Kommentti: Vanhusten turvallisuus - pitääkö olla huolissaan?

Rekisteröityjen käyttäjien yhteinen julkinen muistilehtiö sekä kysymys- ja vastauspalsta
Forum rules
Foorumin ketjuihin voi tallettaa yhteiseen muistiin kiinnostavia asioita, kysellä ja vastata kaiken ollessa läpinäkyvää
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Kommentti: Vanhusten turvallisuus - pitääkö olla huolissaan?

Post by will »

Joukko ylilääkäreitä on ilmaissut huolensa terveyspalvelujen riittävyydestä ja esittänyt sopeutettua koronastrategiaa:
Kirjelmän ovat allekirjoittaneet vt. osastonylilääkäri Teija Puhto Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä, ylilääkäri Irma Koivula Pohjois-Savon sairaanhoitopiiristä, ylilääkäri Asko Järvinen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä, ylilääkäri Esa Rintala Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä ja ylilääkäri Jaana Syrjänen Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä.

Allekirjoittaneet infektioylilääkärit pitävät kirjeessään välttämättömänä, että koronan torjuntaa uudistetaan seuraavilla tavoilla:

Epidemian tasoa ja siihen liittyvien torjuntaohjeiden tarvetta ei tule enää arvioida tartuntamäärien ja ilmaantuvuuslukujen perustella tartuntamäärillä, vaan mittariksi tulisi ottaa sekä perusterveydenhuollon että erikoissairaanhoidon kuormittuminen, rokotusten eteneminen ja sairaanhoidon kuormitus.

Lasten osalta karanteeniin asettamisen kriteereitä tulee tarkastella erityisen huolellisesti, koska suurin osa riskiryhmiin kuuluvista on suojattu rokottamalla, perusterveet lapset ja nuoret eivät sairastu vakavasti eivätkä lapset levitä tautia samalla tavalla kuin aikuiset ja vähäoireisten lasten testaaminen ja karanteeni johtavat suuriin käytännön vaikeuksiin kodeissa, kouluissa ja varhaiskasvatuksessa. Näillä vaikeuksilla on suoranaisia haitallisia vaikutuksia laajasti yhteiskunnan muuhun toimintaan. Olemme huolissamme, että asiantuntijoiden yhdessä laatima ja toteutuneen karanteenikäytännön tehokkuuteen perustuva ohjeisto koulujen altistustilanteiden toimintamallista on jäänyt ministeriöön eikä sitä saada jalkautettua.

Karanteeniin määrääminen pitää kohdentaa epidemian leviämisen kannalta keskeisiin ryhmiin: 1) saman talouden rokottamattomiin tai vajaasti rokotettuihin 2) muuhun rokottamattomaan tai vajaasti rokotettuun lähipiiriin, joka altistunut (parhaat kaverit/seurustelukumppanit), 3) rokottamattomiin tai vajaasti rokotettuihin lähikontakteihin työpaikalla, 4) sosiaali- ja terveydenhuollossa altistuneisiin rokottamattomiin tai vajaasti rokotettuihin asiakkaisiin/potilaisiin

Testauspolitiikkaa on muutettava niin, että yli 12-vuotiailta henkilöiltä, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita, ja jotka ovat saaneet kaksi koronarokotusta (toisesta rokoteannoksesta >1 vko) tai joilla todettu COVID-19-infektio >6kk aiemmin jaannettu vähintään yksi koronarokotus (viimeisimmästä rokotuksesta > 1vko), otetaan näyte vain seuraavissa tapauksissa: 1) kaikki sairaalahoitoon ja sairaalan päivystyspisteisiin tulevat potilaat, 2) tiedossa oleva koronavirusaltistus edeltävän kahden viikon aikana, 3) sote-työntekijät. Ohjeistus on tältä osin laadittu jo asiantuntijoiden yhteistyössä yli kuukausi sitten, mutta sen jalkautus on jäänyt vajaaksi.

Henkilöiltä, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita ja, joilla on todettu COVID-19-infektio 6 kk sisällä, ei testata.

Alle 12-vuotiaita lapsia, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita, testataan vain seuraavissa tapauksissa: 1) jos on tiedossa oleva altistus edeltävän kahden viikon ajalta tai 2) lapsen perhepiirissä yli 16-vuotialla ei ole täyttä rokotussuojaa tai 3) lapsenhengitystieinfektio on niin vaikea, että se vaatii lääkärin arviota tai 4) oireet pitkittyvät ja kouluun/tarhaan vähäoireisena tulisi kyetä palaamaan.

