Jumalan kosto, sattuma vai tieto? Power/Dooley

Suomen alueen ulkopuolella tapahtuneet henkirikokset
Post Reply
User avatar
Queen
Posts: 2064
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Jumalan kosto, sattuma vai tieto? Power/Dooley

Post by Queen » Fri Aug 04, 2017 9:56 am

Alla olevien murhatapahtumien jälkeen mm. oikeudessa ja Englannin lehdistössä pohdittiin otsikon vaihtoehtoja. Tapaukset tekee mielenkiintoiseksi juuri se, voiko kaikki olla sattumaa.

Esitellään ensin tapaukseen liittyvät ihmiset:

James Joseph Power, s.1901, murhaaja, hirtettiin 13.3.1938.
Eve Katherine Power, os. O'Meara, s.1900, edellisen vaimo
*avioliitto solmittiin 1923
*lapset: tytär Katherine, s.1923, tytär Colleen, s. 1925, poika Joseph, s. 1927 (kuoli sodassa 1945) ja tytär Susan, s. 1930

Olive Turner, 23 v., uhri, kuoli 1937
Charles Bromhead, 25 v., Oliven rakastettu

Powerin perheen tytär Susan solmi avioliiton Terence Dooleyn kanssa 1949. Pariskunnalle syntyi kolme lasta, joista nuorin oli Noel-poika, joka syntyi 1960.

Olive Turner, aiemmin mainittu uhri, oli Bertram ja Harriet Turnerin toiseksi vanhin tytär. Perheen vanhin tytär Sylvia, s.1920, meni naimisiin Donald Edvardsin kanssa 1948. He saivat kuusi lasta, joista nuorin oli Linda, s.1959.

Nyt pääsemme käsiksi murhiin.
Olive lähti kävelylle Charlesin kanssa birminghamilaisen kanavan rannalle elokuun iltana 1937. Pariskunta oli kihloissa. Olivea kuvattiin pitkäksi ruskeaveriköksi, joka oli töissä tekstiilitehtaassa.
Charles oli puolestaan heiveröinen nuorukainen, jota oli kiusattu koulussakin. Hänestä ei ollut puolustamaan kihlattuaan tiukan paikan tullen.
Rantapolulla oli paljonkin pariskuntia ja muita liikkujia. Yllättäen Oliven ja Charlesin luo tuli mies, jolla oli pitkä, vaalea sadetakki ja lippalakki. Hän ilmoitti olevansa etsivä ja tivasi pariskunnalta henkilöllisyyspapereita. Kun papereita ei ollut, mies sanoi pidättävänsä heidät. Tällaiseen toimintaan ei edes oikealla etsivällä olisi ollut lupaa.
Muut kävelijät näkivät miehen ja nuoret, mutta olettivat kyseessä olevan jonkin perheasian, kun nuoret lähtivät seuraamaan miestä. "Etsivä" oli sanonut, että jos Charles antaisi hänelle 5 puntaa, hän voisi jättää asian sikseen.
Charles kertoi, ettei enää tässä vaiheessa uskonut miehen puheita. Hän tokaisi miehelle, ettei hänellä ollut kuin joku kolikko taskussaan ja samalla hän käski Oliven lähteä paikalta kotinsa suuntaan, kun hän puhuisi miehen kanssa.

Olive oli rynnännyt juoksuun, mutta miespä lähtikin hänen peräänsä. Charles taas lähti miehen perään, mutta mies löi häntä nyrkillä leukaan ja hän meni tainnoksiin, eikä pystynyt muutamaan minuuttiin liikkumaan. Kun hän tointui, ei Olivea ja miestä ollut missään. Ohikulkijat luulivat kyseessä olevan perheriidan, eivätkä puuttuneet tapahtumiin, lukuun ottamatta nuorta paria, jotka olivat nähneet miehen tarttuvan tyttöön. He olivat käskeneet jättämään tyttö rauhaan. Mies oli sanonut olevansa etsivä ja sanonut, että pariskunnan olisi parasta poistua, elleivät halunneet itse joutua vaikeuksiin.

