Poliisit, syyttäjät, tuomarit tms

Rikosten koko muu kirjo henkirikosten lisäksi ajanjaksosta riippumatta
Post Reply
User avatar
Elizzza
Posts: 502
Joined: Tue Nov 20, 2012 8:18 pm

Poliisit, syyttäjät, tuomarit tms

Post by Elizzza » Fri May 27, 2016 7:23 pm

Facebook, Nuiva.fi
https://www.facebook.com/Nuiva.fi/posts ... 5454220773

Tapahtuma viime syksyltä. Voisitteko selittää minulle lihavoimani kohdat, mistä johtuu ja onko syyttäjän asia (vai tuomarin) merkitä videotallenteita todisteiksi?
Tuomio Koskipuiston pahoinpitelystä Tampereen käräjäoikeudesta

Tommi K*********n tuomittiin tänään 25.5. Tampereen käräjäoikeudessa Marko P*******n pahoinpitelystä 50 päiväsakkoon. Lisäksi K*********n joutuu maksamaan 520 euroa vahingonkorvauksia ja Parkkolan asianajokulut. Päiväsakkojen suuruuteen vaikutti se, että oikeus katsoi Karjalaisen potkineen maassa makaavaa.

K*********n kertoi oikeudessa potkaiseensa kertaalleen isoon lihakseen P*******a. Todisteena käytetyllä videolla Karjalainen näkyy potkaisevan ns. olan takaa P*******a kolme kertaa.

Koko prosessia seurasi kuitenkin jonkinlainen vähättelyn ja peittelyn ilmapiiri. Eräs silminnäkijä oli kertonut Parkkolalle Karjalaisen lyöneen häntä megafonilla päähän. Tätä silminnäkijää ei kuitenkaan poliisin esitutkintapöytäkirjoista löydy, vaikka silminnäkijä lupas toimittaa tietonsa Tampereen poliisille.

Näin ollen megafonilla, ns. astalolla, lyöminen jäi näyttämättä toteen oikeudessa. Kiistatta todisteena käytetyltä videolta kuitenkin näkee K*********n kädessä olevan megafonin koko pahoinpitelyn ajan ja sen jälkeen.

Poliisi suositti myös syytteennostoa pahoinpitelystä Ahmed E*-N*****a vastaan. Poliisin esitutkintapöytäkirjoissa El-Nachar myöntää "tönäisseensä" Parkkolaa. Todisteena käytetyllä videolla näkyy, kun El-Nachar ensin tönäisee P******a, jonka jälkeen hänen kätensä heiluvat P*******a kohti kahdesti. Syyttäjä jätti kuitenkin syyttämättä E*-N****ria.

P*******lta varastettiin tilanteessa myös hänen Samsung S5 puhelimensa. Poliisi sai myöhemmin selville, että kyseisellä puhelimella, prepaid-liittymää käyttäen, oli ladattu liittymään puheaikaa Teemu K***n ja Juha M******n pankkitileiltä. Poliisi suositti nostamaan syytteen näitä kahta vastaan. Syyttäjä jätti syyttämättä.

Oikeudenkäynnissä P*******n tukena oli kolme Soldiers of Odineiden jäsentä. Oikeudenkäynti oli syyttäjän osalta vähintäänkin omituinen. Onkin ehkä syytä tutkia syyttäjän kytköksiä.

Oikeudessa syyttäjä valitteli moneen otteeseen, kuinka todisteet ovat hataria. Ainoa kiistaton asia hänen mukaansa oli Tommi K*********n tunnustus potkimiseen. Syyttäjä ei halunnut merkitä edes videotallenteita todisteiksi, joten P******an asianajaja merkitse ne myöhemmin. Syyttäjä koki tärkeäksi täsmentää moneen kertaan, että P******a ei kyennyt tilanteessa tunnistamaan ketään hyökkääjää.

P******a vaati asianajajansa kautta 800 euroa kaksi viikkoa kestäneestä kivusta ja särystä sekä uniongelmista. Parkkolaa kuultiin oikeudessa ja hän kertoi tapahtumista sekä kivuistaan.

Tuomioistuimen päätös on vähintäänkin outo. Tuomioistuin päätyi myöntämään ehdottoman minimin, mitä henkilövahinkoasiain neuvottelukunta suosittelee tällaisissa tapauksissa. P******a kuitenkin päätti olla viemättä asiaa eteenpäin Turun hovioikeuteen. Hovioikeus olisi voinut alentaa entisestään tuomiota, joka nytkin on jo aivan alapäästä, mitä tällaisesta asiasta voidaan antaa
Miten syyttäjän toiminta olisi selitettävissä, onko tavanomainen?

