Rikosaiheinen kysymysketju

Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Rikosaiheinen kysymysketju

Post by -Uta- »

Mikä hyvin vanha henkirikos ?
Vinkki 1 : Tapahtumamaa on meille kaikille tuttu.
Vinkki 2 : Tekijää ei koskaan tuomittu teostaan, koska hän teki itsemurhan.
Vinkki 3 : Ennen tätä kyseistä henkirikostapausta tekijä oli syyllistynyt väärän lausunnon antamiseen.


Liperin karmea tragedia on aivan oikea vastausehdotus,
joten Onneksi olkoon Eks-EkstroVertti !

Tästäkin kyssäristä siis tuli tällainen helppo pikakyssäri, eikä minulla ole siihen paljoakaan lisättävää.

Murha, tappo ja vallesmanni - Anu Koskivirta, Itä-Suomen 1700-luvun henkirikollisuus ja kontrolli http://www.ennenjanyt.net/2002/02/murha ... llesmanni/ eli Itä-Suomen henkirikollisuutta käsittelevässä väitöskirjassa kerrotaan tästä välskärikirurgi Johan Fredrik Geissen tapauksesta seuraavasti :

"Aloin aineistoa kerätessäni ihmetellä, mitä Liperissä oikein tapahtuu, kun siellä ei ensin näyttänyt olevan yhtään henkirikosjuttuja ja sitten lähteisiin ilmestyi yhtäkkiä runsaasti poikkeuksellisen raakoja ja väkivaltaisia henkirikoksia. Hovioikeusmateriaalissa esiin tuli voimakkaasti paikallisen kirkkoherra Stenfeldtin tapaus ja nimismies, joka erotettiin tehtävistään. Sitä kautta aloin ihmetellä, mitä seudulla oikein tapahtui 1780-luvun alussa. Etsin juttuja Liperin käräjäpöytäkirjoista ja sitä kautta pääsin käsiksi Geissen tapaukseen, joka oli hovioikeusmateriaalissa jäänyt vain maininnan varaan, koska hän oli tehnyt itsemurhan ja tutkinta oli päättynyt siihen."

"Keväisenä aamuna vuonna 1782 liperiläinen välskärikirurgi Johan Fredrik Geisse surmasi kirveellä kaksi lastaan, teloi kaksi muuta henkihieveriin ja yritti tappaa vielä miniänsäkin. Tämän jälkeen hän juoksi ulos talosta ja riisti hengen itseltään. Geissen kerrottiin ennen tekoaan olleen masentuneessa mielentilassa, ja pitäjässä kiersi huhuja, joiden mukaan hän olisi aiemmin lahjuksia vastaan antanut väärän valaehtoisen kuolinsyylausunnon. Myöhemmin pitäjässä oli alkanut tapahtua runsaasti henkirikoksia, joiden uhreja tutkiessaan Geisse oli joutunut läheltä tutustumaan Liperiä koettelevan rikosaallon seuraamuksiin. Mikä ajoi Geissen tekoonsa? Painoiko väärän valan tekeminen hänen omaatuntoaan siinä määrin, että hän tappoi itsensä? Pitikö hän ajalleen tyypilliseen tapaan pitäjää koettelevaa henkirikosaaltoa Jumalan kollektiivisena kostona valan rikkomisesta?"

---

Projekt Runeberg ( http://runeberg.org/medhist/2/0118.html ) kertoo mm., että
provinsialfältskär Johan Fredrik Geisse fanns bosatt i Rantasalmi
socken, hvarifrån han skulle göra resor ända till Idensalmi i norr och
Libelits i öster. En af landshöfdingen Otto Vilhelm de Geer den */5
1763 utfärdad instruktion för provinsialfältskären i Savolaks och Karelen
är i Hera afseenden af stort intresse för kännedomen om dåvarande
medi-cinskt-administrativa förhållanden, hvarför densamma må här i sin
helhet införas.
Medels k. brefvet af den 18/9 1704 biföll Kongl. Maj:t till alla delar
sundhetskom-missionens yttrande, hvarigenom således en provinsialfältskär
konstituerades som läkare i Savolaks och Karelen. Till denna plats utsågs redan
nämnde Geisse, utan att han dock synes hafva undergått någon
examen. Bland annat är det bekant, att han 1764 satte i stånd den en tid
mycket begagnade hälsokällan i St. Michels socken och äfven från 1774
var intendent vid Idensalmi hälsobrunn. Från sin landsfältskärstjenst
tog Geisse afsked den 13/3 1777 och dog 1799.

