Jari Aarnion rikosepäilyt 2007- ja Helsingin huumepoliisi

Rikosten koko muu kirjo henkirikosten lisäksi ajanjaksosta riippumatta
User avatar
matlockb
Posts: 1754
Joined: Fri Apr 27, 2012 5:30 pm

Jari Aarnion rikosepäilyt 2007- ja Helsingin huumepoliisi

Post by matlockb » Sun Oct 02, 2016 12:44 pm

Helsingin huumepoliisin virkarikostutkinta alkoi jo vuonna 2007 ja laajeni suuriin mittasuhteisiin vuonna 2008. Virkarikostutkinta koski kymmentä poliisia pääosin Helsingin poliisin huumerikosyksiköstä ja Keskusrikospoliisista. Kesäkuussa 2009 syyttäjä nosti viittä poliisia vastaan syytteet virkavelvollisuuden rikkomisesta tai tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Kolmen osalta kaikki syytteet hylättiin. Kaksi tuomittiin "lievien, pienien" virheiden vuoksi tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta mutta heidät jätettiin rangaistukseen tuomitsematta.
Poliiseja epäiltiin tuolloin (2007-2008) aluksi törkeästä huumausainerikoksesta ja yllytyksestä törkeään huumausainerikokseen.

Kyseiseen juttukokonaisuuteen liittyy myös Espoon syyttäjänvirastossa (nykyinen Länsi-Uudenmaan syyttäjänvirasto) työskentelevän kihlakunnansyyttäjä Marianna Semin uhkailu (http://yle.fi/aihe/artikkeli/2008/09/05 ... tkittavina).

Nykyään 59-vuotias Jari Seppo Aarnio (s. 1957 Helsinki) ei olekaan ainutlaatuinen mies vain siksi, että hän on saavuttanut kyseenalaisen kunnian olla Suomen ensimmäinen erittäin korkeassa virassa oleva poliisi, jonka epäillään noin 20 vuotta toimiessaan Helsingin huumepoliisin päällikkönä käytännössä johtaneen (tietenkin yhdessä alaistensa kanssa) Helsingin huumekauppaa. Siitä, pitääkö tuo edellä kirjoitettu KRP:n huumerikostutkijoiden, syyttäjien ja asianomistajien kertomus paikkansa, selviää meille 1.11.2016 kun Helsingin käräjäoikeus antaa tuomion tässä ns. tynnyri(huume)jutussa.

Tiettävästi (tässä) yhdessä suurimmista jutuista, jota on tähän mennessä tutkittu noin 3-5 vuotta (tarkkaa aikaa on mahdoton sanoa) voimia ja työtunteja säästämättä. Siitä huolimatta kuluu noin kolme vuotta, enne kuin asiassa on edes tulossa ensimmäinen -alioikeuden- tuomio ja olipa se millainen tahansa, on mahdollista että Aarnio ainakin hetken aikaa "sulattelee" asiaa ja tulee mahdollisesti välttelemään Suomea ainakin jonkin, aika näyttää.

Syyttäjät mm. katsovat Aarnion yrittäneen lavastaa yhdessä kahden muun miehen syyllisiksi useisiin törkeisiin huumausainerikoksiin, asianomistajana oleva mies vaatii todella suuria korvauksia, mutta toisaalta siihen on syytäkin, olihan hän pahimmassa tapauksessa lähellä saada jopa noin 10 vuoden ehdottoman vankeusrangaistuksen. Mikäli Aarnion ja kahden kollegan erittäin hyvin suunniteltu ovela juoni olisi onnistunut.

Historiaa entinen huumepoliisin päällikkö, entinen poliisi ja entinen vuoden poliisi (onnea vain tittelistä Jari! nyt kannattaa se pokaali laittaa vitriiniin, mikäli sellaista et vielä ole ostanut.
Jari Aarnio tekee myös siinä, että hänet laskettiin tutkintavankeudesta vapauteen, vaikka todennäköiset syyt (todennäköisin syin) epäillä Aarnioita lukuisista rikoksista (jopa rikoksen jatkamisvaara on enemmän tai vähemmän mahdollista aina) olivat ja ovat edelleen voimassa.
Lisäksi Helsingin käräjäoikeudessa kolme ammattituomaria olivat antaneet jo kesällä 2015 yksimielisellä tuomiolla Aarniolle ns. Trevoc-jutussa 1 vuoden 8 kuukauden mittaisen ehdottoman vankeusrangaistuksen. Aarnio ja jutun syyttäjät valittivat hovioikeuteen.
Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Aarnion mm. rekisterimerkintärikoksesta ja lahjuksen ottamisesta. Hovioikeus piti ennallaan tuomion rekisterimerkintärikoksesta, mutta katsoi että lahjuksen ottamisen sijasta Aarnio on syyllistynyt törkeään lahjuksen ottamiseen.
Lisäksi hovioikeus tuomitsi Aarnion kahdesta törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, törkeästä petoksesta ja törkeästä lahjuksen ottamisesta.

