Meilahden sairaala-alueen Lastenlinna

Rikos- ja aiheeseen sopivat uutisoinnit.
Forum rules
Merkittävän tuntuisille uutisille on suotavaa luoda oma ketju.
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 4996
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Meilahden sairaala-alueen Lastenlinna

Post by -Uta- »

200 arkkitehtia ja lääkäriä vaatii Lastenlinnaa käyttöön: "Rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti ainutlaatuinen"
Rakennuksen käyttöönottoa penäävä vetoomus toivoo rakennukseen työsuhdeasuntoja ja tiloja lasten psykiatrialle. Tyhjilleen jäänyt sairaalarakennus vaatii mittavan remontin.
https://yle.fi/uutiset/3-12188164
PAULA TIAINEN
15.11. 15:39


Image
Lastenlinnan julkisivun korjauskustannukset ovat olleet tähän saakka rakennuksen kunnostamisen suurin kompastuskivi.
Kuva: Matti Myller / Yle


Jo useamman vuoden Helsingin Meilahden sairaala-alueen reunalla tyhjillään seissyt Lastenlinna on palautettava käyttöön. Tätä vaatii maanantaina julkaistu, yhteensä 200 lääkärin ja arkkitehdin allekirjoittama vetoomus.

– Se on sekä rakennustaiteellisesti että kulttuurihistoriallisesti täysin ainutlaatuinen rakennus. Ympäristöltään se on hienolla paikalla, minä näen sen HUS-alueen eteläisenä sakarana, se on eteläinen torni, joka vahtii koko sairaala-aluetta, arkkitehti Tapani Mustonen luonnehtii.

Vetoomuksen laatineessa työryhmässä mukana oleva ortopedi ja professori Seppo Seitsalo toivoisi näkevänsä rakennuksen jälleen HUSin omassa käytössä. – Ennen kaikkea mieleen tulee lasten psykiatria ja neurologia, jotka joutuivat aikanaan pois Lastenlinnasta eivätkä sitten mahtuneet Uuteen lastensairaalaan ja ovat nyt vähän niinkuin heitteillä.

Rakennukseen voisi työryhmän arvion mukaan remontoida myös potilashotellin sekä työsuhdeasuntoja viereisen sairaala-alueen työntekijöille. – Ennen kaikkea toivomme, että tämä komea rakennus säilyisi HUSin omistuksessa ja se entisöitäisiin mahdollisimman huolellisesti ja arvokkaasti, Seitsalo vetoaa.

Tapani Mustonen luonnehtii Lastenlinnaa viimeistellyksi kokonaistaideteokseksi. Sen rakennustyyli edustaa romanttista funkkista, jonka edustajia on Suomessa vain vähän.

Talotekniikka on todennäköisesti uusittava kokonaan tulevasta käytöstä riippumatta, mutta esimerkiksi julkisivun korjaus ei välttämättä ole niin kallista kuin aikaisemmin on arvioitu. – Siinä voisi riittää vain näiden osittain vaurioituneiden kohtien korjaaminen, Seitsalo väläyttää.

Rakennuksen omistava Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri on jo selvittänyt rakennuksen mahdollista jatkokäyttöä ja esimerkiksi asuinkäytön vaatimia kaavamuutoksia. Päätöstä rakennuksen tulevasta käytöstä ei kuitenkaan vielä ole tehty.

Lastenlinnan kunnostamista ja käyttöön palauttamista vaativan vetoomuksen on ennen julkaisua ja yleisölle avaamista allekirjoittanut esimerkiksi arkkiatri Risto Pelkonen, HUSin entinen toimitusjohtaja Aki Lindén, lastenpsykiatrit Raisa Cacciatore ja Jari Sinkkonen sekä arkkitehti Rainer Mahlamäki ja perinnerakentamisen asiantuntija Panu Kaila.

Lue myös:
Tyhjillään rapistuvan Lastenlinnan omaleimaisesta julkisivusta on tullut ongelma, joka määrittää koko rakennuksen kohtalon – löytyykö ratkaisu vuokra-asumisesta?
https://yle.fi/uutiset/3-12020829

Lue myös:
Arvo Ylppö Lastenlinnan "lättyjuhlissa"
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2007/11/2 ... tyjuhlissa
Post Reply