Kuninkaalliset

Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Kuninkaalliset

Post by -Uta- »

Image

TIMANTTISALONKI
Suomenkielinen blogi kuninkaallisista:
https://timanttisalonki.com/
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Kuninkaalliset

Post by -Uta- »

Britannian Prinssi Philip on kuollut 99-vuotiaana – avioliitto kuningatar Elisabetin kanssa ehti kestää yli 70 vuotta
https://www.paivanlehti.fi/prinssi-phil ... 70-vuotta/
UUTISET 9.4.2021 15:06

Image
Prinssi Philip oli hiljattain hoidettavana sairaalassa sydänongelmien vuoksi. (Kuva AOP)

KUNINKAALLISET
Buckinghamin palatsi vahvistaa, että Edinburghin herttua prinssi Philip on kuollut. Kuningatar Elisabetin puoliso menehtyi Windsorin linnassa 99-vuotiaana. Philip oli hiljattain hoidettavana sairaalassa sydänongelmien vuoksi.

Hovi julkisti tiedon myös Twitterissä :
It is with deep sorrow that Her Majesty The Queen has announced the death of her beloved husband, His Royal Highness The Prince Philip, Duke of Edinburgh.

His Royal Highness passed away peacefully this morning at Windsor Castle.
https://pbs.twimg.com/media/EyhruuVWQAA ... name=small

Prinssi Philip oli alun perin Kreikan ja Tanskan prinssi Philippos, hän oli syntynyt 10.6.1921 Korfun saarella. Hänen isänsä oli Kreikan kuninkaan veli prinssi Andrew, äiti puolestaan tanskalainen Battenbergin prinsessa Alice. Monarkian kukistuttua Kreikassa Philip ja hänen neljä sisartaan lähtivät maanpakoon, ja poika päätyi lopulta sisäoppilaitokseen Britanniaan.

Philip suunnitteli uraa merivoimissa ja opiskeli Britannian laivastoakatemiassa. Hän avioitui prinsessa Elizabethin kanssa vuonna 1947, kun Philip kääntyi ensin kreikkalaiskatolisesta anglikaaniksi. Kun kuningas Yrjö VI kuoli vuonna 1952, Elizabethista tuli kuningatar Elisabet II.

Philip oli ottanut sukunimensä Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksbergin tilalle jo aikaisemmin nimen Mountbatten ja pettyi, kun kuningashuoneen nimenä säilyi edelleen Windsor. Philip sai kuitenkin Edinburghin herttuan, Merionethin kreivin ja Greenwichin paronin arvonimet, mutta ei huolinut prinssipuolison arvonimeä.

Prinssiä on kunnioitettu siitä, että hän tuki aina kuningatarta, mutta arvosteltu omaperäisestä huumorintajusta. Monia hänen kommenttejaan pidetään epäkorrekteina. Prinssi Philipillä ja kuningatar Elisabetilla on neljä lasta, kruununprinssi Charles, prinsessa Anne, prinssit Andrew ja Edward sekä kahdeksan lastenlasta.
Last edited by -Uta- on Fri Apr 16, 2021 8:40 am, edited 2 times in total.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Kuninkaalliset

Post by -Uta- »

Prinssi Philip haudataan ensi lauantaina vain pienen saattoväen kesken
https://www.itahame.fi/uutissuomalainen/4098635
10.4.2021 19:24

Britanniassa prinssi Philip haudataan ensi lauantaina, kertoo Buckinghamin palatsi. Hautajaiset pidetään Windsorin linnassa. Hovin mukaan prinssi saa seremonialliset kuninkaalliset hautajaiset, mutta ei valtiollisia hautajaisia. Hautajaiset pidetään kello 17 Suomen aikaa. Yleisöllä ei ole pääsyä paikalle koronarajoituksien takia, mutta hautajaiset televisioidaan.

Palatsin mukaan hautajaiset järjestetään voimassa olevien koronarajoitusten puitteissa.
Kuningatar Elisabet on hyväksynyt järjestelyt.