Hovioikeus määräsi Aarnion menettämään sotilasarvonsa sekä määräsi myös tämän viraltapantavaksi. Oikeudenkäymiskaaren mukaan hovioikeuden tuomio laitetaan täytäntöön kuten lainvoimainenkin tuomio, vaikka joku osapuolista hakisikin valituslupaa korkeimmalta oikeudelta, joka toki voi hakemuksesta keskeyttää tuomion täytäntöönpanon, joka on kuitenkin melko harvinaista, viimeisimmän tiedotteen mukaan korkeimman oikeuden "jonotusajat" ovat kasvaneet, pysyen kuitenkin noin 7-15 kuukauden välillä.

Helsingin hovioikeus katsoikin teot tuomiosta päätellen puolta vakavammiksi kuin alioikeus ja muutti niin syyksilukemista kuin rangaistustakin ankarampaan suuntaan ja korotti Aarnion vankeusrangaistuksen tasan 3 vuoden pituiseen ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Aarnion rikoskumppaneiksi väitetyt Pasi Patama ja toinen mies, jotka selvisivät käräjäoikeudessa ehdollisella vankeusrangaistuksella, saivat hekin nyt ankaramman rangaistuksen, sillä hovioikeus korotti jonkin verran molempien tuomioita ja määräsi ne ehdottomana. Trevocin toimitusjohtajan Pasi Pataman tuomioksi tuli törkeästä petoksesta, avunannosta törkeään virka-aseman väärinkäyttämiseen ja törkeästä lahjuksen antamisesta hovioikeudessa tasan kaksi vuotta ehdotonta vankeutta.
Syytettyjä Trevoc-harassa oli Aarnio mukaan luettuna yhteensä yhdeksän. Viiden syytetyn osalta kaikki syytteet hylättiin käräjäoikeudessa.
Heistä myös Aarnion huumerikosjutussa syytettynä olevan rikollispomo Keijo Vilhusen syytteet hylättiin käräjäoikeudessa kokonaan, eikä hänen osaltaan hylkäävästä päätöksestä valitettu hovioikeuteen.
Vilhusen sisko sen sijaan tuomittiin Trevoc-jutussa käräjäoikeudessa rekisterimerkintärikoksesta sakkorangaistukseen.

Hovioikeus järjesti jutussa pääkäsittelyn jo alkuvuodesta, mm. maaliskuussa ja viimeinen istunto loppulausuntoineen oli kesäkuun 16. päivä 2016, asian käsittely alkoi maaliskuussa.
Ratkaisun antamiseen meni odotetusti aikaa. Tuomio oli käräjäoikeuden tavoin yksimielinen, juttua käsitteli hovioikeudessa kolme hovioikeudenneuvosta.
Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi ilmoitti olevansa erittäin pettynyt tuomioon ja pettymystään valitteli myös Aarnio jollekin toimittajalle joka sattumalta sai hänet kiinni, Aarnio, kun sattui yllättäen olemaan ulkomailla.
Aarnion asianajajat Riitta Leppiniemi ja Heikki Uotila eivät ainakaan eilen vielä osanneet sanoa sitä, yrittävärkö he hakea Korkeimmalta oikeudelta valituslupaa.
Korkein oikeus on myöntänyt viime aikoina valituslupia ennätyksellisen nihkeästi, esimerkiksi viime vuonna lupa myönnettiin 4,7 prosentissa juttuja, eli 95,3 % valituksista on käytännössä turhia, uskallan myös sanoa että oikeusneuvokset ovat vanhoja, väsyneitä kiukkuisia ukkoja (samoin naiset) ikähaarukka on KKO:ssa noin 63-70 vuoden välillä. Uskomatonta kuinka vanhainkoti toimii KKO:n tiloissa, mutta siinä talossa nähdään, että vallasta ei luovuta kuin aikaisintaan haudassa. Korkeimmassa oikeudessahan luvan myöntämistä tai hylkäämistä (eli Korkeimman oikeuden lupaprosessin oikeudenmukaisuutta ja lainmukaisuutta) ei valvo kukaan

Siis sama mies, jonka alle 2 vuoden ehdoton vankeusrangaistus koveni 3 vuodeksi vankeutta ja jolle syyttäjä hakee vielä 13 vuotta lisää vankeutta, Helsingin käräjäoikeus kun katsoi helmikuussa että Aarnion matkustuskiellon voi kumota ja mikäs siinä kun tunnetusti asiasta päättävillä tuomareilla ei ole asiasta mitään vastuuta.
Mies, joka on istunut yli kaksi vuotta tutkintavankeudessa ja odottaa käräjäoikeuden tuomioita, jonka syyttäjien mukaan tulee olla 11 vuotta ehdotonta vankeutta, alkuperäinen rangaistusvaatimus oli 13 vuotta mutta kun Trevoc-jutun käräjätuomio tuli vuonna 2014, oli rangaistusvaatimusta laskettava.
Vastaavasti syyttäjä vaatii alkuperäisestä haastehakemuksesta poiketen kahdelle Aarnion alaiselle noin 2 v - 2 v 6 kk ehdottomia vankeusrangaistuksia ja heidän vangitsemistaan tuomion antamisen (1.11.2016) yhteydessä.

