Ruotsi - Räppäri Einár, 19, ammuttu Tukholmassa 21.10.2021

Suomen alueen ulkopuolella tapahtuneet henkirikokset
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 5370
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Ruotsi - Räppäri Einár, 19, ammuttu Tukholmassa 21.10.2021

Post by -Uta- »

Räppäri Einár, 19, ammuttiin kuoliaaksi Tukholmassa – poliisi tutkii murhana
Rap-artisti Einár oli kuollessaan 19-vuotias.
https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/ ... 61b9ddea12
Henna Koste
Tänään klo 11:35


Image
Räppäri Einárin epäilty murha on järkyttänyt Ruotsissa. Kuvassa räppäri vuonna 2019. AOP, GÖRAN GRANLUND

Räppäri Einárin, 19, murha on järkyttänyt Ruotsissa ja maailmalla. Einár ammuttiin kuoliaaksi myöhään torstai-iltana Tukholman keskustassa Hammarbyn alueella.

Aftonbladet-lehden tietojen mukaan Einária kohti ammuttiin useita kertoja, myös suoraan rintaan. Poliisi on vahvistanut, että Einár kuoli heti tapahtumapaikalle, vaikka poliisit ja ensihoitajat yrittivät häntä elvyttää.

Tapahtumapaikalla on useita valvontakameroita. Aftonbladetin lukuisat lähteet kuvailevat ampumisen olevan ”puhdas teloitus”.

Poliisi on kertonut etsivänsä useampaa kuin yhtä tekijää. Aftonbladetin tietojen mukaan kaksi ihmistä poistui tapahtumapaikalta ampumisen jälkeen. Poliisi on kuulustellut yön aikana useita silminnäkijöitä.

Tapauksen motiivi ei ole tiedossa. Poliisi tutkii tapausta murhana.

Einár, oikealta nimeltään Nils Kurt Erik Einar Grönberg oli suosittu ja palkittu artisti kotimaassaan Ruotsissa. Hänen kappaleensa nousivat Ruotsissa soittolistojen kärkeen. Hänen äitinsä on näyttelijä Lena Nilsson.

Lähde: Aftonbladet
User avatar
-Uta-
Posts: 5370
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Ruotsi - Räppäri Einár, 19, ammuttu Tukholmassa 21.10.2021

Post by -Uta- »

Nuoren räppärin surma puhuttaa Ruotsissa, jossa jengiväkivaltaa ei ole saatu kuriin
Henkirikosten taustalla ovat usein nuorten miesten välienselvittelyt, jotka johtavat helposti koston kierteeseen.
https://yle.fi/uutiset/3-12157288
STT–YLE
23.10. 11:36


Image
Ruotsalaismedian mukaan Einárin surma saattaa liittyä keväällä tapahtuneeseen henkirikokseen. Räppärin surmapaikalle tuotiin kynttilöitä ja kukkia eilen perjantaina Tukholman Hammarbyssä. Kuva: Christine Olsson / EPA

Ruotsia järkyttänyt suositun 19-vuotiaan rapmusiikkitähti Einárin surma Tukholmassa torstai-iltana on viimeisin oire maata piinaavasta jengiväkivallan ongelmasta.

Pelkästään Tukholmassa oli uutistoimisto TT:n mukaan sattunut tänä vuonna lokakuun puoliväliin mennessä 109 ampumista, joista 20 johti kuolemaan. Kriminologi ja jengiasiantuntija Camila Salazar nuorisotyökeskus Fryshusetista sanoi Aftonbladetille, että tällaisissa tapauksissa riski koston kierteeseen ja uusiin väkivallantekoihin on suuri.
– On kamalaa, että taas yksi nuori mies on murhattu. Tämä ongelma on eskaloitunut, emmekä ole pystyneet kääntämään tätä kehityskulkua, Salazar sanoi.

Useimmissa Ruotsin ampumistapauksissa kyse on rikollisuuteen sekaantuneiden nuorten miesten välienselvittelyistä. – Se ei tarkoita, että ammutuksi tuleva henkilö olisi mikään superrikollinen. Sitä voi joutua ammutuksi jonkun toisen konfliktin takia tai tulla sekoitetuksi johonkin toiseen, sanoo kriminologi Sven Granath TT:lle.

Monet Ruotsin surmista ovat hyvin suunniteltuja
Yhteenottojen taustalla on usein huumerikollisuutta ja kiristystä. Rahaan liittyvät riidat voivat kuitenkin sekoittua henkilökohtaisempiin motiiveihin, jotka helposti johtavat väkivallan kierteeseen. – Joskus henkilökohtaiset kostomotiivit kulkevat rinta rinnan alun perin taloudellisten motiivien kanssa. Asiasta tulee henkilökohtainen ja reaktio loukkauksiin. Kyse on oman voiman osoittamisesta, Granath kertoo. – He (nuoret miehet) ovat osa alakulttuuria, jossa pätevät erilaiset säännöt. Se on rinnakkainen oikeusjärjestelmä, jossa brutaalein usein voittaa.

