Eino Hiltusen ryöstömurha Ruotsissa 1986

Suomen alueen ulkopuolella tapahtuneet henkirikokset
Post Reply
User avatar
Queen
Posts: 2066
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Eino Hiltusen ryöstömurha Ruotsissa 1986

Post by Queen » Mon Oct 02, 2017 4:02 pm

Hudiksvallin poliisi Keski-Ruotsissa sai tiedon marraskuun lopulla 1986, että E4-valtatien varressa on palanut ruumis. Tutkinnassa selvisi, että uhria oli ensin ammuttu ja sen jälkeen poltettu bensiinillä tunnistamisen estämiseksi.
Uhrin vierestä löytyivät rikotut silmälasien sangat ja miehen tekohampaat. Silmälasien sankojen perusteella pääteltiin, että kyse oli suomalaisesta miehestä. Miehen henkilöllisyyteen ei löytynyt ratkaisua, koska ketään ei oltu ilmoitettu kadonneeksi. Kuukauteen ei selvyyttä tullut. Poliisi epäili, josko alamaailman tyypit ovat selvitelleet välejään tuhoisin seurauksin.

Joulun tienoilla Hudiksvallin keskustasta löytyi hylätty henkilöauto, joka kuului suomalaiselle Eino Hiltuselle, 47 v. Häntä ei oltu osattu yhdistää palaneeseen ruumiiseen, koska viranomaisten papereissa hän ei ollut kadonnut.
Outoa oli, että auton ympärillä oli kuukauden ajan juoksennellut kaunis pystykorva. Autosta ja koirasta oli julkaistu kuviakin paikkakunnan lehdissä. 200 km päässä Östersundissa oli tutkittu kuvia ja tultu siihen päätökseen, että koirahan on Einon Lady! Einolla oli näet pieni talo Östersundin Bringesenissä.

Paikkakunnalla oli levitetty huhua, että Eino oli matkustanut Suomeen omaistensa luokse, eikä häntä näiden puheiden vuoksi kukaan ollut kaivannut.
Naapurit ottivat sitten yhteyttä viranomaisiin ja lopputuloksena todettiin käsissä olevan kauhistuttava ryöstömurha. Einon Suomeen menosta olivat huhun panneet liikkeelle 38-vuotias suomalaismies ja häntä 10 vuotta vanhempi maanmiehensä. Naapurit olivat ehtineet ihmetellä, mistä näille kahdelle tyhjätaskulle oli yllättäen ilmaantunut rahaa uuteen autoon ja makeaan elämään.
Poliisi totesi, että Einon nimellä ollut ajokortti oli muutettu. Siihen oli tullut uusi kuva. Tämän ajokortin avulla miehet olivat onnistuneet nostamaan Einon tililtä yli 100 000 markan arvosta kruunuja. Eino oli tehnyt Ruotsissa metsurin töitä 20 vuotta ja elänyt säästeliäästi.
Tammikuun puolella suomalaismiehet pidätettiin. Ensin he kiistivät jyrkästi syyllisyytensä, mutta 23.1. toinen miehistä tunnusti ampuneensa Einon. Tämä nuoremman tunnustuskin oli osin puutteellinen, sillä hän tuntui suojelevan vanhempaa kaveriaan.
Pöytäkirjat koottiin ja poliisi totesi, että on harvoin törmännyt näin julmaan henkirikokseen.
Lady-koiran uskottiin ensin taivaltaneen kotoaan auton luokse, mutta selvisi, että se oli ollut isäntänsä viimeisellä reissulla mukana. Se vartioi autoa vilusta ja nälästä piittaamatta.
Artikkeli, jonka perusteella olen tämän kirjoittanut, löytyy 3/1987 Alibista. Lehdessä ei ole tarkempaa selostusta, miten Einon murha tapahtui ja mitkä olivat tuomiot.


User avatar
Queen
Posts: 2066
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Eino Hiltusen ryöstömurha Ruotsissa 1986

Post by Queen » Wed Oct 04, 2017 9:52 am

Tästä Hiltusen murhasta olikin artikkeli PPK1989-kirjassa. Tuossa jotkut kohdat olivat hieman toisin ja kuvaus tapahtumien kulusta on tarkempi. Kirjassa on todettu, että tämä nuorempi suomalaismies todettiin syylliseksi ja hän sai elinkautisen tuomion. Vanhempi ei sitten ollut syyllinen itse murhaan, kunhan oli tuhoamassa Hiltuselta saatuja rahoja.

Kirjassa tekijästä on käytetty nimeä Risinen, mikä ei ole hänen oikea nimensä. Tämä Risinen oli auttanut Hiltusta mm. pankkiasioissa, koska pitkällisestä Ruotsissa asumisestaan huolimatta, ei Hiltunen osannut kovin hyvin ruotsinkieltä. Näitä pankkiasioita hoitaessa hän tuli tietämään, että Hiltusella oli mukava saldo tilillä. Jo Hiltusen eläessä hän oli onnistunut hankkimaan Hiltusen henkilöllisyystodistuksen, jota käytti omanaan. Hän oli näin pystynyt nostamaan Hiltusen tililtä rahaa tämän tietämättä. Väärennettyä ajokorttia hän käytti murhan jälkeen. Hän oli myös onnistunut kääntämään Hiltusen postin itselleen.
Tämä Risinen oli puhunut yhtenä päivänä yhtä ja toisena toista, mutta ampumaradalla hän oli Hiltusta ampunut kosketuslaukauksella niskaan. Tosin hän tästäkin väitti, että ampuminen tapahtui kauempaa ja vahingossa jne. Jossain vaiheessa hän kertoi, että riita syntyi velasta, kun Hiltunen oli moittinut Risistä siitä, että tämä ostelee kalliita aseita, vaikka on hänelle velkaa. Kun Hiltunen oli kaatunut maahan, Risinen oli nostanut miehen peräkonttiin. Koira oli ollut takapenkillä matkan ajan. Kesken matkan peräkontista oli kuulunut jotain korinaa, jolloin Risinen oli pysähtynyt, avannut peräluukun ja lyönyt ääntelevää Hiltusta jollakin lankun pätkällä päähän niin, että tämä oli hiljentynyt.
Risinen itse oli kertonut, että tämä lankulla hakkaaminen oli tehnyt jo itsellekin pahaa, eikä hän halunnut sitä enää muistella.

Hiltunen oli jäänyt metsurin hommista jo eläkkeelle ja hän oli harrastanut viinan myyntiä saadakseen lisätuloja.

Post Reply