Kirkkonummen kolmoissurma 28.-29.7.1990

Kansakuntaa järisyttäneet ja avoimeksi jääneet rikostapaukset
Post Reply
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Kirkkonummen kolmoissurma

Post by härkä »

Minäkin muistan sen kirjeen nähneeni. Yritin etsiä äsken kuvahaulla , mutten löytänyt.
Tuo hyvee päivää voi viitata myös savoon. Vaikka se lausuttaisiin hyvvee päevöö ,voidaan se noin kirjoittaa.
Peuramaa on golf-keskus kesäisin. Voisi olla varakkaita pelaajia as.autolla ??
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2008/08/25 ... lmoissurma
Linkissä Ylen vanha ohjelma aiheesta.

Kirje on joka tapauksessa ollut harhautus.
Voi viitata Rytkösen poikien suuntaan. Onhan isää voitu huokutella kotoa pois , jotta voisi tappaa muut ??
Mutta. Kirje on voinut toimia myös vastakkaiseen suuntaan. Eli poikia olisi yritetty lavastaa syyllisiksi ??
Paha sanoa. Tuo reilu 20 tonnia tuolloin ei ollut mikään erityisen suuri summa.
Joillekin kuukauden liksa. Tai puolentoista ??

Rytkösen muuttuneet perhesuhteet omat sitten oma lukunsa. Yhden hyvä tahtoo usein olla toiselta pois. :shock:
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
matlockb
Posts: 1701
Joined: Fri Apr 27, 2012 6:30 pm

Kirkkonummen kolmoissurma 28.-29.7.1990

Post by matlockb »

En tosiaan ihmettelisi yhtään mikäli tähän liittyisikin jokin kolmoisdraama.. erittäin hyvä pointti härältä tuo lavastus, mikäs sen sopivampi (todelliselle vihamiehelle eli surmaajalle) kuin ns. "hulttiopoika" joka oli aina rahaa vailla.. onkohan poliisi tutkinut asiaa tuolta kannalta juurikaan.
Yksi ao. uutinen kertonee tästä rikoksesta kaiken oleellisen, mutta ennen ja jälkeen omaa (ja myöhemmin muiden) pohdintaa..
Alla kerron myös toisesta puukkomiehestä, joka soitteli (v. 1990) häiriösoittoja ym..

Mielestäni ei sovi unohtaa esimerkiksi tammikuussa 1990 Kirkkonummella sattunutta tapausta jossa paljastui varkaiden varasto ja erittäin suuri määrä löytynyttä, varastettua omaisuutta saatiin palautettua omistajilleen, samoin vain hieman myöhemmin Kirkkonummella sattui kaksi erillistä paloa, joissa toisessa loppiaisena kuoli 22-vuotias nuori nainen: ..."naisen elytysyritykset palopaikalla, ambulanssissa ja vielä Jorvin sairaalassa eivät onnistuneet..."

Toisessa tulipalossa, tammikuun 1990 lopulla, joka alkoi ilmeisesti tulitikkuleikeistä, Nissnikuntiellä, puolestaan kuoli kaksi lasta, tyttö ja poika. Ainakin perheen isä oli kotona ja heräsi muistaakseni lapsen itkuun.

Samoin kaksi miestä kuoli samassa kuussa (tammikuussa 1990) Kirkkonummella, uutisessa todetaan mm. seuraavaa: Kaksi miestä sai surmansa Kirkkonummella perjantaiaamuna syttyneessä parakkipalossa. Alkuvuoden asuntopaloissa Kirkkonummella on kuollut jo viisi ihmistä.

Palolaitos sai hälytyksen Kirkkonummen keskustan tuntumaan Rajakumpuun kello 6.59. Miesten ehtiessä paikalle Volsin- ja Överbyntien välille vanhasta asuinparakista tuprusi savua; ilmiliekkeihin parakin toinen pääty leimahti savusukeltajien rynnättyä sisään.

