Kuninkaalliset

User avatar
-Uta-
Posts: 4996
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Kuninkaalliset

Post by -Uta- »

Heraldiikka
https://fi.wikipedia.org/wiki/Heraldiikka

Heraldiikan synty
Liput ja joukko-osastotunnukset ovat olleet tärkeä osa historiallisen sodankäynnin johtamisjärjestelmässä. Tästä syystä oli tärkeää, että tunnukset näkyivät kauas ja erottuivat toisistaan. Antiikin Rooman asevoimat käyttivät taistellessaan kuvallisia tunnuksia (vexillum) ja näistä on saanut nimensä erityisesti lippuihin keskittynyt heraldiikan haara veksillologia.

Varhaiskeskiajalta lähtien suuret armeijat olivat kadonneet ja Euroopassa sotiminen oli ritareiden heiniä. Myöhemmin Euroopan vauraus mahdollisti jälleen isompia armeijoita, ja tällöin tunnusten merkitys alkoi kasvaa. Heraldiikan juuret ovatkin sydänkeskiajalla. Nykyiseen muotoonsa eurooppalainen heraldiikka tuli noin 1000–1100-lukujen taitteessa, jolloin ritarilaitoksen ja turnajaisten myötä se saavutti suurimman kukoistuksensa niin määrällisesti kuin taiteellisestikin. Ritarilla oli yksilöivä, periytyvä sukuvaakuna.

Heraldiikka nykymuodossaan syntyi noin vuoden 1150 tienoilla. Haarniskan kehitys oli johtanut koko pään ja kasvot peittävään patakypärään, jota käytettäessä ei enää voitu erottaa omia vihollisista. Niinpä ainoa tapa erottaa taistelijat toisistaan olivat kilpi ja sen kuviointi, sekä samaan aikaan yleistynyt, haarniskan päällä pidettävä hihaton asetakki, surcot. Sekä kilpeen että asetakkiin alettiin kirjailla kuvioita heraldisten sääntöjen mukaisesti. Tämän asetakin englanninkielisestä nimestä coat of arms on saanut alkunsa englannin vaakunaa tarkoittava sana.

---

Suomen Heraldinen Seura
Heraldiska Sällskapet i Finland

https://www.heraldica.fi/fi/

---

coats of arms of the royals

Vaakunan osat
Image

Yhdistyneen kuningaskunnan vaakuna
https://fi.wikipedia.org/wiki/Yhdistyne ... an_vaakuna

Royal coat of arms of the United Kingdom
https://en.wikipedia.org/wiki/Royal_coa ... ed_Kingdom
User avatar
-Uta-
Posts: 4996
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Kuninkaalliset

Post by -Uta- »


The Royal Houses and Families of the World
http://www.almanachdegotha.org/id241.html


Image
User avatar
-Uta-
Posts: 4996
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Kuninkaalliset

Post by -Uta- »

Kotiin palannut ruhtinatar Charlene vetäytyi yllättäen ”salaiseen paikkaan”
Monacon ruhtinatar Charlene on kärsinyt terveysongelmista useiden kuukausien ajan. Hän palasi viikko sitten kotiin kuukausien pituiseksi venyneeltä matkaltaan Etelä-Afrikkaan.
https://www.is.fi/kuninkaalliset/art-2000008409137.html
Anttijussi Ripaoja
16.11. 15:05


MONACON ruhtinatar Charlene on ilmoittanut peruvansa kaikki julkiset velvollisuudet terveysongelmiin vedoten, kertoo uutistoimisto Reuters. Charlene ei näin ollen myöskään osallistu Monacon kansallispäivän juhlallisuuksiin tällä viikolla.

Pian ruhtinattaren paluun jälkeen kävi ilmi, ettei hän monien yllätykseksi palaa asumaan puolisonsa Albertin palatsiin, vaan menee salaiseen paikkaan toipumaan. Palatsin antaman tiedotteen mukaan Charlene palaa julkisiin tehtäviinsä vasta sitten, kun hänen terveytensä antaa siihen myöten.

