 2012 5:30 pm

Re: Bodomjärven murhien tutkinta 2003 alkaen

Post by matlockb »

Gustafsson on ainoa jota on epäilty? Sitten olen kyllä pahemmin pihalla kuin lumiukko, nimittäin rikoksesta epäillyn asemassa on kuulusteltu ja kuultu kymmeniä eri henkilöitä, vaikka ne eivät syytteeseen tai edes syyteharkintaan asti ole johtaneet.
Suoraan sanoen Gustafssonia vastaan vahvin näyttö oli se että hän on varmuudella ollut rikospaikalla sekä hänen muihin uhreihin nähden suhteellisen lievät (joskin erittäin vakavat, mutta eivät välittömästi hengenvaaralliset) vammat, tosin Tuulikki Mäki on myös ollut elossa surmien jälkeen minuuteista enintään puoleen tuntiin. Vahva näyttö, ihan riittää, Arvo, murhatuomioon, eli ts. laitetaan mies elinkaudeksi (väh. 12 vuotta) vankeuteen kun ei ole muita mahdollisia tekijöitä?

Eikö? Kyllähän metsä oli täynnä porukkaa, etsintäkuulutettuja saatiin jo parissa päivässä kiinni kymmeniä. Miten he eivät olisi kyenneet surmia tekemään?
Miten Hans Assmann ei olisi siihen kyennyt kun kykeni hakkaamaan Vienonkin keskellä katua sairaalakuntoon tajuttomaksi niin että Helsingin raastuvanoikeus palkitsi hänet siitä ehdottomalla vankeusrangaistuksella, miksi hän ei sitten olisi huumepäissään ja/tai vierotusoireissaan kyennyt tuntemattomia tappamaan ihan vain huvikseen?

Se on totta, kuten will jo mainitsikin, että murhan yrityksestä ei (voida) tuomita elinkautista vankeusrangaistusta vaan yksittäisrikoksena enintään 12 vuotta vankeutta.
Vaikka tekijä saataisiin kiinni, olisi Gustafsson korkeintaan todistajan roolisssa, tosin korvausvelvollisuus ei ole vanhentunut joten se muodostaisi Gustafssonille oikeuden vaatia tekijältä korvausta teon aiheuttamasta kivusta, särystä ym. haitasta.

Päähän kohdistuneet iskut ovat aina vakavia ja omassa pahoinpitelylausnnossa jossa olin asianomistaja ja joka muuten ratkaistiin Espoon käräjäoikeudessa, toteaa lääkäri mm. "...vaikka potilaalle ei jääne pysyvää haittaa, kiinnitän huomioni siihen että kaikki, yksikin päähän kohdistunut isku on poikkeuksetta potentiaalisesti hengenvaarallinen..."
Gustafssonin pään alueelle on kiistatta kohdistunut useita iskuja.


User avatar
will
Posts: 2534
Joined: Tue Oct 11, 2011 10:47 am
Contact:

Re: Bodomjärven murhien tutkinta 2003 alkaen

Post by will »

Arvo Kyyrölä wrote:Bodominjärven tapauksessa suurimman ongelman itselleni muodostavat NG:n vammat.

Jos ajattelemme niin,että tekijä on ollut joku ulkopuolinen leiriin hyökännyt ihmispeto,niin Nissen vammat tulisivat selitetyksi sitä kautta.Tosiasia on kuitenkin se,että muita varteenotettavia ehdokkaita ei tämän runsaan 50.vuoden aikana ole ilmennyt.NG on edelleeenkin ainoa,jota on asiassa koskaan epäilty.Puhuteltuja ,kuulusteltuja ja pidätettyjä oli vaikka kuinka paljon.

NG suostui vapaaehtoisesti hypnoosipuhutteluun.Jos hän olisi tiedostanut olevansa tekijä,olisiko antautunut moiseen vaaraan?Toisaalta:Oliko hänellä muuta vaihtoehtoa edes olemassa?NG joka tapauksessa vaipui aidosti syvään tai keskisyvään hypnoottiseen tilaan,eikä hänessä ollut todettavissa teeskentelyn piirteitä.