Noin 20 metriä pitkän, kahteen huoneistoon jaetun parakin toisesta asunnosta löydettiin kaksi miestä kuolleina. Miehet olivat kirkkonummelaisia, 50-luvun alkupuolella syntyneitä.

Paikalle hälytettiin apua kuudesta sopimuspalokunnasta, palomestari Leif Juseliuksen mukaan sammuttajia oli enimmillään noin 30. Parakin toinen asunto vaurioitui pahoin ja toinen kärsi savuvahinkoja, jälkisammutus ja tutkinta paikalla jatkuivat iltahämäriin asti. (uutinen jatkuu, tämä on julkaistu 27.1.1990)...


Helmikuussa 1990 ryöstettiin Veikkolan Siwa, tekijää oli odottamassa BMW-merkkinen henkilöauto.

Onko missään tietoa kuinka pian henkirikokset siirtyi KRP:lle? Voisiko niillä olla yhteyttä esimerkiksi Siwan ryöstöön joka ilmeisesti jäi selvittämättä ja on rikoksena vanhentunut..

Huhtikuun alussa (1.4.1990) vuonna 1990 (eli ennen kolmoissurmaa) puukkomies tunkeutui asuttuun asuntoon Veikkolassa ilmeisesti ryöstömielessä, tätä edelsivät outo ja uhkaava puhelinsoitto, kotona oli (tuolloin) 12-vuotias tyttö.. Onko yhteys Siwan ryöstöön ja kolmoissurmaan tutkittu?

Alla uutinen:
Kotimaa
TIISTAINA 3.4.1990


Puukkomies tunkeutui asuntoon Kirkkonummella Uhkaava soitto edelsi tytön kauhunhetkiä

Aalto Matti

Outoa ja uhkaavaa puhelinsoittoa seurasivat 12-vuotiaan tytön pelonhetket Kirkkonummen Veikkolassa: soittaja komensi tytön pysymään kotona ja pian sen jälkeen asuntoon tunkeutui iso mies parvekkeen kautta. Neuvokas tyttö selvisi puukkomiehestä haavoittumatta.

Kirkkonummen poliisi toivoo yleisön apua miehen tavoittamiseksi. Nimettömiä soittoja paikkakunnan asuntoihin on tullut aiemminkin.

Nyt julkistettu tapaus sattui lauantaina noin klo 16.30.

Rivitalossa asuvan perheen isä, äiti ja toinen lapsi olivat menneet saunaan, 12-vuotias oli yksin puhelimen soidessa.
Asuntoon tunkeutuneella parrakkaalla miehellä oli puukko kourassaan.

"Missä rahat", mies tivasi. Tyttö pakeni keittiöön, mies seurasi perässä, toisti kysymystä ja viilteli tytön puseroa.

"Rahat ovat keittiön kaapeissa", oli tyttö vastannut. Miehen ryhdyttyä penkomaan kaappeja tyttö oli juossut muualle asuntoon ja piilottanut isänsä lompakon. Pian sen jälkeen tyttö huusi, että äiti tulee, jolloin mies pakeni asunnosta parvekkeen kautta.

Paikkakunnalla on nähty liikuskelevan miehen, johon tuntomerkit täsmäävät. Hän on ehkä yli 50-vuotias, yli 180-senttinen ja isovatsainen. Hänellä oli harteille ulottuva tumma likainen tukka, pitkä kokoparta ja römeä ääni. Yllään hänellä oli musta pitkähkö nahkatakki ja vihreät verryttelyhousut.

Poliisi toivoo tietoja puukkomiehestä numeroon 2961122.
Voisiko toisaalta kirjeen kirjoittaja olla rattijuoppo.. Kirkkonummella tavattiin myös toukokuun lopulla 1990 sama mies auton ratista humalassa, mies oli jo valmiiksi määrätty väliaikaiseen ajokieltoon.. Peuramaalla oli kesäkuussa opastettu geologinen retki, onko tiedossa (tai edes muistissa) milloin (päivämäärä) tuo kirje Rytköselle oli toimitettu?

