Djatlovin solan onnettomuus (Dyatlov Pass) 2.2.1959

Post Reply
Lampje Pennonen
Posts: 48
Joined: Mon Apr 30, 2018 5:31 pm

Djatlovin solan onnettomuus (Dyatlov Pass) 2.2.1959

Post by Lampje Pennonen »

Djatlovin solan onnettomuus
https://fi.wikipedia.org/wiki/Djatlovin ... nnettomuus

Djatlovin solan onnettomuus oli yhdeksän henkilön retkikunnan kuolemaan johtanut onnettomuus Pohjois-Uralilla 2. helmikuuta vuonna 1959. Se tapahtui Otorten-vuoren (mansin kielellä: "Älä mene sinne") itäpuolella, jota kutsutaan nimellä Holat-Sjahl; nimi on myös mansin kieltä ja tarkoittaa Kuollutta vuorta, sillä siellä ei ole mitään metsästettävää. Sola, jossa onnettomuus tapahtui, on myöhemmin nimetty Djatlovin solaksi siellä menehtyneen vaellusryhmän johtajan, Igor Djatlovin mukaan.

Image
Hylätty leiri ja pelastusryhmää.

Tapauksessa retkikunta repi teltan auki sisältäpäin puukolla ja juoksi ilman kenkiä kilometrien päähän jäätyen sinne kuoliaaksi. Erikoista tapauksessa on se, ettei ole keksitty mitään syytä, miksi retkikunta olisi juossut niin kauas ja siihen suuntaan teltalta. Äkillinen poistuminen ja pakeneminen olisi voinut olla mahdollinen esimerkiksi lumivyöryn ääneksi luullun metelin takia, mutta tällöin erikoista olisi se, että joukko pakeni alas rinnettä pitkin eikä sivulle, pois lumivyöryn tieltä, kuten kokeneet retkeilijät tekisivät. Ulkopuolinen hyökkääjä voisi olla toinen syy, mutta ainakin viranomaisten väitteiden mukaan paikalla ei ollut ulkopuolisten jalanjälkiä lumessa.

Silminnäkijöiden puuttuminen ja tapauksen myöhempi tutkimus on herättänyt paljon kysymyksiä. Ensimmäiset tutkimustulokset viittasivat vaellusryhmän repineen telttansa auki sisäpuolelta ja paenneen paljain jaloin lumihankeen. Ruumiissa ei ollut ulkoisen väkivallan merkkejä, mutta kahdella uhrilla oli kallonmurtumia, kahdella kylkiluunmurtumia ja yhdeltä puuttui kieli. Myöhempien lähteiden mukaan neljän uhrin vaatteissa oli korkeita säteilypitoisuuksia, mutta tästä ei ole mainintaa alkuperäisissä dokumenteissa. Neuvostotutkijoiden johtopäätös oli vain, että "tuntematon pakottava luonnonvoima" oli aiheuttanut kuolemat. Alue suljettiin kolmeksi vuodeksi tapauksen jälkeen. Tapahtumien kulku on jäänyt epäselväksi, koska henkiinjääneitä ei ole.

Matkalle lähtö

Igor Djatlovin johtaman retkikunnan tavoitteena oli suorittaa hiihtovaellus Pohjois-Uralilla Sverdlovskin alueella lähellä Komin tasavallan rajaa. Ryhmään kuului kahdeksan miestä ja kaksi naista, useimmat Uralin polyteknisen instituutin opiskelijoita:

Igor Djatlov (Игорь Дятлов), ryhmän johtaja, 23-vuotias
Zinaida Kolmogorova (Зинаида Колмогорова), 22
Ljudmila Dubinina (Людмила Дубинина), 21
Aleksandr Kolevatov (Александр Колеватов), 25
Rustem Slobodin (Рустем Слободин), 23
Juri Krivoništšenko (Юрий Кривонищенко), 24
Juri Dorošenko (Юрий Дорошенко), 24
Nikolai Thibeaux-Brignolle (Николай Тибо-Бриньоль), 24
Semjon Zolotarjov (Семëн Золотарёв), 37
Juri Judin (Юрий Юдин), 21

Retkikunnan määränpäänä oli 10 kilometriä onnettomuuspaikalta pohjoiseen sijaitseva Otorten-vuori. Reitti oli luokiteltu vaikeusasteeltaan "Kategoria III":een, kaikkein vaikeimmaksi. Kaikki ryhmän jäsenet olivat kokeneita pitkänmatkanhiihtäjiä ja vuoristossa liikkujia.

Ryhmä saapui junalla Ivdeliin 25. tammikuuta ja jatkoi kuorma-autolla Vižaihin, joka oli viimeinen asutettu kylä niin pohjoisessa. Sieltä he aloittivat matkansa Otortenia kohti 27. tammikuuta. Seuraavana päivänä Juri Judin kääntyi takaisin sairastumisen vuoksi. Yhdeksän muuta osallistujaa jatkoi retkeä.

Viimeiseltä leiripaikalta löytyneet kamerat ja päiväkirjat kertovat ryhmän matkasta onnettomuutta edeltäneeseen päivään asti. 31. tammikuuta ryhmä saapui ylänköalueen reunalle ja alkoi valmistautua nousuun. He jättivät ruokaa ja varusteita metsäiseen laaksoon paluumatkaa varten. Seuraavana päivänä (1. helmikuuta) alkoi vaellus solan läpi. Suunnitelmana oli ilmeisesti leiriytyä yöksi solan toiselle puolelle, mutta huonon sään ja heikon näkyvyyden vuoksi he eksyivät ja ajautuivat länteen kohti Holat-Sjahlin huippua. Huomattuaan erehdyksensä ryhmä päätti pysähtyä ja leiriytyä vuoren rinteelle.

Etsintä
Djatlov oli etukäteen sopinut lähettävänsä sähkösanoman urheiluseuralleen heti, kun ryhmä palaa takaisin Vižaihin. Tämän olisi pitänyt tapahtua viimeistään 12. helmikuuta, mutta asiaan ei heti reagoitu, kun päivämäärä koitti eikä viestiä kuulunut. Muutaman päivän viivästykset olivat yleisiä hiihtovaelluksilla. Ensimmäinen vapaaehtoinen opiskelijoiden ja opettajien muodostama pelastuspartio lähti matkalle 20. helmikuuta huolestuneiden omaisten vaatimuksesta. Myöhemmin myös poliisi ja armeija osallistuivat etsintöihin helikopterein ja lentokonein.