– Taisteltuaan terveysongelmien kanssa useita kuukausia prinsessa on parhaillaan toipumassa tulevien viikkojen ajan, tiedotteessa sanotaan. Palatsin mukaan Charlene on kärsinyt ”syvästä yleisestä väsymyksestä”.

---

Ruhtinas Albertilta sokkipaljastus: Charlene siirretty hoitolaitokseen Monacon ulkopuolelle.
Charlene on fyysisesti ja henkisesti uupunut, kertoo puoliso Albert.
https://www.iltalehti.fi/kuninkaalliset ... c34635a3bc
Anna-Maija Lippu
perjantai 19.11.2021 klo 17:16


Image
Monaco Royal Family rallies around Albert in Charlene's absence after twins 'suffer' (Image: Getty and Reuters)

Monacon ruhtinatar Charlene on tällä hetkellä hoitolaitoksessa Monacon ulkopuolella, hänen puolisonsa, ruhtinas Albert kertoo People-lehdelle.
Charlene , 43, toipuu parhaillaan lukuisista terveysongelmistaan palattuaan pitkäksi venyneeltä matkaltaan Etelä-Afrikasta. Ruhtinatar on perunut kaikki edustustehtävänsä usean viikon ajalta ja keskittyy lepäämiseen. Albert, 63, kertoo Charlenen olevan ”henkisesti ja fyysisesti uupunut” kotiinpaluumatkansa jäljiltä. Pariskunta päätti yhdessä, että ruhtinattaren olisi parasta mennä hoitolaitokseen. Hoitoon kannustivat myös Charlenen veljet. – Hän oli jo tehnyt päätöksensä ja halusimme että hän vahvistaa sen meidän edessä, Albert sanoo. – Hän halusi tätä. Hän tiesi että olisi parasta levätä ja saada kunnon hoitoa. Ei Monacossa. Yksityisyyden vuoksi hänen oli mentävä jonnekin Monacon ulkopuolelle.

Charlene palasi Monacoon viime viikolla ja aluksi kaikki vaikutti olevan hyvin, mutta ruhtinattaren heikko kunto tuli pian ilmi. Albertin mukaan Charlenen tila johtuu ”useista tekijöistä, jotka ovat yksityisiä asioita.” – Kaikki oli hänelle ylivoimaista eikä hän voinut kohdata virallisia velvollisuuksiaan, elämää ylipäätään tai perhe-elämää.

Kiistää suhdekriisin
Ruhtinatar lähti kotimaahansa Etelä-Afrikkaan keväällä tehdäkseen eläintensuojelutyötä. Matkan aikana hän koki useita terveysongelmia ja joutui kahdesti leikkaukseen. Kyseessä kerrottiin olevan vakava tulehdus, joka oli levinnyt korviin, nenään ja kurkkuun. – Hänen leikkauksillaan oli tietysti seurauksia. Hän kärsi voimakkaasta väsymyksestä. Hän ei ollut nukkunut hyvin päiväkausiin eikä hän syönyt kunnolla. Hän on pudottanut paljon painoa, mikä on altistanut hänet muille mahdollisille vaivoille, Albert jatkaa.

Charlenelta jäi väliin myös hänen 10-vuotishääpäivä ruhtinas Albertin kanssa kesällä. Hänen pitkittynyt poissaolo Monacosta herätti epäilyksiä erokriisistä. Albert kiistää väitteet People-lehdelle. – Kyseessä ei ole henkilökohtainen ihmissuhdeongelma. Ja jos haluatte kysyä toisesta spekulaatiosta, tämä ei liity kauneusleikkaukseen. – Aion varmasti sanoa tämän moneen kertaan, mutta tämä ei liity mitenkään meidän suhteeseemme. Haluan tehdä sen hyvin selväksi. Suhteessamme ei ole ongelmia. Tämä liittyy eri asiaan, ruhtinas vakuuttaa. Albert sanoi myös, ettei Charlenen sairastelu liity koronavirukseen tai syöpään.

