Kongsberg Norja Jousipyssymies 13.10.21

Suomen alueen ulkopuolella tapahtuneet henkirikokset
Post Reply
User avatar
härkä
Posts: 7496
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Kongsberg Norja Jousipyssymies 13.10.21

Post by härkä »

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008331728.html
Jousipyssyllä aseistautunut mies hyökkäsi: useita kuollut ja loukkaantunut Norjassa – IS seuraa
Oslon lähellä Kongsbergissä on tapahtunut keskiviikkoiltana sarja hyökkäyksiä, joissa on kuollut ja loukkaantunut useita ihmisiä. NRK:n mukaan tekijä ampui ihmisiä jousipyssyllä.

IS seuraa Norjan tapahtumia hetki hetkeltä. Seurannan löydät jutun lopusta.

NORJAN Kongsbergissä on useita ihmisiä loukkaantunut ja kuollut hyökkäyksissä keskiviikkoiltana. Epäilty tekijä on saatu kiinni. Tekijän uskotaan toimineen yksin.

NRK:n mukaan epäilty on mies, joka on ampunut jousipyssyllä. Poliisin mukaan tekijä on liikkunut eri paikoilla, minkä takia rikospaikkoja on useita.

Poliisipäällikkö Øyvind Aas kertoi Aftenpostenille, että poliisi sai kello 18.33 paikallista aikaa useita ilmoituksia aseen kanssa liikkuneesta henkilöstä. Aas vahvisti, että useita ihmisiä oli loukkaantunut ja kuollut. Loukkaantuneet oli kuljetettu sairaalahoitoon.
– Meillä on useita todistajia, joita aiomme kuulla emmekä anna tällä hetkellä enempää tietoa.
Aas vahvisti myös, että yksi henkilö oli otettu kiinni. Poliisin mukaan tekijä on liikkunut suurella alueella. Kongsbergiin on lähetetty poliiseja myös muualta Norjasta kuten Oslosta. Kongsberg on noin 25 000 asukkaan kunta.

Image
https://coop.no/butikker/extra/kongsberg-2446/
Linkin toisessa jutussa mainittu Coopin Extra-kauppa.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
härkä
Posts: 7496
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Kongsberg Norja Jousipyssymies 13.10.21

Post by härkä »

https://www.aamulehti.fi/ulkomaat/art-2 ... 31750.html
Tämä kaikki tiedetään jousipyssymiehen hyökkäyksessä Norjassa: Ainakin viisi kuollut ja kaksi haavoittunut – kolmekymppinen Tanskan kansalainen pidätetty epäiltynä

Poliisi on kuulustellut epäiltyä yön aikana. Poliisi ei ole kertonut mahdollisesta motiivista. Terrorin mahdollisuutta ei ole poissuljettu.

13.10. 21:56 | Päivitetty 8:38
Norjan Kongsbergissä ainakin viisi ihmistä on kuollut ja kaksi haavoittunut jousipyssy­miehen hyökkäyksessä. Norjan poliisi vahvisti kuolleiden ja loukkaantuneiden määrät puolenyön jälkeen Suomen aikaa.

Toinen loukkaantuneista oli siviiliasuinen poliisi, jota epäilty oli ampunut jousiaseella selkään. Loukkaantuneiden vammojen on kerrottu olevan vakavia, mutta ei hengenvaarallisia. Loukkaantuneet ovat tehohoidossa.

Teosta epäilty on otettu kiinni. Poliisin tämänhetkisten tietojen mukaan epäilty toimi yksin. Poliisilla on kerrottu olleen yhteenotto epäillyn kanssa, mutta epäilty tai poliiseja ei haavoittunut. Epäilty vietiin kiinnioton jälkeen läheiseen Drammenin kaupunkiin.

Poliisin mukaan epäilty on 37-vuotias Tanskan kansalainen, joka on asunut paikkakunnalla. Viranomaiset olivat alkujaan vaitonaisia epäillystä, mutta kertoivat päätyneensä julkaisemaan tiedotteen, sillä asiasta on liikkunut paljon huhuja sosiaalisessa mediassa.

Tanskalaisuutistoimisto Ritzaun mukaan miestä syytetään ainakin viiden ihmisen surmasta.


Kuulusteltu yön aikana
Norjan yleisradioyhtiö NRK kertoo torstaina aamulla, että poliisi on kuulustellut epäiltyä miestä yön aikana. ”Hän tekee yhteistyötä poliisin kanssa ja kertoo tapauksesta yksityiskohtaisesti”, miehen asianajaja Fredrik Neumann kertoo NRK:lle.