26. helmikuuta etsijät löysivät hylätyn leirin vuoren rinteeltä. Teltta oli vaurioitunut pahoin ja jäljet lumihangessa johtivat kohti läheistä metsikköä (solan toisella puolella 1,5 km koilliseen), mutta 500 metrin päässä jäljet peittyivät lumeen. Metsän reunasta suuren männyn alta löytyi nuotion jälkiä ja kaksi vainajaa (Krivoništšenko ja Dorošenko) alusvaatteisillaan ilman jalkineita. Männyn ja leirin väliltä etsijät löysivät kolme ruumista (Djatlov, Slobodin ja Kolmogorova), joiden asennoista päätellen he olivat yrittäneet palata takaisin leiriin. Heidät löydettiin toisistaan erillään 300:n, 480:n ja 630:n metrin päässä männystä.

Muiden retkikunnan jäsenten etsintä kesti yli kaksi kuukautta. Heidät löydettiin 4. toukokuuta neljän metrin syvyydestä lumihangesta kauempana metsässä olleesta rotkosta.

Tutkinta
Tuloksia

Onnettomuustutkinta aloitettiin heti ensimmäisten ruumiiden löydyttyä. Viidellä vainajalla ei ollut kuolemaan johtaneita vammoja, joten kuolinsyyksi määriteltiin hypotermia. Yhdellä uhrilla oli pieni kallonmurtuma, mutta se ei ollut hengenvaarallinen.
Toukokuussa löytyneiden neljän ruumiin tutkinta muutti kokonaiskuvan. Kolmella oli kuolettavia vammoja: Thibeaux-Brignollella oli paha kallonmurtuma ja Dubininalla ja Zolotarjovilla oli murtumia rintakehän alueella. Vammojen laatu oli erään asiantuntijan mukaan pahoissa auto-onnettomuuksissa aiheutuvien luunmurtumien luokkaa. Ruumiissa ei ollut ulkoisia haavoja, eli vaikutti siltä, kuin vammat olisivat syntyneet kovan paineen seurauksena. Yhdeltä naiselta puuttui kieli.

Alkuvaiheessa pidettiin mahdollisena, että paikallinen alkuperäiskansa mansit olisivat voineet murhata hiihtäjät, koska nämä olisivat liikkuneet pyhällä alueella, mutta tutkinnassa paljastuneet seikat sulkivat tämän vaihtoehdon pois. Alueella ei ollut muita kuin hiihtäjien itsensä jalanjälkiä, eikä merkkejä väkivallasta näkynyt.

Todisteiden mukaan ryhmä oli hylännyt leirinsä yöllä, kun he olivat jo nukkumassa. Vaikka pakkanen oli kova (−30 °C:n paikkeilla) ja myrskysi, heillä ei ollut paljon vaatteita yllään. Joillain oli vain yksi kenkä, toisilla ei ollut kenkiä ollenkaan tai oli vain pelkät sukat. Joillain oli yllään riekaleita toisten kuolleiden vaatteista. Ne oli ilmeisesti revitty siinä vaiheessa kun osa uhreista oli jo kuollut. Hypotermiatapauksissa ns. "järjenvastainen riisuutuminen" on melko yleistä. Sitä esiintyy vakavissa ja keskivaikeissa tapauksissa, joissa potilaista tulee sekavia ja arvaamattomia. He saattavat riisua vaatteitaan, mikä puolestaan johtaa yhä suurempaan lämmönhukkaan

Tutkimusraporttien julkisiin osiin perustuvia lehtitietoja:
Kuusi ryhmän jäsentä kuoli hypotermiaan ja kolme kuolettaviin vammoihin.
Lähistöllä ei ollut merkkejä muista ihmisistä.
Teltta oli revitty auki sisäpuolelta.
Uhrit kuolivat 6–8 tuntia viimeisen ateriansa jälkeen.
Kaikki ryhmän jäsenet lähtivät teltasta omin voimin.
Mansi-kansa ei voinut olla syyllinen kuolemiin, sillä kuolettavat vammat olivat liian suuria ollakseen ihmisen aiheuttamia ja pehmeät kudokset eivät olleet vaurioituneet.
Säteilytutkimuksissa ilmeni korkeita pitoisuuksia joidenkin uhrien vaatteissa.
Lopputulemana oli, että kuolemat aiheutti "tuntematon pakottava luonnonvoima".

Tutkimukset lopetettiin virallisesti toukokuussa 1959, "koska syyllistä ei ollut". Asiakirjat vietiin salaiseen arkistoon, ja niiden valokopiot tulivat julki vasta 1990-luvulla, mutta osa papereista oli kadonnut. Viranomaistutkinta aloitettiin uudelleen vuonna 2019.

Tutkinnan kiistellyt osat
Eräiden tutkijoiden mukaan armeija ohjaili tutkintaa eivätkä viranomaiset huomanneet tai sivuuttivat tahallaan seuraavia tosiseikkoja:

- Hautajaisten jälkeen omaiset kertoivat, että uhrien iho oli ollut "tummanruskean päivetyksen" sävyinen.
- Yksityisessä haastattelussa entinen tutkimusviranomainen sanoi, että hänen dosimetrinsä oli osoittanut voimakasta säteilyä Holat-Sjahlilla, ja sen vuoksi uhrien vaatteissa oli säteilyä. Saasteen alkuperää ei kuitenkaan löydetty.
- Toinen vaellusryhmä kulki noin 50 km etelämpänä tapahtumapaikasta onnettomuusyönä ja he kertoivat nähneensä oransseja valonkehiä pohjoisella yötaivaalla (todennäköisesti Holat-Sjahlin suunnassa). Samanlaisia "kaaria" havaittiin Ivdelissä ja lähialueilla toistuvasti helmi-maaliskuussa 1959 toisistaan riippumattomien lähteiden mukaan (mm. sääpalvelun ja armeijan).
- Joissain raporteissa mainitaan alueelta löydetyn runsaasti metalliromua, minkä vuoksi on epäilty armeijan käyttäneen aluetta ohjusten koeammuntaan ja peitelleen onnettomuuteen johtaneita syitä.

Viime aikoina on viitattu myös lumivyöryn mahdollisuuteen, mitä pidetään kuitenkin epätodennäköisenä. Ryhmä koostui kokeneista vaeltajista, eivätkä he olisi voineet pelästyä näin voimakkaasti lumivyöryn aiheuttamaa jyrinää. Teltat ja osa uhreista eivät myöskään olleet hautautuneet lumeen, eikä rinne ollut niin jyrkkä että sillä olisi voinut sattua lumivyöry.

Lisäksi telttaa ei ollut pystytetty asianmukaisesti, mikä oli epäilyttävää, koska retkikunta osasi pystyttää teltan. Teltasta löytyi myös tarkasta varusteluettelosta poiketen retkikunnalle kuulumattomia esineitä: suksisauva ja kiinalainen taskulamppu. Tästä syystä on esitetty teoria, jonka mukaan telttaa ja ruumiita olisi siirretty retkikunnan kuoleman jälkeen.