Charles lähti Oliven kotiin, jonne tyttö ei ollut saapunut. Hän lähti Oliven isän ja veljen kanssa etsimään tätä. Olivea ei löytynyt, joten he menivät poliisin puheille.
Aamun valjettua Oliven ruumis löydettiin kanavasta. Hänen kasvonsa oli ruhjottu, alusvaatteet riisuttu ja niin pääteltiin, että hänet oli raiskattu ennen veteen heittämistä.
Olive oli lisäksi ollut uimataidoton.

Vaikka "etsivällä" oli ollut lakki silmillään, olivat viranomaiset tunnistaneet hänet silminnäkijäkuvauksista. Hän oli James Joseph Power, joka oli jo kahdesti aiemmin syyllistynyt rikoksiin.

Power pidätettiin työpaikaltaan. Tunnistusrivistöstä hänet tunnistettiin puistossa esiintyneeksi etsiväksi. Powerin vaimo oli lisäksi kertonut hänen tulleen kotiin illalla vasta klo 24 jälkeen, ei klo 22 aikaan, kuten hän itse oli sanonut.
Power kiisti syytökset. Siitä huolimatta hänelle langetettiin kuolemantuomio ja niin hänet sitten hirtettiin.
Vaimo ei ollut käynyt kertaakaan kuolemansellissä tapaamassa miestään. Hän muutti läheiseen Coventryn kaupunkiin ja muutti nimensä Powelliksi, jotta lapset eivät joutuisi kärsimään isänsä tekosista.
Hän myös sanoi lapsille, ettei isän tekosista tarvitse kertoa kenellekään, vaan lapset voivat kertoa isänsä kuolleen taisteluissa.

Aiemmin jo kerroin, että vuonna 1947 Susan Powell (ent. Power) meni naimisiin Terence Dooleyn kanssa. Pariskunnalle syntyi kolme lasta ja heistä nuorin oli Noel, joka oli syntynyt 1960. Ilmeisestikään Susan ei kertonut miehelleen, että hänen isänsä oli hirtetty murhan vuoksi.

Susanin isän tappama tyttö siis oli Olive, jolla oli sisar Sylvia ja hänellä sitten Linda-tytär.

Linda Edwardsia luonnehdittiin todella vaikeaksi ihmiseksi. Hän oli jo lapsena itsepäinen. Kun Linda oli 13-vuotias paljastui hänen äidilleen, että Lindalla ja hänen sedällään Georgella oli jo kuuden vuoden ajan ollut sukupuolisuhde. George oli asustanut perheen kanssa samassa taloudessa.
Lindan äiti Sylvia oli kerran salaa kuullut, miten tyttö kiristi Georgelta rahaa tai muutoin tämä paljastaisi heidän suhteensa. Kauhistunut Sylvia kertoi asian poliisille. George sai 5 vuoden vankeustuomion.

Liekö tämä suhde ollut syynä, mutta joka tapauksessa Lindasta tuli nymfomaani jo ennenkuin hän ehti 16 vuotta täyttää. Kolme muutakin miestä oli kiikutettu telkien taakse samasta syystä kuin George.
Kun Linda täytti 17 vuotta, vanhemmat huokasivat helpotuksesta. Robert Tyson, 20 v. tuli ja kosi tyttöä. Vanhemmat uskoivat, että tyttö jättäisi irtosuhteet avioliiton myötä.
Linda synnytti tyttären jo ennen tätä vihkimistä ja tyttö sai nimekseen äidin sukunimen.
Linda ei suinkaan rauhoittunut, päinvastoin. Nyt hän jätti tyttönsäkin äidin hoidettavaksi, kun juoksi itse pyydystämässä miehiä. Omalle miehelleen hän tokaisi: Jos et pidä siitä, ole sitten pitämättä, minä teen mitä tahdon.
Sinä et omista minua"
Robert jätti Lindan ja lapsenkin, koska hän katsoi, ettei pystyisi tytöstä huolehtimaan yksin.
Linda otti Edwards-sukunimen käyttöön ja alkoi kiihtyvään tahtiin ottaa vastaan niin nuoria koulupoikia, kuin myös miehiä asunnollaan Bryn Roadilla Coventryssa.

