Televisiojuontaja Jill Dando'n murha 1999

Huom.: Legendaariset rikokset ovat omassa osiossaan.
Forum rules
Huom.: Legendaariset rikokset ovat omassa osiossaan.
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 5363
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Televisiojuontaja Jill Dando'n murha 1999

Post by -Uta- »

Jill Dando (9. marraskuuta 1961 – 26. huhtikuuta 1999) oli brittiläinen televisiojuontaja.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Jill_Dando

Weston-super-Maressa syntynyt Dando opiskeli journalismia Walesin South Glamorgan Institute of Higher Educationissa. Dando nousi Devonissa sijaitsevan BBC:n paikallisradion uutistenlukijaksi vuonna 1985. Hän siirtyi BBC South Westiin ja Lontooseen muuttamisen jälkeen valtakunnalliseen televisioon. Dando juonsi uransa aikana useita BBC:n televisio-ohjelmia, kuten Breakfast Newsia, Six o' clock newsia, matkaohjelma Holidayta, rikossarja Crimewatchia sekä ajoittain Songs of Praisea.

Kuollessaan Dando oli ehtinyt vetää ensimmäisen osan uudesta projektistaan Antiques Inspectorsista. Lisäksi hän oli juuri päässyt Radio Times -lehden kanteen.

Murha
Dando kuoli henkirikoksen uhrina 37-vuotiaana. Hän oli kävelemässä 26. huhtikuuta 1999 kotiinsa Länsi-Lontooseen, kun hänet ammuttiin kotiovelleen noin kello 11.30 aamulla. Paikallinen löysi ruumiin pian. Dando vietiin sairaalaan, jossa hänet jouduttiin kuitenkin toteamaan kuolleeksi.

Henkirikoksen tutkimukset kestivät pitkään. Kuuden kuukauden kuluttua tutkimusryhmä oli ehtinyt jo puhua asian tiimoilta yli 2 500 ihmiselle. Silminnäkijähavaintojen perusteella saatiin kuitenkin pidätettyä Barry George -niminen brittimies.

George todettiin syylliseksi ja tuomittiin elinkautiseen vankeuteen heinäkuussa 2001.
Tuomioistuin käsitteli tapauksen uudelleen kesällä 2008 ja George todettiin syyttömäksi Dandon murhaan.

---

Image

Image

---

Unsolved: Jill Dando
https://medium.com/@ImogenMaisie/unsolv ... 19f39b309c
Nov 10, 2017

https://expressdigest.com/jill-dandos-m ... questions/
User avatar
härkä
Posts: 7686
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Televisiojuontaja Jill Dando'n murha 1999

Post by härkä »

https://www.independent.co.uk/news/uk/c ... 51491.html
Who killed Jill Dando? The main theories behind murder of British TV’s golden girl
Mystery surrounds the murder of the BBC News, Crimewatch and Holiday programme presenter

And on the night of 23-24 April 1999 – just days before Ms Dando’s murder – British and US warplanes bombed the Radio Television Serbia building in Belgrade, killing 16 of the news organisation’s employees.

The day after Ms Dando was killed, it emerged that Tony Hall, then the BBC’s head of news, now the corporation’s director general, had been phoned by a man with an East European accent saying: “Your prime minister Blair butchered innocent young people, we butcher back.”

The Serbian hitman theory would become a cornerstone of the original 2001 trial defence of Barry George.

Michael Mansfield QC told the Old Bailey that as the face of both the Kosovo Crisis Appeal and the BBC, Ms Dando could have been been the target of a revenge killing ordered by the notorious Serbian warlord Arkan, (who had himself been assassinated in January 2000).

Ote linkistä.
Tuon Serbia-teorian lisäksi olisi ollut Venäjä-teoria koskien ohjelmaa Kyproksella.
Lontoon alamaailma teoria tai jokin muu rikos-ohjelmansa myötääntuoma teoria.
Myös Jillin miessuhteita on vatvottu.

Jill Dandon kotipaikka on muuten varsin lähellä Bristolia ( Siksihän tämä nyt alkoi kiinnostamaankin :mrgreen: )
Mutta jotenkin tuntuisi , etteivät Bristolin omat rikolliset olisi kuitenkaan olleet tässä osallisina.
Image
Tuossa vielä tuo -Uta-:n linkin kartta.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
härkä
Posts: 7686
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Televisiojuontaja Jill Dando'n murha 1999

Post by härkä »

Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
härkä
Posts: 7686
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Televisiojuontaja Jill Dando'n murha 1999

Post by härkä »

https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/ ... 341d1a52bd
VIIHDEVIIHDEUUTISET
Kuka murhasi toimittaja Jill Dandon? 22 vuotta sitten tapahtunut rikos on edelleen selvittämättä
Jill Dandon murha järkytti vuonna 1999. Uutisankkurin murhaajaa ei ole löydetty, mutta teorioita murhaajasta on esitetty senkin edestä.
Jill Dandon murhasta on liikkunut useita spekulaatioita.Jill Dandon murhasta on liikkunut useita spekulaatioita.
Jill Dandon murhasta on liikkunut useita spekulaatioita. AOP

Tänään klo 6:29
Englantilainen toimittaja Jill Dando, 37, murhattiin vuonna 1999. BBC:n uutisankkurin murhaajaa ei vielä tänäkään päivänä ole saatu selville. Tutkintaa johtanut rikostutkija Hamish Campbell ei usko, että tapausta tullaan koskaan selvittämään.