Jos tuossa ^ tekstissä on kyse samasta Johan Fredrik Geissestä, niin minua häiritsee se, että siinä tapauksessa hänellä ei olisi ollut tutkintoa, hän oli pyytänyt eroa toimestaan 13.3.1777 ja kuolinvuosi on 1799.

Tutkinnon puuttuminen ja ero toimesta olisi tietysti hyvä syy masennukseen, ja ehkä myös koko tragediaan... mutta kuolinvuosi ei täsmää.

---

Kiitos kumpaisellekin osallistujalle! :)
Eks-EkstroVertti
Posts: 3083
Joined: Mon Mar 20, 2017 10:45 pm

Re: Rikosaiheinen kysymysketju

Post by Eks-EkstroVertti »

Kiitos itsellesi hyvästä kysymyksestä ja mielenkiintoisesta aiheesta!

Lueskelin tuota Anu Koskivirran tutkimusta "Sisäinen vihollinen-Henkirikos ja kontrolli Pohjois-Savossa ja Karjalassa Ruotsin vallan ajan viimeisinä vuosikymmeninä".

Luvussa "Murhenäytelmä sisäistetystä kontrollista" (sivulta 236-->) löytyy jotain tarkempaa kuvausta Geissen hirmutyöstä ja sen taustoista. Pätkin lainaillen:

"Keväisenä aamuna vuonna 1782 Savo-Karjalan pitkäaikainen ja arvostettu maakunnanvälskäri ja kirurgi Johan Fredrik Geisse heräsi varhain, käveli kotonaan Liperin Siikasalmella kolmen nuorimman lapsensa makuuhuoneeseen ja iski kirveellä 8- ja 13-vuotiaat poikansa hengiltä ja teloi kolmannenkin lapsensa henkitoreisiin. Geisse marssi kirveineen edelleen keittiöön käydäkseen aikuisen tyttärensä kimppuun. Tyttären onnistui kuitenkin väistää päähän tähdättyä iskua, mutta terä upposi naisen niskaan ja viilsi sinne pitkän runsaasti vuotavan haavan. Lisäksi Geisse yritti vielä lyödä miniäänsä kirveenhamaralla päähän, mutta osui harhaan eikä nainen saanut vammoja. Ulos sännännyt Geisse surmasi tämän jälkeen itsensä."

Geissen ja hänen jälkeläistensä surman olosuhteita tutkittiin puolikuntoisessa käräjäyhteisössä. Liperin hallintopitäjän nimismies Johan Bernsten ja seurakunnan kirkkoherra Aadolf Fredrik Stenfeldt oli juuri pantu viralta.

Syinä siihen:

"Hiukan ennen kuin välskäri Geisse otti perheensä ja itsensä pois päiviltä, Liperin pitäjän nimismies Bernsten erotettiin laittomaan vangitsemiseen, pahoinpitelyyn ja juopumukseen syyllistyneenä. Tämä oli sulkenut yhdessä pitäjän kirkkoherra Aadolf Fredrik Stenfeldtin kanssa Venäjältä palanneen lieksalaisen Juho Niiranen-nimisen rengin paikalliseen tyrmään. Siellä kaksikko soimasi nuorukaista Aunuksella tapahtuneesta taposta. Lisäksi virkamiehet sitoivat nuorukaisen ja potkivat, ruoskivat ja polkivat häntä saappaillaan."