Hautajaisia edeltää kahdeksan minuutin seremoniallinen kulkue kappeliin, kertoo muun muassa BBC.

Seremoniassa prinssi Philipin arkku kuljetetaan Pyhän Yrjön kappeliin Land Roverin erikoismallilla. Philip oli aikanaan mukana Land Rover -autojen suunnittelussa. Arkun edellä kulkevat armeijan edustajat, ja kuninkaallinen perhe kävelee kulkueessa arkun takana. Kuningatar Elisabet saapuu kappeliin erikseen. Seremonian ajan ammutaan muistolaukauksia sekä soitetaan kellotornin kelloa. Arkku on päällystetty prinssin henkilökohtaisella lipulla, ja sen päälle on asetettu seppele, prinssin merivoimien lakki sekä miekka.

Hautajaiset toimittavat Windsorin tuomiorovasti sekä Canterburyn arkkipiispa.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Kuninkaalliset

Post by -Uta- »

User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Kuninkaalliset

Post by -Uta- »

Hautajaisvieraat :
Image
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Kuninkaalliset

Post by -Uta- »

Miten käy brittihovin? Prinssi Charles kutsuu koolle epätavallisen kokouksen – edessä joukko vaikeita päätöksiä
Brittilehti Telegraphin mukaan tulevina viikkoina ja kuukausina määritellään hyvin pitkälti se, miltä monarkia tulee maassa jatkossa näyttämään. Prinssi Charlesin kerrotaan kutsuvan koolle kokouksen, jolla on asialistalla useita suuria kysymyksiä.
https://www.is.fi/kuninkaalliset/art-2000007928544.html
Iida Kantola /IS - 14:40

Britannian hovissa on edessä joukko vaikeita päätöksiä ja keskusteluja, sillä prinssi Philipin kuolema ja prinssi Harryn astuminen syrjään kuninkaallisista tehtävistä ovat jättäneet merkittävän aukon kuninkaallisten riveihin. Telegraph-lehden mukaan Britannian kruununperijä prinssi Charles kutsuu lähiaikoina koolle kokouksen, jossa pohditaan vakavasti sitä, miltä hovin tulevaisuus näyttää ja miten kuninkaalliset tehtävät jatkossa jaetaan. Telegraphin mukaan Charles tulee johtamaan keskusteluja, joihin osallistuvat hänen lisäkseen ainakin kuningatar Elisabet ja prinssi William. Keskustelujen tarkoituksena on määritellä, miltä hovin tulevaisuus näyttää ja ketkä tulevat jatkossa olemaan sen ytimessä.

Prinssi Philipin kuoleman myötä lukuisat sotilaalliset arvonimet ja kuninkaallisten tukemat kohteet jäivät roikkumaan ilmaan. Myös prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin muutto Amerikkaan vuosi sitten aiheutti merkittävän aukon kuninkaallisten tukemien tahojen toimintaan ja hovin edustustilaisuuksiin. Samoin kävi myös prinssi Andrew’n astuttua sivummalle Jeffrey Epstein -kohun myötä.

Nyt Walesin prinssin uskotaan hakevan ratkaisuja siihen, miten esimerkiksi Sussexin herttuaparin aiemmin hoitamat sadat edustustilaisuudet jaetaan jatkossa, ja kuka ottaa vastuun lukuisista kuninkaallisten tukemista hyväntekeväisyysjärjestöistä. Charlesin kerrotaan etsivän vastauksia myös siihen, ketkä ovat jatkossa hovin ydinjoukkoa ja kantavat suurimman vastuun kuninkaallisten tehtävistä hänen, herttuatar Camillan ja Cambridgen herttuaparin lisäksi.