Mikäli Aarniolle tuomitaan tuo, otetaan toisaalta hänen jo saamansa ns. Trevoc-haaran tuomio rangaistusta alentavana seikkana, eli istuttavaa tulee arviolta noin 12-13 vuotta (muistaakseni enimmäisvankeusrangaistus voi olla useista eri vuosituomioista yhdistettynä enintään 15, mahdollisesti 16 vuotta vankeutta, pl. elinkautinen vankeusrangaistus jota yhä useampi joutaisi istua kuolemaansa asti) ja tulipa lopulta istuttavaa sitten se 10 vuotta tai 13 vuotta, on syytä muistaa sekin, että Aarnion tutkintavankeudessa viettämät vuodet (yli 2 vuotta) luonnollisesti huomioon rangaistusta vähentävänä seikkana, samoin ensikertalaisena Aarnio istuu noin puolet. Mikäli hän esimerkiksi saisi nyt 1.11.2016 vaikka 11 vuotta ja siihen lisätään tuo (nyt hovioikeudessa tuomittu) 3 vuotta, tekee se vangin laskukaavalla noin 12,5-13 vuotta vankeutta.
Sanomattakin on selvää, että Aarnion juttu on loppuunkäsitelty aikaisintaan vuoden 2018 keväällä tai syksyllä, kun huomioidaan, että tämä huumejuttu on hovioikeudessa vasta noin 1,5-2,5 vuoden kuluttua aikaisintaan ja sitten vielä valituslupahakemukset siihen päälle..

Vähennyksenä siitä otetaan jo istut reilu 2 vuotta pois, jäljellä on vielä 10 v 6 kk, josta on vielä 5 vuotta 3 kuukautta kärsittävää vankeusrangaistuksena, tosin mikäli (ja miksi ei) vapautuessaan vankilasta (olettaen että loputkin syytteet menestyvät käräjäoikeudessa ja hovioikeudessa) silloin noin 65-vuotiaalla, jo ikänsä puolesta pian muutoinkin eläkkeelle siirtyvällä Aarniollakin on mahdollisuus päästä valvottuun koevapauteen noin kuusi kuukautta ennen kuin koevapauden tiukat säännöt sitten loppuvat lopullisesti ja ehdonalainen vapaus alkaa.
Mikäli Aarnio koevapauteen pääsee, ja suuntaa antava "laskukaavani" pitää edes jollain tavalla paikkansa, on Aarnio vapaa mies istuttuaan noin 4 vuotta 9 kk, eli mikäli hänet tänään tai lähiviikkoina vangittaisiin, koittaisi vapaus vuoden 2021 aikana.

Melko hyvät mahdollisuudet tosin olivat ja ovat edelleen olemassa siihen, että Aarnio karkaa, tai siis on jo karannut (ulkomaille), jos suoraan sanon, niin minäkin olisin Aarnion "housuissa" tuossa tilanteessa aivan varmasti toiminut..
Sillä hetkellä, kun Aarnio kävi passinsa hakemassa ja sieltä marssi kotiinsa (pakkaamaan?), on hänellä mitä suuremmalla todennäköisyydellä määränpää valmiina odottamassa jos/kun tarve tulee ja tulihan se.
Last edited by matlockb on Sun Oct 02, 2016 2:10 pm, edited 3 times in total.


User avatar
matlockb
Posts: 1754
Joined: Fri Apr 27, 2012 5:30 pm

Jari Aarnion rikosepäilyt 2013- ja Helsingin huumepoliisi

Post by matlockb » Sun Oct 02, 2016 12:54 pm

Jari Aarniolle kolmen vuoden ehdoton vankeustuomio – tuomio koveni hovioikeudessa

Hovioikeus pitää Helsingin huumepoliisin entisen päällikön rikoksia hyvin vahingollisina, poikkeuksellisen vakavina ja erityisen suunnitelmallisina.

I Kotimaa 30.9.2016 klo 10:02 päivitetty 30.9.2016 klo 21:38

(Kuva linkissä) Kuva: Tiina Jutila / Yle
Jari Aarnio Helsingin hovioikeudessa maaliskuussa 2016.

Helsingin hovioikeus on tuominnut Jari Aarnion Trevoc-yhtiön seurantalaitteisiin liittyvässä jutussa törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, törkeästä petoksesta ja törkeästä lahjuksen ottamisesta kolmeksi vuodeksi vankeuteen.

Hovioikeus hyväksyi kaikki syyttäjän rangaistusvaatimukset ja korotti rangaistusta tuntuvasti. Hovioikeus katsoi käräjäoikeuden päätöksestä poiketen, että törkeän virka-aseman väärinkäyttämiseen lisäksi Aarnio syyllistyi myös muihin törkeisiin rikoksiin.

Hovioikeus pitää Helsingin huumepoliisin entisen päällikön rikoksia hyvin vahingollisina ja poikkeuksellisen vakavina. Teko on kokonaisuutena kestänyt pitkään, ollut erityisen suunnitelmallinen ja sillä on tavoiteltu huomattavaa hyötyä.

