Kuninkaalliset

Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 4883
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Kuninkaalliset

Post by -Uta- »

Heraldiikka
https://fi.wikipedia.org/wiki/Heraldiikka

Heraldiikan synty
Liput ja joukko-osastotunnukset ovat olleet tärkeä osa historiallisen sodankäynnin johtamisjärjestelmässä. Tästä syystä oli tärkeää, että tunnukset näkyivät kauas ja erottuivat toisistaan. Antiikin Rooman asevoimat käyttivät taistellessaan kuvallisia tunnuksia (vexillum) ja näistä on saanut nimensä erityisesti lippuihin keskittynyt heraldiikan haara veksillologia.

Varhaiskeskiajalta lähtien suuret armeijat olivat kadonneet ja Euroopassa sotiminen oli ritareiden heiniä. Myöhemmin Euroopan vauraus mahdollisti jälleen isompia armeijoita, ja tällöin tunnusten merkitys alkoi kasvaa. Heraldiikan juuret ovatkin sydänkeskiajalla. Nykyiseen muotoonsa eurooppalainen heraldiikka tuli noin 1000–1100-lukujen taitteessa, jolloin ritarilaitoksen ja turnajaisten myötä se saavutti suurimman kukoistuksensa niin määrällisesti kuin taiteellisestikin. Ritarilla oli yksilöivä, periytyvä sukuvaakuna.

Heraldiikka nykymuodossaan syntyi noin vuoden 1150 tienoilla. Haarniskan kehitys oli johtanut koko pään ja kasvot peittävään patakypärään, jota käytettäessä ei enää voitu erottaa omia vihollisista. Niinpä ainoa tapa erottaa taistelijat toisistaan olivat kilpi ja sen kuviointi, sekä samaan aikaan yleistynyt, haarniskan päällä pidettävä hihaton asetakki, surcot. Sekä kilpeen että asetakkiin alettiin kirjailla kuvioita heraldisten sääntöjen mukaisesti. Tämän asetakin englanninkielisestä nimestä coat of arms on saanut alkunsa englannin vaakunaa tarkoittava sana.

---

Suomen Heraldinen Seura
Heraldiska Sällskapet i Finland

https://www.heraldica.fi/fi/

---

coats of arms of the royals

Vaakunan osat
Image

Yhdistyneen kuningaskunnan vaakuna
https://fi.wikipedia.org/wiki/Yhdistyne ... an_vaakuna

Royal coat of arms of the United Kingdom
https://en.wikipedia.org/wiki/Royal_coa ... ed_Kingdom
User avatar
-Uta-
Posts: 4883
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Kuninkaalliset

Post by -Uta- »


The Royal Houses and Families of the World
http://www.almanachdegotha.org/id241.html


Image
User avatar
-Uta-
Posts: 4883
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Kuninkaalliset

Post by -Uta- »

Kotiin palannut ruhtinatar Charlene vetäytyi yllättäen ”salaiseen paikkaan”
Monacon ruhtinatar Charlene on kärsinyt terveysongelmista useiden kuukausien ajan. Hän palasi viikko sitten kotiin kuukausien pituiseksi venyneeltä matkaltaan Etelä-Afrikkaan.
https://www.is.fi/kuninkaalliset/art-2000008409137.html
Anttijussi Ripaoja
16.11. 15:05


MONACON ruhtinatar Charlene on ilmoittanut peruvansa kaikki julkiset velvollisuudet terveysongelmiin vedoten, kertoo uutistoimisto Reuters. Charlene ei näin ollen myöskään osallistu Monacon kansallispäivän juhlallisuuksiin tällä viikolla.

Pian ruhtinattaren paluun jälkeen kävi ilmi, ettei hän monien yllätykseksi palaa asumaan puolisonsa Albertin palatsiin, vaan menee salaiseen paikkaan toipumaan. Palatsin antaman tiedotteen mukaan Charlene palaa julkisiin tehtäviinsä vasta sitten, kun hänen terveytensä antaa siihen myöten.

– Taisteltuaan terveysongelmien kanssa useita kuukausia prinsessa on parhaillaan toipumassa tulevien viikkojen ajan, tiedotteessa sanotaan. Palatsin mukaan Charlene on kärsinyt ”syvästä yleisestä väsymyksestä”.

---

Ruhtinas Albertilta sokkipaljastus: Charlene siirretty hoitolaitokseen Monacon ulkopuolelle.
Charlene on fyysisesti ja henkisesti uupunut, kertoo puoliso Albert.
https://www.iltalehti.fi/kuninkaalliset ... c34635a3bc
Anna-Maija Lippu
perjantai 19.11.2021 klo 17:16


Image
Monaco Royal Family rallies around Albert in Charlene's absence after twins 'suffer' (Image: Getty and Reuters)

Monacon ruhtinatar Charlene on tällä hetkellä hoitolaitoksessa Monacon ulkopuolella, hänen puolisonsa, ruhtinas Albert kertoo People-lehdelle.
Charlene , 43, toipuu parhaillaan lukuisista terveysongelmistaan palattuaan pitkäksi venyneeltä matkaltaan Etelä-Afrikasta. Ruhtinatar on perunut kaikki edustustehtävänsä usean viikon ajalta ja keskittyy lepäämiseen. Albert, 63, kertoo Charlenen olevan ”henkisesti ja fyysisesti uupunut” kotiinpaluumatkansa jäljiltä. Pariskunta päätti yhdessä, että ruhtinattaren olisi parasta mennä hoitolaitokseen. Hoitoon kannustivat myös Charlenen veljet. – Hän oli jo tehnyt päätöksensä ja halusimme että hän vahvistaa sen meidän edessä, Albert sanoo. – Hän halusi tätä. Hän tiesi että olisi parasta levätä ja saada kunnon hoitoa. Ei Monacossa. Yksityisyyden vuoksi hänen oli mentävä jonnekin Monacon ulkopuolelle.

