Kommentti: Vanhusten turvallisuus - pitääkö olla huolissaan?

Rekisteröityjen käyttäjien yhteinen julkinen muistilehtiö sekä kysymys- ja vastauspalsta
Forum rules
Foorumin ketjuihin voi tallettaa yhteiseen muistiin kiinnostavia asioita, kysellä ja vastata kaiken ollessa läpinäkyvää
Post Reply
User avatar
will
Posts: 2560
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Kommentti: Vanhusten turvallisuus - pitääkö olla huolissaan?

Post by will »

COVID-19 taudista on nyt kärsitty seitsemän kuukautta. Liitän yhteenvedon sairastumisista kuukausittain ja ikäluokittain, normalisoituna 100 000 henkeä ja 28 vrk:n kuukautta kohden.

Havaitaan, että epidemian juuri puhjettua sen vastaanotto on ollut selvästi erilaista kuin nyt syksyllä, sairastumisten määrän jälleen kasvaessa. Kevättalvella ihmiset ovat jatkaneet elämäänsä vanhojen kaavojen mukaan ja vastaavien kontaktien puitteissa saaneet tartuntoja. Nyt syksyllä on ollut tietoa ja mahdollisuuksia varautua taudin luonteeseen, minkä vuoksi sairastuneiden ikäjakautuma on perin erilainen.

Syyskuun sairastumistrendi on yleisesti ottaen iän mukana laskeva. Suurimmat poikkeukset ovat lapsiryhmä (0-9v), nuoret aikuiset (20-29v) ja nuorempi eläkeläisryhmä (70-79v). Lapsiryhmä ei näytä kuuluvan joukkoon lainkaan. Siitä on esitetty arvioita, etteivät kasvavat lapset sairastuisi yhtä helposti kuin aikuiset. Nuorten aikuisten ikäryhmän poikkeavan suuri sairastuvuus voisi selittyä aktiivisuudella yksityiselämässä ja nuoremman eläkeläisryhmän muun trendin alapuolelle jäävä sairastuvuus ryhmän mahdollisuuksilla käyttää elämänkokemustaan ja varojaan itsensä turvaamiseen. Vanhemman eläkeläisryhmän (80-99v) sairastuvuus on trendillä, mikä sopii siihen, että heidän kohdallaan on nyttemmin osattu ottaa huomioon ja estää taudin salakavala leviäminen esim. suljetuissa hoitokodeissa.

Jos jätetään pois em. kolme poikkeusryhmää, sairastumiselle saadaan iän mukana lineaarisesti laskeva trendi (R2=0,98). Mitä vanhempi ihminen, sitä paremmin hän pystyy välttämään tartunnan saamisen.

Kokeilin myös toista selitystä. Nuorempi eläkeläisryhmä on elänyt lapsuutensa sodan varjossa ja oppinut, että välttämätöntä pahaa on syytä väistää. Näkyisikö tämä yhä siinä, että he osaavat ikäänsäkin nähden suojata itsensä muuta väestöä paremmin? Vastaavasti nuoret aikuiset elivät lapsuutensa vuosikymmenellä, jolloin edellisen sodan ylivoimainen osapuoli oli juuri lakannut olemasta valtiona, ja ainakin osa lasten vanhemmista sen vuoksi henkäissyt helpotuksesta. Lasten kokemus olisi ollut, että kaikki on nyt mahdollista, minkä vuoksi juuri tänä vuonna on käyty päin kulkutautia, vieläpä hieman huonossa iässä tartuntoja ajatellen.

Laskin tälle mallille myös kansantaloudellisen selityksen, poistamalla ensin nuo kolme outlieria, ja sain tulokseksi, että valtakunnallinen kokonaistuottavuus per capita myös selittäisi sairastumistrendin, nimittäin siten, että lapsuusvuosikymmenen kokonaistuottavuus olisi suorassa suhteessa tartunnan saamisen todennäköisyyteen (R2=0,97). Selitys on numeerisesti lähes yhtä hyvä kuin ikään ja sen mukana seuraaviin mahdollisuuksiin pohjautuva. Kansantalousmallin hyvä sopivuus kuitenkin lienee seurausta siitä tunnetusta ideasta, ellei peräti faktasta, että huonot ajat tekevät kovia miehiä ja kovat miehet tekevät hyviä aikoja. Talouskehitys on tapahtunut samalla, kun sen tekijät ovat vanhentuneet ja viisastuneet.