Lapset ikävöivät
Monacossa vietettiin perjantaina maan kansallispäivää, jonka juhlallisuuksissa Albert edusti yhdessä hänen ja Charlenen lasten kanssa. Kuusivuotiaat kaksoset Jacques ja Gabriella sulattivat kansan sydämet tervehtiessään yleisöä palatsin parvekkeelta. Parvekkeella ollessaan lapset näyttivät papereille kirjoitetut viestit äidilleen. Sydämin koristelluilla papereilla luki viestit ”Kaipaamme sinua äiti” ja ”Rakastamme sinua äiti”. Gabriella ja Jacques eivät ole vielä päässeet viettämään aikaa äitinsä kanssa. Perhe odottaa lääkärin lupaa päästä näkemään häntä. – He tietysti kaipaavat häntä, mutta he ymmärtävät. Sen ikäiset lapset ymmärtävät, Albert sanoo.

Charlene palasi Monacoon maanantaina 8. marraskuuta yksityiskoneella. Palatsin tiedotuksen mukaan hän ei ollut voinut matkustaa sairaana lentäen ilmanpaineen vaihteluiden takia.
User avatar
-Uta-
Posts: 4996
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Kuninkaalliset

Post by -Uta- »

https://www.express.co.uk/news/royal/15 ... y-news-spt
16:43, Sat, Nov 20, 2021 | UPDATED: 16:43, Sat, Nov 20, 2021

Lyhyesti:
Prinsessa Eugenie ja Zara Tindall kastavat lapsensa tänä viikonloppuna yhteisessä seremoniassa.
August Philip Hawke Brooksbank ja Lucas Philip Tindall, molemmat syntyneet aiemmin tänä vuonna,
kastetaan Royal Chapel of All Saints Windsor Great Parkissa. Kuninkaallisen perheen jäsenten odotetaan olevan läsnä. Viikonlopun yhteinen seremonia on ennennäkemätön kuninkaallinen tapaus, jonka uskotaan olevan ensimmäinen kerta, kun kaksi kuninkaallista on kastettu samalla kertaa.

Image
Googlekuva: Princess Eugenie, Queen Elisabeth, and Zara Tindall
User avatar
-Uta-
Posts: 4996
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Kuninkaalliset

Post by -Uta- »

Family tragedy – Princess Eugenie’s father in law, George Brooksbank,
dies just days before double Christening of his grandson, August Brooksbank.
https://royalcentral.co.uk/uk/york/fami ... ng-168867/
By Lydia Starbuck 22nd November 2021

Image

Lyhyesti:
Prinsessa Eugenien 72-vuotias appi George Brooksbank on menehtynyt vain muutama päivä ennen pojanpoikansa August Brooksbankin ristiäisiä.

George Brooksbank syntyi helmikuussa 1949 ja työskenteli useita vuosia laillistettuna kirjanpitäjänä. Hän meni naimisiin Nicola Newtonin kanssa vuonna 1985, ja parilla on kaksi poikaa, Jack (s. 1986) ja Thomas (s. 1988). Augustin ohella George Brooksbank oli isoisä myös Wilfredille, vuonna 2020 syntyneen nuoremman lapsensa pojalle.
User avatar
-Uta-
Posts: 4996
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Kuninkaalliset

Post by -Uta- »

Meghanilla on ele, jolla hän kontrolloi prinssi Harrya, sanoo asiantuntija – huomaatko saman?
Kehonkielenasiantuntija Jesus Enrique Rosasin mukaan Meghan tietää, kuinka pääsee luistamaan keskustelusta.
https://www.iltalehti.fi/kuninkaalliset ... 36ba19c4e1
Henna Koste
keskiviikko 24.11.2021 klo 18:39


Kehonkielenasiantuntija Jesus Enrique Rosas analysoi YouTube-videolla, kuinka Meghan luottaa tapaansa toistuvasti. Kun Meghan haluaa kaikota keskustelusta, hän laittaa kätensä puolisonsa selälle. Videolla Rosas käyttää esimerkkinä Kansanyhteisön päivänä kuvattua klippiä vuodelta 2019.

Tuoreempi esimerkki löytyy Salute to Freedom -gaalasta, jota vietettiin 11. marraskuuta.