Juho-rengin kohtalo oli tuskin ainutlaatuinen, mutta viranomaisten ajoitus oli huono.
Kustaa III:n kielteinen asennoituminen tunnustusten painostamiseen oli luultavasti voimistanut viranomaisten mielivaltaan kohdistuneita kontrollitoimia 1770-luvun alkupuolelta lähtien. Juho-rengin tapauksessa hänen osalleen heitetty tapposyytös oli kaiken lisäksi aiheeton. Nimismies sai toteennäytetyn virkarikoksensa vuoksi eropassit vuonna 1781.
Kirkkoherra Stenfeldtillä oli kannettavaan vielä huomattavasti raskaampi syntikuorma kuin nimismiehellä: sielunpaimenen oli nähty toistuvasti sekä saarnaavan että jakavan ehtoollista kiroillen ja ympäripäissään. Itse asiassa juopottelu ja manailu olivat Stenfeldtille ”kokopäiväinen harrastus”, näin asian ilmaisee Ilmari Manninen laatimassaan Liperin seurakunnan historiassa. Paikallista papeista korkeimman tiedettiin myös pahoinpidelleen kirkkokansaa monesti tarkastusmatkoillaan ja sakaristossa.

Pyydän anteeksi, mutta minun on soitettava jälleen tietty kappale tähän väliin. Pekka Myllykoski, Mikko Saarela R.I.P.

https://www.youtube.com/watch?v=nDO8Ibt-ugQ

Välskäri–kirurgi Geissen kodin tapahtumille ei ollut varoittavia ennusmerkkejä. Käräjille toimitetussa lääkärin- ja papintodistuksessa Geissen luonnehdittiin viettäneen hurskasta ja hiljaista elämää. Viimeisinä vuosinaan kirurgi oli sekä lesken antaman suullisen todistuksen että lääkärin lausunnon mukaan ajautunut syvän melankolian valtaan. Leski kertoi käräjillä miehensä käyttäytyneen tekoa edeltävinä päivinä jokseenkin tavanomaisesti. Geisse oli kuitenkin yöllä valittanut huonovointisuuttaan. Vaimoa oli myös jäänyt mietityttämään miehensä lausuma:

”Minusta tuntuu kuin sydämeni roikkuisi puusta” ( ”hjerta voro til som det hänge på et träd”).

Surmatyön oikeuskäsittely raukesi, koska tekijä oli itsekin menehtynyt. Verityön syyksi todettiin mielenhäiriö ja kirurgille sallittiin kunniallinen hautaus kirkkomaahan.
Tapauksen tutkinta päättyi oikeudessa tähän.

Mikä ripusti maakunnanvälskärin sydämen puun oksalle?
Geissen tiedettiin ensinnäkin kohdanneen vakavia taloudellisia ongelmia. Niistä saa aavistuksen myös hovioikeuden rikosasiain päätöstaltioiden perusteella:välskärin virkamatkoiltaan anomia kulukorvauksia pienennettiin säännönmukaisesti. Yksin rahavaikeudet eivät olleet kuitenkaan ajaneet Geisseä henkiseen ahdinkoon.
Mosaiikkimaisista tiedonmurusista rakentuu ääriviiva, jonka sisälle voi uumoilla huomattavasti vivahteikkaampaa sielullista dynamiikkaa kuin oikeuden pöytäkirjat paljastavat.
5 pro viis ja sil´ pläsi puli
Puu elon järvellä veliä
Jori joi Niveat
UiNeet aiEm puheis Isä
yks yö faija Rai s kas Kain kaa
Sepän veli Pieks Mester-
moralla

Luminol
User avatar
Vulvados
Posts: 1899
Joined: Tue Nov 29, 2011 11:07 am
Location: Vulvania

Re: Rikosaiheinen kysymysketju

Post by Vulvados »

Vulvados wrote: Thu Jan 10, 2019 4:13 pm
Kissaihminen wrote: Sat May 14, 2016 7:18 pm
Vulvados wrote:Mikä rikostapaus?
Olof Laguksen surma

Image
(kuva: Wikipedia)

Jääkärimajuri Olof Lagus sai surmansa päähän ammutusta luodista Kannaksen Heinjoella 20. huhtikuuta 1918. Hänellä oli ilmeisesti ollut sutinaa 27-vuotiaan rouva Harriet Thesleffin kanssa.

