Vääriä tuomioita purettu Amerikassa, Innocent Project

Rikosten koko muu kirjo henkirikosten lisäksi ajanjaksosta riippumatta
Post Reply
User avatar
Elizzza
Posts: 503
Joined: Tue Nov 20, 2012 8:18 pm

Vääriä tuomioita purettu Amerikassa, Innocent Project

Post by Elizzza » Thu Jun 09, 2016 10:54 am

Innocent Project etsii Amerikassa ja tutkii vapaaehtoisvoimin väärin tuomittuja ja vääriä tuomioita, moni on vapautettu.
Yleensä asiaan liittyy poliisin, syyttäjän ja oikeuden tahallisia toimenpiteitä, tuomio on "tilaustyötä".
Uusin:
Tuomittiin 14-vuotiaana murhasta - oli syytön
Kahdeksan vuotta vankilassa syyttömänä istunut 23-vuotias Davontae Sanford pääsi tänään vapaaksi.
Davontae oli vain 14-vuotias, kun hänet tuomittiin vankilaan murhista, joita hän ei ollut tehnyt.

Runyon Streetillä Detroitissa ammuttiin 17. syyskuuta 2007 neljä ihmistä kuoliaaksi. Keskellä yötä sattuneille murhille ei ollut silminnäkijöitä. Ainoan todistajan mukaan ampuja näytti "lapselta".

Jostain kummasta syystä poliisi kiinnostui heti 14-vuotiaasta näkövammaisesta ja lievästi kehitysvammaisesta Davontae Sanfordista, joka kävi erityisluokkaa. Davontaen kehossa tai vaatteissa ei ollut jälkiä ruudinjäämistä eikä hänellä ollut asetta, mutta kaikesta huolimatta poliisi vei nuorukaisen yksin kuulusteluun.

Poikaa kuulusteltiin kahdesti vuorokauden aikana ilman asianajajan tai perheenjäsenen läsnäoloa. Hän tunnusti murhat. Huhtikuussa 2008 Davontae tuomittiin neljästä murhasta 37-90 vuodeksi vankilaan.

Vain pari viikkoa myöhemmin poliisi pidätti 27-vuotiaan Vincent Smothersin murhasta epäiltynä. Mies tunnusti murhan ja lisäksi 11 muuta. Hän kertoi myös ampuneensa kaverinsa kanssa syyskuussa 2007 Runyon Streetillä neljä ihmistä kuoliaaksi. Hän kertoi jopa missä murha-ase on.

Image
Kuvassa Davontae Sanford

Smothersin mukaan väärä henkilö oli tuomittu hänen tekemistään murhista eikä Davontaella ollut mitään tekemistä murhien kanssa. Sitten tapahtui kummia: Smothers sanoo saaneensa syyttäjältä tarjouksen. Hänen rangaistustaan laskettaisiin, jos hän ei todistaisi Davontaen puolesta. Syyttäjä tietenkin kiistää asian.

Lopulta Innocent Project tarttui Sanfordin juttuun. Vuosi sitten Michiganin poliisi päätti avata jutun uudelleen ja Davontaeta kuulustellut poliisi haastettiin oikeuteen. Poliisi oli nimittäin luvannut, että poika pääsee vapaaksi, jos tunnustaa. Poliisi oli myös väärentänyt tunnustuksen.

Tänään 23-vuotias Davontae Sanford pääsi vihdoin vapaaksi.
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201606 ... 0_ul.shtml


User avatar
matlockb
Posts: 1754
Joined: Fri Apr 27, 2012 5:30 pm

Re: Vääriä tuomioita purettu Amerikassa, Innocent Project

Post by matlockb » Tue Oct 04, 2016 9:05 am

Suomessa tätä (väärien tuomioiden purkua) saamme odottaa (ja turhaan). Täällä ainoa vapautettu on Torsti O. Koskinen ja hänenkin kohdallaan todettiin että näyttö vain ei ollut riittävän vahvaa.

Kukaan virkamies ei halua ottaa mitään vastuuta siitä, jos selviäisi edes yksi syyttömänä tuomittu, siitä olen varma. Valitettavan moni (yhtä usein vapauttava kuin langettava) tuomio ei kestä päivänvaloa.

Kun nyt maksetaan verirahat Auerille, pidän äärimmäisen epätodennäköisenä sitä, että valtio kestäisi saman sirkuksen, varsinkin kun Auer nyt saa kostonsa; pääsee käräjille (ja mahdollisesti hoviin ja korkeimpaankin) taistelemaan pahaa valtiota vastaan ja vaatimaan kipurahoja, kun eihän tuollaisella puolella millillä nyt mitenkään voi tulla toimeen.

Tuomionpurkuahan haetaan meillä suomessa korkeimmalta oikeudelta ja korkeimman oikeuden oikeusneuvos ehdotti että koko mahdollisuus (tuomionpurku) poistettaisiin jotta korkeimman oikeuden (vähäinen) työmäärä vähentyisi entisestään, koska "tuomionpurkuhakemukset ja kantelut eivät oikeusneuvoksen mukaan juuri koskaan menesty korkeimmassa oikeudessa".
Todellako yli 95 % tuomionpurkua hakevista toimii aina perusteettomasti :shock: Mainittakoon että myös valituslupa myönnetään keskimäärin 4,7 % tapauksia, eli perusteettomia valituslupahakemuksia ja valituksiakin tulee peräti 95,3 %

Post Reply