Virossa kadonneet ja/tai surmatut suomalaismiehet 1992

Suomen alueen ulkopuolella tapahtuneet henkirikokset
Post Reply
User avatar
Queen
Posts: 1690
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Virossa kadonneet ja/tai surmatut suomalaismiehet 1992

Post by Queen » Sun Apr 08, 2018 9:24 am

Kaipailin taannoin Ari Saarilammin katoamiseen peilaten tietoa henkilöstä, jonka kohtalo oli myöskin kadota Viron puolelle ja löytyä sitten kuolleena. Nyt vihdoin löysin sen itse. Muistelin, että hän olisi ollut liikemies, mutta nyt löytämässäni lehdessä hänen on mainittu olleen toimiupseeri. Tapaus oli ainakin Rikosposti 5/93 -lehdessä (joskin muistan lukeneeni siitä muualtakin). Itseasiassa tapauksia tässä lehdessä on peräti kolme ja kaikki tapahtuivat lokakuussa 1992!

1. TOIMIUPSEERI HEIKKI HAAPARANTA

Heikki Haaparanta (s. 1943) oli huittislainen eläkkeellä oleva toimiupseeri. Haaparanta oli usein vieraillut Tallinnassa ja käynnit tihenivät entisestään, kun hän tapasi siellä virotar Annen.
Rikoslehden toimittaja Raimo Vesa oli käynyt Haaparannan osalta haastattelemassa Veraa, jonka omistamassa asunnossa surmatyö tapahtui.

Haaparannasta kerrottiin, ettei hän kaatokännissä ollut saapuessaan Tallinnaan.
28.10.1992 klo 18.30 Mundi 3:ssa asuvat Jussi ja Vera saivat vieraakseen Heikin ja Annen. Pariskunnan saapuessa Jussi oli tosin vielä ostosreissulla ja kun hän saapui kotiin, oli hänen mukanaan kaksi heppua Aarno ja Valtteri. Porukka ryhtyi juomaan Royal-vodkaa, joka on 96-prosenttista pirtua. Samaa ainetta oli myös Heikillä ja Annella mukanaan.
Anne oli tuhannen kännissä ja ryhtyi haukkumaan suomalaisia yleensä ja Heikkiä vielä erikseen. Hän yllytti muita miehiä vetämään Haaparantaa turpiin, sillä hän halusi nähdä miesten tappelevan. Toimittaja arvelee, että jos Heikki ei olisi ollut niin kännissä, hän olisi moisesta porukasta lähtenyt hyvin äkkiä pois.
Jussi ja Aarno eivät myöskään tykänneet Annen tyylistä haastaa riitaa. He päättivät lähteä tutustumaan Tallinnan yöhön ja menivät Wana Toomakseen, kulman takana olleeseen ravintolaan. Siellä he viihtyivätkin valomerkkiin saakka. Myös Vera lähti omalle puolelleen, sillä hän asui seinän takana.

Paikalle jäivät siis Anne, Heikki ja Valtteri. Mikäs mies Valtteri oli? Hän oli 34-v ja 150-kiloinen jässikkä, jonka rikosrekisteristä löytyi mm. varkaus, ryöstö, raiskaus sekä poliisin kynsistä karkaaminen.
Hänestä Annen ehdotus ei ollut hullumpi ja hän ryhtyi hakkaamaan Heikkiä rengasraudalla päähän ja vähän muuallekin ja veti lopulta uhrin kurkun auki.
Uhri kuskattiin vintille ja kääräistiin mattoihin. Sitä ennen Valtteri oli tyhjentänyt tämän taskut ja ottanut omaisuuden haltuunsa; 2000 mk sekä rannekello oli saalis. Kun Jussi ja Aarno tulivat ravintolasta, kaikki oli jo ohi. Jussille Valtteri sanoi, että hän voisi kuskata ruumiin johonkin vintiltä, koska asuntohan oli Jussin hallinnassa. Hän itse poistuisi paikalta.

