Jari Aarnio ja Keijo Vilhunen pidätetty 11.7.2018 Volken Unsalin palkkamurhajutussa

Rikos- ja aiheeseen sopivat uutisoinnit.
Forum rules
Merkittävän tuntuisille uutisille on suotavaa luoda oma ketju.
User avatar
-Uta-
Posts: 3494
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

Re: Jari Aarnio ja Keijo Vilhunen pidätetty 11.7.2018 Volken Unsalin palkkamurhajutussa

Post by -Uta- »

Vuosaaren palkkamurhasta tuomittu kiistää, että poliisille puhumisen motiivina olisi kosto – aiemmasta poiketen suostui kertomaan murhan tekotavasta ja ruumiin hävittämisestä
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/vuo ... #gs.hrde4g
JULKAISTU 06.10.2020 17:02

Vuosaaren palkkamurhan uudessa oikeudenkäynnissä kuultiin tänään miestä, joka on aiemmin tuomittu elinkautiseen vankeusrangaistukseen ruotsalais-turkkilaisen Volkan Ünsalin murhasta.

Jani Leinosen, 50, mukaan hänen oli alun perin tarkoitus vain tarjota Vuosaaressa sijainnut asuntonsa kahden muun tekijän käyttöön. Hän sanoo, ettei hänen pitänyt osallistua murhahankkeeseen muuten, ja että Ünsal piti vain ottaa kiinni asunnossa ja tappaa muualla. – Minulta tarvittiin vain asuntoa. En tiennyt, mikä heidän suunnitelmansa oli.

Häneltä kysyttiin, mistä syystä henkirikos lopulta kuitenkin tapahtui asunnossa ja miksi hän osallistui väkivaltaan. – Siinä vain kävi niin.

Leinonen on aiemmin vaiennut tekotavasta ja ruumiin hävittämisestä. Nyt hän sanoi, että Ünsalin tappamisessa käytettiin pesäpallomailaa ja scart-johtoa ja että ruumis vietiin Porvooseen. – Se ei ole enää siellä. Sinne on rakennettu tie. – Kun se tie on rakennettu sinne, se (ruumis) on siirtynyt pois.

Leinoselta kysyttiin, miksei hän ole aiemmin halunnut kertoa hautapaikasta. – En ole vaan halunnut kertoa, hän sanoi.

Leinosen lisäksi murhasta on aiemmin tuomittu elinkautiseen kolme ihmistä. Ünsalin lapsuudenystävä Janne Raninen vapautuu ehdonalaiseen ensi vuonna. Toinen suomalaistuomittu, pitkän linjan rikollinen Raimo Andersson pahoinpideltiin kuoliaaksi vuonna 2018 hänen ollessaan vankilalomalla. Yllytyksestä murhaan tuomittiin ruotsalainen Leopoldo Gonzalez Carmona. Ranista ja Carmonaa on määrä kuulla torstaina.

Keskustelu pyörävajassa
Tänä syksynä käynnistyneessä uudessa oikeudenkäynnissä ovat syytettynä huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio ja United Brotherhoodin entinen johtohahmo Keijo Vilhunen. Heitä syytetään murhasta. Epäilynä on, että Aarnio tiesi henkirikoksesta etukäteen, mutta ei estänyt sitä. Jos poliisi tietää murhasta ja jättää sen estämättä, hänet voidaan tuomita murhasta. Vilhusta taas epäillään yhdeksi murhan tekijöistä. Molemmat kiistävät syytteen.

Leinonen sanoo, että tarjosi asuntoaan palkkamurhahankkeeseen, koska Vilhunen pyysi. Vilhusen asema MORE- ja NBK-jengeissä sai Leinosen mukaan hänet myöntymään. Leinosen mukaan Vilhunen pyysi hänet pyörävajaan, missä keskustelu käytiin. Heidän keskusteltuaan asiasta Vilhunen lähti ja vajaan saapui Andersson.