Prinssi Harry ja herttuatar Meghan jättivät jälkeensä yli 550 kuninkaallisen edustustilaisuuden aukon, jolle etsitään nyt täyttäjää. Mikäli prinssi Andrew jatkaa hiljaiseloaan, nousee määrä entisestään. Prinssi Philip oli kuollessaan jo jättäytynyt eläkkeelle, eikä hän siksi edustanut enää muun perheen tapaan. Telegraphin mukaan prinssi Harryn tehtävien odotettiin aikanaan periytyvän Williamin lapsille, mutta he ovat toistaiseksi vielä liian nuoria niiden hoitamiseen. Lehden mukaan on todennäköistä, että osan Sussexin herttuaparilta jääneistä edustustilaisuuksista ja tukikohteista ottavat hoitaakseen prinssi Edward ja tämän puoliso, Wessexin kreivitär Sophie.

Telegraphin mukaan nyt tehtävät päätökset tulevat vaikuttamaan hovin toimintaan vuosien ajan, joten prinssi Charles haluaa ehdottomasti, että prinssi William osallistuu keskusteluihin. Cambridgen herttua nousee kuninkaaksi Charlesin jälkeen.

Brittilehden mukaan keskusteluja Charlesin johdolla tullaan käymään seuraavien viikkojen ja kuukausien aikana. Niissä tehtävät päätökset tulevat määrittämään hyvin pitkälti sen, miltä monarkia Britanniassa jatkossa näyttää.

99-vuotiaan prinssi Philipin kuolema reilu viikko sitten nostatti Britanniassa keskustelua siitä, millainen hovin tulevaisuus on. Lehdissä pohdittiin, vaikuttaako Edinburghin herttuan poismeno kuningatar Elisabetin elämänhaluun ja terveyteen.

Image
Kuningatar Elisabet menetti uskollisimman tukipilarinsa, kun prinssi Philip menehtyi 99-vuotiaana.­
KUVA: REUTERS/PAUL HACKETT


Philipin kuoleman kuvailtiin symboloivan Britanniassa erään ajanjakson päätöstä. Ilmoille nousi nopeasti kysymys siitä, aikooko 94-vuotias kuningatar Elisabet jatkaa yhä näkyvässä roolissaan vai siirtääkö hän kenties osan työtehtävistään prinssi Charlesille. Aiemmin kuningatar on tunnettu hyvin vahvasta velvollisuudentunnostaan ja siitä, että hän on omistautunut täydellisesti maalleen.

Myös Edinburghin herttuan tittelin kohtalo on toistaiseksi hieman epäselvä. Prinssi Philipin kantama arvonimi siirtyi hänen kuolemansa jälkeen prinssi Charlesille, mutta Insiderin mukaan tittelin tulee aikanaan saamaan prinssi Edward. Lehden mukaan Charles voi antaa arvonimen veljelleen, kun hänestä itsestään tulee kuningas.
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Kuninkaalliset

Post by härkä »

https://www.is.fi/kuninkaalliset/art-2000007931469.html
Kuningatar, jota ei koskaan pitänyt tulla
Image
95 https://is.mediadelivery.fi/img/1440/0c ... 1.jpg.webp täyttävän kuningatar Elisabetin elämä mullistui kertaheitolla 25-vuotiaana. Sen jälkeen lapset näkivät kuningattareksi muuttunutta äitiään vain kaksi kertaa päivässä, kun lastenhoitaja toi heidät näytille.

Kuningatar Elisabet II koki nuorena aikuisena Afrikassa kaksi koko hänen elämänsä määrittelevää hetkeä.

Ensimmäinen koitti 21. huhtikuuta 1947, kun hän tuli täysi-ikäiseksi. Prinsessa oli virallisella vierailulla Etelä-Afrikassa yhdessä vanhempiensa kuningas Yrjö VI:n ja kuningatar Elisabetin kanssa. Syntymäpäiväjuhlinta huipentui nuoren naisen lausumaan valaan, joka kuultiin radiossa suorana kaikkialla britti-imperiumissa ja kansainyhteisössä.