Heikki oli antanut rahojaan myös Annelle säilytettäväksi ja niinpä loppuporukka jäi asuntoon ja sieltä ei poistuttukaan viikon aikana kuin viinan hakuun. Lopulta todettiin, että jotain olisi ruumiillekin tehtävä. Jussilla oli mökki Väänajoen suulla ja ruumis päätettiin kuskata siihen suuntaan. Paikalle tilattiin Hiace-mies, jotta vietäisiin "tavaroita mökille". Hän peruutti autonsa sisäpihan puolelle, mattokäärö nostettiin kyytiin ja lähdettiin. Kuski ei ollut tietoinen, mitä mattokäärö sisälsi.
Matka kulki Raatihuoneen torilta länteen suuntautuvaa tietä pitkin, Öismäen, Tiskran ja Murasten kautta. Siellä metsätien varrella kuorma purettiin ja kuski pääsi palaamaan Tallinnaan. Anne toimi työnjohtajana, kun Jussi ja Aarno kaivoivat haudan. Sitten palattiin bussilla kotiin.

Kotimaassa ryhdyttiin kaipaamaan Heikkiä ja ihmeteltiin, miten hän Tallinnan reissullaan viipyy näin kauan. Yleensä hän on tullut takaisin lupaamanaan aikana. Hänestä tehtiin katoamisilmoitus. Ensin poliisi suhtautui asiaan niin, että mies on jäänyt omasta halustaan pidemmäksi aikaa Viron puolelle. Heikkiä ei kuitenkaan ruvennut kuulumaan, joten hänen katoamisensa oli otettava todesta.
Poliisit saivat vihjeitä, että tapaukseen saattaisi hyvinkin liittyä henkirikos. Ruumista ei kuitenkaan löydetty heti, joten tutkimukset junnasivat paikoillaan.
Vera ei ole toimittajalle kertonut, miten Haaparannan ruumis lopulta löytyi. Sattumaa ei löytyminen kuitenkaan ollut, vaan ilmeisesti etsintäkuulutukset lehdissä tuottivat tulosta. Ruumis oli niin pahasti rusikoitu, ettei sitä voitu tunnistaa ennen kuin hammaskartat toivat selvyyden.
Lehden painoon mennessä Anne oli ainoa, joka oli edelleen pidätettynä. Tuolloin oli tiedossa, että Valtteri piileskeli jossakin Pärnun seudulla. Hänellähän oli uhrilta otetut rahat, jotka Viron puolella riittivät varmasti hyvinkin piilotteluun ja majoituksen hankintaan.

2. HANNU VUOLUKKA

Tamperelainen sukeltaja Hannu Vuolukka, 24 v., oli sukeltajakavereittensa kanssa rantautunut Tallinnaan 24.10.1992. Seurue meni viettämään ravintolailtaa, josta Vuolukka hävisi omille teilleen. Hän ei saapunut aamulla tukialukselle Piritan satamaan. Ensin ei hätäännytty, mutta kun häntä ei löytynyt ollenkaan, alettiin jo ihmettelemään, miksi hän ei saavu harrastuksensa pariin.
Kaverit eivät Vuolukkaa Tallinnasta löytäneet, eikä hän palannut kotiinkaan.
Satama-allas oli tuolloin jäätön, joten pidettiin mahdollisena, että mies olisi voinut hukkuakin. Toisaalta hän oli sukeltaja, joten arveltiin, eikö hän olisi pystynyt pienessä tuiskeessakin pelastautumaan altaasta. Lehden painoon mennessä ei Vuolukkaa ole löytynyt, mutta onko myöhemmin?
Hänen katoamistapahtumansa noudattaa hyvin paljolti samaa kaavaa kuin Ari Saarilammin.

3. PORILAINEN 72-VUOTIAS MIES

72-vuotias matkusti Tallinnaan kavereittensa kanssa samaan aikaan kuin Heikki Haaparanta. Yökerhoon johti miesten tie. Seurueeseen liittyi Olga, Ludmila, Alla ja Svetlana. Nopeasti muodostui kaksi pariskuntaa ja lähdettiin Koplin kaupunginosaan, joka on Tallinnan osista kolkoin.
Mitä tapahtui? Toinen mukana olleista naisista kertoi, että tämä eläkeläismies ryhtyi "putsaamaan" hänen käsilaukkuaan, kun hän oli vessassa. 72-vuotiaan kaveri sen sijaan kertoi, että asuntoon oli tullut kaksi miestä, jotka viskasivat hänet pihalle, mutta tämä hänen kaverinsa jäi asuntoon.