Seurantalaitteet eivät soveltuneet poliisille

Hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tavoin, että Aarnio oli esteellinen valmistellessaan Helsingin poliisilaitoksella rikosylikomisarion virassa laitehankintoja seurantalaiteyhtiö Trevocilta. Aarniolla oli oma tai ainakin hänen edustamansa tahon taloudellinen etu Trevocissa ja siihen liittyneessä Instia-Group-yhtiössä. Kaksoisroolin vuoksi Aarnio syyllistyi törkeään virka-aseman väärinkäyttämiseen.

Toisin kuin käräjäoikeus hovioikeus katsoi, että Aarnio ja Trevocin vastuuhenkilöt erehdyttivät Helsingin poliisilaitosta ja Suojelupoliisia hankkimaan seurantalaitteita Trevocilta. Laitteet olivat toimivia, mutta ne eivät soveltuneet poliisin salaiseen tiedonhankintaan, koska Trevocin omistusjärjestelyt olivat salaisia ja järjestelyissä oli mukana rikollisjärjestönä pidetyn United Brotherhood -järjestön jäsen.

Hovioikeuden mukaan Aarnio ja Trevocin johdossa olleet henkilöt peittivät omistusjärjestelyt tahallaan, sillä poliisin laitehankinnoissa korostuu ehdoton luottamuksellisuus. Mikäli omistusjärjestelyt olisivat olleet tiedossa, laitteita ei olisi hankittu Trevocilta. Hankinnoista aiheutui Helsingin poliisilaitokselle ja Suojelupoliisille huomattavat taloudelliset vahingot, ja Aarnio sekä Trevocin johtohahmot syyllistyivät törkeään petokseen.

Trevocin johto lahjoi Aarniota

Hovioikeus katsoi Trevocin johdon antaneen Aarniolle tai hänen edustamalleen muulle taholle yhtiön osakkeiden omistukseen liittyneen taloudellisen edun. Etu oli määrältään huomattava ja sillä pyrittiin tai se oli ainakin omiaan vaikuttamaan Aarnion toimintaan rikosylikomisarion virassa Helsingin poliisilaitoksella.

Trevocin toimitusjohtaja tuomittiin avunannosta törkeään virkarikokseen, törkeästä petoksesta ja törkeään lahjuksen antamiseen kahdeksi vuodeksi vankeuteen. Toinen vastuuhenkilö tuomittiin samojen rikosnimikkeiden perusteilla yhden vuoden ja kuuden kuukauden vankeuteen.

Aarnio ja Trevocin vastuuhenkilöt velvoitettiin maksamaan vahingonkorvauksia Helsingin poliisilaitokselle noin 46 000 euroa ja Suojelupoliisille liki 72 000 euroa. Tuomitut määrättiin liiketoimintakieltoon neljäksi vuodeksi.

Aarnio ei kommentoi

Aarnion asianajajan Riitta Leppiniemen mukaan ulkomailla matkoilla oleva Aarnio ei aio itse kommentoida tänään hovioikeuden ratkaisua. Riitta Leppiniemi kommentoi hovioikeuden päätöstä Aarnion puolesta.

Käräjäoikeus tuomitsi Aarnion toissa kesänä vuoden ja kahdeksan kuukauden pituiseen ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Trevocin toimitusjohtaja sai viiden ja toinen omistaja neljän kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen. Käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen valittivat Aarnio, Trevocin vastuuhenkilöt ja syyttäjä.

Käräjäoikeus katsoi toissa kesänä antamassaan tuomiossa, että Jari Aarnio oli ollut Trevoc-yhtiössä omistajan kaltainen henkilö ja samaan aikaan hän oli ollut valmistelemassa seurantalaitteiden hankintaa Helsingin poliisilaitoksella.

Käräjäoikeus tuomitsi Aarnion törkeän virka-aseman väärinkäyttämisen lisäksi lahjusrikoksesta, koska hänen katsottiin saaneen lahjuksena Trevoc-yhtiöstä käyttöönsä pakettiauton ja kaksi tablet-tietokonetta. Aarnion katsottiin myös syyllistyneen rekisterimerkintärikokseen, koska hän oli salannut oikeuden mukaan toimintansa Trevoc-yhtiössä.

Jari Aarnion rikosvyyhti on jaettu kahteen oikeudenkäyntiin. Niistä Trevoc-juttu on edennyt nopeammin. Huumeisiin liittyvässä laajemmassa jutussa Aarniolle vaaditaan 11 vuoden pituista vankeusrangaistusta.

Huumejutun tuomio annetaan Helsingin käräjäoikeudesta marraskuun alussa. Aarnio on kiistänyt kaikki huumesyytteet.

Juttua on täydennetty kauttaaltaan 30.9. klo 14.40.

Mikä on Trevoc?

Vuonna 2007 perustettu suomalainen turvallisuusalan yhtiö.

Erikoistunut viranomaisten tekemään tekniseen kuunteluun, katseluun ja seurantaan.

