Oba Chandler, veneilevä murhaaja, Florida 1989,1990

Suomen alueen ulkopuolella tapahtuneet henkirikokset
Post Reply
User avatar
Queen
Posts: 2070
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Oba Chandler, veneilevä murhaaja, Florida 1989,1990

Post by Queen » Thu Apr 11, 2019 10:21 am

26.5.1989 Jo Rogers ja hänen 17- ja 14-vuotiaat tyttärensä Michelle ja Christie lähtivät viikoksi Ohion maitotilaltaan lomailemaan Floridaan. Perheen isä Hal jäi kotiin, koska kylvötyöt olivat kesken ja 80-päinen karja piti lypsää kahdesti päivässä.

Kaksi päivää myöhemmin Rogersin perheen naiset astuivat sisään Jacksonvillen eläintarhan porteista. Se oli heidän ensimmäinen varsinainen tutustumiskohteensa. Sieltä he ajoivat Silver Springsiin, missä tekivät kierroksen lasipohjaisella veneellä.
1.6. he ajoivat Tampaan. Puolenpäivän jälkeen he kirjautuivat Days Inn -hotelliin ja majoittuivat huoneeseen nro 251. Michelle soitti poikaystävälleen ja kertoi, että heillä oli ollut hauskaa ja pian he palaisivat kotiin.
Illansuussa naiset lähtivät hotellista, sillä heillä oli tapaaminen.

NAISET EIVÄT SAAVU KOTIIN

Lauantaina Hal odotti perheen naisväkeä kotiin. Hän oli varma, että Jo oli sanonut heidän tulevan silloin. Mutta vielä maanantainakaan perheestä ei kuulunut mitään. Hal soitti Van Wertin piirikunnan seriffitoimistoon ja Ohion maantiepoliisille kuullakseen, olisiko näillä jotakin tietoa hänen perheestään. Kukaan ei ollut kuullut heistä kuitenkaan mitään.

RUUMIIT LÖYTYVÄT TAMPANLAHDELTA

Sunnuntaina 4.6. eräät veneilijät ottivat yhteyttä rannikkovartiostoon tehtyään kauhean löydön Tampanlahdella. Vedessä kellui kolmen naisen ruumiit. Uhrit oli köytetty ja vaiennettu ilmastointiteipillä. Kaikki kolme naista olivat osittain alasti, joten todennäköisesti heille oli tehty seksuaalista väkivaltaa.

Hotelli Days Innin kerrospalvelijat menivät pomonsa juttusille kertoen hänelle, että huoneeseen 251 oli kirjautunut viikko sitten äiti tyttärineen, mutta huoneen sängyissä ei oltu nukuttu, eikä asukkaiden tavaroihin oltu koskettu.
Rikostutkijat etsivät huoneesta sormenjälkiä. Hammastahnaputkilosta talteen otetut jäljet vastasivat löydettyjen ruumiiden sormenjälkiä.
Van Wertin piirikunnan seriffi lähti käymään Ohion maatilalla viedäkseen tyrmäävän kuolinviestin perheen isälle. Hal joutui raivon ja epätoivon valtaan.

NAISTEN AUTO VIHJEINEEN LÖYTYY

Rogersien auto löytyi venesataman pysäköintirampilta. Autosta löytyi Days Inn -hotellin leimalla varustettu paperiarkki, jossa oli ajo-ohjeet venesatamaan. Lisäksi paperissa luki: sininen/valk. Kirjoitus oli Jon käsialaa.

Autossa oli myös Clearwater Beachin esite, johon oli merkitty ajo-ohjeet Days Inniin. Tämä käsiala ei ollut Jon.
Tutkijoilla oli niin vähän vihjeitä, että he hakivat julkisesti havaintoja naisten liikkeistä. Vihjeitä tuli noin 900. Suuresta lukumäärästä huolimatta vihjeet eivät tuoneet apua.

KÄÄNNE TUTKINNASSA

Vasta seuraavassa lokakuussa tapahtui murhatutkinnassa käänne. Rikosetsivä Jim Kappel huomasi, että 15.5. eli pari viikkoa ennen naisten katoamista, oli samassa kaupungissa raiskattu 24-vuotias kanadalaisnainen, Judy Blair. Tekoon syyllistynyt mies oli vienyt naisen ajelulle veneellä, joka oli sininen ja siinä oli valkoiset sisätilat.
Selvisi, että mies oli lyöttäytynyt juttusille Judyn ja tämän ystävättären kanssa ostoskeskuksen ulkopuolella. Hän oli luvannut viedä naiset veneretkelle seuraavana päivänä auringonlaskun aikaan. Seuraavana päivänä mies oli vaikuttanut ärtyneeltä, kun Judy tulikin yksin, koska hänen ystävättärensä ei ollut halunnut mukaan.
Kun he olivat kaukana rannasta, mies vaati naista kanssaan sukupuoliseen kanssakäymiseen. Naisen kieltäytyessä, mies kävi tähän käsiksi. Nainen ryhtyi kiljumaan, jolloin mies tukki hänen suunsa ja sanoi:
-Eikö kannattaisi ennen luopua häveliäisyydestään kuin hengestään?

