Tylenol-lääkemurhat 1982, USA

Huom.: Legendaariset rikokset ovat omassa osiossaan.
Forum rules
Huom.: Legendaariset rikokset ovat omassa osiossaan.
Post Reply
User avatar
Queen
Posts: 2687
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Tylenol-lääkemurhat 1982, USA

Post by Queen »

1982 USAssa kuoli 7 henkilöä otettuaan (ekstravahvan) Tylenol-kapselin. Lääke on parasetamol ja vastaa meillä myynnissä olevaa Panadol-lääkettä. Itse lääke ei aiheuttanut myrkytystä, vaan kapseleita oli käsitelty ja niihin oli pantu syanidia.

UHRIT
1. Mary Kellerman, 12 v.
Tapahtuma-aika 29.9.1982
Mary asui vanhempiensa kanssa Shaumburgin kylässä lähellä Chicagon kaupunkia. Hän oli lähdössä kouluun, mutta tunsi olonsa flunssaiseksi. Isä Dennis totesi, että tyttö vaikuttaa kuumeiselta ja neuvoi tätä ottamaan Tylenol-kapselin ja menemään levolle. Tyttö otti lääkkeen, meni vessaan ja hetken päästä isä kuuli vessasta kovan kolauksen. Tyttö löytyi vessan lattialta tajuttomana. Mary toimitettiin pikaisesti sairaalaan, jossa hänet todettiin kuolleeksi. Perhe ja lääkärit olivat ymmällään, toki Mary oli ollut sairas, mutta ei millään merkittävällä tavalla.

2. Adam Janus, 27 v. postityöntekijä, Arlington Hights (lähellä Chicagoa)
Tapahtuma-aika 29.9.1982
Adam Jalus soitti työpaikalleen kertoen olevansa sairas. Adamin vaimo Theresa lähti töihin ja lapset päiväkotiin. Adamilla ei ollut kotona särkylääkkeitä. Hän oli luvannut vaimolleen hakea lapset päiväkodista iltapäivällä ja käydä samalla hankkimassa lääkettä. Näin hän tekikin ja poikkesi Jewell-kauppaketjun supermarketista hakemassa Tylenolia.
Kun koko perhe oli kotona, Adam söi muiden kanssa. Sen jälkeen hän otti lääkekapselin aikomuksenaan mennä lepäämään. Vain minuutteja lääkkeen oton jälkeen hän kaatui lattialle tajuttomana.
Adam kiidätettiin sairaalaan, johon tuli hänen sukulaisiaankin. Kaikkien järkytykseksi lääkärit joutuivat kertomaan, että Adam oli kuollut.

Perhe ja sukulaiset suuntasivat sairaalasta Adamin kotiin, sillä sukulaiset halusivat olla Theresan ja lasten tukena. Yksi sukulaisista oli Adamin veli Stanley ja hänen vaimonsa, jonka nimi myöskin oli Theresa.
Stanley valitti selkäkipuaan ja hänen vaimonsa Theresa pääkipua, hän oli itkenyt paljon.

3. Stanley Janus, 25 v. ja 4. Stanleyn vaimo Theresa (joissakin lähteissä mainitaan, että Theresa olisi ollut veljesten sisar)
Pariskunta otti samasta purkista kuin Adamkin lääkkeet kipuihinsa, lyyhistyivät lattialle ja kuolivat.

5.Mary Reiner, 27 v. Winfieldin kylästä läheltä Chicagoa.
Marylla oli 4 lasta ja nuorin heistä vain viikon ikäinen. Hän otti lääkettä synnytyksen jälkeisiin kipuihin kotonaan. Pian tämän jälkeen hän kuoli.