Norjalainen TV 2:n mukaan useat lähteet ovat kertoneet, että epäilty mies olisi kääntynyt islaminuskoon. Lisäksi TV 2 kertoo, että epäilty on aiemmin ollut useita kertoja yhteydessä Norjan terveyspalveluihin.

Noin 27 700 asukkaan Kongsberg sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Oslosta lounaaseen.
Motiivi ei vielä tiedossa
Teosta epäilty mies käytti hyökkäyksessä poliisipäällikön mukaan jousta ja nuolia. ”Valitettavasti voimme vahvistaa, että viisi ihmistä on kuollut ja kaksi loukkaantunut”, Kongsbergin poliisipäällikkö Öyvind Aas sanoi lehdistötilaisuudessa puolenyön jälkeen.

Aasin mukaan poliisi ampui varoituslaukauksia ennen epäillyn kiinni ottamista. Poliisin saapumisesta tapahtumapaikalle miehen kiinniottamiseen meni puolisen tuntia.

Teon jälkeen alueen sairaalat asetettiin hälytystilaan. Tapahtuman jälkeen Norjan poliisit päätettiin aseistaa. Muutaman vuoden ajan Norjan poliisit eivät ole kantaneet aseita. Norjan hälytystilaa ei kuitenkaan muutettu.

VG:n mukaan tapauksesta on ilmoitettu Norjan turvallisuuspoliisille (PST). Kongsbergiin on lähetetty myös muualta poliiseja sekä pommiryhmä.

Aasin mukaan poliisi tutkii, liittyykö tapaukseen terroristinen motiivi. ”On luonnollista selvittää, onko tämä ollut terroritapaus”, Aas jatkoi.

Uutistoimisto AFP:n ja VG-lehden mukaan epäillyn tekijän mahdollinen motiivi ei ole vielä tiedossa.

Poliisi ei antanut tarkempaa tietoa muun muassa haavoittuneiden iästä tai sukupuolesta. Aasin mukaan hyökkäyksessä kuolleilla on kytköksiä alueeseen, jolla veriteko tapahtui.

”En voi antaa vastausta siihen, onko tekijän ja uhrien välillä mitään suhdetta”, Aas kertoi, mutta sanoi asiaa selvitettävän.


Pääministeri kuvasi tapahtumia järkyttäviksi
Maan kansanedustuslaitoksen eli Norjan suurkäräjien puhemies Eva Kristin Hansen on kommentoinut tapahtunutta norjalaisuutistoimisto NTB:lle.

”Kongsbergin vakava tapaus on syvän traaginen”, Hansen kirjoitti NTB:lle antamassaan lausunnossa keskiviikkoiltana.

Hansen kertoi lähettävänsä lämpimimmät ajatuksensa uhreille, heidän sukulaisilleen ja paikalliselle yhteisölle, joka on joutunut traagisten tapahtumien keskipisteeseen. Tapahtumien laajuus ei ollut täysin tiedossa Hansenin lausunnon aikaan.

Norjan pääministeri Erna Solberg kuvasi Kongsbergin tapahtumia järkyttäviksi. Myöhään keskiviikkona järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Solberg korosti, että tapahtumista ei vielä tiedetä paljoakaan.

Pääministerin mukaan tekijän motiivin arviointi on vielä liian aikaista. Solberg kertoi ajatustensa olevan nyt uhrien ja uhrien omaisten luona.

Keskiviikon väkivallanteko tapahtui vain päivä ennen Norjan hallitusvallan vaihtoa. Tiedotustilaisuudessa mukana ollut oikeusministeri Monica Mäland kertoi vallanvaihdon tapahtuvan suunnitelmien mukaan.

Uusi työväenpuolueen johtama hallitus aloittaa toimintansa torstaina uuden pääministerin Jonas Gahr Støren johdolla, oikeusministeri kertoi tiedotustilaisuudessa.


Norjan pääministeri Erna Solber (oikealla) ja oikeusministeri Monica Mäland kommentoivat tapahtunutta tiedotustilaisuudessa keskiviikkona 13. lokakuuta.
Norjan pääministeri Erna Solber (oikealla) ja oikeusministeri Monica Mäland kommentoivat tapahtunutta tiedotustilaisuudessa keskiviikkona 13. lokakuuta. KUVA: OLE BERG-RUSTEN / AFP / LEHTIKUVA

Tekijä liikkui laajalla alueella
Poliisi sai tiedon tapahtumista keskiviikkona Suomen aikaa iltaseitsemän jälkeen. Ihmisiä pyydettiin pysyttelemään sisätiloissa.