Eläkeläismies löytyi kuitenkin läheltä hotelli Kunglaa (3 km:n päässä Koplista), vanhan autonromun vierestä makaamasta. Joku oli hälyttänyt ambulanssin, jolla uhri kuskattiin poliisiaseman kautta hotelliinsa. Poliisiasemalla lääkäri oli tutkinut hänet ja todennut hänen olevan vain humalassa. Aamulla matkatoveri meni kerrosvalvojan avustamana kaverinsa hotellihuoneeseen, jossa tämä makasi verisenä, puukotettuna kuoliaaksi.
Ambulanssilääkäri sai potkut virastaan, koska ei erottanut puukotettua humalaisesta.
Tässäkään tapauksessa en tiedä lopputulemaa, sillä lehden painoon mennessä toinen asunnossa olleista naisista istui kuulemma tutkintavankeudessa ja hänen kertomuksensa poikkesi oleellisesti uhrin kaverin kertomasta.


monoliitti
Posts: 488
Joined: Tue May 30, 2017 4:04 pm

Re: Virossa kadonneet ja/tai surmatut suomalaismiehet 1992

Post by monoliitti » Sun Apr 08, 2018 1:10 pm

Kiitokset Queenille alustuksesta!
Itse en oikein jaksa tuollaiseen puhtaaseen känniääliöinteihin syventyä. Jotka toki muodostavat valtaosan Suomen ja Vironkin väkivaltarikoksista. Kaikki myötätunto niille jotka joutuvat niitä hoitamaan ja selvittämään.

User avatar
Queen
Posts: 1690
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Virossa kadonneet ja/tai surmatut suomalaismiehet 1992

Post by Queen » Mon Apr 09, 2018 9:14 am

Kiitos kiitoksista!
Minua kiinnostivat nämä tapaukset siltä kannalta, että josko ne antaisivat jotain osviittaa, mitä Ari Saarilammillekin on voinut tapahtua. Ehkä hänenkin kohtalonsa oli ajautua johonkin asuntoon vaikkapa virottaren seuralaisena ja jossa on kännätty, Arin omaisuus viety, tapettu ja sen jälkeen ruumis kätketty.
Tai kuten sukeltaja, joka on saattanut joko itse kännipäissään tai jonkun avustamana joutua veteen. Kuten kirjoitin, on tietysti mahdollista, että Vuolukka on löydettykin myöhemmin, mutta se tuntuu sikäli epätodennäköiseltä, että siinä tapauksessa hän on ollut kateissa joulun ylikin (lehti siis ilmestynyt toukokuussa).
Ilmeisestikin tuolla tukialuksella on ollut kaikki hänen tavaransa mukaan lukien sukellusvarusteet.

User avatar
Harriet
Posts: 1191
Joined: Sun Nov 27, 2011 10:42 pm

Re: Virossa kadonneet ja/tai surmatut suomalaismiehet 1992

Post by Harriet » Thu May 03, 2018 12:14 pm

En ole kuullut aikaisemmista tapauksista, paitsi tuo viimeinen joka on lehdissä..Ai näinkin vähän, luulin että on enemmän. Suomalaiset vierailevat Virossa sankoin joukoin, ja kaverina usein halpa viina joten siihen nähden ei ole kato kovin suuri.
Quilty as charged

SEURAA HEJACia TWITTERISSÄ: http://bit.ly/1JUp7t8

User avatar
Queen
Posts: 1690
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Virossa kadonneet ja/tai surmatut suomalaismiehet 1992

Post by Queen » Sat May 05, 2018 8:25 am

Kyllä näitä Viroon kadonneita suomalaismiehiä on varmasti paljon enemmän yhteensä, mutta tässä olivat vuonna 1992 kadonneet, jotka oli otettu samaan uutisointiin ed. mainitussa rikoslehdessä.
Olisi kyllä mielenkiintoista kuulla, miten paljon kaiken kaikkiaan suomalaisia onkaan lopullisesti kadonnut Viron puolelle.

Post Reply