Häntä ei ehkä olisi kannattanut riiata, sillä naisen mies oli eversti Wilhelm Thesleff, Suomen ensimmäinen sotaministeri ja puolustusvoimien lyhytaikainen ylipäällikkö, joka ylennettiin lopulta kenraaliksi. Naisen isä puolestaan oli viipurilainen arkkitehti Eduard Dippell, joka suunnitteli mm. Verlan puuhiomo ja pahvitehdas - Werla Träsliperi och Pappfabrik -rakennukset ja jonka johtajana oli myöhemmin mm. hänen veljensä. Nykyään Werla on yksi UNESCON maailmaperintökohteista Suomessa.

Tuona iltana Olof, everstinrouva Harriet ja majuri Nils Gadolin nauttivat yhdessä kahvia ja konjakkia. Matkalla majapaikkaan Olof surmattiin. Ampuja lienee ollut myöhemmin jääkärieverstiluutnantiksi kohonnut Nils Gadolin. (Wikipedia-artikkelissa mainitaan myös nimi Gasolin.)

Uhrin veli, Ruben Lagus on Mannerheim-ristin ritari numero 1. Hänen isoveljensä tapausta ei koskaan tutkittu Rubenin yrityksistä huolimatta. Ruben Laguksen poika Olof Lagus palveli isänsä divisioonassa rynnäkkötykin ampujana ja haavoittui vaikeasti kesäkuussa 1944 kranaattikeskityksessä.

Lagus on todella laaja suku, jossa on toiminut paljon merkittäviä henkilöitä. Mm. Johannes Lagus on yksi Olvi-panimon perustajista ja Wilhelm Lagus aateloitiin vuonna 1880.

Suvun kantaisänä pidetään Georgius Lepusta, joka oli kotoisin Maarian Hirvensalosta ja otti sukunimen Lepus (latinaksi ’jänis/kani’) kotitalonsa mukaan. Osa suvusta on myös ottanut nimen Hirvensalo

Ratkaisut muista vihjeistä:
- Adolf Hitler vietti syntymäpäiviään 20.4.
- etunimikohtalotoveri lienee Olof Palme

En osaa assosioitua saati assosinoitua, joten en ymmärrä näitä vihjeitä:
3. vinkki: Tapaus assosinoituu erääseen hyödylliseen aineeseen, joka on eräässä suhteessa ainutlaatuinen.
4. vinkki: Tapaukseen assosinoituu myös eräs tunnettu taiteilija.
5. vinkki: Tapaukseen erääseen päähenkilöön voi assosinoitua erään tunnetun filosofin eräs tunnettu käsite
8. vinkki: Uhrista voi assosioitua myös eräs tunnettu maitovalmiste.
18. (Ai niin, vielä se TOSI helppo) vinkki. Sen voi ehkä löytää oheisesta klipistä... https://www.youtube.com/watch?v=2-O43VfB8Ic
19. vinkki: Tapahtumapaikasta voisi antaa vielä sellaisen lisävinkin, että sillä on yhteys paikkakuntaan, jossa on tapahtunut eräs hyvin tunnettu henkirikos, josta tälläkin sivustolla on kirjoitettu paljon.
Mikä ihmeen tunnettu maitovalmiste, yms ?
Auttakaa miestä mäessä!
Ei uutta kyssäriä tällä kertaa, mutta teitä, joita Harrietin ja Olofin traaginen tarina kiinnostaa, niin suattaapi kiinnostaa myös ensi kuussa alkava Helsingin Ryhmäteatterin tapausta käsittelevä näytelmä 8-)

Image

Milja Sarkola:
HARRIET


Onko jokaisella oikeus omaan totuuteensa? Miten historiankirjoitus muovautuu? Mitä muistamme, kun muistamme tapahtumia ennen meitä?

”Yllätyn hieman, että sieltä kuuluu naisääniä. Yksi ääni, everstinna Thesleffin, ei yllätä ollenkaan koska hänen kovaääninen touhuilu ja hillitsemätön käytös antaa paljon syytä myrkyllisille huomautuksille. Huonoa vain, että hän on päähenkilön vaimo ja näin ollen hyvin näkyvä.”

