Musiikin tuottaja Phil Spector ampui naisen 2003

Suomen alueen ulkopuolella tapahtuneet henkirikokset
Post Reply
User avatar
Queen
Posts: 2064
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Musiikin tuottaja Phil Spector ampui naisen 2003

Post by Queen » Tue Jan 30, 2018 11:42 am

Harvey Phillip Spector eli tunnetummin Phil Spector (s. 26.12.1939) on yhdysvaltalainen musiikintuottaja. Spector kehitti ns. Wall of sound -äänivallin. Hän on yksi maailman kuuluisimmista tuottajista. Uralle mahtuu niin Beatlesia, Ramonesia kuin Turneriakin.
Spectorin elämä oli kovin vaihderikasta jo ennen vuoden 2003 tapahtumiakin. Hän oli kolme kertaa ollut avioliitossa ja yhtä usein eronnut. Hänellä on neljä lasta.
60- ja 70-lukujen menestyksen jälkeen hän katosi parrasvaloista ja jätti musiikin luomisen lähes kokonaan. Hän muutti Alhambraan ollakseen kaukana Los Angelesin ja Hollywoodin yöllisistä houkutuksista. Mutta ahdistus ja univaikeudet seurasivat miestä. Hän oli vuosia käynyt terapiassa ja käyttänyt psyykelääkkeitä.
Musiikintuottaja Spector oli jo useita kertoja käyttäytynyt uhkaavasti naisia kohtaan. Hän ei ollut halunnut päästää näitä lähtemään luotaan, vaan oli uhkaillut ampuma-aseilla.

Yökerhon jälkeinen ampumistapaus

Helmikuun 2. päivä 2003 Spectorin mukaan lähti yökerhosta 40-v näyttelijä Lana Clarkson. Spectorin autonkuljettaja kertoi, että nainen ei ollut mitenkään halukas nousemaan autoon, mutta Spector sai hänet kuitenkin suostutelluksi mukaansa.
3.2. poliisilaitoksella Alhambran kaupungissa Kaliforniassa olivat yövuorossa olleet poliisit lähdössä kotiinsa, kun tuli ilmoitus, että nainen on ammuttu linnamaisessa, vuoren laella sijaitsevassa talossa. Kyseisessä kiinteistössä asui multimiljonääri Phil Spector. Hälytys ei ollut ensimmäinen, jossa osallisena olivat Phil Spector, naiset ja aseet.
Paikalle lähti 8 poliisia. Spector avasi yllättäen oven. Hänellä olivat kädet taskuissaan.
-Teidän täytyy tulla sisälle katsomaan, hän sanoi kääntyen menemään taloon. Poliisien käskyistä huolimatta mies ei ottanut käsiä taskustaan, jolloin yksi poliisi ampui häntä lamauttimella, tönäisi hänet kohti aulan portaikkoa ja painoi lattiaan.
Samassa poliisit havaitsivat tuolissa istuneen ammutun naisen. Olohuoneesta kuului musiikki. Naista oli ammuttu kasvoihin, koko leuka oli poissa ja hampaat lattialla. Nainen lojui tuolissa puoli-istuvassa asennossa, jalat eteen ojennettuina. Hänen oikealta olaltaan roikkui olkalaukku, aivankuin hän olisi lähdössä johonkin. Musta leninki oli veren tahrima. Kiiltävällä marmorilattialla naisen oikean jalan alla lojui verinen revolveri. Sen kotelo ammotti tyhjillään viereisen lipaston puoliavoimesta laatikosta.

-Mikä teitä vaivaa? Mitä aiotte? Ei häntä ollut tarkoitus ampua. Se oli onnettomuus, Phil Spector karjui poliiseille.
Spector toimitettiin selliin Alhambran poliisilaitokselle. Hän ei suostunut yhteistyöhön, hänen puheensa oli sammaltavaa ja hän tuoksui alkoholille. Mies höpisi itsekseen sekavia musiikkiteollisuudesta ja kuolleesta pimusta talossaan.
Spector väitti sanoneensa naiselle, että tämän piti panna ase pois, mutta nainen oli pannut aseen ohimolleen ja laukaissut.