– Minä vannon teidän kaikkien edessä, että koko ikäni, olkoon se pitkä tai lyhyt, on omistettu teidän palvelemisellenne ja koko meidän suuren imperiaalisen perheemme palvelemiselle, 21 vuotta täyttänyt Elizabeth lupasi.
Jopa hän itse oli liikuttunut harjoiteltuaan valaa ensimmäisen kerran.

6. helmikuuta 1952 Elizabeth oli jälleen Afrikassa, tällä kertaa Keniassa puolisonsa, prinssi Philipin kanssa, kun prinssin ystävä ja yksityissihteeri Mike Parker koputti heidän puuhun rakennetun lomahuoneistonsa ikkunaa.
Elizabethin isä, kuningas Yrjö VI oli kuollut vain 56-vuotiaana.
– Hyvä Jumala, huokaisi Philip.

Hän herätti vaimonsa. Vain 25-vuotiaana prinsessa Elizabethista oli tullut kuningatar Elisabet II.
Elisabet ei olisi halunnut kuningattareksi niin nuorena. Isänsä lisäksi hän menetti myös tavallisen avio- ja perhe-elämän.
Elisabet ja Philip olivat avioituneet vuonna 1947 ja heillä oli jo kaksi lasta, Charles ja Anne.
Jo ennen kuninkaan kuolemaa hallitsijan tehtäviä oli siirretty Elisabetille. Prinssi Philip oli jättänyt vastahakoisesti työnsä laivastossa.

HEATHROW’N lentokentällä kotiin palaavaa tuoretta kuningatarta kumarsivat syvään ministerit pääministeri Winston Churchillin johdolla. Clarence Housessa hänelle niiasi ja hänen kättään suuteli isoäiti, kuningatar Mary, 84.
– Lilibet, hameesi ovat aivan liian lyhyitä suremiseen, tämä tohti todeta.

Kuningataräiti Elisabetia tyttären kohtalo otti sydämestä.
– En kestä ajatella Lilibetia, niin suuri taakka kannettavaksi niin nuorena.
KUNINGATAR itse on myöntänyt, että valtaannousu kävi äkkiä, eikä siinä auttanut muu kuin tehdä parhaansa.
– Kyse on siitä, että hyväksyy, että tässä sitä nyt ollaan ja tämä on kohtaloni.

Kyse on siitä, että hyväksyy, että tässä sitä nyt ollaan ja tämä on kohtaloni.
Elisabet muutti perheineen Buckinghamin palatsiin. Hän alkoi noudattaa tarkkaa, muuttumatonta päivärytmiä.

Hän heräsi puoli kahdeksalta ja suoritti aamutoimet palvelijoiden avustuksella. Aamupalalla hän luki päivän lehdet. Työhuoneelleen hän saapui kello 10:een mennessä. Yksityissihteerit toivat hallitsijan luettaviksi, keskusteltaviksi ja hyväksyttäviksi erilaisia asiakirjoja.
Kuningatar luki myös kansan lähettämiä kirjeitä, sillä hänestä ne auttoivat pääsemään jyvälle, mikä ihmisiä huolestuttaa.
Elisabet perehtyi kuuluisan, punaisen laatikon papereihin eli salaisiin hallitusasiakirjoihin. Ennen illallista hän sai pienemmän laatikon, jossa oli yhteenveto päivän tapahtumista parlamentissa.
Kun hyvä ystävä kerran kysyi, täytyykö Elisabetin taas lukea papereitaan, tämä vastasi:
– Jos kerran antaisin jotain mennä ohi, en ikinä pääsisi takaisin kärryille.

TÄRKEÄ OSA aikataulua olivat yksityiset tapaamiset etenkin pääministerin kanssa. Aikaa vaativat myös edustustehtävät, tulevien tapahtumien suunnittelu ja esimerkiksi edustusasujen sovitukset.
3-vuotiasta Charlesia ja 1,5-vuotiasta Annea kuningatar tapasi pari kertaa päivässä, kun lastenhoitajat toivat heidät näytille.
Aiemmin Elisabetin on kerrottu olleen iloinen, onnellinen, jopa hupsutteleva. Tilalle tuli vakava, juhlava, hymytön kuningatar.