Sairastumistaajuudesta riippumatta tauti on edelleen vanhoille ihmisille keskimäärin vaarallisempi kuin nuorille. Siinä suhteessa ei ole tapahtunut muutosta.


COVID-19 maalis-syyskuu 2020a.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
will
Posts: 2560
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Kommentti: Vanhusten turvallisuus - pitääkö olla huolissaan?

Post by will »

COVID-19-taudin vaikeaan muotoon on hoitona annettu hepariinia jo keväästä alkaen. Se on vähentänyt kuolleisuutta.

https://www.is.fi/kotimaa/art-200000772 ... t=promobox

Uutisesta ei ilmene, onko hepariinia annettu ja millaisin vaikutuksin suurimman kuolleisuuden ryhmille 70-79v ja >80v. Varsinkin jälkimmäisen ryhmän kuolleisuus on pudonnut murto-osaan keväiseen verrattuna. Se saattaa johtua myös näiden vanhusten aiempaa paremmasta suojaamisesta tartunnalta, koska myös tartuntojen määrä on pudonnut taudin ensimmäisen aallon aikaisesta.
User avatar
härkä
Posts: 7117
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Kommentti: Vanhusten turvallisuus - pitääkö olla huolissaan?

Post by härkä »

Antaakohan muuten verenohennuslääke Marevan samankaltaisen suojan ?

Vai onko Hepariinissa jokin erityispiirre ?
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
Queen
Posts: 2422
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Kommentti: Vanhusten turvallisuus - pitääkö olla huolissaan?

Post by Queen »

Kyllä jo keväällä puhuttiin siitä, että verenohennuslääkkeet ihan yleisesti auttavat koronan kanssa taistelussa.

https://www.verkkouutiset.fi/verenohenn ... /#7776d7bd

Ilmeisesti näissäkään ei mitään estolääkkeeksi sopivaa taida kuitenkaan olla, vaan niitä käytetään silloin, kun tauti on jo iskenyt.
User avatar
will
Posts: 2560
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Kommentti: Vanhusten turvallisuus - pitääkö olla huolissaan?

Post by will »

https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000007799612.html

Artikkelin tiedoista muodostuu tulkinta, että Suomessa olisi kotihoidossa laiminlyötyjä, kaltoinkohdeltuja tai pahoinpideltyjä vanhuksia sadoin tuhansin, erityisesti iäkkäitä naisia koskeneen kansainvälisen tutkimuksen perusteella. Artikkelin juonena on dramaattinen esimerkki kaatuilleen Alzheimer-hoidettavan mustelmista, joiden syntyä ratkottiin oikeudessa.

Tähän: Siitä huolimatta moni iäkäs saanee tarvitsemansa avun ja hoivan lyhentämättömänä läheisiltään. Kun ympärivuorokautisen hoivan laitoksia ei koeta turvalliseksi tartuntatautiepidemian aikana, vanhusten viihtyminen omissa kuplissaan on varteenotettava vaihtoehto. Tässä suhteessa olisi tehokkaana apukeinona nutistaa epidemia pois kuljeksimasta.

THL:n tilastojen mukaan iäkkäät ihmiset sairastuvat Covid-19-tautiin selvästi vähemmän kuin nuoret aikuiset, mistä se perimmältään johtuukin. Aika ehkä näyttää, mikä osuus on ollut heidän omilla valinnoillaan suojautumiseksi ja mikä muilla tekijöillä, kuten elämänaikaisesti kehittyneellä elimistön puolustuskyvyllä. Toki sairastuminen on heille kohtalokkaampaa kuin nuorille.
Post Reply