Page 1 of 1

Talvi- ja kesäaikojen kummallisuuksia

Posted: Sun Mar 31, 2019 1:09 pm
by Queen
Tuli tuosta kellon viisareitten renkkaamisesta (kesäaikaan siirto) mieleen, että jos on näin kevääksi saanut lyhyen vankilatuomion, niin se nyt lyheni ainakin tunnilla.
Syksyllä on ilkeätä, joutuu istumaan tunnin pidempään.

Mutta mietin sitten eräitä muita mahdollisia tapauksia ajan siirrossa:

Jos lapsi syntyy keväällä vaikkapa klo 2.59, niin kellot siirretään klo 3 näyttämään aikaa klo 4. Lapsihan on kellon mukaan 1h 1min ikäinen. Oikeasti hän on vasta elänyt minuutin.

Jos lapsi syntyy syksyllä talviaikaan siirryttäessä esim. klo 3.15. Klo 4 kellot siirretään tunnin taaksepäin näyttämään klo kolmea. Lapsi ei kellon mukaan ole vielä syntynytkään, vaikka hän on jo 45 minuutin ikäinen.

Jos syntyy kaksoset keväällä, ensimmäinen lapsi syntyy vaikkapa 2.59 ja toinen kolmen minuutin päästä (eli vanhassa ajassa 3.02). Kelloja kuitenkin siirretään tässä välissä eteenpäin tunnilla, joten ensimmäisen lapsen syntymäajaksi tulee 2.59 ja toisen 4.02. Vaikuttaisi kuin lapsien väli olisi yli tunnin.

Jos kaksoset syntyvät syksyllä, ensimmäinen lapsi vaikka klo 3.55 ja toinen 4.05 (vanhaa aikaa). Tuossa välissä käännetään kuitenkin kelloja ja niiden mukaan virallisesti ensimmäinen lapsi on syntynyt siis klo 3.55, mutta kellojen siirron vuoksi tämän toisen syntymäaika virallisesti onkin 3.05.
Hänhän on silloin virallisesti syntynyt ennen sisarustaan. :D
Sitä ei tohdi edes ajatella, miten homma menee, jos lapsi kuoleekin heti syntymänsä jälkeen.

Re: Talvi- ja kesäaikojen kummallisuuksia

Posted: Mon Apr 01, 2019 9:24 am
by härkä
https://www.talouselama.fi/uutiset/vahe ... 4c8f449910

Yhteys rikoksiin?
EU tai Suomen hallitus eivät ole ottaneet selkeää kantaa siihen, olisiko parempi jäädä pysyvästi kesä- vai talviaikaan. Euroopan komissio saattaa kallistua kesäajan kannalle. Useat tutkimukset taas osoittavat, että talviaika olisi ihmisten terveyden kannalta parempi.

Kesäajalla saattaa kuitenkin olla positiivinen vaikutus rikosten määrään. Erään vuonna 2007 tehdyn yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan valomäärän lisääntyminen illalla vähensi kaduilla tehtyjen rikosten määrää.

Virginian yliopiston tutkimuksen mukaan rikosten määrä väheni seitsemän prosenttia, kun illan valoisaa aikaa pidennettiin tunnilla marraskuussa kolmen viikon ajan. Aamuisin ja myöhemmin illalla tehtyjen rikosten määrä ei lisääntynyt samassa suhteessa.


Tuo saattaa pitää paikkansa.
Luontainen väsymys aamusta voi vähentää rikollisuutta. Poislukien harkiten tehdyt rikokset.

Kumpi aika on kenenkin mielestä parempi ?
Itse kallistuisin kesäaikaan. Tosin puolensa molemmilla.

Re: Talvi- ja kesäaikojen kummallisuuksia

Posted: Mon Apr 01, 2019 10:10 am
by Queen
Valitsisin itse myös kesäajan. On parempi, että se vähäinenkin valoisuus painottuisi iltaan.

Re: Talvi- ja kesäaikojen kummallisuuksia

Posted: Mon Apr 01, 2019 10:41 am
by härkä
https://www.timeanddate.com/time/dst/history.html

First Used in Canada in 1908
While Germany and Austria were the first countries to use DST in 1916, it is a little-known fact that a few hundred Canadians beat the German Empire by 8 years. On July 1, 1908, the residents of Port Arthur, Ontario, today's Thunder Bay, turned their clocks forward by 1 hour to start the world's first DST period.
Germany Popularized DST
However, the idea did not catch on globally until Germany introduced DST in 1916. Clocks in the German Empire, and its ally Austria, were turned ahead by 1 hour on April 30, 1916—2 years into World War I.
Image
Who Invented DST?
If you think Daylight Saving Time is a good idea, thank New Zealand scientist George Vernon Hudson and British builder William Willett. In 1895, Hudson presented a paper to the Wellington Philosophical Society, proposing a 2-hour shift forward in October and a 2-hour shift back in March. There was interest in the idea, but it was never followed through.

Tuossa kesäajan historiaa.
HS:n artikkelin ,joka on muurin takana , Hudson ideoi kesäajan perhosharrastuksensa vuoksi. Jäi aikaa enemmän aikaa illalla niitten keräiyyn.
https://www.youtube.com/watch?v=ysow1wXWyvE

Re: Talvi- ja kesäaikojen kummallisuuksia

Posted: Sat Oct 24, 2020 4:30 pm
by -Uta-
Kelloja siirretään taas
https://www.iltalehti.fi/mielijamasennu ... ba8dea44fa
Tänään klo 6:00

Suomi siirtyy taas ensi yönä talviaikaan, kun kelloja siirretään tunnilla taaksepäin.
FAKTAT
Kesä- ja talviajan siirtymät jatkuvat

Kellojen siirron piti tapahtua tänä vuonna viimeisiä kertoja, sillä Europarlamentti hyväksyi maaliskuussa 2019 esityksen, jonka mukaan viisareiden kääntely loppuisi vuonna 2021. Valtioneuvosto on todennut, että paras aika Suomessa kellojen siirtelystä luopumisen jälkeen olisi pysyvä talviaika.

Jotta siirtelyistä voitaisiin luopua, myös Euroopan jäsenmaiden ministereistä koostuvan neuvoston pitäisi kannattaa sitä.

Uutissuomalaisen tietojen mukaan kellojen siirtely ei kuitenkaan ole loppumassa vielä ainakaan kahteen vuoteen, sillä EU-puheenjohtajamaa Saksa ei ole edistänyt siirtelyn lopettamista lainkaan. Neuvosto odottaa yhä maiden liikenneministerien kantaa eikä sen tulolla ole Euroopan parlamentin Suomen-toimiston lehdistötiedottaja Simo Ristolaisen mukaan takarajaa.

Lisäksi, jos jäsenmaat eivät pääse yksimielisyyteen, asia voi hautautua Uutissuomalaisen mukaan neuvoston käsittelyyn.
Miun mielestä on hyvä päästä taas oikeaan aikaan, eli talviaikaan! :)

Re: Talvi- ja kesäaikojen kummallisuuksia

Posted: Sat Oct 24, 2020 11:45 pm
by Arvo Kyyrölä
Tavallaan kyllä, talviaika eli "normaaliaika" sopii miullekin. Olisi kyllä vihdoinkin syytä päästä eroon tästäkin täysin joutavanpäiväisestä säädöksestä. Se on kaikessa älyttömyydessään rinnastettavissa siihen, kun talvi-ja kesäolympialaiset päätettiin siirtää eri vuosille. Ei järjen eikä logiikan häivää.

Aion pysyä talvi-ihmisenä jatkossakin.