Heinjoella Karjalankannaksella 20. huhtikuuta 1918. Everstinna, sairaanhoitaja Harriet Thesleff oli majoittunut Ristseppälän maatilalle jääkärimajuri Olof Laguksen kanssa. Harriet, Olof ja jääkärimajuri Ero Gadolin lähtivät hevosajelulle. Kun he pari tuntia myöhemmin palasivat, oli Olof kuollut luodinosumaan ohimoonsa. Kukaan ei enää muista mitä tapahtui.

Hän oli kohtalokkaan kaunis, hurmaava, Viipurin kermaan kuuluva, sivistynyt, älykäs, itsenäinen, voimakastahtoinen, julkean piittaamaton kaikista sovinnaisuussäännöistä, miehenkipeä, yhdistelmä aristokraattisuuta ja estotonta luonnonlasta, villi nainen, huono nainen, vahva, röyhkeä, hurja, hupsu, kovaääninen, hillitsemätön, nymfomaani, suuren maailman nainen, miestennielijä, perhanan kaunis, taiteellisesti lahjakas, kerrassaan rauhaton, kevytmielinen, itsekäs, ärsyttävä, negatiivinen, harvinaisen onneton, nautinnonhimoinen, seikkailunhaluinen, yksinäinen.

Mitä kaikkia tulkintoja Ristseppälän hevosajelusta on sadan vuoden aikana kirjoitettu, muistiinpantu, julkaistu? Wikipediakin kertoo versionsa. Harriet perustuu kirjallisiin lähteisiin, tietokirjallisuudesta päiväkirjamerkintöihin ja romaaneista elämäkertoihin.

Käsikirjoitus ja ohjaus Milja Sarkola
Lavastus Kaisa Rasila
Äänisuunnittelu Jussi Kärkkäinen
Musiikin sovittaja Joel Mäkinen
Valosuunnittelu Ville Mäkelä
Pukusuunnittelu Riitta Röpelinen
Rekvisiitan suunnittelu Viivi Kuusimäki

Rooleissa Santtu Karvonen, Pyry Nikkilä (vier.), Minna Suuronen, Robin Svartström ja Roosa Söderholm (TeaK, vier.)

Arvioitu kesto 1,5 tuntia. Ei väliaikaa.

http://www.ryhmateatteri.fi/ohjelmisto

Esitykset: Ennakko 8.2. | Ennakko 11.2. | Ensi-ilta 13.2. | 15.2. | 16.2. | 26.2. | 27.2. | 28.2. | 1.3. | 2.3. | 6.3. | 7.3. | 8.3. | 9.3. | 12.3. | 13.3. | 14.3. | 15.3. | 16.3. | 19.3. | 20.3. | 21.3. | 22.3. | 26.3. | 27.3. | 28.3. | 29.3. | 30.3. | 2.4. | 3.4. | 4.4. | 5.4. | 10.4. | 11.4. | 12.4. | 13.4. | 16.4. | 17.4. | 24.4. | 25.4. | 26.4. | 27.4.


Ainakin itse aion kyllä paikalle viäntäytyä, heti kuin vain ennätän! :D
Tulipa käväistyä. Ihan kiinnostava! :D 15 erilaista eri yhteyksissä esitettyä versiota tapauksesta käytiin läpi tiiviisti puolessatoista tunnissa. Voisi kuvitella, että olisi jo vähän tylsää ja toistoista, mutta ei, kyllä niin moneen suuntaan tapahtumia on yritetty viimeisten sadan vuoden aikana vääntää... :roll:

Kuten yllä näkyy, niin esitys pyörii vielä huhtikuun loppuun asti Ryhmiksen Helsinginkadun näyttämöllä. Jos sinne päin on asiaa, niin suosittelen kyllä! :D Kun näytelmässä ei mitään 15 versiosta väitetä ainoaksi oikeaksi, niin jokainenhan saa valita niistä mieleisensä tai vaikka kehittää vielä oman 16. versionsa...! 8-)