Monet murhista ovat julmia ja teloitustyylisiä. Granathin mukaan useimmat kuolemaan johtavat ampumiset vaikuttavat myös olevan hyvin suunniteltuja. – Usein ampuminen on ulkoistettu. Se on melkein kuin ryhmäprojekti, se jolla on motiivi, ei välttämättä käytä asetta. Mukana on useita ihmisiä, joku järjestää kulkuvälineen, joku hoitaa aseen. Jengiväkivallan kasvava ongelma on puhuttanut Ruotsissa jo vuosia, ja sen ratkaisemiseksi on käynnissä erilaisia ohjelmia.

Raptähti Einárin surman jälkeen useat poliitikot vaativat julkisuudessa kovempia toimia väkivallan lopettamiseksi.

Surmaan liittyy tapporaha tai kidnappaus?
16-vuotiaana musiikkiuralle päätynyt Einár, oikealta nimeltään Nils Kurt Erik Einar Grönberg, palkittiin viime vuonna Ruotsin Grammis-palkinnolla vuoden tulokkaana. Hänellä oli rikostaustaa.

Muutama päivä ennen surmaa sosiaalisessa mediassa oli Aftonbladetin mukaan julkaistu viestejä, jotka vaikuttivat räppäriin kohdistetuilta uhkauksilta. Erään lehden lähteen mukaan räppäristä oli luvattu tapporaha.

Ruotsalaismedian mukaan Einárin surma saattaa liittyä keväällä tapahtuneeseen henkirikokseen.

Aftonbladetin tietojen mukaan Grönberg ja kaksi muuta otettiin kiinni pari viikkoa sitten tukholmalaisessa ravintolassa tapahtuneen puukotuksen jälkeen. Heidät kuitenkin vapautettiin myöhemmin näyttöön liittyneiden ongelmien vuoksi.

Viime vuoden keväällä Grönberg siepattiin. Räppäri oli kutsuttu todistamaan sieppauksesta hovioikeuteen ensi viikolla, mutta Aftonbladetin mukaan tämä ei aikonut osallistua oikeusistuntoon.

Lehden mukaan vuoden aikana Ruotsissa on ollut yli 270 ampumista, joissa on kuollut yhteensä 40 ihmistä.
User avatar
-Uta-
Posts: 5370
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Ruotsi - Räppäri Einár, 19, ammuttu Tukholmassa 21.10.2021

Post by -Uta- »

Einár pakeni murhaajiaan luotisateessa – uutta tietoa räppärin viimeisistä hetkistä
Pakomatka päättyi 20 metrin päähän kerrostalon alaovelle. Tapahtumapaikalta on löytynyt yli kymmenen hylsyä kahdesta eri aseesta.
https://www.is.fi/viihde/art-2000008359096.html
Anttijussi Ripaoja
10:21


RUOTSALAINEN 19-vuotias rap-muusikko Einár, oikealta nimeltään Nils Grönberg, ammuttiin kuoliaaksi torstai-iltana Tukholmassa. Poliisi ei toistaiseksi ole ottanut ketään kiinni murhasta epäiltynä.

Ruotsalaislehti Expressenin tietojen mukaan tapahtumien kulku murhapaikalla on kuitenkin kirkastunut poliisille. Tapahtumat saivat alkunsa hieman ennen kello yhtätoista torstai-iltana, kun Einár ja kaksi hänen ystäväänsä astuivat ulos pyörävarastosta Hammarbyssa. Heitä vastassaan oli kaksi pistoolein aseistautunutta miestä. Silminnäkijöiden mukaan miehet olivat noin 170 senttimetriä pitkiä ja naamioituneita. Miehet lähestyivät seuruetta, joka tajusi vaaran välittömästi. Kolmikko pakeni eri suuntiin, ja molemmat miehet lähtivät Einárin perään.

Räppäri pakeni luotisadetta pihan poikki. Hänen onnistui päästä 20 metrin päähän kerrostalon alaovelle ennen kuin murhaajat saivat hänet kiinni. Kuolettavat laukaukset ammuttiin rintaan ja kasvoihin noin 1,5 metrin etäisyydeltä. Takaa-ajoa todistivat useat silminnäkijät.

Expressenin mukaan poliisin tutkijat ovat löytäneet tapahtumapaikalta yli kymmenen hylsyä, jotka ovat peräisin kahdesta eri aseesta. Tutkinnan perusteella miehet tulittivat Einária kohti tämän juostessa karkuun. Expressenille puhuneen poliisin mukaan Einár oli selvästi hyökkäyksen kohde. Poliisin mukaan tekotapa on tuttu aiemmista jengimurhista. – Se oli puhdas palkkamurha, poliisi toteaa lehdelle. Poliisin mukaan tällaiset murhat ovat yleensä nuorten pikkurikollisten tekemiä. Palkkiona on useammin nousu jengin arvohierarkiassa kuin mojova rahasumma.