Tässä vaiheessa kukaan ei osannut yhdistää näitä tapauksia toisiinsa. Tosin kun sairaalaan ilmoitettiin Adamin perheenjäsenten hoitoon saapumisesta, lääkärit ajattelivat miehen iäkkäiden vanhempien saaneen jonkinlaisen shokin stressin seurauksena, mutta yllätys oli melkoinen kun potilaat olivatkin uhrin veli ja tämän vaimo.
Adam Januksen koti mentiin tarkistamaan ajatuksella olisiko siellä jotain, mikä olisi aiheuttanut myrkytyksen perheenjäsenille. Mukana ollut sairaanhoitaja otti asunnosta Tylenol-purkin, josta puuttui 6 kapselia.
Perheessä tapahtuneista kuolemista ilmoitettiin poliisille.

6. Mary McFarland, 31 v. Elmhurst, Illinois, puhelinyhtiön työntekijä
Mary sai kovan päänsäryn työpaikallaan, meni taukotiloihin ja otti joko yhden tai kaksi Tylenol-kapselia. Hän palasi työtilaansa, lyyhistyi lattialle ja kuoli pian.

7. Paula Prince, 35 v. Chicago, lentoemäntä
Hän haki lääkettä Wallgreens-ketjun apteekista tunnettuaan olonsa huonovointiseksi lennon jälkeen. Paulan ruumis löydettiin kaksi päivää myöhemmin hänen asunnostaan. Avatusta Tylenol-pakkauksesta päätellen hän oli ottanut ennen kuolemaansa ko. lääkettä.

TUTKIMUKSET JATKUVAT

30.9.1982 tutkimukset jatkuivat kiivaina sairaaloissa ja poliisilaitoksilla. Tässä vaiheessa kaikki kuolemantapaukset oli osattu yhdistää toisiinsa lukuunottamatta Paula Princeä, sillä hänen ruumistaan ei tuolloin oltu vielä löydetty.
12-vuotiaan Maryn luota ensihoitaja oli ottanut Tylenol-lääkepurkin mukaansa, koska oli pitänyt yhtenä mahdollisuutena, että lääke oli aiheuttanut tytön kuoleman.
Lääkärit alkoivat epäillä, että Tylenolit oli myrkytetty jollain vahvalla myrkyllä, joka aiheutti nopean kuoleman. Ensimmäisenä mieleen tuli syanidi. Sen tutkimiseen tarvittiin erikoislaboratorion tutkinta.
Tutkijat haistoivat pilleripurkeissa karvasmantelin tuoksun, mikä on ominaista syanidille.
Laboratoriossa selvisi, että kyse oli juuri syanidista. Myrkkyä oli pillereissä valtava määrä, syanidia löytyi uhrien verestä tuhatkertainen määrä siihen verrattuna, mitä kuolemaan olisi vaadittu.

Jo tutkinnan alkuvaiheessa pystyttiin rajaamaan pois se mahdollisuus, että lääkkeet olisi myrkytetty jo tehtaalla. Ainoat kuolemantapaukset sijoittuivat Chicagon alueelle, joten vaikutti, että joku oli vienyt purkit kotiinsa myyntipisteistä ja lisännyt niihin myrkyn ennen purkkien palauttamista. Tuohon aikaan lääkepakkauksissa ei ollut kunnollisia turvamekanisemeja.

Lääkeyhtiö Johnson&Johnson otti tilanteen haltuunsa ja pyysi ihmisiä kaikkialla Yhdysvalloissa palauttamaan hallussaan olevat Tylenol-lääkepurkit. Yhtiö korvasi ihmisille nämä lääkkeet. Niitä palautettiin yli 100 miljoonan dollarin arvosta. Heti aloitettiin pakkausten kehittäminen turvallisemmaksi.

Tapauksen tutkinnassa oli mukana satoja poliiseja sekä liittovaltion poliisi FBI. Satoja valvontakameroiden tallennuksia tutkittiin, apteekkien ja supermarkettien työntekijöitä tutkittiin. Varmuuden vuoksi myös lääketehtaan työntekijät ja sieltä irtisanotutkin kuulusteltiin läpi.
Mistään muualta kuin Chicagon alueelta ei löydetty myrkytettyjä lääkkeitä.