Rajojen SARS-CoV2 testauksessa siirrytään riskiperusteiseen malliin. Tästä on ollut jo oma ohjelmistonsa valmiina vuoden ajan. Tämän mahdollistaa myös laajalti käytössä olevat rokotustodistukset.
'
(Lihavoinnit minun)

https://www.is.fi/kotimaa/art-200000825 ... t=promobox

Riskiryhmät (tarkoittaako vain lapsia?) on jo riittävästi rokotettu omaksi turvakseen, mutta viruksen mahdollisen sairaalaankuljettamisriskin vuoksi myös riskiryhmäläinen tulisi testata, mikäli oireilee koronaa ja on menossa saamaan terveydenhoidon palveluja.

Tämä epäilemättä koskee myös vanhuksia, joista monilla on remppoja hoidettavana ja rokotukset kunnossa. Espoossa oli ruuhkaa pari viikkoa sitten, samaan aikaan, kun yhden oireen perusteella käväisin koronatestissä bottisuosituksen perusteella. Vastaus tuli kahden päivän päästä ja testitulos oli negatiivinen. Siitä on nyt todistus Kanta-palvelussa aikaisemmin saatujen rokotusten jatkeeksi. Jos haluaa olla varma, että tulos ehtii ennen th-käyntiä, kannattanee tehdä botti kolme päivää ennakkoon, että saa kokonaisuuteen myös testausajan mukaan.

https://koronabotti.hus.fi/
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Kommentti: Vanhusten turvallisuus - pitääkö olla huolissaan?

Post by will »

Yli 20 000 senioria, iältään 70v tai enemmän, on joutumassa sairaalaan potemaan koronatautia, koska eivät ole ottaneet rokotetta, arvioi HUS. Hoidot tulevat maksamaan yhteiskunnalle yli 300 miljoonaa euroa. Nuoremmissa ikäluokissa sairaalahoidon tarve on enemmän kuin kaksinkertainen, mutta kuolleisuus huomattavasti pienempää.

https://www.is.fi/kotimaa/art-200000831 ... t=promobox

Jos terveys kestää, olisi jokunen hyvä syy ottaa koronarokotus.
- Kuolemanriski alenee.
- Sairaalapaikkoja riittää paremmin.
- Ei aiheuteta vältettävissä olevaa kustannusta.
- Koronatautia ei ole mukava sairastaa.
- Läheisten huoli vähenee.
User avatar
skoune
Posts: 1145
Joined: Sun Jul 08, 2012 9:34 am

Re: Kommentti: Vanhusten turvallisuus - pitääkö olla huolissaan?

Post by skoune »

will wrote: Wed Oct 06, 2021 1:00 pm ..
Jos terveys kestää, olisi jokunen hyvä syy ottaa koronarokotus.
- Kuolemanriski alenee.
- Sairaalapaikkoja riittää paremmin.
- Ei aiheuteta vältettävissä olevaa kustannusta.
- Koronatautia ei ole mukava sairastaa.
- Läheisten huoli vähenee.
Nämä koronamatemaatikot eivät ole laskeneet sitä, että loppujen lopuksi rokottamattomien vanhusten kuolemat antavat menoja valtiolle vain vähän ja tilapäisesti. MUTTA säästöä tulee rutkasti, kun heille ei tarvitse maksaa enää eläkettä, ei vanhainkotipaikkoja eikä muita heille kuuluvia hoito- yms menoja.- Ruotsin talous lähti nousuun, kun siellä vanhukset kuoli rasittamasta Ruotsin taloutta. Nyt siellä on menossa vanhainkodeissa uusi puhdistus :mrgreen:
Minusta on vastuutonta, että lasketaan teoreettisesti kuinka moni rokottamaton mahdollisesti kuolee koronaan. Heillä kun on pohjalla muitakin sairauksia monella ja rokotus suojaa vain vakavalta taudilta. Eli, näyttää siltä, että ne täysinrokotetutkin joutuu sairaalaan, kun eivät kestä sitä lievääkään koronaa..
Ja kaikista pahinta on se, että syyllistetään niitä, jotka eivät pysty terveydellisistä syistä ottamaan rokotusta.
Sanon vaan, että on todella masentavaa lukea noita kaikkia laskelmia ...kun ei ole huomattu ottaa kokonaiskuvaa tilanteesta... Ja joillakin rokottamattomilla saattaa olla huoli omasta terveydestään ja elää eristyksissä vuosikausia..
Ja että rokottamattomat ovat siis syynä siihenkin, että porukat eivät ole viis veisanneet maskeista ja muista suojakeinoista. Viinaa ja jalkapallomatseja pitää saada harrastaa vapaasti. Jotain rajaa..
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Kommentti: Vanhusten turvallisuus - pitääkö olla huolissaan?