Seurantalaitteita ostettiin suomalaisten viranomaisten käyttöön yli miljoonalla eurolla.

Laitteita käyttivät Helsingin poliisilaitos, Tulli, keskusrikospoliisi ja ulkoasianministeriö.

Jari Aarnion asema Trevocissa on ollut keskeinen kysymys yhtiöön liittyvissä oikeudenkäynneissä.
http://yle.fi/uutiset/3-9201597

Aarniota koskevassa huumeoikeudenkäynnissä Helsingin käräjäoikeudessa on syytteessä myös Aarnion poika, hänelle syyttäjä vaatii rekisterimerkintärikoksesta sakkorangaistusta.
Sitä en tiedä (muista), onko poika kiistänyt (maan tavan mukaan) vai myöntänyt kyseisen teon.

User avatar
matlockb
Posts: 1754
Joined: Fri Apr 27, 2012 5:30 pm

Re: Jari Aarnion rikosepäilyt 2007- ja Helsingin huumepoliis

Post by matlockb » Fri Nov 18, 2016 10:02 pm

Näin sen (huumerikostuomion antamisen) piti mennä:
Aarnion huumejutun tuomio annetaan marraskuun alussa

KOTIMAA 15.8.2016 15:35

Minna Passi HELSINGIN SANOMAT

HELSINGIN huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion huumekäräjien tuomio annetaan marraskuun alussa. Helsingin käräjäoikeus tiedotti maanantaina, että tuomio annetaan 1. marraskuuta. Alunperin tuomarikolmikko arvioi, että tuomio saatettaisiin antaa jo syyskuun aikana.

Samalla kertaa annetaan ratkaisu lukuisiin eri syytekohtiin. Aarnion osalta vakavimmat syytteet koskevat törkeitä huumausainerikoksia. Aarnion lisäksi syytteessä on myös useita muita ihmisiä erilaisista rikoksista.

Syksyllä odotetaan myös Helsingin hovioikeuden tuomiota Aarnio-jutun Trevoc-haarasta. Hovioikeudesta arvioitiin maanantaina, että hovioikeus pyrkii antamaan tuomionsa alkuperäisessä aikataulussa eli syyskuun aikana.

Jari Aarnio ja kaikki muutkin syytetyt ovat kiistäneet syytteet molemmissa juttukokonaisuuksissa.
http://www.hs.fi/kotimaa/a1471234909188

Ja näin se sitten menee..
Jari Aarnion huumejutun tuomion antaminen lykkääntyy

KOTIMAA 10.10.2016 13:12

Minna Passi HELSINGIN SANOMAT

HELSINGIN käräjäoikeus lykkää Jari Aarnion huumejutun tuomion antamista. Käräjäoikeuden tiedotteen mukaan tuomion perusteluiden kirjoittaminen kestää ennakoitua pidempään.

Käräjäoikeus oli aiemmin ilmoittanut, että tuomio annettaisiin 1. marraskuuta. Nyt uusi aikataulu on ”vuoden 2016 aikana”.

Aarniota syytetään lukuisista rikoksista, joista vakavimmat ovat törkeitä huumausainerikoksia ja törkeitä virkarikoksia. Jutussa on Aarnion lisäksi 12 muutakin syytettyä. Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syytteet.

Helsingin hovioikeus antoi tuomionsa Aarnio-jutun Trevoc-haarassa syyskuun lopussa. Aarnio tuomittiin kolmen vuoden vankeusrangaistukseen.
http://www.hs.fi/kotimaa/a1476069248285

User avatar
matlockb
Posts: 1754
Joined: Fri Apr 27, 2012 5:30 pm

Re: Jari Aarnion rikosepäilyt 2007- ja Helsingin huumepoliis

Post by matlockb » Fri Nov 18, 2016 10:11 pm

Lisäksi voidaan todeta -ylläolevaan viitaten- jälleen kerran, että ei korppi korpin silmää..
Helsingin poliisin johto ei saa syytteitä väitetystä painostuksesta Aarnio-vyyhdissä

Syyttäjän mukaan miltään osin ei ole näyttöä siitä, että poliisipäällikkö Lasse Aapio olisi yllyttänyt puhumaan perättömiä.

KOTIMAA 4.11.2016 10:37 Päivitetty: 4.11.2016 12:48

Susanna Reinboth HELSINGIN SANOMAT

Image
Jari Aarnio yhdessä asianajaja Riitta Leppiniemen kanssa Helsingin käräjäoikeudessa keväällä 2015.

HELSINGIN POLIISIN johto ei saa syytteitä väitetystä painostuksesta ja uhkailusta Aarnio-vyyhdissä.

Jotkut Jari Aarnion entisistä alaisista olivat kertoneet kokeneensa painostusta palavereissa, joita poliisipäällikkö Lasse Aapio piti huumeyksikön kriisin selvittämiseksi. Jotkut heistä tunsivat, että heitä yritettiin taivuttaa kertomaan Aarnio-käräjillä totuudenvastaisesti.