Jos NG olisi ollut yhtään epävarma syyllisyydestään,ei kuvio olisi onnistunut.Tässä muuten mielenkiintoista pohdittavaa! Ehkä muistinmenetys oli ihan aitoa?

Itse pidän,ja pidin jo 11. vuotta.sitten Nisseä ainoana mahdollisena tekijänä,mutta ajattelin jo silloin,että eiköhän 45.vuotta riitä itse kullekin löysässä hirressä riippumiseen ilman tarpeettoman pejoratiivisia kannanottoja.

Oletko will yhtään samoilla linjoilla?
Uhrien astalovammojen erot ja yhtäläisyydet selittyisivät hyvin moottoripyörän törmäyksellä teltan pääpuoleen. Se kuitenkin on vain teoriaa, koska tapausta ei tiettävästi ole tutkittu siltä kannalta. Lehdistön mukaan KRP ei voinut kuulustella Gustafssonia vielä viikonkaan kuluttua, koska hän yhä uskoi olleensa moottoripyöräonnettomuudessa.

Oikeuden puheenjohtajan mielestä Gustafsson ei (aidosti) muista kaikkea. Luultavasti ei muistakaan, vaikka yllättävän paljon on jäänyt mieleen.

11 vuotta sitten odotin tulevan julkisuuteen, mitä KRP oli löytänyt Gustafssonia vastaan. Mitään ei ollut, kuten oikeuden tuomiosta on luettavissa.

Kuulustelupöytäkirjat on hankittu Hejacin arkistoon, jotta niihin tutustumalla voi muodostaa oman mielipiteen: http://hejac.com/arkisto/bodom-etp

matlockb
Posts: 1754
Joined: Fri Apr 27, 2012 5:30 pm

Re: Bodomjärven murhien tutkinta 2003 alkaen

Post by matlockb »

Samaa odotin tuolloin, will, minäkin.
Mitään (ainakaan uutta ja jo tutkimatonta) näyttöä ei todellisuudessa ollut eikä tullut (Gustafssonia vastaan). Kaiken huippu oli että jopa KRP:n oma tutkija (Anja Ytti) joutui toteamaan todistusvuorossaan oikeudessa, että mikään verijälkitutkimuksissa ei viittaa suoraan tai epäsuorasti Gustafssoniin.

Totuus ei tunnetusti pala tulessakaan ja todellisuudessa Markku Tuominen oli soitellut Gustafssonille kyllästymiseen asti jo ainakin noin puolen vuoden ajan pyytäen (Gustafssonia) "käymään" Jokiniemessä (KRP:n tiloissa) joku päivä katsomassa vanhoja kertomuksiaan. Gustafsson ei tästä ollut kovin innostunut.

Erään kerran, tuolloin osa-aikaeläkkeellä ollut Gustafsson oli ollut kotonaan normaalisti ruokatauolla ja jälleen oli Niipperissä puhelin soinut, Gustafsson oli siihen sitten vastannut ja langan toisessa päässä oli Tuominen (jälleen).
Hän pyysi jälleen Gustafssonia käymään Jokiniemessä ja Gustafsson lupasi tulla työvuoron jälkeen käymään. Gustafsson teki kuten oli luvannut ja kaikeksi yllätykseksi hänet otettiinkin kiinni epäiltynä kolmesta murhasta.

User avatar
-Uta-
Posts: 3483
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

Re: Bodomjärven murhien tutkinta 2003 alkaen

Post by -Uta- »

Tällainenkin asia muistui mieleen...
Uta wrote Sun Mar 01, 2015
Olisko jompikumpi Bodom-tyynyliinan omistajaksi epäillyistä... Aarne Louko (kivipussitasku), tai Pauli Luoma (mustapartainen polkupyöräntaluttaja) voineet syyllistyä ko. tekoihin? Mutta mikä voisi olla se syy? En keksi! Vai eikö syytä olekaan, eli olisi ihan motiiviton juttu vaan?

will wrote Sun Mar 01, 2015
Uutta kyllä olisi, jos mustapartainen polkupyöräntaluttaja tiedettäisiin Luomaksi. Onko Urho tai joku muu kertonut tästä lisää? Tuomisen haastattelusta jäi käsitys, että pyöräntaluttaja olisi selvitetty, mutta henkilöllisyydestä en ole nähnyt mitään tarkempaa. Kuitenkin Luoman on arveltu olleen Hämeenkylän kartanossa, mistä polkupyörällä on päässyt Oittaalle suhteellisen helposti
.
En muista, mistä alunperin poimin tuon Luoman "partajutun", mutta kuunnellessani tuolla arkiston puolella Yle-nauhaa, jossa M.Similä haastattelee tutk.johtaja Vainiota, muistui mieleen nuo "partaihmettelyt"...

