Kommentti: Vanhusten turvallisuus - pitääkö olla huolissaan?

Rekisteröityjen käyttäjien yhteinen julkinen muistilehtiö sekä kysymys- ja vastauspalsta
Forum rules
Foorumin ketjuihin voi tallettaa yhteiseen muistiin kiinnostavia asioita, kysellä ja vastata kaiken ollessa läpinäkyvää
User avatar
will
Posts: 1936
Joined: Tue Oct 11, 2011 10:47 am
Contact:

Re: Kommentti: Vanhusten turvallisuus - pitääkö olla huolissaan?

Post by will » Sun Apr 29, 2018 9:44 am

Uusi normaali on kehittymässä tapaus tapaukselta:
https://www.lansivayla.fi/artikkeli/630 ... -kuukausia
No, enempihän olisi liian kallista demokraattisesti vahvistettuun budjettiin, josta jo nimenomaan on katsottu voitavan saada säästöjä muita menotarpeita varten. Tuottamattomia, loppuunkuluneita ja vaatimuksia esittäviä nuo vanhukset myös ovat, elleivät vielä niin kohta kuitenkin. Hyvä olisi, jos Eduskunta päättäisi heidän tilanteensa kehittämisestä yhteiskunnallisesti kestävämpään suuntaan.

Joskus sanottiin, että tähän on tultu.

Niinpä.


User avatar
will
Posts: 1936
Joined: Tue Oct 11, 2011 10:47 am
Contact:

Re: Kommentti: Vanhusten turvallisuus - pitääkö olla huolissaan?

Post by will » Wed Jun 20, 2018 8:30 am

Kodinhoitajat alkavat kypsyä siihen, ettei ole aikaa hoitaa työtä kunnolla. Siis hoitaa hoitoa tarvitsevia vanhoja ihmisiä, jotka eivät pärjää ilman apua. Eksoten piirin käytännöistä on kanneltu ja Super on tehnyt valvontapyynnön. Eksote on tästä yllättynyt, lupaa selvittää aihepiiriä ja parantaa sen, mihin löytää syytä.
https://www.is.fi/kotimaa/art-200000572 ... e=tf-other
Keskustelua käydään. Maassa lienee rahaa asian hoitamiseksi. Kysymys on, mitä muuta voisi jättää vähemmälle, tasapuolisuuden ja oikeudenmukaisuuden siitä kärsimättä? Ihmisoikeuksia en halua sotkea tähän, koska mahdollisesti juuri niihin vedoten on saatu aikaan se säästötarve, jonka vuoksi vähävaraisten suomalaisvanhusten asiat ovat nykyisellä totalla.

User avatar
Queen
Posts: 1502
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Kommentti: Vanhusten turvallisuus - pitääkö olla huolissaan?

Post by Queen » Sun Jun 24, 2018 10:08 am

Hoitajien jatkuva vaihtuvuus voi olla myös yksi turvallisuuskysymys. En tiedä, onko tilanne parantunut yhtään vuosien varrella, vai meneekö päinvastoin huonompaan suuntaan aktiivimallien myötä.

Kun itse olin hoitotyössä, yhdessäkin yksikössä oli tapana, että otettiin ensin työntekijä A puolen vuoden sopimuksella. Vaikka hän olisi seissyt päällään, ei puolta vuotta pidempää sopimusta tehty.
Kun kolme kuukautta oli kulunut, otettiin työntekijä B sisään, jolloin A koulutti B:n työhön. Kun sitten se puoli vuotta A:n osalta oli kulunut, hän sai lähteä. Tällöin otettiin työhön C, jonka taas B koulutti työhön, jotta hänet itsensä saatiin potkaistua ulos.

Näin ralli jatkui vuodesta toiseen. Eli yhdelle ihmiselle olisi ollut vakituinen paikka, mutta homma hoidettiin tukityöllistetyillä ym. Vanhusten osalta tämä oli ikävä asia. Moni kertoi, että juuri kun oppii tunteman sen hoitajan, tämä joutuukin lähtemään.
Vanhukset myös tunsivat turvattomuutta, kun ei enää pysynyt kärryillä, kuka on oikea hoitaja. Saattoihan oven takana olla kuka tahansa, joka väitti olevansa hoitaja. Tietynlainen asu tai nimilappu rinnassa ei mitään todistanut. Vanhukset eivät myöskään halunneet avautua kaikista vaivoistaan uusille työntekijöille.
Työntekijöiden kannalta tämä varmasti johti siihen, että työt tehtiin miten tehtiin, kunhan nyt jotenkin päivästä toiseen mentiin. Hoidettaviin ei nämä lyhytaikaiset työntekijät tietenkään ehtineet luoda kovin kiinteitä hoitosuhteita, eikä hoidettavien tarpeet varmaankaan kaikille ehtineet tutuiksi tulla.

Usein näkee keskustelupalstoille kirjoitetun, miten kaikki työttömät tulisi velvoittaa vaikkapa juuri hoitotyöhön, sillä hoidettavia riittää. Tästä en todellakaan ole samaa mieltä juuri edellä esille tuomistani syistä. Asiaa tulisi ajatella hoidettavien kannalta, ei pelkästään työttömien tai päättäjien, jotka saavat tilastonsa kauniimmiksi velvoittamalla pakolla jonkun vanhuksen seuraksi. Tällöin pakko velvoittaa myös vanhuksen päästämään vieraan ihmisen huusholliinsa.

Post Reply