Rosas kuvailee Meghanin katsovan tilanteissa suoraan Harryyn, ei keskustelukumppaneihin, joiden kanssa prinssillä juttu luistaa. Hän huomauttaa, ettei Meghan myöskään pyydä tilanteessa anteeksi.

– Harry kääntyy kesken lauseen, luo katsekontaktin Meghaniin ja tuijottaa välittömästi tyhjyyteen. Katse, kun joku yrittää juuri sisäistää kuulemaansa, Rosas analysoi.

Esimerkkivideossa Harry lopettaa keskustelun alta aikayksikön, pyytää anteeksi ja poistuu Meghanin kanssa.

Näet tarkan analyysin videolta:
https://www.youtube.com/watch?v=CBSdHxzwQrU
User avatar
-Uta-
Posts: 4996
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Kuninkaalliset

Post by -Uta- »

Espanjan hallitsijapari Felipe ja Letizia valtiovierailulla Ruotsissa.
https://www.iltalehti.fi/kuninkaalliset ... df13809ec4
torstai 25.11.2021 klo 15:04

---

https://www.svenskdam.se/kungligt/kunga ... ge/8057385
KUNGLIGT
25 november, 2021 23:05


Image
Det första spanska statsbesöket i Sverige på 42 år är nu över. Sara Friberg/Kungliga Hovstaterna

Image
Kungaparets privata farväl – här lämnar Letizia och Felipe Sverige
User avatar
-Uta-
Posts: 4996
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Kuninkaalliset

Post by -Uta- »

Norja

Märtha Louise ja Durek Verrett
https://www.iltalehti.fi/kuninkaalliset ... fa246a04dc
25.11.2021 klo 9:04

Image
User avatar
-Uta-
Posts: 4996
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Kuninkaalliset

Post by -Uta- »

Lehtiväite: Rasismikohun keskelle joutunut prinssi Charles hälytti asianajajan apuun – hovi kumoaa rajut syytökset
Prinssi Charlesin väitetään pyytäneen asianajajansa apua vallitsevan rasismikohun keskellä.
https://www.is.fi/viihde/art-2000008438624.html
Erika Åkman
29.11. 12:08


Image
The Sunin mukaan prinssi Charles on ryhtynyt toimenpiteisiin pelastaakseen nahkansa. KUVA: LEHTIKUVA / AFP

VIIME keväänä brittihovissa nousi suuri rasismia käsittelevä kohu, kun herttuatar Meghan kertoi Oprah Winfreyn haastattelussa, kuinka hovissa oltiin huolestuneita Archie-pojan ihonväristä ennen tämän syntymää. Meghan ja Harry eivät kuitenkaan suostuneet nimeämään kyseisen kommentin tehnyttä henkilöä. – Se olisi hyvin vahingollista hänelle, Meghan totesi haastattelussa. Harry totesi myöhemmin, ettei aikoisi koskaan tuoda nimeä julkisuuteen.

Nyt julkaistussa kirjassa kuitenkin väitetään, että ennakkoluuloihin syyllistynyt kuninkaallinen olisi Harryn oma isä, kruununprinssi Charles. Brothers and Wives: Inside the Private Lives of William, Kate, Harry, and Meghan -kirjan on kirjoittanut amerikkalainen kirjailija ja toimittaja Christopher Andersen. Luotettavaksi kuvaillun lähteen mukaan rasistiset kommentit syntyivät, kun Charles pohti ääneen, minkä värisiä Harryn ja Meghanin lapsista mahtaisi tulla. Prinssin ja hänen puolisonsa Camillan välinen keskustelu käytiin väitetysti Harryn ja Meghanin kihlajaispäivän aamuna 27. marraskuuta 2017.

– Noh, varmasti aivan upeilta, Camillan kerrotaan vastanneen häkeltyneenä.
– Tarkoitan, että millainen heidän lastensa ihonväri tulee olemaan, Charlesin väitetään jatkaneen ääntään madaltaen.