Nauhalla Vainio kertoo mm., että parhaillaan he etsivät Länkipohjasta karannutta Pauli Kustaa Luomaa. M.Similän kysyessä jotain Luoman parrasta Vainio vastaa, että on huomioitava, että hän saattaa nyt kulkea ilman partaa, koska partaveitsiäkin on saatavilla.

Luomasta kait tässäkin (Kansan uutiset -lehti torstaina 9.6.1960): Puuseppä Pentti Vartiaisen haastattelussa Vartiainen sanoo, että varsinkin kun konstaapeli piirsi lyijykynällä kuvan esittämälle miehelle (Luomalle) leukaan partaa, näin, että ihan samahan se on.

PS. Tässäkin ketjussa olisi minun mielestäni muutama hyvä kuva... Jermon karttapiirros, KRP:n piirrättämä kartta, ja rikosylikonstaapeli Markku Tuominen kuvattuna Espoon Käräjäoikeudessa.

matlockb
Posts: 1754
Joined: Fri Apr 27, 2012 5:30 pm

Re: Bodomjärven murhien tutkinta 2003 alkaen

Post by matlockb »

Taksiautoilija Arvo Olavi Toivola on siirtynyt Helsingin Sanomien mukaan pois joukostamme 83-vuotiaana, hän oli syntynyt Viipurissa ja kuoli Vantaalla, Toivola asui Hämeenkylässä niin jo vuonna 1960 kuin myös kuollessaankin, hänellä ei ollut yksittäistä tappavaa sairautta mutta sen sijaan useita ikäihmisten sairauksia, jotka eivät useinkaan iän ennestään lisääntyessä ainakaan helpota vaan päinvastoin. Todistajanakin sekä myös oikeudessa kuultu Ahti Toivola mm. kuljetti Gustafssonia korvaklinikalle ja kotiin sekä tunsi Nils Gustafssonin ja tämän perheen.
Konkariautoilija jaksoi vielä ainakin vuosi sitten ajella tarpeen mukaan lyhyitä matkoja, mutta ei esimerkiksi jaksanut (tai halunnut) sairauksiinsa vedoten puhua Bodomjärven surmista.

User avatar
will
Posts: 2534
Joined: Tue Oct 11, 2011 10:47 am
Contact:

Re: Bodomjärven murhien tutkinta 2003 alkaen

Post by will »

Frankien linkittämä vinkkimiesten viime sunnuntain jakso päättyi rikosylikomissario Tero Haapalalle esitettyyn kysymykseen siitä, minkä selvittämättömien henkirikosten hän haluaisi ratkeavan. Hän nimesi kaksi: Punavuori ja Bodom.

http://67520a184c4e1298405c37bb63c04067 ... atsomo.fi/

Haapala on KRP:n henkirikosyksikön päällikkö. Ehkä he edelleen hakevat todisteita Bodomjärven murhien ratkaisemiseksi, vaikka edellinen, Haapalan johtama tutkinta päättyi Nils Gustafssonin syyttömyyden selviämiseen ja jutun jäämiseen auki.

Myös nettikeskustelulla on siten paikkansa.

Kummitus
Posts: 125
Joined: Tue Jul 23, 2013 5:52 pm

Re: Bodomjärven murhien tutkinta 2003 alkaen

Post by Kummitus »

will wrote:Frankien linkittämä vinkkimiesten viime sunnuntain jakso päättyi rikosylikomissario Tero Haapalalle esitettyyn kysymykseen siitä, minkä selvittämättömien henkirikosten hän haluaisi ratkeavan. Hän nimesi kaksi: Punavuori ja Bodom.

http://67520a184c4e1298405c37bb63c04067 ... atsomo.fi/

Haapala on KRP:n henkirikosyksikön päällikkö. Ehkä he edelleen hakevat todisteita Bodomjärven murhien ratkaisemiseksi, vaikka edellinen, Haapalan johtama tutkinta päättyi Nils Gustafssonin syyttömyyden selviämiseen ja jutun jäämiseen auki.

