Laina Ylirautalammi, henkirikos, Helsinki 1932, tekijänä vakooja?

Huom.: Legendaariset rikokset ovat omassa osiossaan.
Forum rules
Huom.: Legendaariset rikokset ovat omassa osiossaan.
Post Reply
User avatar
Queen
Posts: 2687
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Laina Ylirautalammi, henkirikos, Helsinki 1932, tekijänä vakooja?

Post by Queen »

Luin kirjan Vakoojat (Martti Backman), joka kertoo Suomessa Neuvostoliiton hyväksi vakoilleista henkilöistä, pääosassa luutnantti Vilho Pentikäinen (s. 1903).

Kirjassa kerrotaan Laina Ylirautalammista, joka oli Parkanosta kotoisin. Hän oli neljä vuotta ennen kuolemaansa tullut Helsinkiin etsimään muuatta rautatieinsinööriä, jolle oli tullut raskaaksi. Laina oli ankarasti uskonnollisesta kodista lähtöisin, eikä hänen ollut auttanut muu kuin lähteä etsimään syntyvälle lapselleen isää. Insinööriä ei kuitenkaan löytynyt. Aikanaan Laina synnytti tyttären ja antoi sen pois. Tästä oli alkanut Lainan alamäki.
Hän oli aluksi ollut jossakin konttorityössäkin, sen jälkeen tehnyt käherrystöitä kotonaan, mutta lopulta luopunut kaikesta työnteosta.

Sunnuntaina 12.06.1932 kauppamatkustaja Selim Ekelund heräsi ärsyttäviin ääniin. Kello oli vasta tulossa kuusi ja mies olisi halunnut nukkua. Niin hän kuin muutkin naapurit olivat laittaneet merkille Lainan elämäntavan. Tämän luona ravasi miehiä kaikkina vuorokauden aikoina. Talo sijaitsi Helsingin Eirassa.
Ekelund kuuli naapurista pulinaa, joka välillä taukosi. Kuului kovaa kolinaa ja naisen sanat: "Kuule rakas, kuule rakas". Hetken hiljaisuus ja vielä vaimealla äänellä: "Rakas". Samalla kuului miten kylpyammeeseen laskettiin vettä.
Ekelund meni omaan kylpyhuoneeseensa ja koputti voimakkaasti sen seinään. Veden kohina vaimentui, mutta ei lakannut kokonaan.
Oli kulunut noin 15 min., kunnes kuului miten naapurin ovi avattiin, miehen raskaat, ripeät askeleet. Ekelund ei asuntonsa sijainnin vuoksi voinut nähdä ulko-ovelle, mutta hän oli varma, että poistuja oli mies.

Aamupäivällä hän kertoi metelöinnistä ja havainnoistaan talonmiehelle, joka oli myös kuullut äänet. Miehet totesivat, että on ehkä syytä kutsua poliisi tutkimaan asiaa.
Poliisit tulivat ja menivät talonmiehen avaimilla sisään, sillä ovikellon soittoon ei vastattu. Muutoin asunnossa ei ollut mitään erikoista, mutta kylpyammeessa näkyi verinen mytty. Neiti Ylirautalammia ei oltu lyöty vain kerran, vaan hänet oli rusikoitu suorastaan muodottomaksi.
Ruumiinavaus paljasti, että uhria oli rusikoitu jollain tylpällä, mutta särmikkäällä esineellä. Hänen kallonsa oli murskaantunut. Kuoleman oli kuitenkin aiheuttanut hukkuminen.
Poliisin arvion mukaan surmaaja oli toiminut kylmäpäisesti. Hän oli hukuttanut uhrin, ettei ääniä kuuluisi niin paljon. Kaikilta pinnoilta oli pyyhitty sormenjäljet.

Lainan ystävä Birgit kertoi, että he olivat pari päivää aiemmin olleet Hietarannan uimarannalla ja ravintoloissa. Murhayön tapahtumia hän ei kuitenkaan pystynyt valottamaan.
Birgit oli tietoinen Lainan lukuisista miesystävistä, mutta murhaajaa hän ei osannut arvailla. Laina oli kertonut saaneensa toukokuussa vakavan sukupuolitaudinkin. Sen Birgit tiesi, että joku mies oli soitellut Lainalle häiriöksi asti viime aikoina.

Surman poliisitutkinta ei edennyt.
1.7. oli HS:ssa ollut tapauksesta pieni uutinen, jossa komisario Lehtonen kertoi jutun olevan edelleen "hyvin salaperäinen". Motiivin löytyminen teolle oli komisarion mukaan ongelmallista.

Vakooja Vilho Pentikäinen oli hyvä ehdokas tekoon, mutta varsinaista näyttöä ei häntä vastaan löytynyt. Hän kuitenkin kuului Lainan tuttavapiiriin.
Pentikäisen kerrottiin olleen hyvin raaka vaimoaan kohtaan. Hän oli hakannut vaimonsa moneen otteeseen. Pentikäinen oli aivan villi naisten perään. Hän ei käyttänyt juuri lainkaan alkoholia, vaan vapaa-aikoinaan pyydysti naisia kyytiinsä kaupungilla. Hänellä oli amerikkalainen Whippet -auto.

