Kommentti: Vanhusten turvallisuus - pitääkö olla huolissaan?

Rekisteröityjen käyttäjien yhteinen julkinen muistilehtiö sekä kysymys- ja vastauspalsta
Forum rules
Foorumin ketjuihin voi tallettaa yhteiseen muistiin kiinnostavia asioita, kysellä ja vastata kaiken ollessa läpinäkyvää
Post Reply
User avatar
will
Posts: 2769
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Kommentti: Vanhusten turvallisuus - pitääkö olla huolissaan?

Post by will »

THL:n mukaan riski joutua sairaalaan koronatartunnan jälkeen on n. 19-kertainen rokottamattomilla verrattuna rokotettuihin. Suhdeluku pätee erityisesti ikäryhmään 70-79v, jossa taudin vakavat muodot alkavat ikään liittyen yleistyä. Näissä ijissä tyypillisesti pärjätään kotona omin nokkineen, niin kauan kun terveys kestää. Koronatartunnan saaminen voi muuttaa tilannetta.

Tehohoitoon joutumisen riski on rokottamattomilla n. 33-kertainen. Lukujen perusteella, verrattaessa nykyrokotustason koronatehopotilasmäärää n. 35 tilanteeseen, missä kaikki olisivat rokotettuja, teholla olisi vain yksi potilas vaikean koronataudin vuoksi. Terveydenhuollolla olisi paljon laajempi toiminnanvapaus, mikäli jotain muuta kiireellistä ja vaikeaa sattuisi.

Kolmatta rokotetta ei ole vielä jaettu perusterveille 70v täyttäneille, koska kuuden kuukauden väliaika toisesta rokotteesta täyttyy vasta ensi viikolla. Kuitenkin jo pohditaan kolmannen annoksen jakamista alle 60-vuotiaille, jotka eivät nykymäärittelyn mukaan sitä tarvitsisi. Maallikon näkökulmasta laaja rokottaminen tuntuu hyvältä ajatukselta, olkoonkin, että maskien käyttö, käsien pesu ja muu asiallinen koronakäyttäytyminen ovat yleistyneet.

https://www.is.fi/uutiset/art-2000008413771.html
monoliitti
Posts: 1209
Joined: Tue May 30, 2017 5:04 pm

Re: Kommentti: Vanhusten turvallisuus - pitääkö olla huolissaan?

Post by monoliitti »

Meidän kunnassamme on alkanut ilmoittautuminen kolmanteen rokotukseen 60v täyttäneille. Rokottaja pulaa valitetaan .Saksassa on määrätty 12000 sotilasta avustamaan terveydenhuoltoa. Suomessa rokottajalta vaadittaneen sairaanhoito koulutus.
User avatar
Queen
Posts: 2548
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Kommentti: Vanhusten turvallisuus - pitääkö olla huolissaan?

Post by Queen »

On kolmatta rokotetta jo jaettu ainakin omassa kunnassa. Täällä alkoi jo lokakuun loppupuolella koronarokotusten kolmannen piikin ajanvaraus ja antaminen.
User avatar
will
Posts: 2769
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Kommentti: Vanhusten turvallisuus - pitääkö olla huolissaan?

Post by will »

^Keväällä kiireesti ja pian sen jälkeen toiseen kertaan rokotetut riskiryhmät ovat saaneet kolmatta rokotetta jo Espoossakin, koska aikaa on kulunut. Normaalilla, kiireettömällä remppakirjolla varustetut ja perusterveet boomerit pääsevät piikille vasta 6kk:n kuluttua rauhallisemmasta rokotustahdistaan. Aikoja on saanut varata, mutta verkossa on digi-Kerberos vahtimassa, ettei kukaan oikaise.
User avatar
Queen
Posts: 2548
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Kommentti: Vanhusten turvallisuus - pitääkö olla huolissaan?

Post by Queen »

Näistä rokotuksista monet eivät ole kovin hyvin selvillä, joten kopioin tähän nyt otteen ohjeistuksesta.
Huomattavaa on sekin, että jotkut nuoret ovat saaneet rokotteensa lyhyellä aikavälillä, joten he voivat jo käydä ottamassa lisää.

Kolmas rokoteannos annetaan seuraaville ryhmille:

-kaikki 60 vuotta täyttäneet
-niille naisille ja 30 vuotta täyttäneille miehille, jotka ovat saaneet rokotteensa lyhyellä alle 6 viikon annosvälillä
-laitoksissa ja hoivakodeissa asuvat iästä riippumatta
-12 vuotta täyttäneet henkilöt, jotka kuuluvat lääketieteelliseen riskiryhmään 1 tai 2. Lisätietoja: THL suosittelee kolmannen koronarokoteannoksen tarjoamista 60 vuotta täyttäneille ja lääketieteellisille riskiryhmille
-myös alle 30-vuotiaat miehet rokotetaan, jos he kuuluvat riskiryhmiin 1 tai 2 (käytetään Pfizerin rokotetta, ei Modernan)
-aiemmin määritellyt ”voimakkaasti immuunipuutteiset”, joiden 3. rokotukset aloitettiin jo aiemmin syksyllä ja joilla rokotus on annettu, kun 2. rokotuksesta on kulunut aikaa vähintää 2 kk; rokotukset jatkuvat. (Huom! Tässä ryhmässä voi olla joitain sellaisia henkilöitä, jotka eivät sisälly em. lääketieteellisiin riskiryhmiin 1 tai 2. Myös alle 30-vuotiaat miehet rokotetaan, jos he ovat voimakkaasti immuunipuutteisia (Pfizerin rokote)). Katso

