Viking Sally 1987 Murha ja vakava pahoinpitely

Huom.: Legendaariset rikokset ovat omassa osiossaan.
Forum rules
Huom.: Legendaariset rikokset ovat omassa osiossaan.
User avatar
-Uta-
Posts: 4061
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Viking Sally 1987 Murha ja vakava pahoinpitely

Post by -Uta- »

https://seura.fi/wp-content/uploads/202 ... 00x900.jpg
Ratkeaako vuonna 1987 tapahtunut Viking Sallyn murhamysteeri vihdoin? © SEURA

Poliisi uskoo selvittäneensä Viking Sally -laivalla vuonna 1987 tapahtuneen surman: nyt teosta syytteen saanut tanskalaismies esiintyi heti veriteon jälkeen silminnäkijänä muun muassa Seura-lehdessä. Näin hän kertoi teosta tuolloin, 33 vuotta sitten.

Vuonna 1969 syntynyt tanskalaismies joutuu keväällä 2021 Varsinais-Suomen käräjäoikeuteen murhasta ja murhan yrityksestä epäiltynä. Poliisi epäilee hänen surmanneen nuoren saksalaismiehen ja haavoittaneen tämän tyttöystävää vakavasti heinäkuussa 1987 Viking Sally -laivalla.

Nuorten partiolaisleirille tuolloin Suomeen tulossa ollut mies kiistää nyt syyllisyytensä. Hän on vaihtanut nimeään tapauksen jälkeen 1980-luvulla.

Syytteestä ensimmäisenä kertoneen Yleisradion mukaan mies on tehnyt 1990-luvun lopulla Tanskassa erilaisia vakavia rikoksia, ja saanut niistä tuomioita.

Seuran arkistoista löytyy elokuulta 1987 juttu, jossa mies kertoo ”ensimmäisenä uhrien löytäjänä” murhayön tapahtumista.

Julkaisemme ohessa osan aikalaisjutusta. Jutussa on raakoja yksityiskohtia: nykyään tekoja ei kuvailtaisi näin tarkasti.


Seura 32/1987, ilmestynyt 7.8.1987

Uhrit löytänyt tanskalaispoika kuvaili tapausta kuin mielipuolen teoksi
Refsvindingen kaupungista kotoisin olevan Thomas Nielsenin matka Sauvon Ampolassa pidettävälle partioleirille oli sujunut mainiosti aina heinäkuun 27. päivän iltaan asti. Thomas oli innostunut päästessään matkustamaan Suomeen muiden ystäviensä kanssa ja laivamatka oli jännittävä kokemus.

Maanantain ja tiistain välisenä yönä se kuitenkin muuttui painajaiseksi.

Thomas oli käynyt laivan kannella jo kello 24 maissa haukkaamassa raitista ilmaa ja katselemassa kaunista saaristoa. Hän näki jo silloin saksalaisnuoret helikopterikannella makuupusseissaan nukkumassa, mutta kaikki oli vielä hyvin.

Kello kolmen maissa yöllä hän päätti lähteä uudelle kävelylle.

”Kävelin helikopterikannella ja yhtäkkiä näin kolme muuta poikaa makuupussien äärellä. Samalla huomasin, että jotain oli vinossa. Kun menin lähemmäksi, huomasin, että verta oli joka puolella ja makuupusseissa maanneet nuoret olivat yltä päältä veressä. Poika yritti nousta ylös, sillä hän oli makuupussin ulkopuolella, mutta hän ei psytynyt nousemaan. Tyttö oli vielä puolittain makuupussin sisällä ja yritti sanoa jotain. Heidän vierellään oli sekä tyhjiä että täysiä olutpulloja.”

Ei mitään tehtävissä
Pojat päättivät heti lähteä hakemaan apua ja kaikki neljä säntäsivät juoksemaan laivan sisälle. Thomas sanoi, että jonkun on jäätävä nuorten luo. Hän palasi helikopterikannelle. Thomas on oppinut partiossa ensiapua, mutta nyt ei ollut mitään tehtävissä.

Kun Thomas palasi takaisin, poika oli istumassa ja tyttö yritti nousta ylös. Tämän jälkeen kesti vielä noin kymmenen minuuttia ennen kuin laivan henkilökuntaa tuli paikalle.

”Lähdin jo katsomaan, mihin apua hakeneet ovat jääneet, mutta samalla joku miehistöön kuuluva henkilö tulikin paikalle. Sitten vain yritimme keskittyä pitämään pahoinpidellyt nuoret aloillaan.”