Muokattu asianosaisten sukunimet tunnistamattomiksi. T. moderaattori


User avatar
matlockb
Posts: 1754
Joined: Fri Apr 27, 2012 5:30 pm

Re: Poliisit, syyttäjät, tuomarit tms

Post by matlockb » Tue May 31, 2016 2:39 pm

Poliisi on ylitttänyt näkemykseni mukaan toimivaltansa; poliisin tehtävänä ei ole suositella syyttäjälle mitään syytteen nostamiseen tai nostamatta jättämiseen liittyvää vaan lähettää esitutkintamateriaali syyttäjänvirastoon syyteharkintaa varten.

On syytä sivulauseena huomauttaa että kysymyksessä lienee Pirkanmaan käräjäoikeus (pilkun viilausta tosin mutta tulipahan oikea termi) ja jutun syyttäjän päättää johtava kihlakunnansyyttäjä joka Sisä-Suomen syyttäjänvirastossa on Tampereella muistaakseni Mika Mäkinen ja Jyväskylässä "suvakkina" tunnettu kd-poliitikko Marika Visakorpi josta on lukuisia kanteluita valtakunnansyyttäjänvirastossa.

Käräjäoikeus (pääasiassa oikeuden puheenjohtaja joka on tuomari, pienimmissä jutuissa notaari eli "harjoitteleva" tuomari ja usein isommissa jutuissa laamanni joka on käräjäoikeuden "johtaja") ei hanki eikä sen tehtävänä olekaan hankkia todisteita puolesta tai vastaan vaan arvioida esitettyä näyttöä ja näyttötaakka on syyttäjällä (mahdollisesti myös asianomistajalla ja omalla tavallaan myös syytetyllä joka joutuu käytännössä todistamaan syyttömyytensä monissa tapauksissa).

Syyttäjän toiminta vaikuttaa kieltämättä asenteelliselta, henkilökohtaisena mielipiteenä sanoisin että jopa rasistiselta suomalaista asianomistajaa kohtaan, samoin oikeuden päätös.
Maassa makaavan potkiminen johtaa lähtäkohtaisesti vankeusrangaistukseen (tässä tapauksessa normaalin käytännön mukainen seuraamus olisi ollut 2-4 kk ehdollista sekä noin 20-30 päiväsakkoa oheissakkoina, riippuen mahdollisesta entisyydestä).

User avatar
Liehuva Liekinvarsi
Posts: 136
Joined: Sun Jun 29, 2014 11:59 am

Re: Poliisit, syyttäjät, tuomarit tms

Post by Liehuva Liekinvarsi » Tue Oct 04, 2016 3:28 am

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016062 ... 6_uu.shtml
Karhu-ryhmän ylikonstaapelin esitutkinta valmistui - epäillään törkeän lahjuksen ottamisesta

Keskiviikko 22.6.2016 klo 17.26

Itä-Uudenmaan poliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan jutussa, jossa Karhu-ryhmään kuulunutta ylikonstaapelia epäillään muun muassa törkeästä lahjuksen ottamisesta.

Ylikonstaapelin epäillään muun muassa valmistelleen poliisilaitoksen hankintoja esteellisenä ja saaneen oikeudetonta taloudellista etua yli 150 000 euroa.

Toinen epäilty on poliisilaitoksen valmiusyksikölle tuotteita toimittaneen yrityksen johtohenkilö. Häntä epäillään muun muassa törkeästä lahjuksen antamisesta.

Epäiltyinä on lisäksi kolme muuta ihmistä, jotka eivät ole poliisimiehiä. Epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Tapaus siirtyi keskiviikkona syyttäjien harkittavaksi..

STT

monoliitti
Posts: 607
Joined: Tue May 30, 2017 4:04 pm

Re: Poliisit, syyttäjät, tuomarit tms

Post by monoliitti » Sat Dec 14, 2019 9:08 pm

Poliisihallituksen julkaisemassa tuoreessa Julkisuuslakikäsikirjassa, opastetaan tutkinnanjohtajia salaamaan julkisuudelta esitutkintapöytäkirjoista kaikki tiedot, jotka edes etäisesti liittyvät jonkun yksityiselämään. Ohjeistuksessa annetaan ymmärtää ,että harkinnanvaraa ei ole vaan kaikki yksityiselämään liittyvät tiedot ovat ehdottomasti salaisia.
Helsingin Sanomat arvosteli pääkirjoituksessaan 13.12 uudistusta voimakkaasti. Voimaantulo ei ehkä ole varma.
Raisa Räisäsen tutkintatietoja on ehkä viime aikoina haluttu julkistaa ennen e.m kieltoja.

Post Reply