Turun johtavan kihlakunnansyyttäjän Harri Lindbergin päätöksen mukaan esitutkinnassa on selvinnyt, ettei Aapio ole lainkaan sanonut osaa niistä asioista, joita hänen on väitetty lausuneen.

Kaikki alaiset eivät myöskään pitäneet palavereja painostavina. Osa päinvastoin koki, että Aapio nimenomaan kehotti pysymään totuudessa.

ESIMERKIKSI Aapion kehotus valita puolensa tulkittiin kahdella tavalla. Jotkut alaiset pitivät sitä laittomana, mutta osa käsitti Aapion tarkoittaneen, että todistajien pitää puhua totta, vaikka jutussa on mukana kollegoita ja tuttuja.

Aapio kertoi tarkoittaneensa, että poliisin on oltava poliisi myös epämiellyttävissä tilanteissa ja itseä koskevissa asioissa.

Lindberg piti ymmärrettävänä, että tulenarassa tilanteessa Aapion viesti voitiin kokea ja kuulla eri tavoin. Pelkkä asian kokeminen jollain tavoin ei kuitenkaan riitä siihen, että rikoksen tunnusmerkistö täyttyisi.


”Miltään osin ei ole näyttöä siitä, että lausumien tarkoitus olisi ollut uhata oikeudenkäytössä kuultavia, painostaa lausumien sisällön suhteen taikka yllyttää lausumaan perättömiä”, Lindberg toteaa.

LINDBERGIN mukaan on selvää, että poliisilaitos tai ainakin sen huumetutkinta oli kriisissä Aarnio-tutkinnan alettua. Kriisiä lisäsivät huumepoliisin tietolähdetoimintaan ja rekisterien käyttöön liittyvät väärinkäytösepäilyt.

Tämän takia henkilöstö voi pahoin, ja vakavien rikosten tutkinta oli osin lamaantunut, Lindberg totesi. Tässä tilanteessa laitoksen johdolla oli velvollisuus ryhtyä toimiin, jotta kriisitila saatiin purettua ja huumetutkinnan toimintakyky palautettua.

Samaan aikaan toteutettiin organisaatiomuutos, jonka seurauksena erityisesti huumepoliisin henkilöstöä siirrettiin eri tehtäviin.

Kaikki alaiset eivät hyväksyneet pakkosiirtoja, vaan heidän mielestään heitä syrjittiin. Lindberg ei nähnyt tilanteessa lainvastaista syrjintää, vaan Aapiolla ja apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäellä oli valta tehdä päätöksiä saadakseen poliisilaitoksen toimintakyvyn palautettua.

”Siltä osin kun henkilöitä on siirretty osin vastoin tahtoaankin entistä heikompiin asemiin, on työnantajalla ollut huumetutkinnan kriisitilan sekä tutkinnan toimintakyvyn palauttamisen vuoksi lain tarkoittama painava syy puuttua määräyksin työntekijöiden asemaan heikentäen yksittäisten ihmisten asemaa”, Lindberg toteaa.

TUTKINTA alkoi valtakunnansyyttäjänvirastoon tehdystä nimettömästä tutkintapyynnöstä. Esitutkinnassa selvisi, että ilmianto sisälsi perättömiä väitteitä.

Ilmiannossa muun muassa väitettiin, että Aapio olisi ohjeistanut olemaan muistamatta kaikkia asioita, kun poliisitodistajia kuullaan Aarnio-käräjillä. Tällaisesta ei kertonut kukaan kuultavista.
http://www.hs.fi/kotimaa/a1478228813058

User avatar
matlockb
Posts: 1754
Joined: Fri Apr 27, 2012 5:30 pm

Re: Jari Aarnion rikosepäilyt 2007- ja Helsingin huumepoliis

Post by matlockb » Wed Dec 28, 2016 9:04 am

Tämän päivän Helsingin Sanomat kertoi että Helsingin käräjäoikeus antaa jälleen kerran tuomion Aarnion epäillyistä huumerikoksista.
Tällä kertaa käräjäoikeus antaa tuomionsa huomenna torstaina 29.12.2016, ehkä saamme lukea vapauttavasta tai langettavasta tuomiosta, ehkä uudesta päivämäärästä, jolloin tuomio taas annetaan.

Mielenkiintoista on myös kahden Aarnion alaisena toimineen rikoskomisarion kohtalo; heille syyttäjä on vaatinut mm. useasta törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta yli 2 vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. Kova vaatimus perustuu siihen että syyttäjän näkemyksen mukaan he olivat Aarnion apuna lavastamassa syytöntä syylliseksi ja vankilaan.

User avatar
kuolema
Posts: 61
Joined: Thu Feb 28, 2013 9:39 pm

Re: Jari Aarnion rikosepäilyt 2007- ja Helsingin huumepoliis

Post by kuolema » Mon May 22, 2017 3:10 am

Minulla tarkistettavana, onko tuo salaiseksi määrätty, 136-sivuinen pumaska aito. Mikäli on, niin kun erittäin laittomasti on jaossa, niin katsotaan, miten se Hejaciin julkaistuksi saadaan. Ollessaan aito, siinä huumepoliisi on mm. muokannut henkilön rikoshistoriaa ja auttanut vankeja vapaalle tuhoamalla rikosrekisteristä osia. Nämä ovat pahoja syytteitä. On tutkittava huolella!