KONKREETTISESTI Elisabet II sai tuntea kruunun painon kruunajaispäivänään 2. kesäkuuta 1953. Ilma oli sumuinen ja kylmä. Lontoossa ainakin 30 000 ihmistä oli nukkunut jalkakäytävillä löytääkseen itselleen hyvän katsomopaikan.
Kruunajaiset tarjosivat yhden imperiaalisen loiston suurimmista esityksestä sodanjälkeisen Britannian historiassa.
Paraatissa esiintyi muun muassa 15 000 sotilasta, kansallisia ja ulkomaisia johtajia. Lontoon kaduilla laskettiin olleen kaksi miljoonaa katselijaa.
Kuningatar oli harjoitellut kruunajaisten jokaista yksityiskohtaa viikkoja. Kun häneltä kysyttiin, haluaisiko hän pitää tauon puolivälissä, kuningatar vastasi:
– Kestän kyllä. Olen vahva kuin hevonen.

Hänen kantamansa Edvard Tunnustajan kruunu painoi yli kaksi kiloa. Regaalit eli kruununjalokivet, puku ja kärpännahkaviitta painoivat yli 20 kiloa.
Kruunajaiset televisioitiin, mutta kameroiden ei annettu seurata toimituksen pyhintä osaa. Canterburyn arkkipiispa teki ristinmerkin kuningattaren käsiin, rintaan ja päähän lausuen samalla siunauksen.
– Sinut voidellaan siunatuksi ja pyhitetyksi kuningattareksi niiden kansojen ylle, jotka Jumala on antanut sinun opastuksesi ja hallintosi alle.
Varsinaisessa kruunauksessa Elisabet sai risti- ja kyyhkysvaltikat sekä kruunun.

Britannian 36 miljoonasta kansalaisesta 27 miljoonan arvioidaan katsoneen suoraa tv-lähetystä. Loistokas päivä alleviivasi sitä, kuinka Elisabet oli nyt ennen kaikkea instituutio.
– Olen menettänyt isäni. Olen menettänyt sisareni. Hän tulee olemaan niin kiireinen. Elämämme muuttuu, totesi liikuttunut pikkusisko, prinsessa Margaret, 22.

SEURAAVANA jouluna kuningatar äänitti perinteisen joulupuheensa Uudesta-Seelannista. Hän palasi valaan, jonka hän oli antanut 21-vuotiaana kansainyhteisölle.
– Annan sydämeni ja sieluni elämäni jokainen päivä tälle rotujen ja valtioiden tasavertaiselle kumppanuudelle.
Edelleen, 95-vuotiaana, hän jatkaa samaa työtä.

Artikkeli perustuu teoksiin Antonio Caprarica, Elisabet II – Kuningatar ja nainen sekä Sally Bedell Smith, Elizabeth The Queen, The Life of a Modern Monarch. Juttu on julkaistu aiemmin IS:n Elisabet II -erikoislehdessä keväällä 2019.


https://fi.wikipedia.org/wiki/Edvard_Tunnustaja
Linkissä Edvard Tunnustajasta , joka mainitaan kruunun yhteydessä.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Kuninkaalliset

Post by härkä »

https://www.is.fi/eurosarjat/art-2000007933797.html
Prinssi William otti voimakkaasti kantaa koko Britanniaa kuohuttaneeseen asiaan – ”Olen iloinen, että fanien ääni on kuultu”
Prinssi William iloitsi englantilaisseurojen tiistaisesta päätöksestä.