Rikosetsivä Kappel pyysi Judylta apua piirroskuvan tekemisessä raiskaajasta. Kuva julkaistiin sanomalehdissä ja televisiossa.

Jo Ann Steffey katseli tuota lehtikuvaa kotonaan Tampassa. Hänestä mies muistutti suuresti saman kadun varrella asuvaa miestä. Mies oli muutama kuukausi sitten vielä omistanut sinivalkoisen Bayliner-veneen. Jo Ann kertoi tietonsa eräälle apulaisseriffille, joka oli hänen kanssaan samalla kirjanpitokurssilla.

Vielä vuosi tapauksen jälkeen juttu oli paikoilleen jumiutuneena. Jutun tutkimus oli siirtynyt tuoreen rikosylikonstaapeli Glen Mooren vastuulle. Moore kävi jutun läpi uudelleen ryhmänsä kanssa. He huomasivat, että Rogersien autosta löytyneelle Clearwater Beach -esitteelle ei oltu tehty sormenjälkitutkimusta lainkaan.

Moore toimitti kaiken aineiston FBI:n yksikköön, joka oli perehtynyt rikollisen profiilin laatimiseen. Tulos oli järkyttävä: Oli todennäköistä, että etsitty murhaaja oli sarjamurhaaja tai vähintäänkin kehittymässä sellaiseksi. Koska mies oli kyllin varakas hankkiakseen tuollaisen veneen, hän pystyisi varmasti kätkeytymään kunniallisen kansalaisen naamion taakse. Tutkijat arvelivat, että miehellä oli työ, jossa hän pääsi matkustelemaan ja että hän työskenteli ulkosalla.

Ratkaisemattomia mysteerejä -televisiosarja oli esittänyt tapauksen jo kahdesti. Moore oli varma, että esitteen naisille antanut henkilö oli haettu murhaaja. Hän kannusti lehtiä siihen, että miehen käsiala julkistettaisiin.

MURHAAJAN HENKILÖLLISYYS SELVIÄÄ

Jo Ann Steffey totesi, että oli kulunut jo 2,5 vuotta hänen antamastaan vihjeestä saman kadun varrella asuneesta miehestä, jonka ammatti oli alumiiniurakoitsija ja mitään ei ollut kuulunut. Mieskin oli jo muuttanut pois vaimonsa ja pienen tyttärensä kanssa.
Steffeyn naapuri Mozelle Smith oli kerran palkannut tämän urakoitsijan työhön ja siksi häneltä löytyi sopimus ja shekki, jonka mies oli allekirjoittanut. Käsiala oli sama kuin esitteessä.

Miehen nimi oli Oba Chandler.

Asian selvittämiseen johtaneesta vihjeestäkin oli luvattu palkkio. Steffey ihmetteli, miksi hänen vihjettään ei oltu aiemmin otettu todesta. Joka kerta hänen kysyessään asiasta, oli vain vakuutettu, että tutkijat kyllä työskentelivät parhaillaan hänen antamansa vihjeen parissa.

Rikostutkijat saivat selville että Oba Chandler, 45 v. oli ammattirikollinen, joka käytti peitenimiä. Hänen tilillään oli runsaasti naisten pahoinpitelyjä. Hän asui Port Orangessa vaimonsa ja 3-vuotiaan tyttärensä kanssa. Miehen entinen asunto oli vain 3 km:n päästä siitä paikasta, josta Rogersin perheen auto löytyi. Chandler oli venerekisterin mukaan omistanut murhien aikaan sinivalkoisen veneen, Baylinerin.

Raiskattu kanadalaisnainen tunnisti heti Chandlerin raiskaajakseen kuuden kuvan joukosta. Tutkijat olivat valmiit pidättämään miehen, mutta vielä saatiin lisätodistusta. Chandlerilla oli myös tytär Kristal May ja tällä aviomies Rick. Rick kertoi, että kun he kesällä 1989 vierailivat Chandlerin luona Floridassa, tämä oli kertonut Rickille raiskanneensa pari naista veneessään ja heittäneensä yhden mereen. Myös Kristal kertoi isänsä tunnustaneen murhat.

Chandler asetettiin syytteeseen murhista.
Oikeudenkäynti alkoi syyskuussa 1994. Oikeudessa Rollis Cooper -niminen aliurakoitsija todisti, että ko. murhapäivänä Chandlerilla oli ollut kova kiire. Mies oli kertonut, että hänellä on tapaaminen kolmen naisen kanssa.
Chandler myönsi oikeudessa antaneensa naisille esitteen ja kirjoittaneensa ajo-ohjeet siihen, mutta kielsi vieneensä naisia veneelleen, kielsi raiskanneensa ja tappaneensa näitä. Chandler joutui ristikuulusteluissa ahtaalle ja valamiehistö totesi hänet syylliseksi näiden kolmen naisen murhaan.

(Lähde: Valitut palat maaliskuu 1998)

Jälkikirjoitus:
Oba Chandler teloitettiin 15.11.2011. Hän ei milloinkaan tunnustanut syyllisyyttään. Helmikuussa 2014 selvisi, että Chandler oli murhannut myös Ivelisse Berrios-Beguerissen. Hänet löydettiin kuolleena Floridassa Coral Springsissä 27.11.1990. Tapaus selvisi dna:n avulla.


Post Reply