Lisäksi nuorta Harrietia (vanhempaa näyttelee Minna Suuronen) näyttelevä roolillaan lopputyötään tekevä TeaKin Roosa Söderholm on oikein söpö ja mukavan freesi ja varmaan piankin näyttämöiltä ja TV:stä tuttu uusi naama! :D

Kuka ampui Olof Laguksen? Harriet-näytelmä ei yritä kertoa täyttä totuutta, vaan suorastaan valehtelee katsojalle päin naamaa kerta toisensa jälkeen

Harriet-näytelmä esittää lukuisia variaatioita majuri Olof Laguksen kuolemasta. Lopullisen totuuden ampujasta tiesivät vain kaksi paikalla ollutta.

Image

Pyry Nikkilä (vas.), Robin Svartström ja Roosa Söderholm Ryhmäteatterin Harriet-näytelmässä, joka pohjautuu ohjaaja Milja Sarkolan suvun vaiheisiin. (KUVA: MITRO HÄRKÖNEN / RYHMÄTEATTERI)

Laura Hallamaa
Julkaistu: 14.2. 14:45

Draama

Harriet. Ensi-ilta Ryhmäteatterissa. Käsikirjoitus ja ohjaus Milja Sarkola, lavastussuunnittelu Kaisa Rasila, pukusuunnittelu Riitta Röpelinen, valosuunnittelu Ville Mäkelä, äänisuunnittelu Jussi Kärkkäinen, musiikin sovitus Joel Mäkinen, rooleissa Roosa Söderholm, Robin Svartström, Minna Suuronen, Pyry Nikkilä ja Santtu Karvonen. ★★★★

KUINKA SE nyt menikään?

Konjakkia sinä iltana juotiin. Mutta oliko pirtuakin?

Oliko seurue humalassa lähtiessään ajelulle? Vaihtoivatko miehet paikkoja? Kuka tarttui revolveriin? Vai oliko se pistooli?

Kenen kädessä ase oli lauetessaan?

ROUVA Harriet Thesleffin, majuri Olof Laguksen ja majuri Ero Gadolinin yhteisestä kärryajelusta huhtikuussa 1918 on esitetty erilaisia tulkintoja niin aikalaiskertomuksissa kuin kirjallisuudessakin.

Nyt teatteriohjaaja ja Harriet Thesleffin tyttärentyttärentytär Milja Sarkola tuo eri tulkinnat tarinasta näyttämölle rinnakkain ja tasavertaisina.

Varmaa tarinassa on oikeastaan vain lopputulema. Olof Lagus kuoli kärryajelulla päähän ammuttuun luotiin.

ESITYKSEN RAKENNE on suorastaan herkullisen simppeli. Harriet kertoo kaikki noin viisitoista mahdollista versiota siitä, mitä tuona huhtikuisena päivänä saattoi tapahtua kolmikon matkatessa. Kaikille versioille on lähteensä.

Ensin jähmeinä pysähdyskuvina etenevä esitys alkaa hätäisillä todistajien tarinoilla: Thesleffin ja Gadolinin versioina tapahtuneesta.

Sitten pysähdyskuvat alkavat elää. Tulee lisää eri ihmisten kertomia versioita tapahtuneesta. Tulee tietoa ja ymmärrystä, mutta myös tulkintaa ja suoranaista mustamaalausta.

KOKONAISUUS hahmottuu. Välillä toisteisuus tosin syö vähän itseään. Samalla se kuitenkin herättelee huomaamaan, mikä merkitys pienillä yksityiskohdilla koko tarinan kulussa on.

Esimerkiksi sillä, oliko kuraista, ja jäikö Laguksen ohimoon ruutia.

Samalla versiot pitävät sisällään erilaisia mahdollisuuksia tulkita kolmikon välistä suhdedynamiikkaa. Kuka rakasti ketä? Ja oliko teko lopulta itsemurha, onnettomuus vai tappo?