Nimineen kaikkineen, asia on aikamoinen trilleri.

User avatar
härkä
Posts: 5940
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:26 am
Location: Laidun

Re: Jari Aarnion rikosepäilyt 2007- ja Helsingin huumepoliis

Post by härkä » Mon May 22, 2017 11:35 am

Mielenkiintoista.

Hejac foorumi, eikä ry eivät kuitenkaan voi noita tietoja julkaista.
Kyseessä olisi oikeuden salaamaa materiaalia , emmekä lähde ko.aineistöa avaamaan. Emme edes jäsenpuolen arkistossa.
Ry:n hallitus on pitänyt asiasta päätösvaltaisen pikakokouksen.

Mikäli löytyy jonkin toisen tahon julkaisemaa aineistoa tapauksesta , voi sitä toki käyttää keskustelun pohjana.
Itse en ole ko. materiaalia nähnyt , eikä se suoraan sanoen juuri minua kiinnostakkaan.
Pahoittelen , mutta näin on paree. :D
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.

User avatar
kuolema
Posts: 61
Joined: Thu Feb 28, 2013 9:39 pm

Re: Jari Aarnion rikosepäilyt 2007- ja Helsingin huumepoliis

Post by kuolema » Wed May 24, 2017 4:03 am

Ymmärrän ehdottomasti kannan! Erilaisia aineistoja kiertää ja jotkut mahdollisesti valheellisiakin.

Olimme puhelinyhteydessä ja missään nimessä Hejac ei asiaa esitettyjen faktojen pohjalta julkaise itse. Kolmas osapuoli tämän voisi tehdä, mikäli on tietoa jakopalvelimista... en sekaannu itse myöskään poliisin sisäisiin, vakaviin ongelmiin ja korruptioon. Se voisi vahingoittaa omia harrastuksia, ml. Practical ammunta.


Ystävällisin terveisin,
- Kuolema

User avatar
-Uta-
Posts: 2312
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

Re: Jari Aarnion rikosepäilyt 2007- ja Helsingin huumepoliisi

Post by -Uta- » Thu Jan 24, 2019 2:03 pm

Uutiset | Kotimaan uutiset
STT: Jari Aarnion entisestä alaisesta annetaan etsintäkuulutus
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/08d2 ... 09f8c8ec14
Tänään klo 11:05

Porvoolaissyntyistä Mikael Runebergia ei ole tavoitettu yrityksistä huolimatta.

Helsingin huumepoliisin ex-päällikön Jari Aarnion entisestä alaisesta annetaan etsintäkuulutus. Asiasta ensimmäisenä uutisoineen STT:n mukaan asiasta kertoi puheenjohtaja Marjatta Berg poliisipomojen virkarikosoikeudenkäynnissä maanantaina.

Aarnion huume- ja virkarikosjutussa tuomittua Mikael Runebergia ei ole tavoitettu yrityksistä huolimatta.
Hän on pyritty haastamaan todistajaksi Helsingin poliisin tietolähteiden rekisteröimistä ja valvontaa koskevaan oikeusjuttuun. Puheenjohtaja Berg totesi STT:n mukaan, että aiemmin rikosylikonstaapelina Helsingin huumepoliisissa työskennellyttä Runebergia on yritetty tavoittaa muun muassa tämän nykyisen työpaikan ja suvun kautta. Hänen mukaansa edellytykset etsintäkuulutuksen antamiseen täyttyvät useiden eri tavoittamisyritysten jälkeen.

26 vuotta poliisina
Huumepoliisi Mikael Runebergia pidetään Aarnion läheisenä rikoskumppanina. Häntä on kutsuttu muun muassa Aarnion lähimmäksi liittolaiseksi, oikeaksi kädeksi, epäluotettavaksi ja tinkimättömäksi. Runeberg vieraili Iltalehden Sensuroimaton Päivärinta -ohjelmassa keväällä 2017. Porvoolaissyntyinen Runeberg ehti tehdä 26 vuoden uran poliisina ennen kuin hänen uransa päättyi Aarnio-vyyhtiin. Sensuroimattomassa Päivärinnassa Runeberg muun muassa kertoi miettineensä pitkään suostumista haastatteluun. Tätä ennen hän oli johdonmukaisesti vältellyt julkisuutta. – Mietin tätä pitkään. Lopulta päädyin siihen, että minun olisi syytä kertoa, kuka minä oikeasti olen. Kuva, joka minusta on luotu Aarnio-jutun yhteydessä, on yksipuolinen ja vääristelevä. Ja sitä paitsi, mitä minulla olisi enää hävittävänä? Urani poliisina on loppu, ja minut on jo leimattu isoksi paskaksi, Runeberg kertoi Iltalehdelle vuonna 2017.

