Dennis Nilsen

Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 5370
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Dennis Nilsen

Post by -Uta- »

Kun sarjamurhaaja Dennis Nilsen jäi lopulta kiinni, poliiseja odotti karmea näky tämän kotona
- yksityiskohdat dokumentissa ovat järkyttäviä
Dennis Nilsen tappoi ainakin 12 nuorta miestä asunnossaan Lontoossa 1970–80-luvuilla
ja piilotteli ruumiiden palasia kaapissa ja lattialautojen alla.
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008120461.html
Pekka Eronen
22.7. 18:30


Image
Dennis Nilsenin murhien paljastuminen järkytti maailmaa 1980-luvulla. Vieläkään ei ole varmaa, kuinka monta miestä Nilsen tappoi.
KUVA: PHILLIP JACKSON / DAILY MAIL / SHUTTERSTOCK / AOP, AVA


SKOTLANNISSA syntynyt, Lontooseen muuttanut Dennis Nilsen murhasi 1970- ja 80-lukujen taitteessa useita nuoria miehiä. Hänen oman ilmoituksensa mukaan uhreja oli viisitoista, mutta kaikkien ruumiita ei ole löydetty.

Pääministeri Margaret Thatcherin ajan Britanniassa elettiin armottomien leikkausten keskellä. Epävarmuus jylläsi, ja samalla elettiin vahvasti homofobista aikaa.

Nilsen valitsi uhreikseen helppoja uhreja: kokemattomia nuoria miehiä, kotoaan pakolla lähteneitä ja kodittomia. Hän vei heitä kotiinsa usein seksiä varten. Heidän ruumiitaan ja niiden osia hän hävitti ja piilotteli kodissaan. Joitakin hän poltti takapihallaan.

Image
Tässä Lontoossa sijaitsevassa talossa Dennis Nilsen asui. KUVA: PHILLIP JACKSON / DAILY MAIL / SHUTTERSTOCK / AOP

Sarjamurhaaja Dennis Nilsenin tarina on huolella tehty dokumentti. Mukana on vanhoja uutispätkiä, kuvia murhaajan kammottavan sotkuisesta asunnosta ja uhrien jäänteitä – jopa tämän itsensä piirtämä kartta ruumiskätköistään. Tekijät saivat uhrien omaisia ja muita asiaan liittyneitä puhumaan kokemuksistaan julkisesti ensimmäistä kertaa.

Monet viime vuosien true crime -ohjelmat ovat mässäilleet karmeuksilla, ja sillä rajalla myös Iwan Robertsin ohjaama brittidokumentti taiteilee. Jotkut yksityiskohdat ovat niin järkyttäviä, että ainakin herkempien katsojien kannattaa kenties jättää se väliin. Alkoihan koko vyyhti purkautua, kun Nilsen itse ja hänen naapurinsa valittivat tukkeutuneesta putkistosta putkifirmaan. Syytä ei kai tarvitse tässä kertoa. Nilsen oli myös seksuaalisesti vainajista innostunut.

Entinen rikostutkija Steve McCusker, rikospaikkaspesialisti Gerry Jackson, konstaapeli Karen Hunt ja muut poliisit tutkivat aikanaan Nilsenin koteja ja pihoja eri osoitteissa. Kaikki olivat selvästikin kokeneita ammatti-ihmisiä, mutta Nilsenin teot menevät yli ymmärryksen.

Miten voikaan ymmärtää murhaajaa, joka pidätettäessä pyysi poliiseja huolehtimaan koirastaan, ja piilotteli samaan aikaan uhriensa palasia lattialautojen alla?

SARJAMURHAAJIEN elämäntarinoihin keskittynyt kirjailija Brian Masters ja kriminologi David Wilson tarjoavat dokumentissa kuitenkin jonkinlaisia selityksiä. Masters arvelee, että kun Nilsen näki lapsena isänsä tuhkan, sekoittui kuolema ja rakkaus jotenkin hänen mielessään.

Wilson puolestaan puhuu sarjamurhaajan narsistisesta persoonallisuudesta. Nilsen selosti mielellään ja vuolaasti veritöidensä yksityiskohtia. Hän nautti hallinnan tunteesta niin rikoksissaan kuin julkisuudessakin. Siksi hän jätti tekosistaan paljon myös arvailujen varaan.

Juuri Nilsenin siitä puolesta saatiin kourivaa draamaa irti suositussa minisarjassa Des, joka meillä esitetään C Morella. Siinä ei tavanomaisen jännärin tyyliin arvuutella syyllistä, vaan kysytään, miksi.

Image
Dennis Nilsenistä tehtiin myös tv-sarja Des, jossa pääosaa näyttelee David Tennant.

David Tennant tekee taitavasti härnäävän roolin sarjamurhaajana, joka paistattelee omassa, kuvitellussa kaikkivoipaisuudessaan. Sitä mielikuvaa Nilsenistä ei Desin katsoja tosiaankaan jaa.

Tennant itse asiassa toimii myös Nilsen-dokumentin kertojana. Hänen rouheva skottiaksenttinsa vastaa sopivasti aihetta, mutta tuo hyytävän muiston sarjan kalmaisista käänteistä.

MUTTA miksi me haluamme katsoa true crime -sarjoja, psykopaattijännäreitä tai tällaisia täsmäiskuja kuin Des ja Sarjamurhaaja Dennis Nilsenin tarina? Miksi Auschwitz-muistelmat ja -fiktiot pysyvät sitkeästi suosituimpien äänikirjojen listoilla?

Tutkijan vastauksia siihen antaa tuoreeltaan psykologi, tietokirjailija Taina Kuuskorpi. Hänen monipuolinen teoksensa Pahat mielessä – tieteen näkökulmia pahuuteen julkaistiin viime keväänä. Äänikirjaversio tuli aivan äskettäin.

Kuuskorpi muistuttaa, että vuodet toisen maailmansodan lopusta tähän päivään ovat olleet ihmiskunnan rauhallisimpia. Vaara joutua väkivallan kohteeksi on vähentynyt jatkuvasti. Silti rikostarinat myyvät, ja sekalaiset hirmutyöt ovat julkisuudessa esillä enemmän kuin koskaan.
Post Reply