Lana Clarkson

Lana Clarkson oli toiminut näyttelijänä, valokuvamallina ja yökerhoemäntänä. Hän oli tunnettu 80-luvun elokuvista, kuten Barbarian Queen ja Scarface sekä tv-sarjoista, kuten The A-team.
Clarkson ja Spector olivat tavanneet ensimmäisen kerran edellisiltana West Hollywoodissa sijaitsevassa yökerhossa nimeltä The House of Blues. Lana työskenteli VIP-tilojen emäntänä ja oli saanut pomoltaan käskyn kohdella Spectoria kuin kultakimpaletta. Kerhon jäsenyys maksoi 1000 dollaria ja samppanjapullo 250 dollaria. Lanan kerrottiin olleen innoissaan uudesta työstään VIP-emäntänä, sillä näin hän saattaisi saada uusia kontakteja näyttelijäuraansa silmällä pitäen.

Spectorin autonkuljettaja oli Adriano De Souza. Hän oli hälyttänyt poliisit paikalle. Hän oli kyydinnyt pitkin iltaa Spectoria eri ravintoloiden välillä ja klo 01 aikaan he olivat päätyneet edellä mainittuun yökerhoon. Spectorin seurueeseen oli kuulunut useita naisia.
Souza odotti autossa ja muutaman tunnin kuluttua, kun kerho sulkeutui, tuli Spector Clarksonin kanssa autolle. Spector oli sen verran humalassa, että otti tukea naisesta. Hän intti naista mukaansa, vaikka tämä kieltäytyi useasti. Lopuksi nainen sitten antoi periksi ja matka jatkui Spectorin linnamaiseen taloon.
Souza oli jäänyt talon ulkopuolelle autoon torkkumaan, kun hän havahtui kovaan ääneen. Souza oli aikanaan palvellut Brasilian armeijassa ja hän tunnisti äänen laukaukseksi. Hän nousi autosta ja näki Spectorin tulevan talosta ase kädessään.
-Taisin tappaa jonkun, Spector sanoi.
Kuljettaja kurkisti taloon. Hän näki Lana Clarksonin ojennetut jalat ja elottoman ruumiin tuolissa.
-Mitä tapahtui, sir?
-En tiedä, Spector vastasi kohauttaen olkiaan.
Souza joutui paniikin valtaan. Hän pelkäsi, että Spector mahdollisesti ampuisi hänetkin. Hän istuutui autoon ja ajoi jonkin matkan päähän soittaen sieltä apua paikalle.
-Luulen, että pomoni on tappanut jonkun, hän sanoi.
-Miksi niin luulet? hälytyskeskuksesta kysyttiin.
-Koska hänen lattiallaan makaa nainen ja miehellä on ase kädessään, Souza änkytti. Hän oli tolaltaan ja puhui epäselvästi. Hänellä oli muutoinkin vaikeuksia englannin kielen kanssa ja hän sai mm. tavata pomonsa nimeen useaan kertaan, ennenkuin siitä saatiin selvää. Hälytyskeskuksessa jopa luultiin soittajan ensin pilailevan, sillä pomon nimi kuulosti "Seal Inspector" :ilta.
Tästä hänen huonosta englannistaan tuli ase Spectorin asianajajille myöhemmin oikeudessa.

Spectorin ei tarvinnut sellissä virua kauaa. Parissa tunnissa hän oli järjestänyt itselleen parhaimman puolustuksen, mitä rahalla saa. Puolustusasianajaja Robert Shapiro (tunnettu mm. O.J.Simpsonin tapauksesta) hoiti asiat niin, että Spector vapautettiin miljoonan dollarin takuusummaa vastaan.
Syytteitä ei alkanut kuulua. Tutkinta kesti 9 kk. Spector kertoili lehdille, ettei syyttäjillä ollut mitään todisteita häntä vastaan. Jos olisi, hän olisi joutunut jo telkien taakse.
Hän kertoi, että joutui todistamaan helmikuisena yönä, miten nainen suuteli revolveria. Hän ei tuntenut naista aiemmin. Hän ei tiennyt, mistä nainen aseen otti. Nainen oli halunnut hänen kotiinsa, vaikka oli ensin pyytänyt kyytiä omaan kotiinsa. Nainen oli kovaääninen ja humalassa. Hän itse ei ollut kovin humalassa. Nainen riisti itse henkensä, Spector kertoili.

