Jari Aarnion rikosepäilyt 2007- ja Helsingin huumepoliisi

Rikosten koko muu kirjo henkirikosten lisäksi ajanjaksosta riippumatta
User avatar
-Uta-
Posts: 2494
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

Re: Jari Aarnion rikosepäilyt 2007- ja Helsingin huumepoliisi

Post by -Uta- » Sat Jun 29, 2019 4:21 pm

Pitkä vankeustuomio lieveni sakoiksi, Aarnion ”oikea käsi” kelvollinen palaamaan poliisiksi
- odottaa nyt Helsingin poliisilaitoksen soittoa töihinpaluusta
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/5783 ... 4a13191ea9
Eilen klo 20:51

Aarnio-vyyhdissä kovan vankeustuomion saanut rikosylikonstaapeli Mikael Runeberg on hovioikeuden mukaan kelvollinen palaamaan virkaansa. Hovi lievensi tuomion sakoiksi ja totesi ne jo kuitatuiksi.

Aarnio-vyyhdissä tuomittu rikosylikonstaapeli Mikael Runeberg oli torstaiaamuna helpottunut mies. Yli kuusi vuotta kestänyt piina, 3,5 vuoden vankeustuomio sekä viraltapano muuttuivat kerrasta 1800 euron sakoiksi, jotka Helsingin hovioikeus katsoi kuitatuksi Runebergin 20 päivää kestäneen pidätyksen ja tutkintavankeuden ajalla. Lisäksi hovi hylkäsi Runebergiin kohdistuneet korvausvaatimukset, jotka ehtivät nousta korkoineen jo pitkälle yli 100 000 euron suuruisiksi.

”Aarnion välikappale”
Hovioikeus totesi, ettei Jari Aarnion ”oikeaksi kädeksi” väitetty Runeberg ollut ollut osallisena esimiehensä rikoksissa, vaan ainoastaan välikappaleena, jota tämä käytti rikoksensa tekemiseen.
Hovi hylkäsi kolme Runebergin virkarikoksista. Tosin se katsoi hänen syyllistyneen neljään virkavelvollisuuden rikkomiseen, jotka nekin olivat tapahtuneet Aarnion pyynnöstä. Kyse oli ns. anonymisaattorin eli puhelutietojen hämäämiseen kehitetyn laitteen testaamisesta. Testipuhelimet, joihin televalvontalupia oli haettu, olivat kuitenkin poliisin omia liittymiä, mikä hovin mukaan vähensi rikosten moitittavuutta. Hovioikeus hylkäsi käräjäoikeuden tuomitseman viraltapanon todeten, ettei Runebergia voinut pitää ilmeisen sopimattomana virkaansa. Samalla se palautti hänen sotilasarvonsa.

”Kova rasti”
– Tämä on ollut helvetin kova rasti, Mikael Runeberg myöntää Iltalehdelle.
Hänen mukaansa tutkintapuoli vuosi julkisuuteen tietoa, jota media surutta käytti hänen maineensa lokaamiseen.
– Maineeni tuhottiin perusteettomilla kirjoituksilla. Tutkinnanjohto käytti epäiltyihin rikoksiin nähden ylikovia pakkokeinoja, jotka vaikuttivat omaan ja läheisteni terveyteen rankalla tavalla.
– Oli sääli katsoa 40 vuotta poliisina ollutta isääni, joka on aina uskonut oikeaan. Kuinka hän joutui kärsimään minuun kohdistuneesta prosessista, Runeberg sanoo.

”Odotan soittoa”
Mittavan uran huumepoliisina tehnyt rikosylikonstaapeli kouluttautui kuitenkin rikosprosessin aikana uuteen ammattiin. Hän valmistui sairaanhoitajaksi, ja on siinä ammatissa työskennellyt puolitoista vuotta.
– Olen kiitollinen siitä luottamuksesta, mitä nykyinen työnantajani osoitti. Minut uskallettiin pestata vaativaan työtehtävään vastoin kaikkia julkisuudessa olleita valheellisia huhuja. Yksin en olisi tätä jaksanut.
Hovin hylkäämä viraltapano merkitsee nyt kuitenkin sitä, että Runeberg saa takaisin virkansa huumepoliisin rikosylikonstaapelina.
– Kun oikeus vasta hylkäsi Helsingin poliisipäällikön ja keskusrikospoliisin päällikön syytteet tietolähdevyyhdissä, he saivat palata virkaansa seuraavana päivänä. Odotan nyt, milloin Helsingin poliisilaitos ilmoittaa, koska ja missä palaan töihin, Mikael Runeberg sanoo.

Risto Kunnas /IL


User avatar
-Uta-
Posts: 2494
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

Re: Jari Aarnion rikosepäilyt 2007- ja Helsingin huumepoliisi

Post by -Uta- » Sat Jun 29, 2019 6:17 pm

Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi:
”Aarnio ilmoittautuu itse vankilaan suorittamaan rangaistustaan”
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/9a3e ... 04789ae6ba

Jari Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi oli ehtinyt torstaina lukea vasta hovioikeuden tiedotteen päämiehensä tuomiosta.

