Calumetin paniikki 1913

Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 1692
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

Calumetin paniikki 1913

Post by -Uta- » Tue Jun 19, 2018 10:09 am

Kamala joulujuhla Calumetissa.
New Yorkista saapuvat sähkösanomat kertovat yksityiskohdittain Calumetin kaupungissa Michiganinsa jouluaattoiltana sattuneesta (kamalasta onnettomuudesta. Pakokauhun luullaan syntyneen siten, että joku juopunut on sen huoneen ovella, missä juhlaa vietettiin, huutanut: »Tuli on irti!» Huone, joka oli uudenaikaisesti rakennettu ja jossa oli monta ovea, oli aivan täynnä ihmisiä. Pakokauhu syntyi juuri 'kun joululahjoja jaettiin. Kaikki syöksyivät oville. Mutta vaikka näitä olikin monta, syntyi kaikkialla sellainen tungos, että joukko osanottajista, sikäli kuin kerrotaan 37 — joista iq pikku tyttöä ia 13 pikku poikaa — ruhjottiin kuoliaaksi. On saata selville, etti mmitamat perheet menettivät kaikki lapsensa onne+iomuudessa. Kun paniikki oli loppunut, asetettiin ruumiit juhlahuoncen tuoleille. Monta liikuttavaa kohtausta sattui kun vanhemmat tapasivat pienokaisensa kuolleina. Ilkityöntekijää ei vielä liene saatu kiinni.

Aamulehti, 01.01.1914, nro 1, s. 7
https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanom ... 717?page=7
Kansalliskirjaston Digitoidut aineistot


Image

Image


Calumetin paniikki (engl. Italian Hall disaster tai 1913 Massacre) oli jouluaattona 1913 Yhdysvalloissa sijaitsevassa Calumetin kaivoskaupungissa tapahtunut joukkopaniikki, jossa sai surmansa 73 ihmistä. Uhreista suurin osa oli amerikansuomalaisia ja heistä lähes kaikki lapsia tai nuoria.

Tapahtumat
Onnettomuus sattui kaupungin amerikanitalialaisten kokoontumispaikassa. Italian Hall -nimisen kaksikerroksisen rakennuksen yläkertaan oli kokoontunut lakkoilevien kaivostyöläisten lapsia heille hyväntekeväisyytenä järjestettyyn joulujuhlaan. Paikalla oli yhteensä yli 700 henkeä. Kesken juhlien tuntemattomaksi jäänyt mies avasi yläkertaan vievän portaikon oven ja huusi rakennuksen olevan liekeissä. Mitään tulipaloa ei kuitenkaan todellisuudessa ollut. Paniikkiin joutuneet lapset ryntäsivät portaikkoon, joka oli rakennuksen ulkoseinällä olleiden palotikkaiden lisäksi ainoa tie ulos. Alakertaan ensimmäisenä ehtineet lapset eivät saaneet ovia auki, vaan joutuivat takaa tulevien puristukseen ja tallomiksi. Joidenkin väitteiden mukaan ovet olisivat auenneet sisäänpäin, jolloin niiden avaaminen väkijoukon puristuksessa oli mahdotonta. Väite ei kuitenkaan pidä paikkaansa, vaan kaikkien todisteiden mukaan ne aukesivat ulospäin. Koska ovia ei kuitenkaan saatu auki, oli jonkun pitänyt lukita ne tai estää niiden avautuminen muulla tavoin. Kaikkien ahtaassa portaikossa menehtyneiden kuolinsyy oli tukehtuminen.
Kuolonuhrien joukossa oli 50 amerikansuomalaista, 13 kroatialaista, 7 slovenialaista sekä 3 italialaista.
Portaikon alapäässä huutaneen miehen henkilöllisyyttä ei milloinkaan saatu selville. Yleisen arvion mukaan hän oli kaivosyhtiön palkkaama tai kuului sen rahoittamaan Citizens' Alliance -järjestöön, joka oli 1900-luvun alkupuolella Yhdysvalloissa toiminut ammattiyhdistysliikettä vastustanut ryhmittymä. Onnettomuuden johdosta järjestetyssä oikeudenkäynnissä useat todistajat kertoivat nähneensä huutajalla Citizens' Alliancen rintamerkin. Ketään ei kuitenkaan tuomittu.

Muistaminen
Vuonna 1908 valmistunut Calumetin Italian Hall purettiin 1984. Rakennuksen oviaukko jätettiin pystyyn ja se on nykyään osa onnettomuuden uhrien muistomerkkiä. Amerikkalainen folklaulaja Woody Guthrie teki vuonna 1941 tapauksesta kappaleen 1913 Massacre. Louis Galdierin ohjaama samanniminen dokumenttielokuva valmistui 2012

Image


Linkkejä:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Calumetin_paniikki
https://fi.wikipedia.org/wiki/Calumet_(Michigan)
https://maurikin.blogspot.com/2016/12/k ... tinen.html
https://maurikin.blogspot.com/2016/12/c ... urman.html


Post Reply