Leinonen sanoo, että syy, miksi hän uskalsi tarjota asuntoaan palkkamurhaan, oli hänen saamansa häätö. Hän sanoi ajatelleensa, että lähtee asunnosta joka tapauksessa, joten ei ole niin väliä, mitä siellä tapahtuu. Noin viisi vuotta sitten Leinonen sanoo saaneensa tietää, että asunnon päävuokralaisen "Saaran" sijaan hänen häätönsä takana olikin Saaran kanssa läheisissä väleissä ollut Aarnio. Tämä tieto sai Leinosen mukaan hänet puhumaan poliisille.

Leinonen kiistää koston
Vilhunen sanoi viime viikolla omassa kuulemisessaan, että murhasta aiemmin tuomitut ovat tehneet hänestä väärän ilmiannon kostoksi siitä, että hän teki yhteistyötä Aarnion kanssa ja toimi poliisin tietolähteenä.

Leinonen kiistää, että hän ja edesmennyt Andersson ovat puhuneet poliisille koston takia. – Ei todellakaan pidä paikkaansa. Hän toisti ottaneensa poliisiin yhteyttä sen jälkeen, kun sai tietää Aarnion hoitaneen hänelle häädön.

Leinosen kaikki kertomukset eivät täsmänneet hänen esitutkintakertomuksensa tai muun tutkinnan kanssa. Esimerkiksi esitutkinnassa hän oli sanonut, että pesäpallomaila hankittiin asuntoon varta vasten murhaa varten. Oikeussalissa hän sanoi sen olleen asunnossa pidemmän aikaa. Lisäksi Leinonen sanoi menneensä murhan jälkeen Puistolaan kertomaan Vilhuselle tapahtumista. Televalvontatietojen mukaan hänen puhelimensa kuitenkin paikantui päivän aikana Herttoniemeen. Leinonen ei osannut selittää asiaa ja vakuutti tavanneensa Vilhusen Puistolassa.

Arlandan arvokuljetusryöstö motiivina
Aiemmin annetun hovioikeuden tuomion mukaan Volkan Ünsalin murhan motiivi liittyi Arlandan arvokuljetusryöstöön. Aseistautuneet miehet hyökkäsivät vuonna 2002 Tukholman lentokentälle, kun arvokuljetuksen säkkejä oltiin siirtämässä SAS:n koneesta vartiointiliikkeen pakettiautoon. Ryöstäjät saivat säkit haltuunsa uhkaamalla vartijoita automaattiaseella. 44 miljoonan kruunun arvoinen ryöstösaalis katosi jäljettömiin.

Leopoldo Gonzalez Carmona tunnusti vuonna 2017 ruotsalaisen ETC-lehden haastattelussa olleensa Arlandan ryöstön suunnittelija. Rikos on jo vanhentunut.

Volkan Ünsalin isä on kertonut Ünsalin vieneen yli kaksi miljoonaa kruunua Carmonan kätkemästä ryöstösaaliista ja häipyneen Turkkiin. Ünsal myös kertoi ryöstöstä poliisille ja pääsi todistajansuojeluohjelmaan, josta hän irrottautui ennen murhaa.


User avatar
-Uta-
Posts: 3494
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

Re: Jari Aarnio ja Keijo Vilhunen pidätetty 11.7.2018 Volken Unsalin palkkamurhajutussa

Post by -Uta- »

Jari Aarnion läheisesti tuntenut ”Saara” väittää, että hänen aiempia kertomuksiaan on väännelty: ”Maaliskuussa ajattelin, että on pakko kertoa totuus”
Saara puhui vuosia Aarnion kytköksistä Vuosaaren murha-asuntoon ja tapahtumiin. Pari kuukautta sitten hän yllättäen muutti kertomustaan täysin.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006672609.html
Maria Rosvall STT
16.10. 19:43

Jari Aarnion läheisesti tuntenut ”Saara” selitti perjantaina Vuosaaren palkkamurhaoikeudenkäynnissä, miksi muutti muutama kuukausi sitten kertomustaan Aarnion roolista tapahtumissa. Syyttäjän todistajana kuultu nainen sanoi, että hänen puheitaan oli ”väännelty” esitutkinnassa.