NÄYTTELIJÖISTÄ ehdoton helmi on Harriet Thesleffiä esittävä Roosa Söderholm, joka suorittaa roolillaan myös taiteellisen opinnäytteensä Taideyliopiston Teatterikorkeakoululle. Söderholmin roolisuoritus on kiivaimmillaankin syvän rauhallista, kypsää ja herkkää. :D :D :D

Santtu Karvonen tekee lukuisat roolinsa jälleen tarkasti ja lisää työllään tarvittavia kierroksia kokonaisuuteen. Näin käy varsinkin Karvosen esittäessä tietokirjailija Erkki Käkelän suorastaan naisvihamieliseksi yltyvää tulkintaa tapahtumista.

Minna Suurosen vanhemmassa Harrietissa tiivistyy se elämänmittainen taakka, jota Harriet Thesleff joutui mukanaan kantamaan.

SARKOLAN TEKSTISTÄ huokuu tarve ymmärrykseen ja sovintoon. Totuuden kautta näitä tarpeita ei enää pystytä täyttämään, mutta ehkä eri vaihtoehtojen esittäminen riittää.

Teatteri on nimittäin mitä parhain paikka kertoa myös epätotta, ja Harrietissa valetta piisaa. Esimerkiksi kirjallisuudessa samanlainen eri tapahtumavariaatioiden esittäminen puuduttaisi ja tekisi kertojasta epäluotettavan tai vähintään sekavan.

Mutta teatterissa katsoja saa nähtäväkseen kaikki kertomukset, koko todistusaineiston. Yleisö voi periaatteessa itse päätellä ja valita mieleisensä tapahtumakulun.

Vaihtoehtoja vaan on niin valtavasti!

KOKONAISUUS panee pään ihanasti pyörälle ja saa pohtimaan, mikä on faktan ja tulkinnan raja. Miten paljon väritämme asioita kartuttaessamme tietoa?

Ainakin Harrietin työryhmä on yrittänyt estää itseään tulkitsemasta liikaa. Yksinkertainen lavastuskin tarjoilee pääasiassa valkoista. Eikä edes arvailla, millainen valo metsään lankesi tapahtumahetkellä.

Vedenpitävää vastausta tapauksen kulkuun Harriet ei siis anna, eikä sitä kannata lähteä hakemaankaan.

Lopullista totuutta ei ole. Tai on, jossain siellä meidän ulottumattomissamme.


Lähde: https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000006001316.html

PS. Ai niin, Roosa Söderholmhan seikkailee parhaillaan myös nimiosassa Sofi Oksasen Baby Jane -kirjan leffasovituksessa Maria Ylipään kanssa. Sitä en ole vielä käynyt katsomassa, mutta pitääpä panna sekin listalle...

Image
"Tekemätöntä ei saa tekemättömäksi." -- Matti Nykänen
User avatar
Queen
Posts: 2736
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Rikosaiheinen kysymysketju

Post by Queen »

Onnittelut EkstroNerolle! :D
Ehdin jo tukka kipeänä pohtia, onko Uta tehnyt kysymykseensä kompan ja tuo hyvin tuntemamme maa olisi esim. Koillismaa, Keminmaa, Ahvenanmaa, Pertunmaa tai Loimaa. :mrgreen:
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Rikosaiheinen kysymysketju

Post by -Uta- »

EkstroVertille : Kiitos hienoista lisäselvityksistä Geissen tapaukseen !!!
Queenille : Jos joskus vielä laitan kyssärin, niin... ehkä laitan sen täyteen kompia :)

Tapaukset Geisse ja Lagus sopisivat molemmat tuonne Rikoshistorian puolelle,
vaikka löytyyhän ne tietysti tästäkin ketjusta.
Eks-EkstroVertti
Posts: 3083
Joined: Mon Mar 20, 2017 10:45 pm

Re: Rikosaiheinen kysymysketju

Post by Eks-EkstroVertti »

Totta kai laitat, Uta! Olen miltei pahoillani, että hoksasin tuon Geissen (tuurilla) niin nopsasti. Aattelin, jotta tulkoon valkeus, kevät ja Suomi!
Queenkin Karjalan kera tuli siinä jo jäljelle, mutta kiiruhdin Kymenlaakson perunamaalta Saimaata pitkin karkuun pohjoiseen... ja melkein heti tärppäsi!