Suur-Lontoon poliisin yritys tapauksen selvittämiseksi on vaatinut 2400 lausuntoa, 12000 jäljitettyä autoa ja 2000 epäiltyä. Lisäksi tapaukseen liittyi oikeudenkäynti, tuomio ja tuomiosta valittaminen. Lopulta murhasta tuomittu vapautettiin.

Jill Dando löydettiin 26. huhtikuuta 1999 lontoolaisen kotiovensa edestä päässään luodinreikä, autonavaimet yhä kädessään. Kaksi silminnäkijää kertoi nähneensä tummahiuksisen miehen juoksevan talosta poispäin.

Vuonna 2019 julkaistu dokumentti, The Murder of Jill Dando, pureutuu teorioihin siitä, kenen uhriksi Dando joutui.

Romanttiset suhteet
Tutkinnan alussa huomio keskittyi enimmäkseen miehiin, joihin Dandolla oli ollut romanttinen suhde. Rikostutkija Campbellin mukaan murhan kannalta Dandon yksityiselämällä oli suurempi merkitys kuin tämän uralla.

Dando asui yhdessä televisiotuottaja Bob Wheatonin kassa. Suhteen päätyttyä huhuttiin, että Wheaton olisi kyllästynyt Dandon jatkuvaan matkusteluun ja poissaoloon.

Dandolla oli lyhytkestoinen suhde myös riistanhoitaja Simon Basilin kanssa. Alkuvuodesta 1999 Dando kihlautui gynekologi Alan Farthingin kanssa.

Julkisten romanssien lisäksi Dandolla oli myös muita lyhytkestoisia suhteita, jotka ilmenivät tutkinnan aikana hänen henkilökohtaisista päiväkirjoistaan.

Tutkinta aiheutti lukuisia spekulaatioita Dandon rakkauselämästä, mutta kaikki häneen romanttisesti liitetyt henkilöt todettiin myöhemmin syyttömiksi. Epäilyistä vapautui myös venäläinen rikollispomo, jonka epäiltiin tilanneen Dandon murhan jouduttuaan tämän torjumaksi.

Pakkomielteinen erakko
Vuonna 2000 Barry George -niminen mies pidätettiin murhasta epäiltynä. George on ainoa, joka on koskaan joutunut Dandon murhasta epäiltynä oikeuden eteen.

George tuomittiin elinkautiseen vankeuteen valamiehistön enemmistöllä. Kuusi vuotta myöhemmin, vuonna 2007 tuomio kuitenkin kumottiin. Vuonna 2008 George vapautettiin uuden oikeudenkäynnin seurauksena.

Epäilyt Georgea kohtaan heräsivät poliisille murhan jälkeisenä päivänä toimitetusta vihjeestä, joka viittasi Dandon ”henkisesti epävakaaseen” naapuriin.

Poliisi ryhtyi tutkimaan Georgea kuitenkin vasta kuukausia myöhemmin, sillä uutisankkurin murhasta syntyneen mediahuomion vuoksi poliisi sai valtavan määrän vinkkejä.

Kun Dandon naapurissa asuva George otettiin kunnolla tutkinnassa huomioon, rikostutkijat huomasivat tämän sopivan murhaajan psykologiseen profiiliin. Profiilin laatineen tohtorin mukaan murhaaja olisi todennäköisesti pakkomielteinen erakko.

George oli aiemmin tuomittu seksuaalirikoksista. Hän myös väitti olevansa Paul Gadd tai Barry Bulsara, joka on laulaja Freddie Mercuryn serkku.

Barry George oli ainoa epäilty, joka joutui tapauksesta oikeuteen.Barry George oli ainoa epäilty, joka joutui tapauksesta oikeuteen.
Barry George oli ainoa epäilty, joka joutui tapauksesta oikeuteen. SHUTTERSTOCK
Georgella oli kokemusta myös tuliaseista, joita hän oppi käyttämään armeijassa. George erotettiin armeijasta marraskuussa 1982.

Georgea syytettiin myös naisten vainoamisesta.