Kului vuosia ennen kuin oikeutta alettiin käydä. Oikeudenkäyntiä lykättiin kerta toisensa jälkeen: tuomari oli kiireinen muiden tapausten vuoksi, avainhenkilöt sairastelivat, syyttäjä ja puolustusosapuolet olivat muissa tehtävissä jne. Spector eli normaalia elämää vapaana miehenä.

Oikeudenkäynti syyskuussa 2007

Oikeudenkäynnistä tuli eniten huomiota herättänyt julkkisoikeudenkäynti sitten O.J.Simpsonin. Tuomari Larry Fidler päätti sallia tv-kamerat oikeussalissa vastustuksesta huolimatta.
Ampumisella ei ollut silminnäkijöitä ja tekninen näyttö ei antanut selkeitä ja yksiselitteisiä vastauksia. Valamiehistölle esitettiin yli 600 esinettä, valokuvaa, vaatekappaletta ja verinen ase. Todistajina kuultiin 77 henkilöä. He kertoivat Spectorin tuhoisasta elämäntyylistä ja väkivaltaisesta luonteesta, mutta myös Lana Clarksonin mielenterveydestä, verianalyyseista ja ruutijäljistä.

Spector sijoitti rahaa asiantuntijoiden palkkaamiseen.
Ase, joka rikospaikalta löytyi oli 38-kaliiberin Colt Cobra ja se oli Phil Spectorin omaisuutta. Sormenjälkiä aseessa ei ollut. Tätä puolustus piti Spectorin syyttömyyden todisteena. Syyttäjä kuitenkin painotti, että aseista onnistutaan varsin harvoin saamaan sormenjälkiä, etenkin kun ne ovat veren tahrimia. Spectorin takista löytyneet verijäljet osoittivat miehen olleen uhrin välittömässä läheisyydessä ampumishetkellä. Puolustus taas väitti jälkien tulleen, kun mies oli rynnännyt estämään naista ampumasta itseään.

Oikeuslääkäri totesi, että vammat olivat tulleet siten, että ase oli väkivalloin työnnetty uhrin suuhun. Uhrilla oli suussa ja kielessä haavoja ja mustelmia. Oikeuslääkäri painotti myös sitä, että uhrilla oli olkalaukku oikealla olallaan ja hänen väitettiin oikealla kädellä ampuneen itseään. Miksi laukku ei pudonnut tai miksi uhri ylipäätään roikotti sitä olallaan?
Uhrilla oli ruutia käsissään ja tähän vetosi puolustus. Syyttäjän mielestä tämä johtui siitä, että nainen oli yrittänyt estää miestä surmaamasta häntä ja suojannut itseään. Spectorilla ei ollut ruutia käsissään, mutta hänellä oli aikaa pestäkin kätensä ennen poliisin saapumista.

Autonkuljettaja Adriano De Souzan ym. muiden todistukset

Autonkuljettaja siis näki pomonsa tulevan talosta ulos ase kädessä. Hän kertoi oikeudessa jo edellä kerrotun keskustelun tapahtuman jälkeen hänen ja pomonsa välillä. Puolustus pyrki mollaamaan autonkuljettajan todistuksen. Mieshän ei osannut englantia kunnolla ja oli lisäksi tapahtumahetkellä varmasti väsynyt tunteja kestäneestä työvuorostaan.

He sanoivat, että lausahdus: "I think I killed someone" saattoi tosiasiassa olla käsky: "Call someone". Puolustus vetosi myös autonkuljettajan kiihtyneeseen mielentilaan, jolloin hän ei kenties ole kykenevä muistamaan tapahtumia tarkasti.