Vulvadoksen irrationaaliselta vaikuttava kyltyyripläjäys tuohon väliin jäi itselleni täysin avoimeksi.... Liittyikö se Geissen tapaukseen jotenkin, ehkä Laguksen sukujuurien kautta? Vihjaistiinko siinä stiditehtaan avausrepliikkiin vai oliko peräti piilotetty siinä kryptiset onnittelut minulle? :roll: :?
5 pro viis ja sil´ pläsi puli
Puu elon järvellä veliä
Jori joi Niveat
UiNeet aiEm puheis Isä
yks yö faija Rai s kas Kain kaa
Sepän veli Pieks Mester-
moralla

Luminol
User avatar
Vulvados
Posts: 1899
Joined: Tue Nov 29, 2011 11:07 am
Location: Vulvania

Re: Rikosaiheinen kysymysketju

Post by Vulvados »

No, kaikkihan liittyy kaikkeen, mutta lähinnä tuli mieleen, kun kävin ko. esitystä katsomassa ja tässä ketjussa on tapauksesta aiemmin puhuttu. Ei varsinaista, ainakaan tietoista, kytkentää viimeaikaisiin kysymyksiin, joihin en valitettavasti ole ehtinyt paneutua.
"Tekemätöntä ei saa tekemättömäksi." -- Matti Nykänen
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Rikosaiheinen kysymysketju

Post by -Uta- »

Joo, muistan... Joskus aikaa sitten oli kyssäri, jonka Kissaihminen ratkaisi ehdotuksellaan Olof Laguksen surma. Vulvadoksella taisi kuitenkin jäädä siitä jotain "hampaankoloon" ;) , koska muistaakseni Kissaihminen ei vastannut (ei ehkä huomannut) johonkin Vulvadosin vähän myöhemmin esittämään lisäkysymykseen asiasta.

Mutta joo... kyllä siitä "pläjäyksestä" onnittelutkin löytyy vähän kirjaimia järjestämällä. ;)
User avatar
Vulvados
Posts: 1899
Joined: Tue Nov 29, 2011 11:07 am
Location: Vulvania

Re: Rikosaiheinen kysymysketju

Post by Vulvados »

En kyllä mitään hampaankoloa muista. Alkuperäisestä keskustelusta on tosin jo aikaa. Jos koloja on ollut, niin toivotaan, että on jo paikattu myös! :mrgreen:
"Tekemätöntä ei saa tekemättömäksi." -- Matti Nykänen
Eks-EkstroVertti
Posts: 3083
Joined: Mon Mar 20, 2017 10:45 pm

Re: Rikosaiheinen kysymysketju

Post by Eks-EkstroVertti »

^ Ei. Älkäämme uskoko väärintekijää, joka neropattimaisten voitonjuhlieni keskelle syöksyi korostamaan omia kyltyrellisiä mielipiteitään. Sanomattakin on selvää, että kyse on sabotaasista ja motiivinaan toimivat viha, kateus, katkeruus, jotka tasaisin väliajoin purkautuvat ulos sekopäisinä Maria Ylipään tai Roosa Söderholmin ylistämisinä.
Aivan kuten Johan Fredrik Geissenkin kohdalla, niin löytyy tästäkin tapauksesta suuri määrä patoutunutta tunnetta. Kenties kokee sydämensä killuvan hirtettynä puun oksassa, seuranaan vain laitakaupungin valot sekä vanhaksi mennyt, ruumiineritteistään tahriintunut teatterin sisäänpääsytyynyliina.

https://www.youtube.com/watch?v=5cEEvao0sww
5 pro viis ja sil´ pläsi puli
Puu elon järvellä veliä
Jori joi Niveat
UiNeet aiEm puheis Isä
yks yö faija Rai s kas Kain kaa
Sepän veli Pieks Mester-
moralla

Luminol
Post Reply