Poliisin etsinnöissä Georgen asunnosta löytyi kuvia paikallisista naisista. Asunnossa oli myös neljä kopiota BBC:n julkaisemasta Dandon muistokirjoituksesta.

Kun Georgen takintaskusta löytyi hiukkanen, jonka uskottiin olevan peräisin Dandon tappaneesta aseesta, poliisi oli vakuuttunut löytäneensä murhaajan.

Georgen syyllisyyttä puolsivat silminnäkijän lausunto, Georgen toistuva valehtelu kuulusteluissa ja viimeisimpänä epäillyn taskusta löytyneet aseen jäännökset.

Kun George vuonna 2007 vapautettiin syytteistä, myös aseen jäännökset todisteina kumottiin. Oikeuslääketieteellisen asiantuntijan mukaan asetta, josta jäännökset olivat peräisin, olisi voinut yhtä todennäköisesti käyttää George kuin joku muukin.

Tosiasiassa Georgen syyllisyyttä oli myös epäilty. Naiset, joita George oli häiriköinyt, epäilivät tämän älykkyyttä suunnitella ja toteuttaa murha siististi yhdellä laukauksella.

Myös puolustus esitti toisessa oikeudenkäynnissä neuropsykiatrin analyysin, jonka mukaan Georgen älykkyysosamäärä on vain 75 kuuluen väestön matalimpaan viiteen prosenttiin. Neuropsykiatrin mukaan muistia ja toimintaa mittaavissa testeissä George kuului älykkyysosamäärältään matalimpaan yhteen prosenttiin.

Palkkamurhaajan uhri
Erään sitkeimmän teorian mukaan Dando joutui palkkamurhaajan uhriksi. Yhden päähän ammutun laukauksen on nimittäin ajateltu viittaavan ammattilaiseen. Palkkamurhaajaan viittasi myös se, että Dando ammuttiin keskellä kirkasta päivää mutta murhaaja pääsi siitä huolimatta pakoon.

Dandon uskottiin suututtaneen väkivaltaisia ihmisiä. Huhtikuussa 1999, vain 20 päivää ennen kuolemaansa Dando oli toiminut keulakuvana Kosovon kriisiin liittyvälle anomukselle, jolla kerättiin rahaa Balkanin etnisiä puhdistuksia paenneille ihmisille.

Vain muutamia päiviä ennen murhaa britit ja amerikkalaiset olivat pommittaneen serbialaisen tv-talon tappaen 16 uutistoimituksen työntekijää. Murhaa seuranneena päivänä BBC:n silloinen uutispäätoimittaja sai puhelun itäeurooppalaisella korostuksella puhuvalta mieheltä.

– Pääministerinne Blair teurasti viattomia nuoria ihmisiä, me teurastimme takaisin, linjan toisesta päästä sanottiin.

Teoria serbialaisesta palkkamurhaajasta oli myös oikeudenkäynnissä vuonna 2001 Georgen puolustuksen perusta. Syyttäjä ei kuitenkaan uskonut teoriaan. Tapausta tutkineiden poliisien on sanottu epäilleen puhelun aitoutta.

Erään teorian mukaan Jill Dando joutui palkkamurhaajan uhriksi.Erään teorian mukaan Jill Dando joutui palkkamurhaajan uhriksi.
Erään teorian mukaan Jill Dando joutui palkkamurhaajan uhriksi. KEN MCKAY/ITV/SHUTTERSTOCK
Dandonin on myös epäilty joutuneen brittiläisen alamaailman uhriksi kostona siitä, että tämä oli työssään auttanut poliisia.

Vuonna 2015 poliisi ja tutkiva journalisti Mark Williams-Thomas ehdotti, että Dandon murha oli viesti muille järjestäytyneen rikollisuuden parissa työskenteleville.

Williams-Thomas sanoi löytäneensä tiedusteluraportin, jossa nimettiin kaksi järjestäytyneessä rikollisjengissä toiminutta miestä. Miesten uskottiin hajottaneen murha-aseen neljään osaan ja pudottaneen osat kanaaliin.

Raportissa oli kuitenkin paljon epäselvyyksiä. Miehiä ei koskaan löydetty tai pystytty yhdistämään rikollisjengiin.

Palkkamurhaajaa koskevan teorian ongelmana on pidetty myös sitä, miksi murhan kohteena olisi tv-toimittaja eikä esimerkiksi rikoksia tutkinut poliisi.

Myöhemmin myös on myös huomattu, ettei Jill Dandon murha ollutkaan niin ammattimaisesti toteutettu kuin aluksi kuviteltiin. Murhapaikalta löytynyt luodin hylsy ei nimittäin olisi jäänyt palkkamurhaajalta huomaamatta.

Lähde: Independent


Samaa kuin edellä , mutta kuitenkin.
Minkähän takia tämä on viihdeuutinen ?
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
Post Reply