Eräs poliisi kävi todistamassa miten hän oli 90-luvun alussa joutunut poistumaan juopuneen Phil Spectorin julkkisten juhlista, joissa hän oli häärännyt holtittomasti aseen kanssa heiluen. Spector oli tuolloin sanonut, että kaikki naiset ansaitsisivat saada luodin päähänsä.

Sitten oikeudessa kuultiin viittä naista todistajina. Jokainen heistä kertoi, miten Spector oli heitä uhkaillut aseilla, kun he olivat jättämässä hänet. Eräälle heistä Spector oli sanonut: "Jos yrität lähteä, tapan sinut." Toisen naisen ohimolle hän oli painanut aseen ja sanonut: "Jos hievahdatkin, ammun sinua päähän". Saman suuntaisia oli kaikkien kuultujen naisten todistukset. Puolustus väitti naisten kertovan satuja päästäkseen parrasvaloihin.

Syyskuussa 2007, runsaat 4 vuotta Clarksonin kuoleman jälkeen, viisi kuukautta kestänyt oikeudenkäynti keskeytettiin valamiehistön ilmoitettua, jo toistamiseen, ettei se pääse yksimielisyyteen tuomiosta. Valamiehistöön kuului 12 jäsentä, joista 10 oli syyllisyyden kannalla ja kaksi sitä mieltä, ettei itsemurhan mahdollisuutta voi sivuuttaa. Jurylta olisi vaadittu ehdotonta yksimielisyyttä.
Tuomari Larry Fidlerin mitätöityä oikeudenkäynnin, Spector palasi jälleen linnaansa. Hän oli vapaa, tosin murhasta epäilty.

Juridinen asiantuntija katsoi, että se että oikeudenkäynti jouduttiin mitätöimään, kertoi, että rahalla oli valta jopa oikeuslaitokseen. Spectorilla oli ollut kolme asianajajaa sekä lukuisa joukko yksityisiä tutkijoita ja lausunnon antajia.
Spector antoi haastatteluissa tietoja lapsuudestaan ja urastaan. Hän kertoi, että lapsuus loppui kuin seinään 9-vuotiaana, kun isä teki itsemurhan. Spectorin ura oli lähtenyt käyntiin 18-vuotiaana menestyskappaleella "To know him is to love him". Hän kertoi aina vihanneensa ihmisiä, jotka puhuivat hänestä pahaa. Hän kertoi miten häntä oli halveksittu, eikä kukaan ollut kunnioittanut häntä siten kuin Berliniä tai Gershwiniä. Hän koki tulleensa väärin kohdelluksi myös oikeussalissa, sillä hänen mielestään valamiehistö ei ollut pitänyt hänestä.

Lokakuussa 2008 uusi oikeudenkäynti

Oikeudenkäynnissä oli sama tuomari, mutta uusi valamiehistö, uusia asiantuntijoita, uusia todistajia ja uusia asianajajiakin.
Syyttäjä Alan Jackson sanoi, että Spector oli pelannut naisten hengillä venäläistä rulettia ja Lana Clarkson sattui olemaan se kuudes, jolta lähti henki.
Maaliskuussa 2009 valamiehstö vetäytyi pohtimaan juttua. 30 tunnin keskustelun jälkeen se julisti yksimielisen tuomionsa:
Phil Spector on syyllinen toisen asteen murhaan ja hänet tulee tuomita vankilaan vähintään 15 vuodeksi.
Tuomari Fidler ei suostunut siihen, että Spector olisi saanut odottaa tuomion julistusta vapaana.
29.5.2009 tuomari julisti, että Phil Spectorin on vietettävä vähintään 19 vuotta vankeudessa murhasta sekä aseen käytöstä rikoksen yhteydessä. Hänet määrättiin istumaan rangaistus Corcoran State Prisonissa, jossa oli lähes 7000 vankia. Ehdonalaiseen vapauteen hän voi anoa vasta, kun ikääkin on kertynyt jo 88 vuotta.
Maaliskuussa 2010 Spector valitti tuloksetta murhatuomiostaan. Hänen uusi nuori vaimonsa Rachelle kertoi, että oli saanut 69-vuotiaan puolisonsa paremmalle tuulelle ja he olivat työstäneet jo uutta levyäkin.