Kesäkuun lopulla puolestaan Kirkkonummelta kuului tällaisia uutisia:
Kotimaa
TIISTAINA 26.6.1990


Kirkkonummella pahoinpidelty helsinkiläinen kuoli sairaalassa

Hakala Pekka

Kirkkonummen poliisi tutkii helsinkiläisen miehen hämärää kuolemaa.

Pahoinpitelyn uhriksi torstaina Kirkkonummella joutunut mies kuoli juhannusaattona Töölön sairaalassa.

Kirkkonummen poliisin mukaan on edelleen epäselvää, johtuiko uhrin kuolema pahoinpitelystä vai mahdollisesta sairauskohtauksesta.

Vuonna 1962 syntynyt helsinkiläinen mies joutui kirkkonummelaisen vuonna 1959 syntyneen naisen ja samanikäisen kirkkonummelaisen miehen pahoinpitelemäksi Kirkkonummen torilla torstai-iltana. Paikalle hälytetty poliisi löysi tajuttoman uhrin torilta ja toimitti hänet terveyskeskukseen.

Helsinkiläismies kuljetettiin vielä samana päivänä Töölön sairaalaan, jossa hän kuoli seuraavana päivänä.
Kirkkonummelta ei hengen päälle käyvää väkivaltaa puuttunut vuonna 1990:
Kotimaa
LAUANTAINA 4.8.1990


Miestä ammuttiin rintaan porraskäytävässä Kirkkonummella

Karvonen Pekka

Miestä ammuttiin käsiaseella rintaan keskiviikkona kello 23.45 kerrostalon porraskäytävässä Kirkkonummen Masalassa.

1962 syntynyt uhri loukkaantui vakavasti. Hänet toimitettiin kriittisessä tilassa sairaalaan.

Tässä Helsingin Sanomien ensimmäiset uutiset henkirikoksesta:
Kotimaa
TORSTAINA 2.8.1990


Kirkkonummelaisen perheen surmasta epäilty pidätettiin Poliisi kaipaa tietoja harmaasta pakettiautosta

KHARJU

Kirkkonummen poliisi pidätti myöhään tiistai-iltana 1951 syntyneen kirkkonummelaisen miehen, jota epäillään Kirkkonummella Volsin kylässä viikonloppuna tehdystä kolmihenkisen perheen surmasta.

Pidätetyn kuulustelut jatkuivat keskiviikkona, eikä selvyyttä tapauksen yksityiskohdista ollut. Pidätetty on perheen tuttu.

Poliisi löysi surmatun avoparin ja heidän kaksikuukautisen lapsensa tiistaina hieman ennen puoltapäivää. Poliisi murtautui avoparin omakotitaloon huolestuneiden ystävien vihjeen perusteella, kun pariskuntaan ei pariin päivään ollut saatu yhteyttä.

Surmatut ovat liikkeenharjoittaja Veikko Antero Rytkönen, 42, ja hänen avovaimonsa liikkeenharjoittaja Berit Anne-Maria Andersson, 36, sekä heidän lapsensa Jessica Melanie Andersson.

Poliisi uskoo surmien tapahtuneen lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Yleisöltä toivotaan tietoja Volsin kylässä surmayönä liikkuneesta harmaasta Toyota Hiace -merkkisestä pakettiautosta.

Keskusrikospoliisi tutkii tapausta yhdessä Kirkkonummen poliisin kanssa. Tapauksesta mahdollisesti tietäviä pyydetään ottamaan yhteyttä keskusrikospoliisiin puhelin 90-1627290 tai Kirkkonummen poliisiin puhelin 90-2961122.

Surmatun pariskunnan naapuri Niilo Ponkilainen kuvailee surmattuja kunnolliseksi perheeksi, jolla vieraita kävi normaalisti. Perheen isäntää hän piti "jämptin tuntuisena, periaatteen miehenä".

Ponkilaisen mukaan talossa asui surmansa saaneiden lisäksi Berit Anderssonin kymmenvuotiaat kaksoset. Tyttö ja poika olivat kuitenkin viime viikolla lähteneet isäänsä tervehtimään.