PSHP:n aiemmin julkaisema lista ”voimakkaasti immuunipuutteisita” tästä
Kolmatta annosta suositellaan näille ryhmille aikaisintaan kuusi kuukautta toisen rokoteannoksen jälkeen (paitsi voimakkaasti immuunipuutteisilla vähintään 2kk). Rokoteväli tarkastetaan rokotuspisteellä.
User avatar
will
Posts: 2769
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Kommentti: Vanhusten turvallisuus - pitääkö olla huolissaan?

Post by will »

Saimme tänään puolison kanssa varaamallamme ajalla kolmannen koronarokotuksemme Espoossa. Aikaisempien lailla se oli Pfizeria. Tällä kertaa rokotusperusteena oli saavutettu 60 vuoden ikä, kulunut 6kk:n aika toisesta rokotuksesta ja rokotusesteiden - kuten sairastetun koronataudin - puuttuminen.

Rokotus, sen jälkeinen turvaodotus ja kotimatka sujuivat hyvin. Ohjeeksi saimme, että ylenmääräistä fyysistä rehkimistä pitää välttää kolme päivää, mutta muuten voi olla normaalisti. Rokotustuloksen sanottiin olevan voimissaan kahden viikon kuluttua.

Huomenna päivitän rokotuksesta siihen mennessä mahdollisesti seuranneet sivuoireet tähän viestiin ja jäämme odottamaan uusien koronapassien ilmaantumista Kanta-palveluun.

Edit:
Pistospäivää seuranneena aamuna pistosalueessa oli pientä turvotusta ja kosketusarkuutta, muttei mitään lääkintää vaativaa. Vuorokauden kuluttua pistoksesta molemmat paikallisoireet olivat haipumassa pois.

Sain rokotuspaikalta mukaani paperin, missä mm. lueteltiin mahdolliset paikallisoireet ja yleisoireet seuraavasti:

Pistosalueen paikallisoireet: kuumotus, punoitus, turvotus, kipu, kutina ja ihottuma.

Yleisoireet: päänsärky, nivel- ja lihaskipu, kuume, vilunväristykset, väsymys tai huonovointisuus

Varmuuden vuoksi pitää välttää äärimmäistä fyysistä rasitusta kolmen rokotusta seuraavan päivän ajan. Tämä vaatimus johtuu hyvin harvinaisesta haittavaikutuksesta, jossa nuorilla miehillä on raportoitu sydänpussi- ja sydänlihastulehduksia. Toipumisennuste on ollut hyvä.

Maanantaina siis kuntosalille.
User avatar
will
Posts: 2769
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Kommentti: Vanhusten turvallisuus - pitääkö olla huolissaan?

Post by will »

Hoidot ovat hienoja ja lääkkeet vaikuttavia, mutta jostain syystä saattavat päätyä potilaaseen vähän sinne päin, jos ympäristössä tapahtuu muutoksia.

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008433333.html

Jos lääkäri on määrännyt vahvoja, esim. verenkiertoon tai keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä, kyllä ne on otettava/annettava oikein ja ajallaan. Suun kautta nautittavat ovat jotenkin selvä juttu. Pillerit dosettiin ja ajallaan suihin, mutta tuota esimerkiksi nostettua Parkinson-pumpun ongelmaa en ymmärtänyt.

Pumpun saa sairaalasta ohjelmoituna, mitä voi muuttaa lääkärin määräyksellä. Missä ihmeen vaiheessa joku on käynyt täyttämässä yöajan lepotunnit lääkkeen syötöllä? Onko se tapahtunut potilaan vaatimuksesta, hoitajan uteliaisuudesta vai jostain muusta syystä? Sattumalta sinne valikkojen syvyyksiin ei kovin helposti eksy, vaikkei tietenkään ole mahdotonta sekään. Virheelliset astukset eivät välttämättä ole peräisin lyhytaikaisesta hoitopaikasta, vaikka epäilemättä heidän pitäisi osata tarkistaa pumpun asetukset potilaan tullessa heidän vastuulleen. Osa Parkinson-potilaista säätää pumppuaan itse, osa saa avun hoitajaltaan ja osalla pumpun säädöt ovat lukossa. Lääkeainetta tietämättä on vaikea sanoa, kuinka pahasti potilas menisi epäjärjestykseen yliannostusta saatuaan.

Ei käy kateeksi väliaikaisen hoitolaitoksen väkeä, kun omaishoitajien kuukausilomien aikana hoitoon tuleva ja jatkuvasti vaihtuva potilaskirjo on asianmukaisesti ja yksilöllisesti huolehdittava takaisin omaiselle palauttamiseen asti. Korona vielä siihen päälle. Väliaikaishoidot ovat välttämättömiä, jotta omaishoitaja saa hieman levätä muutoin jatkuvasta palveluksessa olostaan, mutta potilaan takia kaikki tämä kuitenkin tapahtuu.
Post Reply