Toheloita rikollisia

Rikos- ja aiheeseen sopivat uutisoinnit.
Forum rules
Merkittävän tuntuisille uutisille on suotavaa luoda oma ketju.
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 2212
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

Toheloita rikollisia

Post by -Uta- » Wed Mar 27, 2019 6:40 pm

Heinola: Toheloita rikollisia
https://www.poliisi.fi/tietoa_poliisist ... isia_79289
27.03.2019 klo 15.22
Häme

Heinola: Toheloita rikollisia

Hämeen poliisilla on tutkittavana kymmenientuhansien eurojen arvoiseen työkone-kuormaajaan kohdistunut törkeä varkaus. Kuormaajan anastuksen toteutus tuo kovasti mieleen Aku Ankasta tutun karhukopla -konnajoukon poikkeuksetta pieleen menevät puuhastelut Roope-Sedän rahojen varastamisesta. Viimeisen päälle hiotuista suunnitelmasta huolimatta joku menee aina mönkään ja siispä karhukopla päätyy lopulta Ankkalinnan vankilaan. Karhukoplan tapaan tässäkin tosielämän tapahtumassa kuormaajan anastamisesta oli tehty hyvä suunnitelma, mutta toteutus ei sitten enää ollutkaan ihan viimeisen päälle ja sen seurauksena poliisi haki rikollisilta kuormaajan pois ja otti koplan jäseniä kiinni. Ankkalinnan tuomarin sijaan Päijät–Hämeen käräjäoikeus aikanaan arvioinee, joutuuko tässä tapauksessa joku oikeaan suomalaiseen vankilaan.
Heinolalainen mies kävi maaliskuun alussa vuokraamassa vantaalaiselta yrittäjältä vuorokaudeksi etukuormaajan ja sen liikutteluun sopivan trailerin. Mies hinasi yhdistelmän Vantaalta Heinolaan ja kertomansa mukaan jätti yhdistelmän yöksi kaupungin laidalla olevan metsäisen ulkoilualueen parkkipaikalle. Yrittäjä oli antanut vuokraajalle mukaan traileriin asennettavan aisalukon, jolla estetään trailerin kytkentä peräkoukkuun anastustarkoituksessa. Vuokraaja ilmoitti yrittäjälle seuraavana päivänä pahoitellen, että hän ei osannut asentaa munalukolla asennettavaa trailerin aisalukkoa ja nyt traileri ja sen päällä oleva kuormaaja onkin anastettu paikasta, johon hän sen edellisenä iltana jätti.

Vuokraaja kertoi trailerin ja kuormaajan olleen yön parkissa ulkoilualueen parkkialueella. Parkkialueen ympärillä on lähinnä metsää. Lisäksi siellä on energiahuoltoon liittyvä rakennelma, joka on tehokkaasti suojattu hyvillä ja selvästi näkyvillä valvontakameroilla. Jos joku konnajoukon jäsen olisi nostanut katseensa kengistään ja kävellyt parkkialueen läpi, niin hänen olisi pitänyt varsin nopeasti tulla johtopäätökseen, että paikkahan muistuttaa kameravalvontoineen ydinvoimalan pääporttia ja Heinolan torinkin on kameravalvonnan suhteen parempi paikka toteuttaa vuokratun kuormaajan anastussuunnitelma. Kopla ei ottanut alueen valvontakameroita huomioon - poliisi otti.

Poliisille selvisi parkkialueen kameratallenteista varsin pian, että vuokraaja kyllä käy vuokratun kuormaajan kanssa parkkialueella, asettaa trailerin ja kuormaajan kivasti parkkiin tehden suunnitelman mukaan lumeen trailerin renkaanjäljet poliisin löydettäviksi. Hän on paikalla pienen hetken, jolloin traileria ei edes irroteta vetoautosta. Suunnitelmaan varmaankin kuului, että vuokraajan puhelimen täytyy linkittyä koko ajan läheiseen puhelinlinkkiin, jotta hän voi myöhemmin todistaa olleensa paikalla tutkimassa vuokraamaansa työkonetta. Siispä vuokraaja kameratallenteesta ilmenevän mukaisesti piilottaa puhelimensa parkkialueen lumipenkkaan ja poistuu sen jälkeen muutamaksi tunniksi paikalta trailerin ja kuormaajan kanssa. Myöhemmin vuokralainen palaa paikalle samalla autolla - ilman traileria ja kuormaajaa tosin - ja ottaa puhelimensa hangesta ja tekee puhelun tehdäkseen teletietoihin jäljen soitosta ja puhelimen sijainnista.