User avatar
itäviitta
Posts: 470
Joined: Wed Dec 14, 2011 6:30 pm
Location: Vesistö

Re: Jari Aarnion rikosepäilyt 2007- ja Helsingin huumepoliisi

Post by itäviitta » Wed Apr 17, 2019 12:40 pm

https://www.aamulehti.fi/a/50604ded-35e ... 2737894164

Vuosaaren palkkamurhan esitutkinta valmistui: Jari Aarniota epäillään murhasta

Jari Aarnion murhaepäily etenee syyteharkintaan, kun osalliset ovat antaneet kommenttinsa nyt valmistuneeseen esitutkintapöytäkirjaan. Poliisin esitutkintapöytäkirjassa on 4 200 sivua.
Helsingin poliisilaitoksen huumerikosyksikön eninten päällikkö Jari Aarnio odottaa yhä ratkaisua

Volkan Ünsalin palkkamurhaan liittyvä uusi esitutkinta on valmistunut, kertovat Keskusrikospoliisi ja Itä-Uudenmaan syyttäjänvirasto.
Keskusrikospoliisin tiedotteen mukaan nyt tehdyn esitutkinnan perusteella jo aiemmin murhasta tuomittujen henkilöiden lisäksi on syytä epäillä myös viidettä henkilöä rikosnimikkeellä murha.
Asia avattiin uudestaan tutkintaan vuonna 2015, kun Helsingin poliisilaitos teki asiasta esitutkintapyynnön.

Lisäksi murhasta epäillään Helsingin poliisilaitoksen huumerikosyksikön entistä päällikköä, jona toimi tuolloin Jari Aarnio. Keskusrikospoliisin mukaan Aarniolle oli toimitettu tietoa henkirikokseen liittyen ja hän on laiminlyönyt osuutensa estää henkirikos.

Keskusrikospoliisin mukaan ”entistä päällikköä on syytä epäillä siitä, että hän on laiminlyönyt velvollisuutensa estää ja paljastaa kyseinen henkirikos, vaikka hän on ollut tietoinen henkirikossuunnitelmasta, sen kohteesta ja tekijöistä ja hänellä olisi ollut siihen erityinen oikeudellinen velvollisuus ja mahdollisuus”.

Aarnion ei epäillä osallistuneen konkreettisesti henkirikokseen. Tutkinnanjohtaja, kihlakunnansyyttäjä Jukka Haavisto sanoo että rikosepäily perustuu laiminlyöntisäännöksiin.

– Rikosnimike vaatii sen, että on syytä epäillä, että selkeää tietoa on. On tiedossa suunnitelma, josta on tiedossa tekijät ja kohde, Haavisto sanoo.

Tämän lisäksi asiassa epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta huumeyksikön päällikön kahta alaista sen osalta, etteivät he ole saattaneet asiaa syyttäjän arvioitavaksi sen jälkeen, kun saivat Aarnion laiminlyönnin tietoonsa.

Tiedotteen mukaan kaikki epäillyt ovat kiistäneet rikokset.

Neljälle tuomiot vuonna 2005
Murha tapahtui Helsingin Vuosaaressa vuonna 2003 ja siitä on tuomittu käräjäoikeudessa elinkautista neljälle henkilölle. Hovioikeudessa kolme henkilöä tuomittiin murhasta ja yksi yllytyksestä murhaan vuonna 2005.

Uuden esitutkinnan osalta on kuultu yli 80 henkilöä, joista neljää rikoksesta epäiltynä. Esitutkintapöytäkirja on kokonaisuudessaan noin 4 200 sivua pitkä. Kaikki epäillyt ovat kiistäneet rikokset.

Asiasta kiinniotettuina ovat olleet ainakin Jari Aarnio sekä United Brotherhoodin entinen johtaja Keijo Vilhunen. Miehen epäillään olevan yksi osallinen tekoon tai sen suunnitteluun.

– Yksi tuomituista otti yhteyttä ja tietoon tuli uutta tietoa tapauksesta. Sen jälkeen asiat lähtivät liikkeelle, kuvailee tutkinnanjohtaja Haavisto esitutkinnan käynnistymistä.

Aarnio ja Vilhunen otettiin kiinni viime kesänä, mutta Helsingin käräjäoikeus hylkäsi Vilhusta koskeneen vangitsemisvaatimuksen.

Vilhusen asianajaja Markku Fredman ei tarkemmin keskiviikkona kommentoi toimeksiantajaansa koskevaa rikosepäilyä, koska hän ei ole nähnyt vielä esitutkintapöytäkirjaa. Fredman kuitenkin toteaa, että Vilhunen kiistää rikoksen.

Jo kesällä 2018 Aarnion puolustusasianajaja Riitta Leppiniemi kertoi Lännen Medialle, ettei Aarniolla ollut tietoa henkirikoksen tapahtumista etukäteen eikä hän olisi voinut estää tapahtumia ennalta.

Esitutkintapöytäkirja siirtyy nyt asianosaisten kommentoitavaksi ja sitten tapaus siirtyy syyteharkintaan.
Kierrä minut rannan puolelta

Post Reply