KUN rajujen väitteiden ulostulosta on kulunut muutama vuorokausi, prinssi Charlesin kerrotaan valmistautuneen pelastamaan nahkansa hälyttämällä asianajajan avukseen. Asiasta kertoo The Sun. Lehden mukaan prinssin asianajaja pyydettiin apuun varmuuden varalta, mikäli prinssi tarvitsisi apua kirjaväitteiden suhteen. Tähän mennessä prinssin edustaja on kommentoinut asiaa kuittaamalla väitteet valheeksi. Kirja on fiktiota, eikä sitä sen takia kannata kommentoida, edustaja New York Postille.

The Sunin oma sisäpiirilähde kuvaili kirjan väitteitä suorastaan naurettaviksi.
– Tämän asian kommentoiminen todennäköisemmin vain lisäisi kirjan myyntiä sen sijaan, että se vahingoittaisi Charlesin mainetta, lähde totesi lehdelle. Buckinghamin palatsi lähti asiassa samalle linjalle. – Emme kommentoi tämän kaltaisia kirjoja siksi, että se saattaisi antaa teokselle jonkinlaista uskottavuutta tai vaikutusvaltaa, hovi kommentoi kohua.

KIRJAN mukaan Charlesin ruokapöytäkommentit olivat vain alkusysäys isommalle keskustelulle, jota käytiin kuiskien Buckinghamin palatsin käytävillä, ja joka sai rasistisen sävyn. Siinä vaiheessa, kun asia saavutti herttuaparin, oli se kirjailija Andersenin mukaan saanut jo myrkylliset mittasuhteet.

– Charlesin esittämä kysymys kaikui vähemmän viattomalla tavalla kaikkialla Buckinghamin palatsissa. Heidän juoruilunsa keskittyi siihen, miltä kuninkaalliset ”näyttäisivät muulle maailmalle”, kun sukuun sekoittuu afroamerikkalaista verta, kirjailija kuvaa. Hänen mukaansa juoruja levittivät palatsin korkean tason neuvonantajat.

HOVIN rasismikohun alkuperä on ollut mysteeri siitä saakka, kun Meghan vihjasi asiasta Oprah Winfreyn haastattelussa tämän vuoden maaliskuussa. – Aiheesta käytiin useampia keskusteluja. Ne käytiin Harryn kanssa siitä, kuinka tummaihoinen vauvasta saattaisi olla tulossa ja mitä sellainen saattaisi tarkoittaa ja miltä sellainen saattaisi näyttää, Meghan sanoi haastattelussa. Myöhemmin asiasta saatiin lisätietoa, kun Oprah Winfrey vieraili CBS-kanavan This Morning -ohjelmassa kertomassa, mitä haastattelun kulisseissa tapahtui.

Winfrey paljasti, että prinssi Harry ei suostunut kertomaan edes hänelle, kuka hovin jäsenistä oli puhunut Archien ihonväristä. Hänen mukaansa Harry halusi kuitenkin tehdä kameroiden sammuttua selväksi, ettei keskustelun takana ollut kuningatar Elisabet tai prinssi Philip. – Hän ei paljastanut, kuka se oli. Mutta hän halusi varmistaa, että tiesin ja että jos minulle tulisi mahdollisuus kertoa se, että se ei ollut hänen isoäitinsä tai isoisänsä, Winfrey sanoi This Morning -ohjelmassa.

– Hänen isoäitinsä ja isoisänsä eivät olleet mukana niissä keskusteluissa. Hän ei kertonut minulle, ketkä olivat mukana niissä keskusteluissa. Kuten näit, minä yritin saada siihen vastauksen sekä kameran edessä että kameroiden sammuttua. Arvuuttelu siitä, kuka brittihovin jäsenistä on mahtanut kommentoida Archien ihonväriä, on käynyt kuumana muun muassa sosiaalisessa mediassa. Keskustelua on pidetty hyvin rasistisena ja sitä on puitu ympäri maailman.