”Kasvoja ei oltu lyöty tai potkittu eikä pahoinpitelijä minun mielestäni ollut myöskään käyttänyt veistä. Heidän kasvonsa olivat kuin sohjoa, ikään kuin niitä olisi hakattu jollain vasaran tapaisella. Heidän vartalossaan ei näkynyt mitään haavoja.”

”Tytöltä oli lisäksi veistetty yksi sormi irti.”

Thomas kertoi Seuralle, että hän ei ollut nähnyt kumpaakaan saksalaisnuorista aikaisemmin laivalla. Molemmat olivat hänen mielestään aivan tavallisen ja siistin näköisiä nuoria. Tunnelma koko laivalla oli muutenkin ollut rauhallinen. Mitään rähinöitä ei Thomas eikä kukaan muukaan tanskalaisista partiopojista ollut nähnyt.

”Kun laivan henkilökunta saapui paikalle päätimme yrittää siirtää nuoret laivan sisälle, jotta voisimme tutkia kuinka pahasti he olivat loukkaantuneet. Poika pysyi kävelemään hoitajan tukemana, mutta tyttö oli pakko kantaa. Minun mielestäni tyttö näytti silloin paljon huonokuntoisemmalta kuin poika. En voi uskoa, että poika on nyt kuollut.”

Tyttö tuli ”täysin villiksi”
Thomas kertoo, että laivan henkilökunta pyysi partiopoikia auttamaan nuorten hoitamisessa. Muut matkustajat seisoivat ympärillä ja ihmettelivät tapahtunutta.

”Kun ensin autoimme poikaa siirtymään laivan sisälle, tyttö tuli täysin villiksi. Hän halusi mukaan. Kannoimme tytön sisää ja vaatteeni ja käteni olivat aivan veressä.”

Poliisi on kuulustellut Thomasia muutamaan otteeseen, mutta hän ei ole antanut tämän häiritä leiriään.

”Poliisi on kohdellut minua mukavasti ja nyt yritän vain keskittyä tähän leiriin ja unohtaa nuo karmivat tapahtumat.”

Pahoinpidellyn Bettena Taxisin vanhemmat saapuivat Stuttgartista Turkuun tytärtään katsomaan viime viikon torstaina.

Seura keskusteli todella murtuneiden ja järkyttyneiden vanhempien kanssa, mutta he eivät halunneet sanoa mitään lehden sivuille laitettavaksi.

He käyvät tytärtään katsomassa Turun yliopistollisessa keskussairaalassa useaan otteeseen päivässä ja ovat myös keskutelleet tutkimuksia viime viikolla johtaneen rikoskomisaario Kurt Alopaeuksen kanssa.

Hiljaiset tutkimukset
Laivasurman tutkimuksia on jatkuvasti peittänyt suuri hiljaisuus. Poliisi on halunnut vaieta tapauksen yksityiskohdista ja tehnyt tutkimuksiaan salassa.

Tapauksen selvittämiseksi poliisi käynnisti varsinaisen suuroperaation. Laivan saavuttua satamaan poliisi tarkasti ja videokuvasi kaikki 1 400 matkustajaa sekä 200 miehistön jäsentä.

Tämän jälkeen poliisi ilmoitti pidättäneensä kolme miestä, kaksi suomalaista ja yhden englantilaisen. Molemmat suomalaiset vapautettiin viime viikon perjantaina.

Poliisi kuulusteli tapauksen johdosta myös saksalaisnuorten matkassa ollutta Thomas Schmidtiä, mutta hänkään ei pystynyt antamaan mitään järjellistä selitystä tapahtumille.
User avatar
härkä
Posts: 7246
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Viking Sally 1987 Murha ja vakava pahoinpitely

Post by härkä »

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007735795.html
Viking Sallyn murhasta syytetyllä on raskas rikoshistoria – uhkaili myös ex-vaimoaan: ”Olenhan tappanut jo kahdesti”
Viking Sallyn veriteosta syytetty 51-vuotias tanskalaismies on istunut elämästään peräti 19 vuotta vankilassa.

Tuntematon hyökkääjä surmasi 20-vuotiaan Klaus Schelklen ja haavoitti vakavasti 22-vuotiasta Bettina Taxisia vuonna 1987. 33 vuotta vanhaa rikosta käsitellään ensi kesänä käräjäoikeudessa.

– OLET aivan oikeassa. Voin olla paha, olenhan tappanut jo kahdesti aiemmin.

Näin Viking Sallyn veriteosta syytetty tanskalaismies kertoi uhkaillessaan entistä vaimoaan muutama vuosi sitten. Hän antoi tekstiviestissään ex-vaimolle ymmärtää, ettei koskaan jäänyt henkirikoksista kiinni.