EINÁR eli Aftonbladetin mukaan uhan alla ennen kuolemaansa. Hän yritti elää elämäänsä salattujen henkilötietojen turvin. Vain muutama päivää ennen kuolemaansa hän sai sosiaalisen median välityksellä tappouhkauksia. – Einárista oli annettu tapporaha, lähde kertoi Aftonbladetille.

Lähteiden mukaan Einár oli myös sekaantunut 9. lokakuuta tapahtuneeseen jengipuukotukseen. Tukholman keskustassa sijaitsevassa aasialaisessa luksusravintolassa puukotettiin 25-vuotiasta henkilöä.

Aftonbladetin mukaan Einár kidnapattiin väkivaltaisesti huhtikuussa 2020. Tapahtumahetkellä 17-vuotiaalta räppäriltä vietiin Rolex-kello, kaksi kultaketjua ja käsiase. Lisäksi kidnappaajat vaativat häneltä kolmea miljoonaa Ruotsin kruunua. Räppäriä uhattiin hänestä kidnappauksen aikana otettujen halventavien valokuvien levittämisellä. Kuvat levisivät verkossa kidnappauksen jälkeen. Kidnappauksen jälkeen räppäriä uhattiin myös pommilla. Poliisi sai tuolloin epäillyt kiinni ja he joutuivat oikeuden eteen viime keväänä. Einár itse ei halunnut osallistua kuulusteluihin tai oikeudenkäyntiin.

Expressenin mukaan Einár on aiemmin käyttänyt luotiliiviä, mutta nyt hänellä ei ollut sellaista yllään. Hän on perustellut luotiliivin käyttöä poliisikuulustelussa. – Olen Ruotsin striimatuin artisti. Saan päivittäin uhkauksia Instagramissa ja Spotifyssa, Einár on sanonut poliisille lehden mukaan.

EINÁR oli Ruotsissa suosittu nuori artisti. Hänen ensimmäinen hitiksi noussut kappaleensa Gucci / Duckar Popo julkaistiin kolme vuotta sitten. Einár oli silloin 16-vuotias. Gucci / Duckar Popo striimasi Spotify-musiikkipalvelussa yli miljoona kuuntelukertaa. Räppäri ehti julkaista kolme albumia. Niistä viimeisin, Welcome to Sweden (2020) ylsi Ruotsin albumilistan kärkeen. Einár on voittanut Grammis-musiikkigaalassa Ruotsissa jo kolme palkintoa. Se on Ruotsin suurin musiikkialan palkintogaala. Hän oli 17-vuotias, kun hänet palkittiin Breakthrough of the Year -palkinnolla.

Image
Poliisi käynnisti tapahtumien jälkeen jättioperaation murhaajien löytämiseksi. Toistaiseksi tutkinnassa ei ole tapahtunut läpimurtoa. KUVA: CHRISTINE OLSSON / LEHTIKUVA
User avatar
-Uta-
Posts: 5370
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Ruotsi - Räppäri Einár, 19, ammuttu Tukholmassa 21.10.2021

Post by -Uta- »

Ruotsalaisräppäri Einárin murhan pääepäilty on pidätetty. Pidätys liittyy toiseen ampumistapaukseen.
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/ruo ... #gs.vqtbzp
JULKAISTU 23 TUNTIA SITTEN

Ruotsissa viime vuoden lokakuussa kuolleen räppäri Einárin, oikealta nimeltään Nils Kurt Erik Einar Grönbergin, 19, murhan pääepäilty on pidätetty, mutta toisen ampumisen johdosta. Asiasta kertoo Aftonbladet.

– Hänen on pitkään arveltu olleen se, joka ampui Einárin, mutta todisteet eivät vielä riittäneet, lähde kertoo Aftonbladetille.

Pidätetyn miehen osuuttaa Einárin murhaan tutkitaan edelleen.

– Häntä pidetään erittäin vaarallisena ja hänellä epäillään olevan vastuussa useammistakin henkirikoksista, lähde sanoo.

Poliisi on pitänyt tutkinnan alusta alkaen todennäköisenä, että nuoren miehen murhaan kytkeytyy rikollisverkosto, johon räppäri oli sotkeutunut jo aikaisemmin. Viimeisenä iltanaan hän vietti aikaa Dödspatrullen (kuolemanpartiolainen) -jengiläisen kanssa, jota ei kuitenkaan epäillä murhasta.

Poliisin mukaan Einár murhattiin teloitustyylillä puolentoista metrin etäisyydeltä Tukholmassa lokakuun 21. päivä viime vuonna.
Post Reply