Luonnollisia syitä

Monille tapauksen erikoisille yksityiskohdille on esitetty muun muassa seuraavia luonnollisia syitä, jotka hälventävät onnettomuuteen liitettyjä mielikuvituksellisia teorioita.
- Dubininan kieli oli "kadonnut" luonnollisen hajoamisprosessin seurauksena. Hän oli ollut kuolleena yli kolme kuukautta, kun hänet löydettiin. Myös muualla hänen suuontelossaan oli merkkejä alkaneesta hajoamisprosessista.
- Väite uhrien "oranssista" tai ruskeasta ihosta koskee vain toukokuussa löytyneitä uhreja. Aiemmin löytyneissä ei havaittu vastaavaa. Värimuutokset pitkään kuolleina olleiden ihossa on normaali ilmiö.
- Rotko, josta loput uhrit löydettiin, oli sen verran syvä, että luunmurtumat ovat voineet syntyä rotkoon putoamisen seurauksena.
- Havaittu säteily ei ollut ominaisuuksiltaan sellaista, että se viittaisi sotilaskäytössä olevaan ydinmateriaaliin. Mahdollisena lähteenä on voinut olla esim. laboratorio (uhrit olivat teknisen alan opiskelijoita).
- Infraäänet voivat olla yksi syy uhrien käytökseen. Infraääniä esiintyy luonnossa esimerkiksi myrskyissä, kovissa tuulissa ja revontulten yhteydessä, ja ainakin yksi brittiläistutkimus on liittänyt ne ahdistuneisuuden, voimakkaan surun ja vilunväreiden tuntemuksiin. Tästä ei kuitenkaan ole minkäänlaisia todisteita.
- Katabaattinen tuuli.

Tammikuussa 2019 arkeologi Richard Holmgrenin johtama ruotsalais-venäläinen ryhmä teki onnettomuuspaikalle tutkimusmatkan. Holmgren huomasi tapahtuman sekä sijainnin muistuttavan Ruotsissa Jämtlannissa Anarisissa helmikuussa 1978 sattunutta onnettomuutta. Ruotsin onnettomuuden aiheutti yllättävä, myrskyn nopeudella puhaltanut katabaattinen tuuli, joka lopulta palellutti ryhmän hengiltä yhtä lukuun ottamatta.

Holmgren esittää Djatlovin onnettomuuden jälkien, ryhmän päiväkirjamerkintöjen ja omien kokemustensa pohjalta, että katabaattinen tuuli olisi alkanut rikkoa telttaa. Täydellinen hajoaminen olisi estetty syöksymällä teltasta ulos ja kasaamalla lunta sen päälle. Tapahtuma on niin nopea että mahdollisuutta kunnolliseen pukeutumiseen ei ole. Tämä selittäsi myös virheellisen lumivyöry-tulkinnan sekä pukeutumisen.

Ryhmä olisi pyrkinyt suojautumaan syvään lumeen rakennettuihin, kankaasta tehtyihin kahteen laavuun siinä toivossa että myrsky menisi ohi jättäen sytytetyn taskulampun merkiksi teltalle paluuta varten. Teltan sisälle ryömiminen ei olisi auttanut myrskytuulen jäähdyttävän vaikutuksen vuoksi, mikä vuonna 1978 surmasi Anarisin ryhmän jo rikkoutuneeseen telttaan.

Djatlovin laavuilla oli jälkiä tulentekoyrityksistä. Toinen osa ryhmästä menehtyi laavuun, ja toinen osa olisi vielä yrittänyt palata teltalle mutta menehtynyt. Teoriassaan Holmgren selittää myös ruumiista tehdyt löydökset, kuten pistohaavat jotka olisivat etsinnöissä käytettyjen luotainten jälkiä sekä rintakehän murtumat, jotka olisivat aiheutuneet lumen painon alle lopulta romahtaneen laavun haudatessa sinne jääneet.

Nykyaika
Jekaterinburgissa toimii Uralin teknisen valtionyliopiston avustuksella Djatlovin säätiö, jonka tavoitteena on saada viranomaiset aloittamaan onnettomuuden tutkinta uudelleen. Näin tapahtui vuonna 2019, mutta tutkinnassa keskitytään ainoastaan luonnonilmiöihin, kuten lumivyöryn tai tuulen vaikutuksiin. Myös hautoja saatetaan avata uusien ruumiinavausten tekemiseksi.

Säätiö ylläpitää myös Djatlov-museota.

Elokuvaohjaaja Renny Harlin ohjasi aiheesta elokuvan Devil's Pass, joka tuli ensi-iltaan 2013.

---
Lampje Pennonen
Posts: 48
Joined: Mon Apr 30, 2018 5:31 pm

Re: Djatlovin solan onnettomuus (Dyatlov Pass) 2.2.1959

Post by Lampje Pennonen »

Nimimerkki Eks-Ekstrovertin postaus Juuri nyt! -ketjusta siirretty
Ylläpidon pyynnöstä tänne Rikoshistorian puolelle.
t. mode Lampje



Re: Juuri nyt!
Post by Eks-EkstroVertti » Tue Dec 31, 2019 2:12 am
Eks-EkstroVertti wrote: ↑ Fri Jul 19, 2019 7:33 pm
...huomasin täysin jälkijunassa, että Djatlovin solan onnettomuudelle on esitetty uusi teoria. Linkki ja laiskuuttani suoraan wikistä:

https://www.reddit.com/r/UnresolvedMyst ... planation/

"2019 arkeologi Richard Holmgrenin johtama ruotsalais-venäläinen ryhmä teki onnettomuuspaikalle tutkimusmatkan. Holmgren huomasi tapahtuman sekä sijainnin samankaltaiset piirteet Ruotsissa Jämtlannissa Anarisissa Helmikuussa 1978 sattuneeseen onnettomuuteen verrattuna. Ruotsin onnettomuuden aiheutti yllättävä, myrskyn nopeudella puhaltanut katabaattinen tuuli, joka lopulta palellutti ryhmän hengiltä yhtä lukuunottamatta. Holmgren esittää Djatlovin onnettomuuden jälkiin, ryhmän aiempiin päiväkirjamerkintöihin ja omiin kokemuksiinsa tästä sääilmiöstä perustuen, että katabaattinen tuuli olisi alkanut rikkoa telttaa. Täydellinen hajoaminen olisi estetty syöksymällä teltasta ulos ja kasaamalla lunta sen päälle. Tapahtuma on niin nopea että mahdollisuutta kunnolliseen pukeutumiseen ei ole. Tämä selittäsi myös virheellisen lumivyöry-tulkinnan sekä pukeutumisen. Ryhmä olisi pyrkinyt suojautumaan syvään lumeen rakennettuihin, kankaasta tehtyihin kahteen laavuun siinä toivossa että myrsky menisi ohi jättäen sytytetyn taskulampun merkiksi teltalle paluuta varten. Teltan sisälle ryömiminen ei olisi auttanut myrskytuulen jäähdyttävän vaikutuksen vuoksi, mikä 1978 surmasi Anarisin ryhmän jo rikkoutuneeseen telttaan. Djatlovin laavuilla oli jälkiä tulentekoyrityksistä. Toinen osa ryhmästä menehtyi laavuun, ja toinen osa olisi vielä yrittänyt palata teltalle mutta menehtynyt. Teoriassaan Holmgren selittää myös ruumiista tehdyt löydökset, kuten pistohaavat jotka olisivat etsinnöissä käytettyjen luotainten jälkiä sekä rintakehän murtumat, jotka olisivat aiheutuneet lumen painon alle lopulta romahtaneen laavun haudatessa sinne jääneet."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Katabaattinen_tuuli