8 kk Robertin lähdön jälkeen Linda tapasi pubissa ystävänsä Eddien, joka esitteli hänelle Noel Dooleyn.
Hän oli siis kohdannut sen miehen tyttärenpojan, joka oli murhannut hänen isotätinsä. Kumpikaan osapuolista ei vain tiennyt tätä.
Noel oli naimisissa Theresa Shaw'n kanssa ja hänellä oli tytär.
Lindan ja Noelin välille syntyi suhde. Jo kolmen päivän kuluttua ensitapaamisesta, muutti Noel Lindan luokse. Noel oli myöhemmin kertonut, ettei Linda saanut koskaan tarpeeksi seksistä, hän halusi sitä aamulla, päivällä ja illalla ja odotti usein alastomana hänen työstä pääsyään tai strippasi hänelle heti, kun hän kotioven aukaisi.
Marraskuussa 1979 Noel oli saanut tarpeekseen Lindasta. Hän ei jaksanut enää kyltymätöntä Lindaa, vaan oli kertonut ystävilleen naisen olevan aivan yliseksuaalinen ja hänen elävän vain pelkälle seksille. Eräs tuttava oli informoinut Noelia siitä, että Linda vastaanotti 14-16 vuotiaita poikia asunnossa Noelin poissaollessa.
Noel oli saanut suhteet kuntoon entisen vaimonsa kanssa ja päätti palata tämän luokse.

27.11.1979 Noel Dooley kävi vielä hakemassa tavaroitaan Lindan luota siirtääkseen ne vaimonsa luokse. Linda mourusi päästä saattamaan Noelia, eikä hän olisi halunnut päästää miestä menemään.
He kävelivät pitkin samaista kanavan vierellä kulkevaa polkua, jolla Noelin isoisä oli murhannut Olive Turnerin!
Tuolla rannalla Linda halusi vielä esittää striptease-tanssinsa Noelille ja pyysi tätä edes vielä kerran rakastelemaan kanssaan. Noel kertoi myöhemmin, että häntä kuvotti nainen.
-Minä vihasin häntä. Hän oli seksihullu. Hän ei halunnut mitään muuta kuin seksiä. Hän ei suostunut jättämään minua rauhaan, Noel kertoi kuulusteluissa.
Noel oli menettänyt malttinsa Lindan riisuutuessa ja lääppiessä miestä. Noel kuristi Lindaa ja kertoi nostaneensa tätä vasten betoniaitaa ja laskeneensa tämän sitten istumaan aitaa vasten. Linda luiskahti hänen otteestaan ja putosi kanavaan. Noel heitti naisen vaatteet perässä ja lähti juoksemaan paikalta. Hän sanoi toivovansa, että Linda osaisi uida turvaan. Hän itse ei osannut uida ja hänen mielestään oli liian kylmäkin uimiseen!

Dooley myönsi tappaneensa Lindan, mutta valamiehistö oli sitä mieltä, että kyseessä oli murha.
Oikeudessa puitiin myös sitä, tiesikö Noel Dooley suvun historiasta eli isoisänsä tekemästä murhasta ko. paikalla.
Dooley tuomittiin elinkautiseen vankeusrangaistukseen.
Netissä kerrotaan, että hän sairasti paranoidista skitsofreniaa ja että hän surmasi itsensä 41-vuotiaana Full Suttonin vankilassa.
Hän oli tämän kerrotun murhan jälkeen yrittänyt surmata prostituoitu Nichola Hirstin, 27 v., joka kuitenkin selviytyi hengissä.