– Voisin todistaa tappaneeni, mutta sitten joutuisin vankilaan niin pitkäksi aikaa, että pääsisit livahtamaan karkuun kostoltani.

Uhkausviestit käyvät ilmi tanskalaisten tuomioistuinten asiakirjoista. Ne ajoittuvat vuodenvaihteeseen 2015–2016, eli samaan aikaan, kun poliisi sai uusia tietoja Viking Sallyn vuoden 1987 veriteosta ja vanhan murhajutun tutkinta avattiin uudelleen.


Viking Sallyn veriteon tutkinta oli aikoinaan hyvin laaja, mutta tekijää ei saatu kiinni. Syytetty oli tapahtumien aikaan 18-vuotias ja väitti auttaneensa uhreja.
Viking Sallyn veriteon tutkinta oli aikoinaan hyvin laaja, mutta tekijää ei saatu kiinni. Syytetty oli tapahtumien aikaan 18-vuotias ja väitti auttaneensa uhreja.­KUVA: MATTI KIVEKÄS

Aluesyyttäjä Kai Selander ei kommentoi, onko uhkauksen sisällöllä ja murhajutun uudelleen avaamisella minkäänlaista yhteyttä keskenään. Kyseessä voi olla puhdas ajallinen sattuma, sillä miehen tiedetään rehennelleen henkirikoksilla aiemminkin.

Selander sanoo asian tulevan ilmi sitten, kun oikeudenkäynti aikanaan alkaa.

– Tässä vaiheessa en voi kiistää enkä myöntää asiaa, sanoo Selander.

JOKA tapauksessa syytetyllä miehellä on raskas rikoshistoria. Tätä nykyä 51-vuotias mies on istunut elämästään peräti 19 vuotta eri vankiloissa.

Miehen rikollisesta menneisyydestä kertoi aiemmin tanskalainen iltapäivälehti Ekstra Bladet.

Tuomiot ovat tulleet suurimmaksi osaksi varkauksista, aseellisista ryöstöistä ja talousrikoksista. Vaikka hän entistä vaimoaan uhkaillessaan sanoi olevansa tappaja, on totta, ettei häntä ole koskaan tuomittu henkirikoksesta.

VIKING Sallyn veritekoa käsitellään Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa alustavan aikataulun mukaan toukokuussa 2021.

Tanskalaismiestä syytetään murhasta ja murhan yrityksestä, jotka tapahtuivat matkustajalaiva Viking Sallylla 33 vuotta sitten heinäkuussa 1987.

Tuolloin joku hyökkäsi helikopterikannella nukkuneen länsisaksalaisen opiskelijaparin Klaus Schelklen ja Bettina Taxisin kimppuun. 20-vuotias Schelkle sai surmansa ja 22-vuotias Taxis elinikäiset vammat.
Länsisaksalaiset Klaus Schelkle ja Bettina Taxis olivat matkalla Turkuun, kun heidän kimppuunsa hyökättiin. Parin aikomuksena oli ollut matkustaa Lappiin.


Veriteosta syytetty oli tapahtumien aikaan 18-vuotias ja matkalla Varsinais-Suomeen partioleirille. Vuosikymmenten ajan häntä pidettiin teon avaintodistajana. Hän antoi suomalaislehdille useita haastatteluita, joissa kertoi löytäneensä uhrit ja yrittäneensä auttaa heitä.

Esimerkiksi Seura-lehdelle hän kertoi vuonna 1987, että laivan henkilökunta oli pyytänyt apua uhrien siirtämisessä sisätilaan.

– Kun ensin autoimme poikaa laivan sisälle, tyttö tuli aivan villiksi. Hän halusi mukaan. Kannoimme tytön sisään ja käteni ja vaatteeni olivat aivan veressä.

Mies pitää kiinni yhä tästä kertomuksesta ainakin siltä osin, että kiistää jyrkästi hyökänneensä opiskelijaparin kimppuun.

KÖÖPENHAMINAN länsipuolella ja Ruotsissa varttunut mies on aikuisiällään tullut hyvin tutuksi tanskalaisille viranomaisille.

Mies on ottanut yhteen rikoksiaan tutkivien poliisien kanssa, kutsunut itseään ”tikittäväksi aikapommiksi” ja nimitellyt viranomaisia muun muassa ”gestaposioiksi”.

Ekstra Bladetin mukaan eräs eniten kohua herättäneistä rikoksista tapahtui 1990-luvun alkupuoliskolla, kun hän varasti tanskalaismuseosta hyvin arvokkaan viikinkiaikaisen kultakorun.

Hän on saanut myös kyseenalaisen lempinimen flugtkonge, joka tarkoittaa suomeksi käännettynä karkurikuningasta.