Oisiko...tokkopa. Jos sittenkin?
Minä joskus olin sitä mieltä, että onnettomuus alkoi onnettomuudella, kun armeijan helikopteri laskeutui myrskyisissä olosuhteissa, ja myrskylyhdyn takia, teltan päälle ja kolme retkeläisistä kuoli heti paikalla: "tuntemattoman pakottavan luonnonvoiman aiheuttamat vammat". Loppu olisikin ollut sitten kuoliaaksi jäätymistä + tapauksen peittelyä puna-armeijan toimesta, puoluejohdon määräyksestä. Voi olla, että tämä muuttaa näkemyksiäni.


Ei kyllä ainakaan vielä ole vakuuttanut tuo uusikaan teoria... Lisään tuohon ^, että toisella palstalla nikki Kuolemannaakan äskettäin mainitsemat "tulikidutusvammat" saattoivat syntyä Dyatlovin kehittämän tulikuuman savuputkiston romahdettua teltassa olijoiden päälle. Osa heistä sai ehkä palovammoja. Käsittääkseni ko. retki oli ensimmäinen, jolla Dyatlov käytti pitkittäin teltan harjan sisäpuolelle virittämäänsä kamiinan savunpoistosysteemiä, sen toimiessa samalla lisälämmittimenä.

En malta olla väittämättä toisaalla käytävään keskusteluun liittyen, että käyttäen pelkästään Wikipedian listaa tiedetyistä suurimmista Gulag-järjestelmän leireistä perusteluna, on melko älytöntä sulkea pois "muutaman mailin päässä" olleen vankileirin mahdollisuutta. Lukemalla esim. Aleksandr Solženitsynin kolmiosaisen Vankileirien saariston (1973-1976) saa ehkä käsityksen työleirijärjestelmän laajuudesta Neuvostoliitossa.

Teemaan ja mahdolliseen oivallukseen sopii (myös postausteni tämänhetkisen yhteislukumäärän huomioiden) Rush-yhtyeen teos 2112 (1975)

https://www.youtube.com/watch?v=AZm1_jtY1SQ

...kertoo dystopian tulevaisuudesta, jossa totalitaarinen papisto on kieltänyt taiteellisen itseilmaisun. Nimetön sankarihahmo löytää kitaran ja opettelee soittamaan sitä. Filosofi Ayn Randin inspiroima kappale on tulkittu kommunistisen yhteiskuntajärjestelmän tai yleisesti totalitarismin arvosteluksi ja individualismin puolustukseksi. Laissez-faire-kapitalismia ihannoivan Ayn Randin kutsuminen neroksi ("the genius of Ayn Rand") albumin kansiteksteissä toi bändille negatiivista julkisuutta ja heidät leimattiin jopa äärioikeistolaisiksi. Neil Peart on sittemmin kertonut arvopohjansa muuttuneen noista ajoista.

Kokonaisuus loppuu pahaenteiseen, jankuttavaan ilmoitukseen:

Attention all planets of the Solar Federation
Attention all planets of the Solar Federation
Attention all planets of the Solar Federation

We have assumed control.
We have assumed control.
We have assumed control.
Lampje Pennonen
Posts: 48
Joined: Mon Apr 30, 2018 5:31 pm

Re: Djatlovin solan onnettomuus (Dyatlov Pass) 2.2.1959

Post by Lampje Pennonen »

Nimimerkki Eks-Ekstrovertin postaus Juuri nyt! -ketjusta siirretty
Ylläpidon pyynnöstä tänne Rikoshistorian puolelle.
t. mode Lampje


Re: Juuri nyt!
Post by Eks-EkstroVertti » Sun Jan 05, 2020 4:14 pm
Eks-EkstroVertti wrote: ↑
Tue Dec 31, 2019 2:12 am
Eks-EkstroVertti wrote: ↑
Fri Jul 19, 2019 7:33 pm
...huomasin täysin jälkijunassa, että Djatlovin solan onnettomuudelle on esitetty uusi teoria. Linkki ja laiskuuttani suoraan wikistä:

https://www.reddit.com/r/UnresolvedMyst ... planation/

"2019 arkeologi Richard Holmgrenin johtama ruotsalais-venäläinen ryhmä teki onnettomuuspaikalle tutkimusmatkan. Holmgren huomasi tapahtuman sekä sijainnin samankaltaiset piirteet Ruotsissa Jämtlannissa Anarisissa Helmikuussa 1978 sattuneeseen onnettomuuteen verrattuna. Ruotsin onnettomuuden aiheutti yllättävä, myrskyn nopeudella puhaltanut katabaattinen tuuli, joka lopulta palellutti ryhmän hengiltä yhtä lukuunottamatta. Holmgren esittää Djatlovin onnettomuuden jälkiin, ryhmän aiempiin päiväkirjamerkintöihin ja omiin kokemuksiinsa tästä sääilmiöstä perustuen, että katabaattinen tuuli olisi alkanut rikkoa telttaa. Täydellinen hajoaminen olisi estetty syöksymällä teltasta ulos ja kasaamalla lunta sen päälle. Tapahtuma on niin nopea että mahdollisuutta kunnolliseen pukeutumiseen ei ole. Tämä selittäsi myös virheellisen lumivyöry-tulkinnan sekä pukeutumisen. Ryhmä olisi pyrkinyt suojautumaan syvään lumeen rakennettuihin, kankaasta tehtyihin kahteen laavuun siinä toivossa että myrsky menisi ohi jättäen sytytetyn taskulampun merkiksi teltalle paluuta varten. Teltan sisälle ryömiminen ei olisi auttanut myrskytuulen jäähdyttävän vaikutuksen vuoksi, mikä 1978 surmasi Anarisin ryhmän jo rikkoutuneeseen telttaan. Djatlovin laavuilla oli jälkiä tulentekoyrityksistä. Toinen osa ryhmästä menehtyi laavuun, ja toinen osa olisi vielä yrittänyt palata teltalle mutta menehtynyt. Teoriassaan Holmgren selittää myös ruumiista tehdyt löydökset, kuten pistohaavat jotka olisivat etsinnöissä käytettyjen luotainten jälkiä sekä rintakehän murtumat, jotka olisivat aiheutuneet lumen painon alle lopulta romahtaneen laavun haudatessa sinne jääneet."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Katabaattinen_tuuli