---

Lue lisää...
Kirjaväite: Prinssi Charles spekuloi Harryn ja Meghanin lasten ihonvärillä
Uutuuskirjassa väitetään, että prinssi Charlesin ajattelematon kommentti prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin lasten ihonväristä käynnisti palatsin sisällä juorumyllyn, joka sai rasistiset mittasuhteet.
https://www.is.fi/kuninkaalliset/art-2000008436984.html
Anttijussi Ripaoja
28.11. 9:49


---

Tuosta spekuloinnista: Kun puolisoista toinen on valkoihoinen ja toinen on tummaihoinen, niin oikeastaanhan on aika luonnollista spekuloida tulevien perillisten ihonväriä. Ei se minun mielestäni ole mitään rasismia, pelkkää spekulointia vain. Vai kuin?
User avatar
-Uta-
Posts: 4996
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Kuninkaalliset

Post by -Uta- »

Kuningatar Elisabetin valtakausi Barbadoksella päättyy – maailman nuorin tasavalta syntyy tänään Karibialla
Talousvaikeudet koettelevat turismista riippuvaista saarivaltiota, mutta moni haluaa jättää lopulliset hyvästit siirtomaa-ajan ja orjuuden varjostamalle historialle.
https://yle.fi/uutiset/3-12207837
SAKARI NUUTTILA
29.11. 09:45 • Päivitetty 29.11. 12:14


Image

Tänään maanantaina kuningatar Elisabetin valtakunta kutistuu hieman, kun Karibianmerellä sijaitsevasta saarivaltiosta Barbadoksesta tulee virallisesti maailman nuorin tasavalta.

Barbados on ollut itsenäinen jo vuodesta 1966, mutta tasavallaksi julistautumalla maa rikkoo viimeisetkin hallinnolliset siteensä entiseen siirtomaaisäntäänsä Britanniaan. Uutena valtionpäänä kuningatar Elisabetin korvaa Barbadoksen historian ensimmäinen presidentti Sandra Mason. Aiemmin Mason edusti kuningatarta Barbadoksen kenraalikuvernöörinä. Hänen virkaanastujaisiaan vietetään tasavaltajuhlallisuuksien aikana. – Meidän on tullut aika jättää siirtomaahistoriamme taakse. Barbadoslaiset haluavat barbadoslaisen valtionpään, Mason julisti vuosi sitten, kun asiasta päätettiin.

Image


Prinssi Charles osallistuu
Barbadoksen tasavaltaistumiseen ei liity dramatiikkaa. Buckinghamin palatsi on viestinyt niukkasanaisesti, että asia on Barbadoksen itsensä päätettävissä. Britannian kruununprinssi Charleskin vierailee hyvän tahdon eleenä saarella seremoniassa, jossa siteet hänen äitiinsä Elisabetiin katkaistaan.

Charlesin on määrä johtaa äitinsä jälkeen myös Kansainyhteisöä, joka koostuu Britanniasta ja sen entisistä siirtomaista. Tähän kerhoon Barbadoskin kuuluu edelleen. Vaikka Barbados poistuukin Elisabetin holhouksesta, ei kuningattaren valtakunta ole ainoastaan Britanniaan rajoittumassa. Hän on edelleen yhdentoista pienen saarivaltion sekä Kanadan, Australian ja Uuden-Seelannin valtionpää.

Image
Prinssi Charles saapui maanantai-iltana Barbadokselle osallistumaan historiallisiin juhlallisuuksiin. Kuva: AOP


Inspiraatio muillekin
Barbadoksen päätös kulkea omia polkujaan on Kansainyhteisössä nykyään harvinainen. Viimeksi kuningattaresta luopui Mauritius vuonna 1992. Barbadoksen esimerkki saattaa innostaa myös muita entisiä alusmaita tekemään pesäeroa Britanniaan, arvioivat asiantuntijat. Esimerkiksi Jamaikalla tasavaltalaishaaveet ovat kasvaneet. Tasavallaksi julistautuminen ei kuitenkaan ole yksimielinen päätös alle 300 000 asukkaan Barbadoksella. Monet ovat huolissaan pärjäämisestä omillaan, etenkin taloudellisesta näkökulmasta. Epävarmuutta lisää erityisesti koronapandemia, joka on koetellut turismista riippuvaista valtiota. Monien mielestä Barbadoksen on toisaalta korkea aika seistä omilla jaloillaan vuosisatoja kestäneen, sorron ja orjuuden varjostaman historian jälkeen.
Post Reply