Mies pakeni vuosien 1995 ja 2000 välillä vankilasta peräti neljä kertaa. Kerran hän rakensi sänkynsä pohjalaudoista tikkaat, joilla kiipesi muurin ylitse. Toisella kertaa hän taas kaivoi teelusikalla tunnelin muurin alitse.

Eräällä pakomatkoistaan hän tuohtui siitä, että poliisit olivat kutsuneet häntä vaaralliseksi, ja lähetti poliisipäällikölle postikortin, jossa luki:

– Älä puhu paskaa, en minä ole vaarallinen. Olen mukava mies.

Mies asuu yhä Tanskassa. Poliisi on kuulustellut häntä useita kertoja, mutta hän ei ole ollut vangittuna Viking Sallyn tapauksen takia. Hän odottaa käräjien alkua vapaalla jalalla.

Tausta: Viking Sallyn veriteko
Viking Sallyn veriteko tapahtui heinäkuussa 1987, kun tuntematon henkilö hyökkäsi helikopterikannella nukkuneen opiskelijaparin kimppuun.

Suomessa matkustajalaiva tunnetaan paremmin myöhemmällä nimellään Estoniana. Alus upposi vuonna 1994 Itämerellä vieden mukanaan yli 800 ihmistä.

Laajasta tutkinnasta huolimatta Viking Sallyn hyökkääjää ei saatu kiinni. Vuonna 2016 poliisi sai asiasta uusia tietoja ja avasi tutkinnan uudelleen.

Syyttäjälaitos tiedotti 7. joulukuuta 2020, että tapauksessa on nostettu syyte murhasta ja murhan yrityksestä. Syyttäjän käsityksen mukaan teot ovat kohdistuneet puolustuskyvyttömiin uhreihin ja ne on tehty osoittaen erityistä raakuutta ja julmuutta.

Asiaa on tarkoitus käsitellä toukokuussa 2021 Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa. Teosta ei voida antaa tuomiota, ellei näyttö riitä murhaan. Jos rikos katsottaisiin tapoksi, se olisi jo vanhentunut 20 vuoden jälkeen eli vuonna 2007.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
-Uta-
Posts: 4061
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Viking Sally 1987 Murha ja vakava pahoinpitely

Post by -Uta- »

Viking Sallyn veriteon oikeudenkäynti alkaa toukokuun lopulla
- tanskalaismies syytteessä 34 vuoden takaisesta henkirikoksesta
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/vik ... #gs.y6acwu
JULKAISTU 23 TUNTIA SITTEN

Yli 30 vuoden takaisen matkustajalaiva Viking Sallyn veriteon oikeudenkäynnin on määrä alkaa 24. toukokuuta Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa. Käsittelylle on varattu aikaa reilun viikon verran.

Kyse oli Tukholmasta Turkuun 28. heinäkuuta 1987 matkalla olleesta m/s Viking Sally -aluksesta.
Uhrit olivat poliisin mukaan länsisaksalaiset 20-vuotias mies ja 22-vuotias nainen, jotka ovat juttumme pääkuvassa.
Mies kuoli ja nainen loukkaantui vakavasti.

Syyttäjä nosti joulukuussa syytteet vuonna 1969 syntynyttä tanskalaismiestä vastaan.
Ylen mukaan syytetty on partiolainen, joka aikoinaan kertoi löytäneensä uhrit laivan kannelta.
User avatar
-Uta-
Posts: 4061
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Viking Sally 1987 Murha ja vakava pahoinpitely

Post by -Uta- »

Viking Sallyn veriteon oikeudenkäynti alkaa toukokuun lopulla
- tanskalaismies syytteessä 34 vuoden takaisesta henkirikoksesta
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/vik ... #gs.y6acwu
JULKAISTU 23 TUNTIA SITTEN

Yli 30 vuoden takaisen matkustajalaiva Viking Sallyn veriteon oikeudenkäynnin on määrä alkaa 24. toukokuuta Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa. Käsittelylle on varattu aikaa reilun viikon verran.

Kyse oli Tukholmasta Turkuun 28. heinäkuuta 1987 matkalla olleesta m/s Viking Sally -aluksesta.
Uhrit olivat poliisin mukaan länsisaksalaiset 20-vuotias mies ja 22-vuotias nainen, jotka ovat juttumme pääkuvassa.
Mies kuoli ja nainen loukkaantui vakavasti.

Syyttäjä nosti joulukuussa syytteet vuonna 1969 syntynyttä tanskalaismiestä vastaan.
Ylen mukaan syytetty on partiolainen, joka aikoinaan kertoi löytäneensä uhrit laivan kannelta.
Post Reply