Oisiko...tokkopa. Jos sittenkin?
Minä joskus olin sitä mieltä, että onnettomuus alkoi onnettomuudella, kun armeijan helikopteri laskeutui myrskyisissä olosuhteissa, ja myrskylyhdyn takia, teltan päälle ja kolme retkeläisistä kuoli heti paikalla: "tuntemattoman pakottavan luonnonvoiman aiheuttamat vammat". Loppu olisikin ollut sitten kuoliaaksi jäätymistä + tapauksen peittelyä puna-armeijan toimesta, puoluejohdon määräyksestä. Voi olla, että tämä muuttaa näkemyksiäni.
Ei kyllä ainakaan vielä ole vakuuttanut tuo uusikaan teoria... Lisään tuohon ^, että toisella palstalla nikki Kuolemannaakan äskettäin mainitsemat "tulikidutusvammat" saattoivat syntyä Dyatlovin kehittämän tulikuuman savuputkiston romahdettua teltassa olijoiden päälle. Osa heistä sai ehkä palovammoja. Käsittääkseni ko. retki oli ensimmäinen, jolla Dyatlov käytti pitkittäin teltan harjan sisäpuolelle virittämäänsä kamiinan savunpoistosysteemiä, sen toimiessa samalla lisälämmittimenä.

En malta olla väittämättä toisaalla käytävään keskusteluun liittyen, että käyttäen pelkästään Wikipedian listaa tiedetyistä suurimmista Gulag-järjestelmän leireistä perusteluna, on melko älytöntä sulkea pois "muutaman mailin päässä" olleen vankileirin mahdollisuutta. Lukemalla esim. Aleksandr Solženitsynin kolmiosaisen Vankileirien saariston (1973-1976) saa ehkä käsityksen työleirijärjestelmän laajuudesta Neuvostoliitossa.

Teemaan ja mahdolliseen oivallukseen sopii (myös postausteni tämänhetkisen yhteislukumäärän huomioiden) Rush-yhtyeen teos 2112 (1975)

https://www.youtube.com/watch?v=AZm1_jtY1SQ


...kertoo dystopian tulevaisuudesta, jossa totalitaarinen papisto on kieltänyt taiteellisen itseilmaisun. Nimetön sankarihahmo löytää kitaran ja opettelee soittamaan sitä. Filosofi Ayn Randin inspiroima kappale on tulkittu kommunistisen yhteiskuntajärjestelmän tai yleisesti totalitarismin arvosteluksi ja individualismin puolustukseksi. Laissez-faire-kapitalismia ihannoivan Ayn Randin kutsuminen neroksi ("the genius of Ayn Rand") albumin kansiteksteissä toi bändille negatiivista julkisuutta ja heidät leimattiin jopa äärioikeistolaisiksi. Neil Peart on sittemmin kertonut arvopohjansa muuttuneen noista ajoista.

Kokonaisuus loppuu pahaenteiseen, jankuttavaan ilmoitukseen:

Attention all planets of the Solar Federation
Attention all planets of the Solar Federation
Attention all planets of the Solar Federation

We have assumed control.
We have assumed control.
We have assumed control.


Jatkan tätä vielä. :)

Olen seurannut naapuripalstan viime aikoina vilkastunutta keskustelua tapauksesta. Siellä on päästy jo helikopteriin ja kamiinaankin, jotka keskustelussa ovat tähän asti jääneet taka-alalle.

Mikäli tieto Dyatlovin kehittelemästä savupiippu/lämmittimestä on oikea, voitaisiin myös pohtia materiaaleja, joista kyseinen tsydeemi oli valmistettu. Esim. raju sinkkimyrkytys olisi ehkä mahdollinen: kuumennuttuaan tarpeeksi, olisi vasten parempaa tietoa ulkopinnaltaan galvanoitu putkisto täyttänyt teltan sinkkikaasuilla ja aiheuttanut sisälläolijoille tavanomaista kovemman sinkkikuumeen.

Toki myös putkiston päälle esim. kuivumaan laitettu "jokin", saattoi yllättäen kärtsätä ja synnyttää esim. erittäin myrkyllisiä PVC -palokaasuja tms.

Luulen kuitenkin myös edelleen, että teltta romahti nukkujain päälle "tuntemattoman, ei luonnonvoiman, vaan jonkin pakottavan teknisen härvelin voimasta".

Helikopterista ja sinkkikuumeen synnyttämästä sekoilusta aiheutuneet kuolemat ovat siis mielestäni jopa yhdistelmänä mahdollisia, vaikkakin kai useimpien mielestä epäuskottavia.

Sinkkiin liittyen:

http://www.sinkki.com/sinkkikuume

http://www.masinistit.com/keskustelupal ... hp?t=36306
Eks-EkstroVertti
Posts: 3083
Joined: Mon Mar 20, 2017 10:45 pm

Re: Djatlovin solan onnettomuus (Dyatlov Pass) 2.2.1959

Post by Eks-EkstroVertti »

Pistää silmään, että alustuksen mukaan retkikuntalaiset olivat juosseet rinnettä alas. Hehän eivät, vaan jälkien perusteella olivat kävelleet ryhmänä, ainakin ennen jälkien häviämistä hankeen.
Periaatteessa sinkkimyrkytys voisi selittää monia muitakin tapaukseen liittyviä, näennäisesti outoja yksityiskohtia.
Esimerkiksi nuotiopaikan puukiipeily & katkotut oksat voisivat selittyä vaikeaan sinkkikuumeeseen liittyvällä sokeudella. Mistäpä hamuilet sokeana polttopuuta ellet sitten puusta itsestään? Et uskalla lähteä yhtään kauemmas, koska et ehkä löydä enää takaisin. Voi olla, että metsään mentiin nimenomaan puiden takia, todella sekavassa tilassa.
Niin ikään sekaisin toistensa vaatteisiin pukeutuminen, nuotioinnin epäonnistuminen, ryhmän jakautuminen, rotkoon mahdollisesti putoaminen jne. voivat johtua samoista oireista - etenkin näkökyvyn dramaattisesta heikkenemisestä vaikeissa olosuhteissa. Se ratkaisevasti vaikutti joidenkin retkeläisten menehtymiseen hypotermiaan. Heidän kuolemansa saattoivat tapahtua vasta sitten, kun he olivat jo osittain toipuneet myrkytyksestä. Minulla on lisäksi sellainen käsitys, ettei sinkkikuume välttämättä näy ruumiinavauksessa, mutta olen hyvinkin mahdollisesti väärässä. Kyseessä saattoi olla myös pitempiaikainen altistuminen.