Teko tapahtui Kongsbergin keskustan alueella. Paikallislehti Laagendalspostenin mukaan tekijä liikkui laajalla alueella kaupunkia jakavan joen toisella puolella. ”Kyse on useista rikospaikoista ja siksi suuri alue on eristetty”, Öyvind Aas kertoi aiemmin illalla.

Ruokakauppaketju Coopin edustaja on kertonut VG:lle, että ketjun kaupassa ollut "vakava tapaus". Ketjun edustajan mukaan yksikään heidän työntekijöistään ei saanut vammoja.

Norjalaiskanava TV2:lle tapahtumia kommentoinut silminnäkijä kertoo olleensa matkalla kauppaan, mutta pysähtyneensä ensin tupakalle. Tuolloin hän näki kadun kulmassa miehen, jolla oli jousi kädessä ja nuolia olallaan kantamassaan viinissä. Tämän jälkeen hän näki ihmisten pakenevan henkensä edestä.

”Olen kiitollinen, että jäin polttamaan, muuten olisin jäänyt kaiken keskelle matkalla kauppaan”, hän sanoi televisiokanavalle.

Muut kanavan jututtamat silminnäkijät ovat muun muassa kertoneet kuulleensa kadulta huutoja ja nähneensä elottomia ihmisiä.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
itäviitta
Posts: 558
Joined: Wed Dec 14, 2011 6:30 pm
Location: Vesistö

Re: Kongsberg Norja Jousipyssymies 13.10.21

Post by itäviitta »

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008332864.html
VG: Norjan jousiasemies uhkasi tappaa jo aiemmin – tämä epäillystä tiedetään nyt
Norjalaislehti VG:n mukaan Kongsbergissa viisi ihmistä epäillysti surmanneella jousiasemiehellä on aiempaa rikostaustaa.


Norjassa viiden ihmisen surmaamisesta epäillyllä jousiasemiehellä on aiempaa rikostaustaa, kertoo norjalaislehti VG.

37-vuotias epäilty on lehden mukaan aiemmin uhannut perhettä ja saanut lähestymiskiellon. VG:n tietojen mukaan mies tunkeutui viime vuoden toukokuussa perheen kotiin ja uhkasi tappaa yhden perheenjäsenistä.
Lehden tiedot perustuvat oikeuden asiakirjoihin. Niiden mukaan mies määrättiin tapahtuneen jälkeen puoleksi vuodeksi lähestymiskieltoon. VG kertoo, että tällä olisi ollut tapahtumahetkellä hallussaan myös revolveri.
Asiakirjoista ei käy ilmi, oliko miehellä jokin suhde perheeseen.

VG kertoo, että vuonna 2012 mies tuomittiin 60 päivän ehdottomaan vankeusrangaistukseen huumausainerikoksesta sekä törkeästä varkaudesta. Tuomiossa todetaan lehden mukaan, että hänet oli tuomittu myös aiemmin vastaavista rikoksista. Aiemmasta tuomiosta oli kuitenkin sen verran aikaa, ettei se vaikuttanut tuoreempaan tuomioon.
VG:n tietojen mukaan epäilty on Tanskan kansalainen, mutta on syntynyt ja asunut koko ikänsä Norjassa. Hän ei ilmeisesti ole ollut työelämässä 2000-luvun alun jälkeen.

Poliisilla työskentelevä asianajaja Ann Irén Svane Mathiassen kertoi Norjan TV2:lle, että epäilty on poliisin tuttu liittyen useisiin aiempiin tapahtumiin. Kanavan mukaan mies on tunnustanut osallisuutensa.
Keskiviikkoiltana Kongsbergissä tapahtuneissa iskuissa kuoli neljä naista ja yksi mies. Uhrit ovat 50–70-vuotiaita. Kaksi sairaalahoidossa olevaa uhria eivät ole poliisin mukaan hengenvaarassa.

Miehen uskotaan toimineen yksin. Poliisi kertoi torstaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että epäilty on aiemmin kääntynyt islamiin. Miehen radikalisoitumisesta oli oltu huolissaan jo ennen iskua.
Kierrä minut rannan puolelta
User avatar
härkä
Posts: 7496
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Kongsberg Norja Jousipyssymies 13.10.21

Post by härkä »

https://www.nrk.no/norge/espen-andersen ... 1.15689795
Image
SIKTET: Espen Andersen Bråthen er siktet av politiet. Han ble pågrepet onsdag kveld.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
härkä
Posts: 7496
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Kongsberg Norja Jousipyssymies 13.10.21

Post by härkä »

Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
Post Reply