Lähde: PPK 2011
Mm. Wikipediasta löytyy kuvia Spectorista:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Phil_Spector


User avatar
härkä
Posts: 5930
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:26 am
Location: Laidun

Re: Musiikin tuottaja Phil Spector ampui naisen 2003

Post by härkä » Wed Jan 31, 2018 10:37 pm

Varsin mielenkiintoinen avaus.

http://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/2 ... 7_vd.shtml
Linkissä IL:n juttu aiheesta jokin aika sitten.
Image
Tekijän kuva.

https://en.wikipedia.org/wiki/Lana_Clarkson
Uhrista.
Image
https://www.youtube.com/watch?v=LRmRBrnQq8o
Äänivallista. Ronettes taisi olla ekoja tuo soundin parissa ? Myös Beach Boys sai vaikutteita Spectorista.
Phil taisi olla yksissä Ronettesin päätypyn kaa, ellen viärin muista ? :D

On myös syntynyt Tamla Motown sound.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Motown
Joskus soundit sekoitetaan keskenään.

Tässä kilpaileva The Supremes viitoitti raittia.
https://www.youtube.com/watch?v=FeIkRT2oMio

Kaiken tuon Spectorin menestyksen jälkeen pitää ihmetellä murhan motiivia ???
https://www.beatlesbible.com/people/phil-spector/
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.

User avatar
härkä
Posts: 5930
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:26 am
Location: Laidun

Re: Musiikin tuottaja Phil Spector ampui naisen 2003

Post by härkä » Thu Feb 01, 2018 10:02 am

http://vintti.yle.fi/yle.fi/pop/levyloy ... valli.html

Linkissä selvitetty äänivallia suomeksi aika hyvin.
https://www.youtube.com/watch?v=6pVon5xDARc
Koko plätty.
https://www.youtube.com/watch?v=u7uTztWtBLM
Vallin muodostamisesta.
https://www.youtube.com/watch?v=I-KNYA5ZqqQ
Samaa hommaa Crystallsin kanssa.
Tuossa ilmenee hyvin tekniikka. Solisti kuuluu selvänä toisella raidalla ja koko muu soitto läjänä toisella.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.

User avatar
Queen
Posts: 2064
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Musiikin tuottaja Phil Spector ampui naisen 2003

Post by Queen » Thu Feb 01, 2018 10:28 am

Tätä Spectroria oli kutsuttu hulluksi neroksi. Onhan hän varmasti ollut lahjakas musiikkialalla.
Ehkä tuolle murhalle ei varsinaista motiivia olekaan. Ymmärsin jotenkin niin, että Lana oli istunut tuolilla talon aulassa. Mielestäni tämä antaisi viitteitä siitä, että olisiko hän ollut lähdössä pois Spectorin luota, kun oli laukkukin jo olallaan. Spectorhan ei todistajanaisten mukaan sietänyt sitä, että hänet jätettiin ts. lähdettiin hänen luotaan silloin, kun hän itse ei sitä halunnut.
Tuossa PPK-kirjassa oli hauskasti kuvat Spectorista; toisessa kuvassa hänen päässään oli peruukki ja se sai hänet näyttämään peikkopojalta. Toinen kuva olikin sitten poliisin ottama, joka näytti samalle kuin edellä Härän esille tuoma kuva kaljupäisestä ja räjähtäneen näköisestä ukkelista.

Itse tästä murhatapauksesta, kirjassa ei mitenkään pureuduttu siihen, että autonkuljettajahan kertoi nähneensä Spectorin kädessä aseen tämän tullessa ulos talosta. Tosin kerrottiin, että aseesta ei sormenjälkiä saatu, kun se oli niin verinen. Miksi Spector sitten vei tämän jälkeen aseen naisen jalkojen juureen, jos kyseessä olisi ollut ihan vaan itsemurha? Tuollainen aseen vieminen vaikuttaa lavastuksen aloittamiselta.

Post Reply