Pariskunnan omakotitaloa alettiin Ponkilaisen mukaan rakentaa kolmisen vuotta sitten, jolloin Rytkönen osti tontin Ponkilaiselta. Rakennustyöt talossa ja tontilla olivat edelleen kesken, Rytkönen oli hiljan aloittanut konehallin tekemisen urakointi- ja hinausyhtiön koneilleen.

Perheen kanssa Ponkilainen kertoo olleensa hyvänpäiväntuttu.

Ponkilainen näki liikettä surmatalon pihalla viimeksi lauantaina, sunnuntaina oli ollut epätavallisen hiljaista.

"Luulin perheen lähteneen lomamatkalle", kertoo Ponkilainen. Puheissa hän oli Rytkösen kanssa ollut viimeksi pari viikkoa sitten.

Surmayönä Ponkilainen nukkui vaimonsa ja poikansa kanssa avoparin talosta sadan-kahdensadan metrin päässä kodissaan eikä kuullut mitään epätavallista. Talolla ei ole muita lähinaapureita.
^Epäilen että siinä (pidätetyssä) on/oli tekijä.

Samaan aikaan Kirkkonummella riideltiin kunnolla aikuisten ihmisten kesken Kantvikin satamasta, kaikella kunnioituksella, mutta sekö se tärkein asia oli, ihmiset menettivät yöunensa Kantvikin sataman vuoksi, eivät henkirikoksen ja muiden rikosten.
User avatar
Queen
Posts: 2736
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Kirkkonummen kolmoissurma 28.-29.7.1990

Post by Queen »

Jopas matlockb on löytänyt Kirkkonummelta tapahtumia tuohon aikaan. Onpas siellä ollut jos jonkunlaista yrittäjää. Tuon tyttöä pelotelleen puukkosankarin tarinan muistan lukeneeni.
Mielenkiintoisia tapauksia!
Tuosta kirjelappusesta - jotain siinäkin täytyy olla takana, koska Rytkönen sen lapun säilytti. Luulisi, että yksityisyrittäjällä on riittävästi paperia muutenkin säilytettäväksi ja tuollaiset viestit ruttaisi hetimmiten tarpeettomana. Kaipa hän itsekin sitten epäili jotakin.
Melko huolettomasti Rytkönenkin on rahojaan säilyttänyt ja etenkin, jos ne on olleet firman rahoja, olisi kait ollut aiheellista tallettaa ne pankkiin.
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Kirkkonummen kolmoissurma 28.-29.7.1990

Post by härkä »

^
Olisiko voinut olla niin , ettei Rytkösen kotonaan pitämiä rahoja voinut siirtää firman tilille ?
Syystä tai toisesta.
Jotkut pitävät turhan paljon rahaa lompsassaan. Syystä tai toisesta.
Reilu 20 tonnia oli mielestäni liian paljon noinkin huolimattomasti pidetyksi.

Nettiä ei ollut , mutta oli pankkikortit.
Pelasiko Rytkönen jotain isoilla panoksilla ? Es totoa ??
Ymmärrän , että rahajemma oli ollut jo pitemmän ajan käytössä.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
matlockb
Posts: 1701
Joined: Fri Apr 27, 2012 6:30 pm

Re: Kirkkonummen kolmoissurma 28.-29.7.1990

Post by matlockb »

Niin, samoilla linjoilla olen härän kanssa, joku syyhän siihen täytyy olla että Rytkönen piti tuollaista summaa rahaa kotona. Toisaalta kuvittelisi että Rytkönen on tiennyt (rikoksen) riskit ja sen vuoksi ei paljastaisi ilmeisen jämptinä ja järkevänä miehenä asiaa edes läheisilleen, ainakaan itse en kertoisi, mikäli säilyttäisin nykyrahassa lähes 5.000 euroa kotonani, olipa syy sitten mikä tahansa. Kysymys siis kuuluu, kuka tiesi rahoista, tunsi Rytkösen ja kuka oli rahantarpeessa, siinä voisi olla vastaus kysymykseen, kuka on surmaaja..
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Kirkkonummen kolmoissurma 28.-29.7.1990