Dyatlovin kirjaama vihoviimeisen reissumerkinnän loppu (31.1.1959) kertoo suuresta väsymyksestä mutta henkii olosuhteista huolimatta rauhaa, tyytyväisyyttäkin:

"Tired and exhausted we started the preparations for the night. Not enough firewood. Frail damp firs. We started fire with logs, too tired to dig a fire pit. We had supper right in the tent. It's warm. It is hard to imagine such a comfort somewhere on the ridge, with a piercing wind, hundreds kilometers away from human settlements."

Vapaasti suomentaen:

"Rengastettuina ja pakokaasutettuina aloitimme valmistelut yötä varten. Polttopuita ei tarpeeksi. Märkiä näreitä. Aloitimme lämmityksen lentopäiväkirjoilla, liian väsyneinä kaivamaan nuotiokuoppaa. Söimme illallisen oikein, teltassa. Se on lämmin. On vaikeaa uskoa todeksi sellaista mukavuutta vuorilla, pistävän tuulen tuivertaessa, satojen kilometrien päässä ihmisasumuksista."

Päiväkirjamerkinnästä päätellen kamiina lienee siis ollut (kaiketi ensimmäistä kertaa kovemmassa) käytössä ja Dyatlov oli vielä siihen sekä itse kehittelemäänsä hormisysteemiinsä tyytyväinen.
5 pro viis ja sil´ pläsi puli
Puu elon järvellä veliä
Jori joi Niveat
UiNeet aiEm puheis Isä
yks yö faija Rai s kas Kain kaa
Sepän veli Pieks Mester-
moralla

Luminol
User avatar
Queen
Posts: 2736
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Djatlovin solan onnettomuus (Dyatlov Pass) 2.2.1959

Post by Queen »

Erikoista on, että yhdeltä ryhmän naisjäseneltä puuttui kieli. Miten tällainen voisi olla selitettävissä, ellei leiriin todella ole hyökännyt joku ulkopuolinen taho tai että esim. myrkytys olisi saanut jonkun toisen jäsenen niin sekaisin, että olisi leikannut naisen kielen?
Tosin onhan tätä sitten selitetty mahdollisella hajoamisprosessilla, mutta en muista, että missään toisessa ruumislöydössä olisi mainittu tällaista tapahtuneen.
Merkittävä on myös tämä:
"Lisäksi telttaa ei ollut pystytetty asianmukaisesti, mikä oli epäilyttävää, koska retkikunta osasi pystyttää teltan. Teltasta löytyi myös tarkasta varusteluettelosta poiketen retkikunnalle kuulumattomia esineitä: suksisauva ja kiinalainen taskulamppu. Tästä syystä on esitetty teoria, jonka mukaan telttaa ja ruumiita olisi siirretty retkikunnan kuoleman jälkeen."
Vähän oudoksuttaa, että katabaattinen tuuli olisi aiheuttanut niin äkillisen teltasta ryntäyksen, ettei edes jalkineita vedettäisi jalkaan. Eikö tällaista tuulta ennakoi minkäänlainen epäilys, että kohta voimme joutua luonnon armoille?
En pitäisi myrkytystä mahdottomana ajatuksena, sillä muistaakseni eräässä naparetkeläisten tapauksessa kuolinsyyksi oli myöhemmin epäilty (ja ruumiinavauksessa paljastunutkin) myrkytys, joka oli johtunut vahingoittuneista tai huonosti valmistetuista säilyketölkeistä.
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Djatlovin solan onnettomuus (Dyatlov Pass) 2.2.1959

Post by will »

Kuusen kuivia alaoksia lienee käytetty leiritulen sytyttämiseen. Tervaksia ei ehkä ole löytynyt.

Jos kamina on kaatunut, teltasta on pitänyt päästä äkkiä ulos. Kenties pystyttivät teltan mitenkuten suojaksi säätä vastaan ja ennen kunnollista pystyttämistä teltta kaminatorvineen romahti, mahdollisesti tuulen voimasta. Voin kuvitella, että tilanne on ollut hankala. Olen itse yöpynyt teltassa ulkomailla, kun myrsky repi teltan. Onneksi ei ollut pakkasta ulkona eikä kaminatulta sisällä.

Rintakehävammat ovat voineet syntyä yleisessä ryysiksessä ulos. Houkuttaa tosin ajatella, että teltan toisen päädyn yli olisi ajettu lumikissalla, kun teltta olisi ollut riittävästi hautautuneena lumeen. Päälleajajat olisivat luistelleet tilanteesta: maastoliikenneonnettomuuspako, jota olisi jälkeenpain peitelty.
Eks-EkstroVertti
Posts: 3083
Joined: Mon Mar 20, 2017 10:45 pm

Re: Djatlovin solan onnettomuus (Dyatlov Pass) 2.2.1959

Post by Eks-EkstroVertti »

Kuten alustuksessa todetaan (ja Queen itsekin), kieli on voinut hävitä luonnon otettua omansa. Dubinia halasi löydettäessä kalliota polvillaan pienen vesiputouksen vieressä ja vesi juoksi miltei hänen avonaiseen suuhunsa. Viereiseltä uhrilta, Semyon Zolotaryovilta, puuttuivat silmämunat.
N. 50 mm halkaisijaltaan olevia oksia oli katkottu käsin myös ylempää puusta n. 5 metrin korkeudelle asti. Tätä on ihmetelty, koska puun ympärillä maassakin olisi ollut polttopuuksi sopivaa. Kaarnasta löydettiin verta ja ihoa. Kaksikon Doroshenko - Krivonischenko kädet olivat muusina. Näytti siis siltä, että puuhun oli kiivetty melko epätoivoisena. Voi olla, että haluttiin nähdä paremmin teltalle tai kiinnittää huomiota.
Teltta on voinut romahtaa lumen ja tuulen voimasta. Katabaattinen tuuli voi olla osatekijä. Hormi on mahdollisesti pudotessaan aiheuttanut mm. palovammoja. Samoin nuotio.
Lumikissan sijaan suosin vaihtoehtona helikopteria.
Teltan ja kamiinan hätäinen pystytys on saattanut vaikuttaa: päiväkirjamerkinnöistä löytyy leikkimielinen maininta, jossa vihjataan "maailmanennätysnopeuteen" pyrkimisestä.Tai taisikin olla niin, että kyseessä oli pikemminkin hitausennätys.
Ruokamyrkytys on myös mahdollinen.