COPYCAT-MYRKYTYKSET

Copycat tarkoittaa, että jotkut olivat ottaneet mallia Tylenol-myrkytyksistä. Copycat-tekoja oli kymmeniä, ehkä jopa satoja. Muutama ihminen kuolikin näihin. Yksi heistä oli
Bruce Nickell, 52 v. Auburnin kaupungista Washingtonin osavaltiosta.
5.6.1986 Bruce tuli töistä kotiin valittaen päänsärkyä. Hänen vaimonsa Stella kehotti miestä ottamaan lääkettä. Mies ottikin 4 kpl ekstravahvaa Excedrin-särkylääkettä. Lääke oli Bristol Myers -tehtaan valmiste. Vain muutama minuutti tämän jälkeen hän lyyhistyi tajuttomana lattialle. Stella hälytti apua, mutta miestä ei saatu pelastettua. Kuolemaa pidettiin ensin luonnollisena, eikä sitä liitetty mitenkään lääkkeenottoon. Bruce oli 10 vuotta aiemmin käyttänyt runsaasti alkoholia ja tämänkin epäiltiin vaikuttaneen hänen kuolemaansa.

Brucen työkaveri Susan Snow, 40 v., kuoli viikkoa myöhemmin otettuaan samaista lääkettä. Hänelle tehtiin ruumiinavaus, jossa todettiin syanidi. Tämä toi tutkijoiden mieleen aiemmat Tylenol-kuolemat. Exedrin-lääkkeet tutkittiin.
Brucen vaimo Stella meni poliisin puheille ja pyysi, että hänen miehensäkin ruumis avattaisiin, koska hän oli ottanut saman merkkisiä lääkkeitä kuin Susankin. Näin tehtiin ja myrkytys todettiin.

Lääketehdas veti Exedrinit markkinoilta ja ohjeisti kansalaisia Johnson&Johnsonin tapaan.
Kun FBI oli tutkinut Susanin ja Brucen kotoa otetut lääkepurkit, tutkijat havaitsivat, että niissä oli pieniä määriä sellaista ainetta, jota käytetään akvaarioiden puhdistuksessa. Pääteltiin, että aine oli joutunut purkkiin siinä vaiheessa, kun lääkkeisiin oli pantu syanidia.
Henkirikosten takana on usein perheenjäsen, joten tutkijat käänsivät katseensa Brucen vaimoon ja Susanin aviomieheen. Tässä tehtiin jopa valheenpaljastuskoekin, tosin Brucen vaimo Stella ei siihen suostunut, kun taas Susanin mies selvisi puhtain paperein.

Pääepäilyt kohdistuivat Stellaan. Hän oli halunnut selkeästi, että Brucen kuolinsyyksi todettaisiin onnettomuus tai jokin muu ulkopuolinen syy. Stella olisi saanut siinä tapauksessa vakuutusyhtiöltä ylimääräisen 100 000 dollaria henkivakuutusrahoja. Stella oli nostanut jo nopeasti Brucen kuoleman jälkeen vakuutusrahoja 76 000 dollaria, joita oli tuhlannut lähinnä baareissa.
Stellan tytär avautui kertoen, että Stella oli usein ennen Brucen kuolemaa puhunut siitä, miten vihasi miestään ja olisi vaikka valmis tappamaan tämän. Stella oli jopa joskus yrittänyt myrkyttää miehensä epäonnistuen yrityksessään. Yksi syy vihaan oli, että kun Bruce oli lopettanut alkoholin käytön, hän ei halunnut Stellankaan juovan ja istuvan baareissa.
Stella oli myös lainannut kirjastosta kirjoja, joissa kerrottiin myrkyistä. Hänellä oli myös akvaario.

