Turku - Juha-Pekka Ruohosen surma v.2000

Huom.: Legendaariset rikokset ovat omassa osiossaan.
Forum rules
Huom.: Legendaariset rikokset ovat omassa osiossaan.
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 5363
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Turku - Juha-Pekka Ruohosen surma v.2000

Post by -Uta- »

Kuka surmasi Juha-Pekan?
Turun Pansiolta keväällä 2000 kuolleena löydetyn Juha-Pekka Ruohosen kohtalo on edelleen selvittämättä.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/34da ... 05b44db5a1
UUTISET KOTIMAA / perjantai 05.02.2021 klo 21:49
LINDA RANTANEN /IL


Image

Eräs ihminen teki lähtöä töihin Turun Pansiolla perjantaina 5. toukokuuta vuonna 2000. Kun asukas meni kellaritiloihin, hän löysi järkytyksekseen portaikosta nuoren miehen. Tämä makasi verilammikossa ja vaikutti selkeästi elottomalta. Miehessä näkyi pahoinpitelyn ja teräaseen aiheuttamia vammoja. Asukas teki asiasta ilmoituksen hätäkeskukseen kello 7.50. Paikalle saapunut hoitohenkilökunta totesi miehen kuolleeksi.

Uhri paljastui 34-vuotiaaksi turkulaiseksi Juha-Pekka Ruohoseksi. Ruohonen oli poliisille entuudestaan etäisesti tuttu, mutta ei kuitenkaan merkittävissä määrin. Oli tiedossa, että innokkaan TPS-fanin elämä oli alamäessä: alkoholi oli viime aikana maistunut ja hiljattain purkautunut kihlaus oli kiihdyttänyt syöksylaskua.

Viimeisistä tunneista ei havaintoja
Tutkinnan alkuvaiheessa poliisi sai tietoonsa Ruohosen liikkeet hänen viimeiseltä illaltaan. Kävi ilmi, että mies oli torstain ja perjantain välisenä yönä viettänyt aikaansa seurueessa, jossa oli nautittu myös runsaasti alkoholia. Seurueen jäsenten mukaan suoranaista riitaa ei illanvieton aikana ilmennyt, mutta jossain vaiheessa Ruohosen oli toivottu poistuvan seurueesta. Joukkion vaihtaessa paikkaa Ruohosta ei enää haluttu mukaan.

Kuulustelukertomusten mukaan seurue oli nähnyt Ruohosen viimeksi elossa torstain ja perjantain välisenä yönä 00–01 välisenä aikana. Tämän jälkeen Ruohosesta ei ole minkäänlaisia havaintoja.

Kuolinaika ei tiedossa
Rikosylikomisario Jetro Hanhilampi Lounais-Suomen poliisilaitokselta ei kommentoi Ruohosen surmatapaa tai kuolinsyytä tarkemmin. Hän vetoaa lakiin kuolemansyyntutkinnasta, jonka nojalla kuolinsyyhyn liittyvät asiakirjat ovat salassapidettäviä. Lisäksi Hanhilampi muistuttaa, että rikokset joiden tutkinta on kesken tai niitä ei ole selvitetty, ovat lähtökohtaisesti kokonaan salassa pidettäviä.

– Ellei sitten ole ilmeistä, että tiedon antaminen niistä ei vaaranna rikoksen selvittämistä tai tutkinnan tarkoituksen toteutumista tai ilman painavaa syytä aiheuta asiaan osalliselle vahinkoa tai kärsimystä, tai estä tuomioistuinta käyttämästä oikeuttaan määrätä asiakirjojen salassapidosta oikeudenkäynnin julkisuudesta yleisissä tuomioistuimissa annetun lain mukaan. Tämän perusteella uhrin kuolinsyystä tai vammoista ei voida lausua tarkemmin, koska ne liittyvät kuolemansyyn selvittämiseen tai voivat paljastaa rikoksesta seikkoja, jotka vaarantavat sen selvittämisen, Hanhilampi summaa.