Post by härkä »

Missä ja miten kaukana Beritin aiemmat lapset olivat hoidossa tuolloin.?
Mikä oli ikänsä?
Onko jotain valotettavaa Rytkösen pojista ?
Missä määrin koko revohka asutti surmataloa ?
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
Queen
Posts: 2736
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Kirkkonummen kolmoissurma 28.-29.7.1990

Post by Queen »

Toinen poika oli 1966-syntynyt. Hän oli pidätettynä. Hänellä kerrottiin olleen velkaa (velkojen kohteesta/syystä on ollut erinäisiä huhuja).
Toinen poika oli jossain bilettämässä ja hänelle oli alibi. Tietenkään se ei pois sulje palkkamurhaa. Jos olen asian oikein ymmärtänyt Beritin ex-mies oli myös pidätettynä, mutta tämä ei ollut kaksosten isä. Niin pojalla kuin exälläkään ei alibia ollut, mutta ei heitä vastaankaan löytynyt mitään raskauttavaa.
Tämän pojan dna:ta oli talon makuuhuoneesta löytynyt, mutta luonnollinen selitys sille tietenkin oli, että hän oli käynyt vauvaa katsomassa. Mutta oliko tämän toisen pojan dna:ta siellä ts. kävikö hän katsomassa pikku-Jessicaa?
Poikien nykymenosta en ole tietoinen, sen enempää kuin siitä, kuinka usein he isänsä puolella kävivät kyläilemässä.

Itse pohdin myös tuota lastenhoitoa minfossa. Olihan pienin vauveli vasta 3 kk ja Berit oli palannut synnytyksen jälkeen työelämään (yksityisyrittäjä siivousalalla), joten hoitopaikka piti jossakin olla. Se voi olla perhepäivähoito, päiväkoti tai kotihoitaja. Mitä hoitaja ajatteli maanantaina, kun hänen palveluksiaan ei tarvittukaan. Vai tekikö Berit osa-aikatyötä?
Kaksoset olivat 10-vuotiaita.

Kiinnitin huomioni myös siihen, että tuossa viestilappusessa, jossa hinausapua pyydettiin, sanottiin "Hyvee iltaa". Lappu oli siis illalla kirjoitettu (?). Miksi siis kirjoittaja oletti, että Rytkönen menisi vielä illalla postilaatikolle. Vai oliko se kirjoitettu postilaatikon luona, jolloin kirjoittaja on huomannut, että päivän postit on hakematta laatikossa?

Yhtenä mahdollisena motiivina on pidetty mustasukkaisuutta. Tällä tarkoitetaan ilmeisesti juuri sitä, että Beritin existä joku olisi teon tehnyt. Mutta miksi vasta tässä vaiheessa? Perheeseen oli jo siis syntynyt lapsikin, joka on alulle pantu (laskujeni mukaan) tasan vuosi ennen murhia. Jos syynä olisi mustasukkaisuus, eikö se olisi roihahtanut jo aiemmin.
Rytkösten ok-taloakin oli alettu rakentamaan jo 3 vuotta ennen murhia ja jotain oli vielä keskenkin, taisi olla joku konehallin teko.

Rytkösestäkin huhua oli, että hän saattoi aktiivisestikin katsella hameväen perään. Mustasukkaisuus saattaisi siis tulla kuvioon sitäkin kautta. Jospa joku ukko ei sietänyt Rytkösen touhuja.
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Kirkkonummen kolmoissurma 28.-29.7.1990

Post by härkä »

Rytkösen pojat asuivat siis toisaalla itsenäisesti ja Beritin vanhemmat lapset asuivat ko. talossa normaalisti ?

Talo ei ole kovin suuri. Vaikka äkkiseltään siltä näyttääkin. Tuo koko remmi ei mielestäni sovi sinne asumaan,
Ristiriitojakin varmaan voisi olla ?
Beritin vanhemmat lapset olivat ajautuneet Rytkösen vaikutuspiiriin. Tuoko se jotakin ??