******************************

Uudet todisteet varmistivat 10 vuoden vankeustuomion Jari Aarniolle:
Työpaikan avainlätkä paljasti salailun – täsmäsi jopa loma-aikoihin

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/3460 ... a24e5022c0
Eilen klo 5:48

Helsingin hovioikeus perusteli torstaina annettua päätöstään uusilla todisteilla.

Hovioikeuden torstaina annetussa päätöksessä oli käytännössä kyse siitä, pitikö hovioikeus Jari Aarniota niin sanottuna Pasilan miehenä, joka järjesti Suomeen tynnyreissä liki 800 kiloa hasista.
Käräjäoikeus katsoi aiemmin antamassaan tuomiossaan niin. Hovioikeus piti käräjäoikeuden tuomion pääosin ennallaan. Aarnion mukaan Pasilan miestä ei ollut olemassakaan, vaan joukko poliiseja käytti prepaid-liittymiä laillisiin tarkoituksiin. Aarnio toimi Helsingin huumepoliisin päällikkönä.
Hovioikeus perustelee päätöstään uusilla todisteilla. Oikeuden mukaan ne antoivat vahvaa lisätukea sille, että Aarnio käytti prepaid-liittymiä hasiksen maahantuonnin ja levityksen järjestelemiseen.
Hovioikeus sai lisätutkinnassaan käyttöönsä Itä-Pasilassa sijainneiden väistötilojen kulunvalvontatiedot. Tiloja käytettiin poliisitalon remontin vuoksi. Tiedot ovat Senaatti-kiinteistöjen väistötilojen kulunvalvontajärjestelmän raportit vuosilta 2011–2013. Raporteissa näkyy tiedot Aarnion ja hänen kolmen alaisensa käytössä olleista sähköisistä avainlätkistä. Syyttäjän mukaan Senaatti-kiinteistöltä on saatu vasta elokuussa 2017 tieto, että kulunvalvontatiedot ovat edelleen saatavilla.

Päivittäisessä käytössä

Syyttäjän mukaan Aarnion käytössä on ollut avainlätkä, joka on avainnipussa, joka häneltä takavarikoitiin kiinnioton yhteydessä marraskuussa 2013.

Hovioikeuden päätöksen mukaan on ollut erimielisyyttä siitä, kuka avainlätkää on käyttänyt. Aarnio on väittänyt, että lätkä on ollut yhteisessä käytössä ollut vara-avain, jota ovat pääosin käyttäneet muut kuin hän itse. Hovioikeudessa esitettyjen todisteluiden mukaan avaimista ja sähköisistä kulkulätkistä ei ole pidetty tarkkaa kirjaa. Syyttäjä on kuitenkin esittänyt lukuisia näyttöjä, joiden mukaan lätkä on ollut vain Aarnion käytössä. Raportista ilmenee, että avainlätkän säännöllinen käyttö on alkanut samana päivänä, kun Aarnio on palannut virkavapaalta maaliskuussa 2011. Sitä ennen avainta on käytetty vain kerran. Hovioikeus pitää hyvin epätodennäköisenä yhteensattumana, että yhteiseen käyttöön tarkoitettu avain olisi otettu päivittäiseen käyttöön samana päivänä, kun Aarnio palaa töihin.

Kulkutiedot täsmäävät loma-aikoihin
Avainlätkää on myös käytetty rutiininomaisesti: käyttö on usein alkanut aamuisin kello 8 ja 10 välillä. Lisäksi avaimen käytön tauot vastaavat tarkalleen päiviä, jolloin Aarnio on ollut matkoilla esimerkiksi Ruotsissa ja Espanjassa vuonna 2011. Aarnion kiinniottoa edeltävänä päivänä marraskuussa 2013 Aarnion virkaliittymä on ollut suljettuna. Kuitenkin prepaid-liittymä on paikantunut tuona päivänä väistötilojen läheiseen tukiasemaan Itä-Pasilaan, vain puoli tuntia avainlätkän käytön jälkeen ja myöhemminkin. Hovioikeuden päätöksen mukaan myös tämä puoltaa sitä, että Aarnio on myös tuolloin käyttänyt avainta itse. Hovioikeus katsoi, että kulunvalvontaraportit näyttivät myös Aarnion rikoskumppaneiden liikkeet väistötiloissa.

Iltalehti kertoi kumppaneiden tuomioista täällä https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/a781 ... 56f23a2a62
ja täällä https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/5783 ... 4a13191ea9

monoliitti
Posts: 609
Joined: Tue May 30, 2017 4:04 pm

Re: Jari Aarnion rikosepäilyt 2007- ja Helsingin huumepoliisi

Post by monoliitti » Sun Aug 18, 2019 10:37 am

UUSI KIRJA AARNIOSTA
Edellisten ,"Keisari Aarnio" ja "Myrkky", lisäksi ilmestyy lähiaikoina uusi J.K. Tammisen kirjoittama "Totuus tapaus Aarniosta" kirja .

Tamminen on lakimies ,rikostutkija, teologi ja myös entinen ammattirikollinen. Tamminen on haastatellut Aarniota vankilassa.

Post Reply