Post by will »

Ymmärrän sairaaloiden huolen koronan jatkumisesta. Aikaisemmin on jo kerrottu, että kiireetöntä hoitoa, kuten ortopedisia leikkauksia on jouduttu siirtämään, koska henkilökunta on keskittynyt torjumaan tartuntatautia. Potilaalle esim. polvinivelleikkauksen siirtyminen saattaa merkitä pitkittyviä kipuja, liikunnan vähenemistä ja lihaskunnon heikkenemistä, minkä jälkeen onkin koronataudin riskiryhmässä, kun sen saa.

Yhteiskunnan avaamiselle näyttää olevan poliittinen tahto, terveydenhuolto on huolissaan ajoituksesta, myös rokotusten edistymisen osalta.

Edit:

Hesari käsittelee samaa hoitovelkanäkökulmaa, ottaen esimerkiksi nuorten tarvitsemat mielenterveyspalvelut:
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008317596.html

Yli 50 tehohoitopaikkaa koronapotilaille merkitsisi muun hoidon vähentämistä:
https://www.hs.fi/paivanlehti/08102021/ ... 16089.html

Rokottamattomuutta koskeva Hesarin vierailijalehtikatsaus: https://www.hs.fi/paivanlehti/08102021/ ... 16169.html

Pääministeri Marin ei syyllistä rokottamattomia, vaan ottaa mahdolliset vaikutukset yhteiskunnan piikkiin.
https://www.hs.fi/paivanlehti/08102021/ ... 16310.html

SDP:n mukaan kaikkien suomalaisten tulee oikea-aikaisesti saada tarvitsemansa hoito. Tämä toteutuu terveydenhuollon uudistamisen avulla.
https://www.hs.fi/paivanlehti/08102021/ ... 07258.html
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Kommentti: Vanhusten turvallisuus - pitääkö olla huolissaan?

Post by härkä »

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/uus ... #gs.dpfpk0
Uusi koronarokote käyttöön Suomessa – AstraZenecaa ei pian enää anneta

Suomessa lopetetaan AstraZenecan koronarokotteen käyttö marraskuussa, ja tilalle otetaan Janssen-rokote, tiedottaa THL.
Ote.
Itse sain tänään kakkosannoksen. Oli Pfizeriä.
Ainakaan vielä en tunne haittavaikutuksia ja pistoskaan ei tällä kertaa edes tuntunut. ( Kesällä pistäjä joutui piikittämään kahdesti ja se toinen kerta hieman sattui. )
Porukkaa ei ollut yhtä paljon kuin ekalla kerralla, mutta jatkuvasti soljuva jono kuitenkin siellä oli.
Nyt en havainnut eläke-ikäisiä, vaan arviolta 20- 55-vuotiaita.
Toimitus sujui nopeaan tahtiin ja oli positiivinen kokemus.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Kommentti: Vanhusten turvallisuus - pitääkö olla huolissaan?

Post by will »

Varasin verkon kautta meille kummallekin ajan kolmanteen koronarokotukseen Espoossa, heti 6kk:n kuluttua edellisestä. Kohderyhmä on 60 vuotta täyttäneet. Tarkoitus on saada samaa kuin aikaisemmilla kerroilla, mutta tarjolla saattaa olla toinen mRNA-rokoite. Se nähdään siellä. Olemme olleet tyytyväisiä nykyiseen, sivuoireet olivat minimaalisia ja lyhytaikaisia, eikä varsinkaan tautia ole näkynyt.

https://www.koronarokotusaika.fi/uudenmaan-asukkaille/
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Kommentti: Vanhusten turvallisuus - pitääkö olla huolissaan?

Post by will »

Iltasanomat on koonnut tietoja kiireettömän hoidon jonojen pituuden kehittymisestä viimeisen kahden vuoden aikana.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008330703.html

Lähes 20 000 ihmistä odottaa saavansa näkönsä tai liikuntakykynsä auttavalle tasolle. Vaivat ovat tyypillisiä vanhuksille ja niiden korjaaminen vähentää heidän tarvitsemaansa ulkopuolista apua. Huomattavin jonon piteneminen on tapahtunut polvi- ja lonkkatekonivelleikkauksissa, joita nykyään jonottaa 2700 ihmistä enemmän kuin ennen koronaa.
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Kommentti: Vanhusten turvallisuus - pitääkö olla huolissaan?