Helsingin huumepoliisin entistä päällikköä Aarniota ja entistä jengipomoa Keijo Vilhusta syytetään murhasta toisessa oikeudenkäynnissä, joka palkkamurhasta on järjestetty. Syyttäjien mukaan Aarnio ei pyrkinyt estämään palkkamurhaa, vaikka hänellä oli etukäteen tarkkaa tietoa siitä. Vilhusen syytetään osallistuneen palkkamurhan järjestelyihin.

Murha tapahtui lokakuussa 2003 Helsingin Vuosaaressa asunnossa, jossa Saara oli päävuokralainen, mutta ei asunut tapahtuma-aikaan.

Aiemmissa poliisikuulusteluissa vuodesta 2013 lähtien Saara oli kertonut muun muassa, että Aarniolla oli asunnon avaimet ja että idea asunnon jälleenvuokraamiseen Vilhuselle tuli Aarniolta. Loppukesästä tehdyissä lisäkuulusteluissa nainen kuitenkin perui kaikki kohdat, joiden mukaan Aarnio olisi liittynyt tapahtumiin.

”On ollut enemmän aikaa ajatella asioita”
Naisen mukaan syyttäjä ja poliisi olivat aiemmissa kuulusteluissa ohjanneet häntä vastaamaan tietyllä tavalla. – Minusta ne (vastaukset) on väännetty. Jos kerroin Aarniolle jonkin asian, se on esitutkintaan vääntynyt niin, että Aarnio käski minua (tekemään jotain), Saara sanoi salissa.

Syyttäjät ottivat esille, että nainen oli kertonut asioista vuosien varrella tehdyissä kuulusteluissa hyvin yksityiskohtaisesti ja samoin tavoin kuulustelusta toiseen. – Olette vuosina 2013, 2016 ja 2018 kertoneet asioista täysin johdonmukaisesti -- miten teidän tämänpäiväinen kertomuksenne voisi olla totta, syyttäjä Perttu Könönen kysyi.

Saara perusteli muuttuneita vastauksiaan myös sillä, että nyt hänellä oli ”ollut aikaa ajatella näitä asioita enemmän”. Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi kysyi, milloin Saara teki päätöksen tarinansa muuttamisesta. – Tämän vuoden maaliskuussa -- ajattelin, että koko Aarnio-tutkinta ei päde enää -- ajattelin, että on pakko kertoa totuus, on jotain tosi hämärää Aarnio-vyyhdissä ja KRP:n (keskusrikospoliisin) toiminnassa, nainen sanoi.

Saara kertoi tunteneensa Aarnion vuodet 1997–2011 ja olleensa tähän yhteydessä melkein päivittäin. – Aarnio halusi aina auttaa minua kaikissa asioissa, hän sanoi.

Murhasta sittemmin tuomittu päätyi asumaan asuntoon
Aarnio ja Vilhunen on tuomittu rikoskumppaneina niin sanotussa huumetynnyrijutussa. Myös miesten murhasyytteet linkittyvät läheisesti toisiinsa, koska Vilhunen sanoo olleensa se, joka kertoi murhahankkeesta etukäteen Aarniolle. Vilhunen oli tapahtuma-aikaan huumepoliisin tietolähde.

Sen jälkeen kun Saara oli vuokrannut asuntonsa Vilhuselle, tämä antoi sen edelleen Jani Leinoselle. Leinonen tuomittiin kolmen muun syytetyn kanssa palkkamurhasta ensimmäisessä veriteosta järjestetyssä oikeudenkäynnissä.

Oikeus katsoi, että Leinonen, uhrin lapsuudenystävä Janne Raninen sekä pitkän linjan rikollinen Raimo Andersson murhasivat rikollispiireissä vaikuttaneen ruotsalais-turkkilaisen Volkan Ünsalin baari-illan jatkoilla Saaran asunnossa. Yllytyksestä murhaan tuomittiin ruotsalainen Leopoldo Gonzalez Carmona.

Post Reply