Kommentti: Vanhusten turvallisuus - pitääkö olla huolissaan?

Rekisteröityjen käyttäjien yhteinen julkinen muistilehtiö sekä kysymys- ja vastauspalsta
Forum rules
Foorumin ketjuihin voi tallettaa yhteiseen muistiin kiinnostavia asioita, kysellä ja vastata kaiken ollessa läpinäkyvää
Post Reply
User avatar
will
Posts: 2730
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Kommentti: Vanhusten turvallisuus - pitääkö olla huolissaan?

Post by will »

Joukko ylilääkäreitä on ilmaissut huolensa terveyspalvelujen riittävyydestä ja esittänyt sopeutettua koronastrategiaa:
Kirjelmän ovat allekirjoittaneet vt. osastonylilääkäri Teija Puhto Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä, ylilääkäri Irma Koivula Pohjois-Savon sairaanhoitopiiristä, ylilääkäri Asko Järvinen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä, ylilääkäri Esa Rintala Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä ja ylilääkäri Jaana Syrjänen Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä.

Allekirjoittaneet infektioylilääkärit pitävät kirjeessään välttämättömänä, että koronan torjuntaa uudistetaan seuraavilla tavoilla:

Epidemian tasoa ja siihen liittyvien torjuntaohjeiden tarvetta ei tule enää arvioida tartuntamäärien ja ilmaantuvuuslukujen perustella tartuntamäärillä, vaan mittariksi tulisi ottaa sekä perusterveydenhuollon että erikoissairaanhoidon kuormittuminen, rokotusten eteneminen ja sairaanhoidon kuormitus.

Lasten osalta karanteeniin asettamisen kriteereitä tulee tarkastella erityisen huolellisesti, koska suurin osa riskiryhmiin kuuluvista on suojattu rokottamalla, perusterveet lapset ja nuoret eivät sairastu vakavasti eivätkä lapset levitä tautia samalla tavalla kuin aikuiset ja vähäoireisten lasten testaaminen ja karanteeni johtavat suuriin käytännön vaikeuksiin kodeissa, kouluissa ja varhaiskasvatuksessa. Näillä vaikeuksilla on suoranaisia haitallisia vaikutuksia laajasti yhteiskunnan muuhun toimintaan. Olemme huolissamme, että asiantuntijoiden yhdessä laatima ja toteutuneen karanteenikäytännön tehokkuuteen perustuva ohjeisto koulujen altistustilanteiden toimintamallista on jäänyt ministeriöön eikä sitä saada jalkautettua.

Karanteeniin määrääminen pitää kohdentaa epidemian leviämisen kannalta keskeisiin ryhmiin: 1) saman talouden rokottamattomiin tai vajaasti rokotettuihin 2) muuhun rokottamattomaan tai vajaasti rokotettuun lähipiiriin, joka altistunut (parhaat kaverit/seurustelukumppanit), 3) rokottamattomiin tai vajaasti rokotettuihin lähikontakteihin työpaikalla, 4) sosiaali- ja terveydenhuollossa altistuneisiin rokottamattomiin tai vajaasti rokotettuihin asiakkaisiin/potilaisiin

Testauspolitiikkaa on muutettava niin, että yli 12-vuotiailta henkilöiltä, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita, ja jotka ovat saaneet kaksi koronarokotusta (toisesta rokoteannoksesta >1 vko) tai joilla todettu COVID-19-infektio >6kk aiemmin jaannettu vähintään yksi koronarokotus (viimeisimmästä rokotuksesta > 1vko), otetaan näyte vain seuraavissa tapauksissa: 1) kaikki sairaalahoitoon ja sairaalan päivystyspisteisiin tulevat potilaat, 2) tiedossa oleva koronavirusaltistus edeltävän kahden viikon aikana, 3) sote-työntekijät. Ohjeistus on tältä osin laadittu jo asiantuntijoiden yhteistyössä yli kuukausi sitten, mutta sen jalkautus on jäänyt vajaaksi.

Henkilöiltä, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita ja, joilla on todettu COVID-19-infektio 6 kk sisällä, ei testata.

Alle 12-vuotiaita lapsia, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita, testataan vain seuraavissa tapauksissa: 1) jos on tiedossa oleva altistus edeltävän kahden viikon ajalta tai 2) lapsen perhepiirissä yli 16-vuotialla ei ole täyttä rokotussuojaa tai 3) lapsenhengitystieinfektio on niin vaikea, että se vaatii lääkärin arviota tai 4) oireet pitkittyvät ja kouluun/tarhaan vähäoireisena tulisi kyetä palaamaan.

Rajojen SARS-CoV2 testauksessa siirrytään riskiperusteiseen malliin. Tästä on ollut jo oma ohjelmistonsa valmiina vuoden ajan. Tämän mahdollistaa myös laajalti käytössä olevat rokotustodistukset.
'
(Lihavoinnit minun)

https://www.is.fi/kotimaa/art-200000825 ... t=promobox

Riskiryhmät (tarkoittaako vain lapsia?) on jo riittävästi rokotettu omaksi turvakseen, mutta viruksen mahdollisen sairaalaankuljettamisriskin vuoksi myös riskiryhmäläinen tulisi testata, mikäli oireilee koronaa ja on menossa saamaan terveydenhoidon palveluja.

Tämä epäilemättä koskee myös vanhuksia, joista monilla on remppoja hoidettavana ja rokotukset kunnossa. Espoossa oli ruuhkaa pari viikkoa sitten, samaan aikaan, kun yhden oireen perusteella käväisin koronatestissä bottisuosituksen perusteella. Vastaus tuli kahden päivän päästä ja testitulos oli negatiivinen. Siitä on nyt todistus Kanta-palvelussa aikaisemmin saatujen rokotusten jatkeeksi. Jos haluaa olla varma, että tulos ehtii ennen th-käyntiä, kannattanee tehdä botti kolme päivää ennakkoon, että saa kokonaisuuteen myös testausajan mukaan.

https://koronabotti.hus.fi/
Post Reply