Franklinin retkikunnan tuhoon vaikutti huonosti valmistettujen säilyketölkkien aiheuttama pitkäaikainen lyijymyrkytys.

8 tunnin dokumenttipläjäys siitä kiinnostuneille:

https://www.youtube.com/watch?v=f-uRxTA0v2k

Lyijy näkyi kohonneina pitoisuuksina vielä 150 vuoden päästä, hengityksen kautta verenkiertoon joutunut sinkki ei näy ehkä edes viikkoa. Sinkkikuumeella en tässä tapauksessa tarkoita esim. hitsatessa joskus saatavaa lievää kuumetta, päänsärkyä ja silmien aristusta, vaan paljon vakavampaa, johon voi jopa kuolla. Kipinämikkokin ehkä uinahtanut. Löytyiköhän paikalta oksennusta. On myös mahdollista, että poltetuissa puissa oli jotain myrkyllistä ja hormi tukkeutui/vuosi. Pelkkään häkämyrkytykseen en halua uskoa. :oops:

Dyatlovin viimeisen merkinnän mukaan on mielestäni melko aukotonta, ettei teltan ulkopuolelle tehty väsymyksen ja kelin takia nuotiota, vaan kamiina lyötiin tulille, pöperöt lämmitettiin sillä, ja syötiin sisällä teltassa. Mielestäni "mukavuudella" Dyatlov viittaa juuri kamiinaan ja itse suunnittelemaansa hormistoon, joka tehosti lämpösäteilyä teltassa.
Jankutan tätä taas: Kun galvanoitu (tai maalattu) putkisto kuumeni tarpeeksi, sen pinnoite kaasuuntui myrkyksi. Nukkujat vetivät henkeensä aimo annoksen sinkkioksidia, sairastuivat ja menivät sekaisin. Kuka enemmän ja kuka vähemmän. "Väsymys ja uupumus" saattoivat myös osittain olla jo pitempiaikaisen (aiemmat yöt) altistumisen seurausta, jonka todellista syytä ei ymmärretty. Sinkkimyrkytys nopeuttaa hypotermian kehittymistä. Se voi aiheuttaa myös verisiä ysköksiä. Tämä sopii retkeläisiin: mm. virallisesti hypotermiaan ilman muita vammoja menehtynyt Djatlov oli nähtävästi yskinyt verta ennen kuolemaansa. Teltan virallisesti ensimmäisenä löytäneen ja myöhemmin ruumiiden etsinnöissä mukana olleen Mikhail Sharavinin kertoman mukaan jokaisen uhrin suu ja nielu oli löytöhetkellä täynnä "veristä vaahtoa".

Kiehuneen galvanoinnin, tai sinkkimaalin aiheuttaman sinkkikuumeen lisäksi voisi suurin varauksin kyseeseen tulla tuo jo mainittu lyijymyrkytyskin, akuuttina. Siinä tapauksessa maali olisi ollut esim. lyijymönjää, jonka sisältämä väriltään kirkkaanpunaisesta oranssiin vaihteleva lyijyoksidi olisi värjännyt maan teltan luona punertavaksi (kuten kerrottu on). Siihen on tarjottu selitykseksi kukkasia, joka pitänee paikkansa.

Ympäri käyden ja yhteen tullen: näyttää edelleen siltä, että tapauksessa yhdistyvät jokin sekavuuden sekä voimien menetyksen aiheuttanut myrkytystila, ulkopuolinen taho ja peittely.
Nikolay Thibeaux-Brignollen vammat näyttävät siltä kuin hän olisi esim. pudonnut helikopterista roikuttuaan sen jalaksesta tai pyörästä, saanut siitä osuman tai jäänyt sen alle. Lyudmila Dubinina saattoi samassa tilanteessa purra kielensä poikki. Teltalla kuolleet vietiin rotkoon. Myös nuotiopaikan ruumiiden asennoista (Doroshenko & Krivonischenko ) voitaisiin spekuloida, että heitä olisi joku ulkopuolinen siirtänyt.

Näin ollen loppuhypoteesina esitän mielipiteenäni, että ryhmä sairastui sinkkikuumeeseen, ampui valoraketteja taivaalle ( = nähdyt "kaarimaiset valoilmiöt"), osa yritti hakea lisää polttopuita metsästä ja kuoli hypotermiaan miltei sokeana, katabaattinen tuuli iski, pelastus- tai muu helikopteri laskeutui telttapaikalle, mistä seurauksena oli katastrofi, jonka jälkiä yritettiin peitellä mm. jalanjälkiä lisäämällä ja toisaalla niitä poistamalla. Ruumiita käänneltiin, riisuttiin ja siirreltiin teltalta purorotkoon, vaatteita vaihdeltiin. Ketään ei kuitenkaan välttämättä tarkoituksella tapettu. :? Sekin on kyllä mahdollista, jos helikopterimiehistö oli helposti tulistuvaa sorttia.
Ruumiita myöhemmin pois vietäessä helikopterimiehistö kieltäytyi ottamasta niitä kyytiin, kunnes toimintaa johtanut eversti Georgiy Ortyukov veti käskyään tehostaakseen pistoolin esiin.
5 pro viis ja sil´ pläsi puli
Puu elon järvellä veliä
Jori joi Niveat
UiNeet aiEm puheis Isä
yks yö faija Rai s kas Kain kaa
Sepän veli Pieks Mester-
moralla

Luminol
Eks-EkstroVertti
Posts: 3083
Joined: Mon Mar 20, 2017 10:45 pm

Re: Djatlovin solan onnettomuus (Dyatlov Pass) 2.2.1959

Post by Eks-EkstroVertti »

^Täsmennän vielä, että Zolotaryovin (tai jonkun muun) ottamissa mystisissä valokuvissakaan ei ehkä näy ufoja, ydinohjuksia, meteoriitteja eikä pallosalamatulipalloja laisinkaan, vaan merkinantopistoolilla ammuttuja laskuvarjollisia valoraketteja tahi miltei toisin sanoen valopistoolilla ammuttuja hätäraketteja, tai niitä molempia. Ns. "Viisisakarainen Tähti" -valokuvaan näyttää päässeen taivaalta alas leijailevan valoraketin lisäksi hirvieläimen sarvi.

Teltan kylkeen viilletyt "ulos-ryntäys-aukot" muodostavat tyylitellyn kaksihaaraisen hirvensarvikruunun, trofeen eli metsästysmuiston, jonka puoliskoissa on nähtävissä jonkinlaista symmetriaa.