Post by will »

Yhdysvalloissa julkaistun israelilaistutkimuksen mukaan kolmannen Pfizer-koronarokotteen saaminen alensi yli 60 vuotiailla koronatartunnan saamisen todennäköisyyttä enemmän kuin suhteessa 1:11, siis alle kymmenenteen osaan verrattuna kahdesti rokotettuihin.

https://www.is.fi/ulkomaat/art-20000084 ... t=promobox
Kahden rokoteannoksen sarjalla vakavien tautitapausten ja kuolemien määrät on saatu taittumaan, mutta deltavariantin johdosta myös tuplarokotettuja on sairastunut vakavasti. Näin on käynyt entistä enemmän rokotteista saadun suojan hiipuessa.

Israelista saadun datan perusteella kolmannen rokoteannoksen laaja jakelu romahdutti uusien tartuntojen määrän. Samalla romahti tautia eteenpäin tartuttavien ihmisten määrä ja viruksen leviäminen hidastui.

– Tämä on tärkeää, koska yhä useammat ihmiset ovat saaneet tartunnan rokotuksista huolimatta. Heillä on vastaava määrä virusta nenässään kuin rokottamattomilla, mikä edistää viruksen sinnikästä leviämistä, O’Connor huomauttaa.

Hän kuitenkin muistuttaa, että suurin riski tartunnan saamisen, viruksen levittämisen sekä vakavasti sairastumisen suhteen koskee edelleen täysin rokottamattomia. Kolmannella annoksella näyttää kuitenkin Israelista saadun datan perusteella olevan vaikutusta myös tähän.
Uutisen mukaan epidemiaa voidaan vaimentaa ottamalla kolmas rokote, jota siis nykyään Suomessa annetaan 60 vuotta täyttäneille, erityisryhmien lisäksi. Israelissa pelkkä senioreiden rokottaminen ei riittänyt epidemian kukistamiseen, mutta lienee hidastanut sen etenemistä.

Kolmannen rokotteen ottamiseen halukkaat seniorit ovat nyt epidemian vastaisen kampanjan eturintamassa, koska nuorempien ikäluokkien osalta ensimmäisen ja toisen rokotteen näyttäisi jo pääosin saaneen siitä vapaaehtoisesti kiinnostunut joukko ja kolmannen rokotuksen ulottamista näihin ikäluokkiin vasta pohditaan. Boomereille on hetkeksi annettu tilaisuus panna jäitä hattuun, omaansa tai jonkun muun. Ennen puhuttiin tulisista hiilistä, mutta sittemmin Siperia on opettanut uusia lähestymistapoja.
User avatar
Queen
Posts: 2736
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Kommentti: Vanhusten turvallisuus - pitääkö olla huolissaan?

Post by Queen »

Itse olen tullut jotenkin skeptiseksi tämän kolmannen rokotteen suhteen, mutta kaipa tuo on sitten otettava kuitenkin. Tänään on vuorossa itsellä influenssarokote.
Tuo jonkinlainen vastahanka koronarokotteen suhteen tuli tästä, että ensin markkinoitiin, että kun saat kaksi rokotetta, ei enää ole huolen häivää, vaan alat elelemään normaalia päivää (runoa pukkaa). Sitten asia muuttuikin, että kun otat kolmannen, niin olet suojassa.
Lopputulema kait kuitenkin on, että rokote jää vähintäänkin vuosittaiseksi, ellei peräti puolivuosittain otettavaksi.
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Kommentti: Vanhusten turvallisuus - pitääkö olla huolissaan?

Post by will »

^Olen ajatellut tämän niin, että on hyvä saada jotain muutakin suojaa, kuin mitä pystyy itse itselleen ja ruokakunnalleen järjestämään. Ei voi täysin eristäytyä vuodesta toiseen. Rokotus on hyvä lisä omiin muihin toimiin ja joukkojen kautta sillä on myös kantavuutta terveydenhuollon kuormituksen pitämiseen alempana.

HUS:n piirissä on tällä hetkellä käytössä 14 tehohoitopaikkaa kaikkiaan 15:ä. Kuudennentoista paikan tarve johtaa uusiin järjestelyihin. Päivähoito Jorvissa on jo siirtymässä Peijakseen. Tilanteella saattaa olla vaikutusta seniorien terveysturvallisuuteen.

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000008408566.html
Post Reply