Esitutkinnan aikana uhrin tarkkaa kuolinaikaa ei pystytty selvittämään. Myöskään pahoinpitelyn kestosta ei Hanhilammen mukaan pystytä vammojen perusteella antamaan tarkempaa lausuntoa. –Edellä mainittuun syyhyn vedoten ei voi ottaa kantaa myöskään siihen, onko uhrilla ollut puolustautumisvammoja. Esitutkinnan perusteella ei ole kuitenkaan ilmennyt senkaltaista tietoa, että uhri olisi ryöstetty.

Vain vähän tietoa viimeisistä tunneista
Kysymykseen siitä, jättikö tekijä uhrin löytöpaikalle merkkejä itsestään, Hanhilampi ei vastaa. On mahdollista, että tekijöitä on enemmänkin kuin yksi.
–Esitutkinnassa suoritettuihin tekniseen tutkintaan tai niissä selvinneisiin tuloksiin, en voi ottaa kantaa, koska ne ovat salassa pidettäviä ja niiden paljastaminen vaarantaisi rikoksen selvittämistä. Tekijöitä on kuitenkin voinut olla yksi tai useampiakin.

Hanhilammen mukaan rikoksen tekopaikkaa ei esitutkinnassa pystytty varmuudella selvittämään, eikä poliisi saanut tietoonsa kovinkaan kattavasti tietoa Ruohosen viimeisistä elintunneista. –Esitutkinnan alkuvaiheessa on otettu henkilöitä kiinni, mutta heidän suhdetta uhriin en voi kommentoida.

Surman motiivista poliisilla ei Hanhilammen mukaan ole käsitystä. Hän ei ota kantaa uhrin perhesuhteisiin tai siihen, kuuluiko uhrin elämään esimerkiksi suuria velkoja tai merkittävää päihdeongelmaa. – Rikoksen uhrin yksityiselämään liittyvään tiedot ovat yleensä salassa pidettäviä. Henkirikosten tutkinnan yhteydessä, asian liittyvien henkilöiden taustat pyritään selvittämään varmuudella ja kattavasti. Näin on toimittu myös tässä tapauksessa, koska kyseessä on vakava henkirikos.

Aktiivinen esitutkinta keskeytetty
Hanhilammen mukaan viimeisimmät vihjeet tapaukseen ovat tulleet vuonna 2005. Tällä hetkellä tapauksen aktiivinen esitutkinta on keskeytetty.

–Todennäköisyys tapauksen selviämiselle laskee vuosien kulumisen myötä aina lisää. Tappo vanhenee 20 vuodessa, mutta myöhemmin saattaa ilmetä seikkoja, joiden perusteella rikosnimikkeet saattavat koventua. Murhan kohdalla ei sääntely tunne vanhentumisaikaa, jonka vuoksi vanhoihinkin henkirikoksiin palataan aina tarvittaessa. Hanhilampi myös muistuttaa, että Lounais-Suomen poliisi on kuitenkin pystynyt hyvällä tuloksella selvittämään myös vanhempia henkirikoksia, kuten esimerkiksi matkustajalaiva Sallylla tapahtuneen ja Mannerheiminpuistoon liittyvät henkirikokset.

–Sekä tähän että muihin henkirikostapauksiin olevia tietoaja saa toimittaa Lounais-Suomen poliisilaitoksen vihjesähköpostiin, [email protected].

---

Hejacista (Ja tapahtui tänä päivänä -ketjusta) löytyi vain pieni aiempi maininta tästä tapauksesta :
2000 - Valmetinkadulla 5. toukokuuta vuonna 2000 rappukäytävästä löytyi teräaseella surmattu 34-vuotias mies,
Juha-Pekka Ruohonen. Tapaus on ilmeisesti edelleen selvittämättä?
Post Reply