Myös nettikeskustelulla on siten paikkansa.
Mielenkiintoinen kommentti... Gustafsson-tutkinnan alkuvaiheessa tehdyssä haastattelussa Markku Tuominen mainisti ns. "fyysisen vamman miehestä" että "yksikin vino hymy kioskilla olisi voinut riittää". Ikään kuin olisi möläyttänyt, että tuo linja olisi ollut myös Tuomisen pöydällä alkuvaiheessa. Tiedossa olevista epäillyistä ainoastaan "fyysisen vamman mies" ja "kivitasku" ovat niitä, jotka voivat olla vielä elossa, mutta ovatko edelleen epäiltyinä? Toki on mahdollista, että poliisilla on ollut joku epäilty, mistä ei edes vanhimmat alan harrastajat tiedä.

User avatar
will
Posts: 2534
Joined: Tue Oct 11, 2011 10:47 am
Contact:

Re: Bodomjärven murhien tutkinta 2003 alkaen

Post by will »

Ehkä hän tarkoitti, että Gustafssonista olisi pitänyt saada epäilyä tukevia todisteita. Luulisi kuitenkin, että kunnioittaa oikeuden päätöstä, kun itse sai keräyttää aineiston.

Koko tutkintamateriaalin lienevät nähneet ja läpi kahlanneet lähinnä vain tutkinnanjohtajat ja päätutkijat. Muiden voi olla vaikea sanoa varmuudella, mitä kaikkea tutkinta kertoo, ja olisiko siellä joku salassa pidetty linja. Mutta voihan olla joku suunta, minne ei ole saanut edetä, ja se voisi näkyä myös ulospäin. Siis jos todella olisi ollut pyrkimys suojella jotain tapaukseen liittynyttä henkilöä. Paikalla on voinut olla kaksi, joista vain toinen enää eläisi. Silloinen 25v olisi nyt n. 86v, mikä on hyvin mahdollinen miehen ikä nykyään.

Onko tullut jonkun muun vastuupoliisin yhteydessä esille, että Bodomia koskeva lausunto olisi faktapohjaisesti sillä lailla kiinnostavan erikoinen, että jonkun tiedon olemassaolo ikäänkuin paistaisi läpi, vaikkei se ollut tarkoitus?

Ajatusleikkinä: Miltä mahtaisi näyttää Croisetin piirroksen henkilö muunnettuna vastakohdakseen Tove Janssonin Taikurin hatun (suom. 1956) tapaan? Jykevät leukaperät ja silinterihattu, ehkä.

Kummitus
Posts: 125
Joined: Tue Jul 23, 2013 5:52 pm

Re: Bodomjärven murhien tutkinta 2003 alkaen

Post by Kummitus »

will wrote:Ehkä hän tarkoitti, että Gustafssonista olisi pitänyt saada epäilyä tukevia todisteita. Luulisi kuitenkin, että kunnioittaa oikeuden päätöstä, kun itse sai keräyttää aineiston.

Koko tutkintamateriaalin lienevät nähneet ja läpi kahlanneet lähinnä vain tutkinnanjohtajat ja päätutkijat. Muiden voi olla vaikea sanoa varmuudella, mitä kaikkea tutkinta kertoo, ja olisiko siellä joku salassa pidetty linja. Mutta voihan olla joku suunta, minne ei ole saanut edetä, ja se voisi näkyä myös ulospäin. Siis jos todella olisi ollut pyrkimys suojella jotain tapaukseen liittynyttä henkilöä. Paikalla on voinut olla kaksi, joista vain toinen enää eläisi. Silloinen 25v olisi nyt n. 86v, mikä on hyvin mahdollinen miehen ikä nykyään.

Onko tullut jonkun muun vastuupoliisin yhteydessä esille, että Bodomia koskeva lausunto olisi faktapohjaisesti sillä lailla kiinnostavan erikoinen, että jonkun tiedon olemassaolo ikäänkuin paistaisi läpi, vaikkei se ollut tarkoitus?