Jos surma juontui Rytkösen velanperinnästä , olisi hänet voinut tappaa talon pihaan tai sille pikkutielle. Teko oli varmasti harkittu , koska oli se kirjekin.
Se Hyvöö iltaa on outo ilmaus. Postilaatikolla käydään yleensä aamulla ja päiväpostin jälkeen. No OK , joskus mainospostin , mutta tuskin sitä syrjäiselle paikalle kovin usein jaetaan.

Random rosvosta on tuskin kyse , kun mitään muuta arvokasta ei viety. Vain se rahateline.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
Queen
Posts: 2736
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Kirkkonummen kolmoissurma 28.-29.7.1990

Post by Queen »

härkä wrote:Rytkösen pojat asuivat siis toisaalla itsenäisesti ja Beritin vanhemmat lapset asuivat ko. talossa normaalisti ?
Näin olen ymmärtänyt, koska surmien yhteydessä ei kerrottu, että pojat olisivat olleet pois kotoa ja toisaalta kerrottiin, että tämän toisen pojan dna:ta löytyi makuuhuoneesta. Tällainen asia ei olisi ollut kertomisen tai tutkimisen arvoinen, jos hän olisi joka päivä ollut talossa.
härkä wrote: Beritin vanhemmat lapset olivat ajautuneet Rytkösen vaikutuspiiriin. Tuoko se jotakin ???
Toki se voisi tuodakin, mutta siinäkin on se, että tämä tilannehan on ollut jo pidemmän aikaa näin. Toisaalta, perheessä oli uusi vauva, joten tätä taustaa vasten voisi ajatella, että erotettiinko siinä vaiheessa "jyvät akanoista" ja Rytkönen olisi suosinut omaa jälkikasvuaan Beritin lasten kustannuksella.
Oli rosvo kuka hyvänsä, rahateline hänen on ollut paras hävittää. Se oli käsittääkseni uniikkikappale, metallista valmistettu U:n muotoinen teline. Miksi hitossa hän muuten vei sen koko telineen? Vai oliko ajatus, että kukaan ei kiinnittäisi huomiota rahojen ja muistikirjan katoamiseen, jos tyhjää telinettä ei olisi?
matlockb
Posts: 1701
Joined: Fri Apr 27, 2012 6:30 pm

Re: Kirkkonummen kolmoissurma 28.-29.7.1990

Post by matlockb »

^Minfossa muistaakseni nimimerkki Kuolemannaakka kirjoitti, että televisio oli jäänyt auki, muistaako esimerkiksi Queen, pitääkö tuo paikkansa eli ts. onko jossain (enemmän tai vähemmän) luotettavassa lehdessä noin kerrottu vai onko peräti poliisi vahvistanut tuon tiedon?

Ainakaan Rytkönen (ja koko perhe) ei ollut nukkumassa (tässä tapauksessa surmattuna) television vieressä eikä ole kovin tavallista jättää televisiota koko yöksi päälle.

Tähänkin keskusteluun sopii sanoa hyvin että suomalaisissa on äärimmäisen vähän ihmisiä jotka todella tietävät että vääryys ja pahuus voittaa täydellä varmuudella suomessa ja lähtökohtaisesti poliisiin, syyttäjiin ja oikeuslaitoksiin ei tule luottaa, kuten esimerkiksi Iltalehden "toimittaja"paska Mari Pudas kirjoitti suoraan tv-lähetykseen kommentin twitteristä (josta siitäKIN paskamediasta olen pysynyt kaukana) että Anneli Auer on syytön kun huvioikeus on niin nyt sanonut, samanlaista käänteistä kommenttia ei tullut kun Anneli tuomittiin, mutta tosiaan hän on nyt käytännössä lainvoimaisesti syytön.
Tämä maa on paha ja ilkeiden sekä pahojen ihmisten paikka, sanoisinko paratiisi.
Post Reply