The Duke and Duchess of Cambridge
@KensingtonRoyal
I’m glad the united voice of football fans has been heard and listened to. It is now really important that we use this moment to secure the future health of the game at all levels. As President of the FA, I’m committed to playing my part in that work. W
7.35 ip. · 21. huhtik. 2021

Otteet linkistä. :D
Ja tosi hyvä seikka jalkapalloa yleisesti ajatellen.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Kuninkaalliset

Post by -Uta- »

Poikkeuksellinen kirje julki: prinssi William paljastaa lastensa riipaisevan surun
- George, Charlotte ja Louis ikävöivät prinssi Philipiä
- Cambridgen herttuaparin lähettämä kiitoskirje julkaistiin sosiaalisessa mediassa.
https://www.is.fi/kuninkaalliset/art-2000007981571.html
Niina Enqvist
17.5. 12:01


Britanniassa on herättänyt paljon huomiota Instagramissa julkaistu kirje, jonka prinssi William ja herttuatar Catherine lähettivät Williamin isoisän prinssi Philipin hautajaisten jälkeen. Kuningatar Elisabetin puoliso prinssi Philip menehtyi 9. huhtikuuta. Hän oli 99-vuotias. Kuninkaallinen perhe on kiittänyt ihmisiä perheelle lähetetyistä surunvalitteluista. Prinssi William ja herttuatar Catherine ovat Independent-lehden mukaan vastanneet osaan saamistaan osanotoista kirjeitse.

Instagramissa julkaistiin kuva Cambridgen herttuaparin lähettämästä kirjeestä, jossa William ja Catherine kiittävät surunvalitteluista ja kuvailevat olevansa hyvin liikuttuneita ihmisten lähettämistä kirjeistä. – Cambridgen herttua ja herttuatar kiittävät teitä ystävällisistä sanoistanne Edinburghin herttuan kuoleman johdosta. Heidän kuninkaalliset korkeutensa ovat hyvin liikuttuneita viesteistä, joita he ovat saaneet viime viikkojen aikana, Cambridgen herttuaparin lähettämässä kirjeessä todetaan. William ja Catherine nostavat kirjeessä esille myös sen, kuinka paljon heidän lapsensa prinssi George, 7, prinsessa Charlotte, 6, ja prinssi Louis, 3, kaipaavat isoisoisäänsä. – Perhe ikävöi rakasta isoisäänsä ja isoisoisäänsä, mutta viestinne on tuonut paljon lohtua näinä vaikeina aikoina, Williamin ja Catherinen kirjeessä kiitetään.

Herttuapari lähetti kirjeessään myös kuvan sotilasunivormuun pukeutuneesta prinssi Philipistä. (kts. linkki)

Prinssi William on aiemmin kuvaillut hovin julkaisemassa lausunnossa prinssi Philipin olleen hänelle suuri esikuva. – Pidän itseäni onnekkaana, sillä hän ei ainoastaan opastanut minua esimerkillään, vaan sain myös kokea hänen kestävän läsnäolonsa pitkälle aikuisikään – sekä hyvinä että vaikeampina aikoina, William kuvaili huhtikuussa julkaistussa tiedotteessa.

Image
Prinssi William on kertonut ihailevansa suuresti isoisäänsä prinssi Philipiä.­KUVA: PETER NICHOLLS / REUTERS

Hän sanoi tuolloin olevansa myös hyvin kiitollinen, että Catherine ja parin lapset saivat tutustua prinssi Philipiin. William paljasti Edinburghin herttualla olleen tapana käydä ajeluilla hevoskärryllä lapsenlapsenlapsiensa kanssa. – Tulen aina olemaan kiitollinen siitä, että vaimoni ehti tutustua häneen monen vuoden ajan, sekä siitä hyväntahtoisuudesta, jota hän osoitti vaimoani kohtaan. En aio koskaan pitää itsestäänselvyytenä lasteni tärkeitä muistoja, joissa heidän isoisoisänsä tulee hakemaan heitä hevoskärryllään, tai sitä, että he pääsivät omin silmin näkemään hänen tarttuvan seikkailunhalunsa ja ilkikurisen huumorintajunsa! William totesi.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Kuninkaalliset

Post by -Uta- »