Pentikäinen kuitenkin pakeni Neuvostoliiton puolelle, kun hän kärysi vakoilustaan. Vakoiluasioita tutkinut poliisi oli suunnitellut jopa Pentikäisen pyytämistä NL:sta Suomeen sillä perusteella, että häntä epäiltäisiin henkirikoksesta. Näin ei kuitenkaan lopulta tehty.
Lainan surma ei selvinnyt koskaan.
---
Jos Pentikäinen oli surmaaja, herää kysymys, oliko Laina ainoa uhri.
User avatar
Arvo Kyyrölä
Posts: 325
Joined: Tue Jun 30, 2015 7:29 pm

Re: Laina Ylirautalammi, henkirikos, Helsinki 1932, tekijänä vakooja?

Post by Arvo Kyyrölä »

Suuret kiitokset Queen! Täytyypä hankkia kyseinen kirja.

Oletkin ehkä lukenut Iltalehden aihetta sivuavan artikkelin. En jaksa kopioida juttua, mutta laitan linkin:
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/201710302200494806

Ihan suoralta kädeltä en uskaltaisi väittää Pentikäisen olleen Laina Ylirautalammin murhan taustalla.1937 ilmestyneet sanomalehdet eivät näytä tukevan Pentikäisen syyllisyyttä. Mutta jatketaan tutkimuksia ;)

Ilkka-lehti 1937:
Image

Pohjanmaan Sana 13.3. 1937:
Image

Klara wappen :)
User avatar
Queen
Posts: 2687
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Laina Ylirautalammi, henkirikos, Helsinki 1932, tekijänä vakooja?

Post by Queen »

Onpa erikoista, että lukemassani kirjassa sanottiin selkeästi, että Lainan surma jäi kokonaan selvittämättä. Siitä on siis kuitenkin tuomittukin kunnankirjuri. :shock:
Päinvastoin, kirjassa selkeästi viitattiin siihen, että vakooja Pentikäinen olisi hyvä ehdokas surmaajaksi ja tosiaan hänen pyytämistään rajan takaa Suomeen suunniteltiin.
Kiitos tästä uutisoinnista. En ole tällaista lukenut. Yritin löytää Lainan nimellä kyllä netistä tietoa, onnistumatta. Onpa hienoa, että tähän saatiin selvyys.
User avatar
Queen
Posts: 2687
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Laina Ylirautalammi, henkirikos, Helsinki 1932, tekijänä vakooja?

Post by Queen »

Tähän Pentikäiseen liittyi sellainen juttu, että hänen veljenpoikansa Juha Pentikäinen oli yrittänyt saada tietoja sedästään. 2007 hän oli ollut yhteydessä Venäjän turvallisuuspalveluun ja saanutkin tiedon, että Vilho Pentikäinen oli kuollut maaliskuussa 1942 "kolmannen asteen ravitsemushäiriöön" vankileirillä, johon hänet oli suljettu epäiltynä vakoilusta.
Eli hän vakoili Suomessa NL:n hyväksi, mutta lähdettyään rajan taakse pakoon, siellä häntä epäiltiin kaksoisagentiksi.
Vilho oli pidätetty jatkosodan syttymisen jälkeen 1941.
Ilmoituksen mukaan hänen uusi nimensä oli Vilhelm Aleksandrovits Purov (tai Puro). Lähetyksessä oli mukana valokopio vankileirillä otetusta kuvasta, jossa on pulipäinen leirivanki, jonka voi hyvällä tahdolla ajatella esittävän Vilhoa.
Vilhon kerrottiin kyllä olleen lihavuuteen taipuvainen. Vanhassa nuoruuden kuvassa hän on kuitenkin kuin Suomifilmin sankari, ei mikään pullukka. Vankikuvassa on melko hyvin syöneen näköinen, leveäkasvoinen mies. Tokikaan se ei sitä sano, etteikö hän olisi voinut kuollakin ravinnon puutteeseen.
Kirjassa todetaan, että ehkä hänet tällä kuolintodistuksella "surmattiin" ja herätettiin taas henkiin jollakin toisella identiteetillä. Ei tiedä.
User avatar
Queen
Posts: 2687
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Laina Ylirautalammi, henkirikos, Helsinki 1932, tekijänä vakooja?

Post by Queen »

Minua jäi vaivaamaan tämä kyseinen tapaus eli se, miten tapaus toisaalla kerrotaan olevan pimennossa ratkaisun osalta, toisaalta Arvo Kyyrölä toi esille uutisen, että tapaus onkin saanut ratkaisunsa.

Vihdoin homma selvisi siltä osin.
Pauli Jokisen kirjassa Helsingin murhahistoria tapaus on tuotu esille.
Käräjäoikeuden päätös ei ollutkaan lopullinen, vaan asia vietiin hovioikeuteen. Hovioikeus hylkäsi alioikeuden Hankkiolle antaman tuomion.

Ote kirjasta:
"Etsivä keskuspoliisi piti myös mahdollisena, että surmaaja saattaa olla vakooja Vilho Pentikäinen. Tällä oli ilmeisesti ollut suhde Laina Yli-Rautalammen kanssa. Näyttöä ei tästäkään saatu. Tapaus ja sen motiivi jäi selvittämättä."
(Huom. Uhrin nimi on siis tässä kirjassa Yli-Rautalampi, tekstissä puhutaan Rautalammesta jne.)
Post Reply