Djatlovin teltan aukot:

https://farm5.staticflickr.com/4753/397 ... 61c8_o.png

Trofee päässä:

https://www.google.fi/url?sa=i&source=i ... x=3&uact=3

mm. puu- ja oksakuvia:

https://www.google.com/url?sa=i&source= ... 8305885083

Eräänä yksityiskohtana, että Dyatlovin kuolinasento on melko sama kuin esim. Seppo Boismanilla. Spekuloiden se ei välttämättä viittaa ainoastaan kylmyydestä johtuneen sydämen vajaatoiminnan aiheuttamaan keuhkoödeemaan ja hengitysvaikeuksiin, jotka voivat siis olla merkkejä myös myrkytystilasta.
5 pro viis ja sil´ pläsi puli
Puu elon järvellä veliä
Jori joi Niveat
UiNeet aiEm puheis Isä
yks yö faija Rai s kas Kain kaa
Sepän veli Pieks Mester-
moralla

Luminol
Eks-EkstroVertti
Posts: 3083
Joined: Mon Mar 20, 2017 10:45 pm

Re: Djatlovin solan onnettomuus (Dyatlov Pass) 2.2.1959

Post by Eks-EkstroVertti »

Dubininan kirjoittamaksi väitetyt päiväkirjamerkinnät paria päivää ennen oletettua onnettomuutta kertovat tunnelman retkeläisten kesken olleen "hirvittävä" sekä "suoraan helvetistä". Hän kertoo myös olevansa iloinen, koska "tietää, että se kaikki tulee päättymään kahden päivän päästä".

Merkintöjä on tulkittu mm. siten, että ne kertoisivat retkeläisten kesken puhjenneista riitaisuuksista ja jopa kuppikuntien syntymisestä. Lähinnä on pohdittu ihmissuhdehässäköitä, mustasukkaisuutta jne.

On mahdollista, että tietynlaista ärtymystä sekä väsymystä oli ilmassa ja Djatlov oli menettänyt otteensa johtajana.
On mahdollista, että retken keskeyttämisestä oli keskusteltu.
On mahdollista, että osa retkeläisistä oli halunnut jonkun hakevan heidät pois alueelta.
On mahdollista, että noudosta oli sovittu.
On epätodennäköistä, että alueelle olisi saapunut helikopteri, minkä takia retkeläiset olisivat ensin valoraketteja ammuttuaan, tallustaneet alavammalle laskeutumispaikalle puolisokeina zombieina - ainoastaan toteamaan, että helikopterikuski tekikin oharit. Tai, että kopteri laskeutui sinne, mistä oli tultu.
On mahdollista, että katabaattinen tuuli yllätti heidät juuri silloin.
Ei ole epätodennäköistä, että ryhmä olisi silloin joutunut paniikkiin ja jakautunut.
On epätodennäköistä, että teknisen alan opiskelijat ja kokeneet eränkävijät altistuisivat sinkkimyrkytykselle vääristä materiaaleista valmistetun kamiinan + savuhormin takia, mutta se on mahdollista.
5 pro viis ja sil´ pläsi puli
Puu elon järvellä veliä
Jori joi Niveat
UiNeet aiEm puheis Isä
yks yö faija Rai s kas Kain kaa
Sepän veli Pieks Mester-
moralla

Luminol
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Djatlovin solan onnettomuus (Dyatlov Pass) 2.2.1959

Post by will »

Katselin aikaisemman viestin linkin takana olevaa ketjua kuvineen. Kiitos siitä!

Retkikunta on kääntynyt länteen ylittämään vedenjakajaa, kun olisi pitänyt mennä paikallisen harjanteen yli takaisin alavammalle maalle. Liekö alueella kompassihäiriöitä? Eksymisen jälkeen valittu leiripaikka oli avointa paljakkaa, alempana tunturikoivuja ja lähin iso puu n. 1500m:n päässä sijainnut puronvarren setri, jossa paksuja oksia, osin mahdollisesti kuivia jo tuolloin. Sieltä on saanut kelvollista ilmakuivaa polttopuuta kaminaan. Olisiko myös purossa ollut avanto, mistä olisi otettu vettä? Ruumiit olivat teltan ja setrin välisellä linjalla, osin sen jatkeella purossa.
Image


Teltta oli pitkä harjateltta. Kamina oli harjan alle katon keskiosiin ripustettu vaakasuora putki, josta johti vaakasuora hormi vastakkaiseen päätyyn, siitä ulos ja ylös. Neljä metriä pitkä teltan harja oli tuettu sisänarulla päädyissä ollrisiin pystysalkoihin ja kamina hormeineen tähän naruun. Lämmityslaitetta käytettiin myös kostuneiden vaatteiden kuivaamiseen, mistä aiheutui ylimääräistä kuormaa. Jos jommankumman pystysalon kiinnitys olisi pettänyt, kamina ja hormi olisivat pudonneet teltassa olleiden päälle.
Image
Image

https://farm5.staticflickr.com/4662/256 ... fcf0_o.jpg
Yllä olevan linkin kuvassa sukset on pystytetty hormiosan kohdalle teltan kummallekin sivulle. Liekö ollut tarkoitus tukea hormia ulkoapäin, insinööriopiskelijoita kun olivat. Mitään kannatusnarua tai vastaavaa ei kuitenkaan näy.

Päiväkirjamerkinnöistä ilmennyt kiristyvä tunnelma voisi viitata eristyksissä kehittyneeseen yksittäiseen mielenterveyden häiriöön. Kaikille ei naparetkeily sovi. Toki olosuhteet ovat olleet rasittavia.
Image

Tavaroiden järjestely viittaa siihen, että teltassa olisi istuttu kehässä ja syöty tai tehty kuppia. Ruokailusta oli menehtymishetkeen n. 6 tuntia, joten mahdollisesti viimeksi jälkimmäistä. Jos retken oli tarkoitus olla kohteessa retkikunnan tuhoutumisen aikoihin, teltassa on saatettu järjestää juhlat, joissa on tuhottu jäljellä olleita alkoholijuomia, ja kukaties lopulta myös kaminan sytytysnestepullon sisältö. Joko joku votka tai sytytysneste olisi kuitenkin ollut myrkyllistä ja johtanut ryntäilyyn ulos ja veden lähteelle. Samoissa kahinoissa teltta on voinut romahtaa. Sitten tai jo sitä ennen olisi ammuttu pois hätäraketit, jotka olisivat lennelleet kaarissa miten sattuu. Ryyppäjäisiä vastaan puhuu, ettei ruumiinavauksissa löydetty alkoholia. Jotain on kuitenkin voitu ottaa vahvistukseksi ja lämmikkeeksi. Paleltumia todettiin.

Porukka olisi sammunut/menehtynyt polttopuun/veden lähteen ja teltan väliselle tossu-uralle yksi kerrallaan. Joku on voinut pudota puustakin oksia katkoessaan. Myöhemmät etsijät olisivat ajaneet lumeen peittyneiden vainajien tai teltan yli. Olisi sattunut kohtalokas hässäkkä. Tutkinta ei johtanut mihinkään.
Post Reply