Lopulta Stella tuomittiin miehensä murhasta. Hän sai teosta yli 90 vuotta vankeutta. Hänen katsottiin levittäneen myrkkylääkkeitä (Exedrin) myyntipisteisiin, jotta epäilyt eivät kohdistuisi häneen. Hän myrkytti 5 pakkausta, joista 2 löydettiin kauppojen hyllyiltä.
Oli sattumaa, että Brucen työtoveri Susan oli ostanut yhden purkin.
Epäiltiin myös, että Stellan tytär olisi alunperin ollut mukana äitinsä juonessa, mutta sittemmin kääntynyt häntä vastaan, koska vihjeestä maksettiin 250 000 dollarin rahapalkkio.

TAKAISIN TYLENOL-MYRKYTYKSIIN

Poliisilla on ollut yksi epäilty, josta ei tiedetä, onko hänellä ollut mitään tekemistä itse myrkytysten kanssa.
James Lewis näet kiristi lääkeyhtiö Johnson&Johnsonia kiristyskirjeellä, jossa hän vaati miljoonaa dollaria siirrettäväksi vaimonsa työpaikan tilille. Tutkimuksissa todettiin, että hän tuskin on muuten liittynyt myrkytyksiin, mutta halusi kääntää epäilykset vaimon työpaikkaa kohti. Hänen vaimonsa oli ollut huonoissa väleissä pomonsa kanssa ja mies halusi huonoa mainetta yritykselle.
Lewis sai kiristyksestä 12 vuoden vankilatuomion, josta vapautui 1995. Hän kirjoitti tapauksesta kirjan nimeltä Poison!
Lewisin kotiin tehtiin kotietsintä vielä vuonna 2009, mutta sen tuloksista ei kerrottu julkisuuteen.
James Lewis ja hänen vaimonsa kieltäytyivät vapaaehtoisesta DNA-kokeesta.

2011 Tylenol-kuolemat nousivat jälleen julkisuuteen, kun FBI ilmoitti pyytäneensä DNA-näytteen vankilassa elinkautista istuvalta Ted Kaczynskilta. Hänet tunnetaan nimellä "Unabomber". Hän lähetteli omatekoisia pommeja niin yrityksille kuin yksityisillekin ihmisille 20 vuoden ajan. Pommeja saivat mm. lentoyhtiöt ja yliopiston professorit. Kolme pommeista aiheutti kuoleman.
Kaczynski oli väitellyt tohtoriksi ja ollut opettajana Berrkeleyn yliopistossa Kaliforniassa.
Epäselvää on, miksi poliisit epäilivät Ted Kaczynskia Tylenol-myrkyttäjäksi. Yksi syy voisi olla, että pommien jakelualue ja myrkytysalue oli osittain sama. Hänen vanhempansa myös asuivat noin 20 minuutin ajomatkan päässä eräästä apteekista, jossa oli myyty myrkkylääkettä. Mies kiisti liittyvänsä mitenkään myrkytyksiin. Mies oli ollut vanhempiensa luona myrkytysten aikaan.
FBI ei kommentoinut otettua DNA-koetta mitenkään, joten voisi olettaa, ettei se täsmännyt.

VALVONTAKAMERAKUVA JA PROFILOINTI

Poliisit ovat julkaisseet yhden valvontakamerakuvan, joka on saatu apteekista, josta Paula Prince osti lääkkeensä. Kuva on irrotettu videosta ja on laadultaan heikko. Siinä näkyy parrakas mies, joka seuraa Paulan ostosten tekoa. Ei tiedetä varmaksi, onko hän tekijä. Ei hän ainakaan ole poliisille ilmoittautunut.

FBI:n profiloijat ovat profiloineet tekijän. Hän on sen mukaan
-tekoaikaan parikymppinen
-yksin elävä mies, mahdollisesti erakoitunut
-henkilö, jolla on tietämystä kemiasta ja lääkeaineista
-luultavasti työtön tai matalapalkkainen, joka ei ole opiskellut.
Motiiveista ollaan montaa mieltä.

Tylenol-murhat ovat edelleen selvittämättä.

Kirjoitukseni perustuu Tilda Laaksosen kirjaan Jäljillä, selvittämättömiä rikostapauksia meiltä ja maailmalta.
Post Reply