Lähteenä käytetty Rikosvuosi 1982 -kirjaa.


User avatar
härkä
Posts: 5930
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:26 am
Location: Laidun

Re: Jumalan kosto, sattuma vai tieto? Power/Dooley

Post by härkä » Fri Aug 04, 2017 9:05 pm

Mielenkiintoinen tapaus kaiken kaikkiaan.
http://murderpedia.org/male.P/p/power-james-joseph.htm
Image
Image

Kuvissa uhri ja ko. kanava.

http://www.coventrytelegraph.net/news/c ... ed-3170776

Myöhemmän kopion tekijän itsari uutisointi.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.

User avatar
härkä
Posts: 5930
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:26 am
Location: Laidun

Re: Jumalan kosto, sattuma vai tieto? Power/Dooley

Post by härkä » Sat Aug 05, 2017 7:47 am

http://www.britishexecutions.co.uk/exec ... hp?key=491

Powerin teloitusinfo.

https://www.google.fi/maps/place/Winson ... d-1.936483
Winson green alue summittaisesti. Ko kanaali on ilmeisesti kartalla näkyvä. ( Suurenna. )
Paikka on Aston Villan ja West Brom. Albionin stadioneiden välissä. ( Villa Park ja The Hawthorns.)
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.

User avatar
Queen
Posts: 2064
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Jumalan kosto, sattuma vai tieto? Power/Dooley

Post by Queen » Sat Aug 05, 2017 8:56 am

Kiitos kuvista ja linkeistä.
Minulle ei oikein missään vaiheessa selvinnyt tämän ensimmäisen murhan motiivi.
Miksi Power ylipäätään kävi Oliven kimppuun ja olisiko hän poistunut paikalta niine hyvineen, mikäli olisi saanut pyytämänsä 5 puntaa Charlesilta?
Paikalla siis kerrottiin olleen ihmisiä ulkoilemassa, mutta eikö kukaan sitten nähnyt Powerin pahoinpitelevän Olivea näin raa'asti (tämä kiistelyhän tosin nähtiin, jossa Power oli tarttunut Oliveen)?
Mahtoiko Power raiskata Oliven? Näinhän kerrottiin, mutta ilmeisesti vain päätelmänä, koska tytöltä "puuttuivat alusvaatteet". Olisiko raiskaus puistikossa kenenkään huomaamatta ollut mahdollinen?

User avatar
härkä
Posts: 5930
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:26 am
Location: Laidun

Re: Jumalan kosto, sattuma vai tieto? Power/Dooley

Post by härkä » Sun Aug 06, 2017 8:12 am

Sehän tässä on erikoista , että Power murhasi ilmeisesti seksin tarpeen jphdosta.
Dooley taas mainitun viihdykkeen ylitarjonnan vuoksi.

Vaikea arvioida Powerin motiivia uhrin valinnassa. Olivella oli kuitenkin kaveri matkassa.
Murderpedia sanoo , että Power olisi ollut ex-poliisi. Jos näin , niin olisiko tuo vaikuttanut ? Korustunut jonkinasteen vallanhimo ?
Dooleyn teko oltaisiin voitu mielestäni tuomita tapoksikin.

Tapauksen myötä on varmaan muutama tuopillinen B`hamin seudun pubeissa kumoutunut.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.

User avatar
Queen
Posts: 2064
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Jumalan kosto, sattuma vai tieto? Power/Dooley

Post by Queen » Sun Aug 06, 2017 8:19 am

Tuossa kirjassa ei mainittu Powerin olleen ex-poliisi. Se voisikin sitten muuttaa hieman asetelmia.
Kirjassa kerrottiin, että hänet pidätettiin työpaikaltaan (työpaikkaa ei kerrottu) ja että Power oli "poliisin vanha tuttu" aiempien pahoinpitelyjen vuoksi.

Post Reply