Ajatusleikkinä: Miltä mahtaisi näyttää Croisetin piirroksen henkilö muunnettuna vastakohdakseen Tove Janssonin Taikurin hatun (suom. 1956) tapaan? Jykevät leukaperät ja silinterihattu, ehkä.
Nimimerkki ranen "fyysisen vamman mies"-linjaa tutkineiden poliisien haastattelussa tuli ilmi seuraavanlainen mielenkiintoinen asia:

7. Poliisi ei ole paljastanut jotain erittäin oleellista mikä liittyy murhaan ja minkä perusteella kaikki 10 "väärää" tunnustajaa silloin aikoinaan pystyttiin osoittamaan huijareiksi. Vain poliisi ja "oikea " murhaaja pystyvät tämän asian kertomaan. Enkä usko, että kyseessä on tämä mystinen tyynyliina.

Olen miettinyt pääni puhki, mikä tuo asia voisi olla ja voisiko se löytyä noista julkiisuuteen annetuista tutkintapöytäkirjoista? Sitten on vielä se Wagnerin Arskaan liittyvä asia, että hän on ollut poliisin jonkinlainen neuvonantaja tietäen oikean nukkumajärjestyksen. Miten hän on sen voinut tietää, jos ei ole ollut paikalla?

Se, että olisi suojeltu/suojellaan jotain voi olla hyvinkin mahdollista, kun tapaukseen liitetty Arskan lisäksi kaksi muutakin kauppaneuvoksen poikaa. Ei sillä, että kyse olisi mistään korruptiosta tai sen sellaisesta, mutta se, että jonkun mahdollisesti myöhemmässä elämässä merkittävän aseman saavuttanut henkilö olisi julkisuudessa epäilty kolmoismurhasta tekisi melkoista hallaa henkilön maineelle, jos olisikin syytön.

OscarM
Posts: 94
Joined: Sun Mar 06, 2016 9:55 pm

Re: Bodomjärven murhien tutkinta 2003 alkaen

Post by OscarM »

Will wrote:
Onko tullut jonkun muun vastuupoliisin yhteydessä esille, että Bodomia koskeva lausunto olisi faktapohjaisesti sillä lailla kiinnostavan erikoinen, että jonkun tiedon olemassaolo ikäänkuin paistaisi läpi, vaikkei se ollut tarkoitus?
Yksi mieleen muistuva juttu on esim. tällainen Minfosta, juttu joka liittyy myöskin tekijän -nuoreen- ikään. (toiv tämän nyt saa liittää tänne, kysymyksessä kuitenkin haastattelu eli luultavasti saa...)

"Vuosituhannen vaihteessa nimimerkit Rane ja Waldemar haastattelevat rikosylikonstaapeli Tuomista Bodomista"

( "T" on rikosylikonstaapeli Tuominen, joka tässä siis, ilman että sitä ensin kysytään, alkaa syystä tai toisesta puhua tekijän nuoresta iästä.)
T: Tosta vielä, kun kysytään, että voiko tekijä olla hengissä. Jos lähtökohta on se, kuten tänä päivänä, että tekijät ovat 15-20 vuotiaita suurin osa,

R: Mmm

T: Niin Bodomin tekijä olisi silloin 6-70 – vuotias, hmm

T: heh, siihen ikäluokkaan, kyllä täytyy lähteä siitä uskosta ja oletuksesta, että se olisi hengissä. Ei tässä tutkijana auta masentaa sillä, että joo kuolluhan se on, että paskaako tätä tutkii.

R: Mikä sinut saisi kuvittelemaan, että se olisi ollut noin nuori se tekijä eli 15-20 vuotias.

T: No otetaan edelleen Imatra esille…

R: Noniinno se oli nuori se tekijä…

T: Keravalla oli..se oli 16..siellä oli poikki ja missäs, pari vuotta sitten niitä oli oikea rypäs, Kotkassa oli, koulupoika hakkas toisen ja siis kyllä näitä on ollut, joka vuosi löytyy, Heinojen tekijät oli alle parikymppisiä kaikki

Post Reply