Tällaisia muutoksia prinssi Charles haluaa tehdä kuninkaana
https://www.iltalehti.fi/kuninkaalliset ... f3688ee35a
17.05.2021 klo 16:44

Image
Charles tahtoo tehdä muutoksia kuninkaana. AOP

Kuningatar Elisabet II on ollut vallassa jo 69 vuoden ajan. Yhtä kauan on hänen esikoispoikansa, Walesin prinssi Charles, 72, ollut kruununperimyslistan kärjessä. Onkin siis odotettavissa, että Charles nousisi vihdoin lähivuosina kuninkaan pallille. Kun näin käy, on odotettavissa muutoksia.

Sunday Times kertoo, että Charles suunnittelee muuntavansa kuninkaalliset residenssit yksityisistä tiloista julkisiksi. Tämän myötä niin Buckinghamin palatsi, Windsorin linna, Balmoralin linna, Sandringhamin kartano kuin Clarence House avautuvat laajemmin yleisölle vuoden aikana.

Palatsit toimisivat yhä kuninkaallisten koteina, vaikka julkista pääsyä lisättäisiinkin. Tavallisesti kuninkaalliset residenssit ovat yleisölle avoimia muutaman kuukauden vuodessa. Tulevaisuudessa esimerkiksi Buckinghamin palatsiin pääsisi vierailulle kuitenkin ympäri vuoden, jopa silloin, kun Charles-kuningas olisi itse paikalla. Charles on lehden tietojen mukaan aloittanut jo keskustelut suunnitelmiin liittyen vaimonsa, Cornwallin herttuatar Camillan, sekä poikansa prinssi Williamin ja tämän vaimon herttuatar Catherinen kanssa. Myös kuningattaren kerrotaan olevan tietoinen suunnitelmista. Lähteen mukaan Charles haluaa muutoksen avulla luoda vahvemman yhteyden ihmisten ja instituution välille.

Tällä hetkellä Charles ja Camilla asuvat Clarence Housessa Lontoon keskustassa sekä Gloucestershiressa sijaitsevassa Highgrove Housessa. Noustuaan valtaan Charlesin uskotaan majailevan niin Buckinghamin palatsissa, Gloucestershiressa sijaitsevassa Highgrovessa, Sandringhamissa ja Balmoralissa.

Siinä missä Elisabet on erityisesti korona-aikana viettänyt suurimman osan ajastaan Windsorissa, ei linnasta uskota tulevan Charlesille samanlaista tukikohtaa. Tietojen mukaan Charlesia häiritsee muun muassa se, että Windsorin linna on Heathrow’n lentokentälle vievän lentoreitin alla.

Muita muutoksia
Luonnollisesti moni asia muuttuu vallan vaihtuessa. Tällä hetkellä kuningatar Elisabetiin viitataan niin passeissa, seteleissä kuin kansallislaulussakin. Nämä kaikki menevät uusiksi, kun seuraava hallitsija nousee valtaan.

Daily Star uutisoi vuonna 2019, että Charles aikoo kuninkaana myös huomattavasti pienentää kuninkaallisen perheen virallista jäsenistöä. Tietojen mukaan tulevaisuudessa kuninkaallisen perheen työskenteleviin jäseniin kuuluisi ainoastaan Charlesin lapset perheineen.

Daily Star kertoi, että juuri Charles olisi halunnut veljensä prinssi Andrew’n sivuun kuninkaallisista tehtävistä, kun tämän osallisuus Jeffrey Epsteinin seksikohuun nousi otsikoihin.

Kuninkaallisasiantuntijoiden arvioiden mukaan myös prinssi Edward perheineen siirtyisi sivuun vallan vaihtuessa. He kuitenkin jatkaisivat tiettyjä edustustehtäviään. Ahkerasta työnteostaan tunnettu prinsessa Anne saattaisi kuitenkin saada pitää asemansa.

Lähde: Sunday Times, Daily Star

SANNA SALO /IL
Post Reply