Charlene palasi Monacoon viime viikolla ja aluksi kaikki vaikutti olevan hyvin, mutta ruhtinattaren heikko kunto tuli pian ilmi. Albertin mukaan Charlenen tila johtuu ”useista tekijöistä, jotka ovat yksityisiä asioita.” – Kaikki oli hänelle ylivoimaista eikä hän voinut kohdata virallisia velvollisuuksiaan, elämää ylipäätään tai perhe-elämää.

Kiistää suhdekriisin
Ruhtinatar lähti kotimaahansa Etelä-Afrikkaan keväällä tehdäkseen eläintensuojelutyötä. Matkan aikana hän koki useita terveysongelmia ja joutui kahdesti leikkaukseen. Kyseessä kerrottiin olevan vakava tulehdus, joka oli levinnyt korviin, nenään ja kurkkuun. – Hänen leikkauksillaan oli tietysti seurauksia. Hän kärsi voimakkaasta väsymyksestä. Hän ei ollut nukkunut hyvin päiväkausiin eikä hän syönyt kunnolla. Hän on pudottanut paljon painoa, mikä on altistanut hänet muille mahdollisille vaivoille, Albert jatkaa.

Charlenelta jäi väliin myös hänen 10-vuotishääpäivä ruhtinas Albertin kanssa kesällä. Hänen pitkittynyt poissaolo Monacosta herätti epäilyksiä erokriisistä. Albert kiistää väitteet People-lehdelle. – Kyseessä ei ole henkilökohtainen ihmissuhdeongelma. Ja jos haluatte kysyä toisesta spekulaatiosta, tämä ei liity kauneusleikkaukseen. – Aion varmasti sanoa tämän moneen kertaan, mutta tämä ei liity mitenkään meidän suhteeseemme. Haluan tehdä sen hyvin selväksi. Suhteessamme ei ole ongelmia. Tämä liittyy eri asiaan, ruhtinas vakuuttaa. Albert sanoi myös, ettei Charlenen sairastelu liity koronavirukseen tai syöpään.

Lapset ikävöivät
Monacossa vietettiin perjantaina maan kansallispäivää, jonka juhlallisuuksissa Albert edusti yhdessä hänen ja Charlenen lasten kanssa. Kuusivuotiaat kaksoset Jacques ja Gabriella sulattivat kansan sydämet tervehtiessään yleisöä palatsin parvekkeelta. Parvekkeella ollessaan lapset näyttivät papereille kirjoitetut viestit äidilleen. Sydämin koristelluilla papereilla luki viestit ”Kaipaamme sinua äiti” ja ”Rakastamme sinua äiti”. Gabriella ja Jacques eivät ole vielä päässeet viettämään aikaa äitinsä kanssa. Perhe odottaa lääkärin lupaa päästä näkemään häntä. – He tietysti kaipaavat häntä, mutta he ymmärtävät. Sen ikäiset lapset ymmärtävät, Albert sanoo.

Charlene palasi Monacoon maanantaina 8. marraskuuta yksityiskoneella. Palatsin tiedotuksen mukaan hän ei ollut voinut matkustaa sairaana lentäen ilmanpaineen vaihteluiden takia.
User avatar
-Uta-
Posts: 4883
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Kuninkaalliset

Post by -Uta- »

https://www.express.co.uk/news/royal/15 ... y-news-spt
16:43, Sat, Nov 20, 2021 | UPDATED: 16:43, Sat, Nov 20, 2021

Lyhyesti:
Prinsessa Eugenie ja Zara Tindall kastavat lapsensa tänä viikonloppuna yhteisessä seremoniassa.
August Philip Hawke Brooksbank ja Lucas Philip Tindall, molemmat syntyneet aiemmin tänä vuonna,
kastetaan Royal Chapel of All Saints Windsor Great Parkissa. Kuninkaallisen perheen jäsenten odotetaan olevan läsnä. Viikonlopun yhteinen seremonia on ennennäkemätön kuninkaallinen tapaus, jonka uskotaan olevan ensimmäinen kerta, kun kaksi kuninkaallista on kastettu samalla kertaa.

Image
Googlekuva: Princess Eugenie, Queen Elisabeth, and Zara Tindall
User avatar
-Uta-
Posts: 4883
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Kuninkaalliset

Post by -Uta- »

Family tragedy – Princess Eugenie’s father in law, George Brooksbank,
dies just days before double Christening of his grandson, August Brooksbank.
https://royalcentral.co.uk/uk/york/fami ... ng-168867/
By Lydia Starbuck 22nd November 2021

Image

Lyhyesti:
Prinsessa Eugenien 72-vuotias appi George Brooksbank on menehtynyt vain muutama päivä ennen pojanpoikansa August Brooksbankin ristiäisiä.

George Brooksbank syntyi helmikuussa 1949 ja työskenteli useita vuosia laillistettuna kirjanpitäjänä. Hän meni naimisiin Nicola Newtonin kanssa vuonna 1985, ja parilla on kaksi poikaa, Jack (s. 1986) ja Thomas (s. 1988). Augustin ohella George Brooksbank oli isoisä myös Wilfredille, vuonna 2020 syntyneen nuoremman lapsensa pojalle.
Post Reply