Myöhemmin kuormaajan alla ollut traileri löytyi Heinolan keskustan tuntumasta ilman kuormaajaa. Konnajoukon trailerin hylkäämiseen liittyi jälleen ”karhukopla konnajoukolle” tyypillistä rikollisten sähläystä. Löydettäessä traileriin oli ilmaantunut erään yrityksen logolla varustetut työhaalarit, joiden rintapieleen oli brodeerattu työntekijän nimi. Selvisi, että haalareiden omistajalla on konehalli käytössään erään toisen miehen kanssa Mikkelin seudulla. Poliisi meni käymään hallilla ja hinautti hallin sisällä olleen ”muka” varastetun kuormaajan pois. Haalareiden omistajalla ei näyttäisi olevan osuutta tapaukseen, mutta hallin toinen käyttäjä, Jyväskylän seudulla asuva mies kertoi ostaneensa kuormaajan ja tietäen sen olevan sellainen, jota ”hänen hallissaan ei pitäisi olla”. Tilanteen aiheuttamasta jännityksestä johtuen traileriin oli unohtunut hänen hallista peräisin olevat hallin toisen haltijan työhaalarit. Poliisin näkökulmasta jyväskyläläinen mies osasi arvostettavasti vastata teostaan. Poliisin ollessa kuormaajan vieressä Mikkelissä sijaitsevassa hallissa, lupasi jyväskyläläinen mies puhelimitse tulevansa paikalle Jyväskylästä Mikkeliin selvittämään asiaa. Mies tiesi, että hänet otetaan kiinni ja seuraavan yön hän tulee viettämään Lahden poliisitalossa. Hän tuli paikalle ja sen jälkeen poliisi kuljetti hänet Mikkelistä Lahteen.

Poliisi on pidättänyt kuormaajan niin sanotun vuokraajan sekä jyväskyläläisen miehen, jonka hallista kuormaaja löydettiin. Esitutkinnan perusteella koplaan liittyy vielä muitakin henkilöitä, joihin poliisi tulee lähiaikoina olemaan yhteydessä.

Ville Hahl
rikoskomisario


monoliitti
Posts: 551
Joined: Tue May 30, 2017 4:04 pm

Re: Toheloita rikollisia

Post by monoliitti » Thu Mar 28, 2019 10:44 am

Turvakameroiden yleistymisellä on ollut suuri positiivinen merkitys. Yllämainitut tohelot eivät niitä osaa varoa ja muiden rikollisten toimia rajoittaa kuvatuksi tulemisen pelko. Matkapuhelinten linkittymistiedoilla voidaan selvittää rikoksista epäillyiden ja kadonneiden liikkumisia.

User avatar
Queen
Posts: 2031
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Toheloita rikollisia

Post by Queen » Thu Mar 28, 2019 11:42 am

On kyllä muuttunut paljon nuo asiat tämän valvonnan myötä.

Tuleekohan tässä tapauksessa tuomio samoin kuin Ankkalinnassa. Lapsena aina ihmettelin, miten ne karhukoplan konnat olivat seuraavan viikon lehdessä jo taas tositoimissa, poliisimestari Sisuhan vei ne juuri edellisviikolla häkkiin. :D

User avatar
-Uta-
Posts: 2212
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

Re: Toheloita rikollisia

Post by -Uta- » Thu Mar 28, 2019 9:11 pm

Juu... häkissä näyttävät olevan :

https://www.google.fi/url?sa=i&rct=j&q= ... 5952640989 :D

Edit: Tuohon piti tulla kuva, jossa Karhukopla on häkissä, mutta eipä näköjään onnistunut. Kuva tulee kuitenkin vastaan, jos jaksaa veivata sivua vähän alaspäin ja klikata kerran 'load more' .

Post Reply