Oulu - Alakoulussa oppilaan kuolema 24.11.2021

Rikosten koko muu kirjo henkirikosten lisäksi ajanjaksosta riippumatta
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 5373
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Oulu - Alakoulussa oppilaan kuolema 24.11.2021

Post by -Uta- »

Poliisi tutkii oululaisessa alakoulussa tapahtunutta oppilaan kuolemaa
https://poliisi.fi/-/poliisi-tutkii-oul ... n-kuolemaa
24.11.2021 17.07
UUTINEN


Keskiviikkona 24.11.2021 iltapäivällä löydettiin oululaisen alakoulun tiloista oppilas kuolleena. Oppilas kävi kyseistä koulua.

Asiaan ei epäillä liittyvän rikosta. Poliisi tutkii kuolemaan johtaneita tapahtumia nimikkeellä kuolemansyyn tutkinta, eikä tiedota asiasta enempää.
User avatar
-Uta-
Posts: 5373
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Oulu - Alakoulussa oppilaan kuolema 24.11.2021

Post by -Uta- »

Oulussa suruliputetaan tänään, Hintan koululla käynnistyy kriisityö koululaisen kuoleman vuoksi
Oulussa Hintan alakoulun tiloista löydettiin oppilas kuolleena 24. marraskuuta iltapäivällä.
Kriisiapua annetaan ainakin kouluyhteisölle ja oppilaan perheelle.
https://yle.fi/uutiset/3-12203243
STT–YLE, HANNA HOLOPAINEN
25.11. 10:39 • Päivitetty 25.11. 10:50


Image
Kynttilöitä Hintan koulun pihalla Oulussa oppilaan kuolemantapauksen jälkeen 25.11.2021. Kuva: Timo Nykyri / Yle

Hintan alakoulun tiloista löydettiin oppilas kuolleena 24. marraskuuta iltapäivällä. Asiasta tiedotti poliisi.

Oulun kaupunki on aloittanut kriisityön jo tänä aamuna Hintan alakoulussa tapahtuneen oppilaan menehtymisen vuoksi
– Meillä alkaa kriisityö, jossa on mukana ammattilaisia: psykologeja, kuraattoreita, nuorisotyöntekijöitä, ja myös seurakunnan työntekijöitä on mahdollista tavata, kertoi Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä STT:lle keskiviikkoiltana. Tilanteessa tuetaan kouluyhteisön lisäksi oppilaan perhettä. Oulun kaupunki järjestää myös suruliputuksen kaikissa kaupungin kohteissa on torstaina 25. marraskuuta.

Asiaan ei epäillä liittyvän rikosta
Hintan koulun tapahtumiin ei epäillä liittyvän rikosta, ja poliisi tutkii kuolemaan johtaneita tapahtumia kuolemansyyntutkintana. Menehtynyt oppilas kävi poliisin mukaan kyseistä koulua.

Sanomalehti Kalevan mukaan osa muista oppilaista näki kuolleen lapsen. Mika Penttilän mukaan lapsi löydettiin erillistilasta, jossa ei ollut hänen lisäkseen muita ihmisiä. – Sen jälkeen lähdettiin kertomaan aikuisille, hän kuvailee tilannetta.

Koulu sijaitsee Hintan asuinalueella lähellä Kuusamontietä, noin viiden kilometrin päässä Oulun keskustasta. Kyseessä on noin 400 oppilaan alakoulu.

Mika Penttilä ei tarkenna lapseen liittyviä tietoja, kuten ikää tai sukupuolta.

Penttilän mukaan tapahtuneen jälkeen kyseisen koulun lasten vanhemmille on tiedotettu asiasta. – On kerrottu, että on menehtynyt lapsi ja on pyydetty, että vanhemmat olisivat herkällä korvalla ja lastensa käytettävissä, jos mitä tahansa tulee, kysymyksiä tai tunnetiloja, Penttilä sanoo.
User avatar
-Uta-
Posts: 5373
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Oulu - Alakoulussa oppilaan kuolema 24.11.2021

Post by -Uta- »

Poliisi vaitonainen oululaisessa koulussa tapahtuneesta lapsen kuolemasta: "Kaikki tullaan selvittämään"
Kuolleen lapsen tapaus on järkyttänyt syvästi Oulussa ja laajemminkin.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/3ccb ... d09e0d6553
Aleksanteri Pikkarainen
Eilen klo 14:54


Oulun poliisi selvittää Hintan koululla kuolleen alakoululaisen kuolemansyyn selvityksessä myös sen, olisiko ollut koulun henkilökunnan vastuulla pyrkiä estämään lapsen kuolema.
Oppilas löytyi keskiviikkona iltapäivällä kuolleena Hintan koulun tiloista.

Erillistä esitutkintaa tai esiselvitystä poliisi ei ole vastuuasioihin liittyen aloittanut.
– Kuolemansyyn tutkinnan selvittämisessä selvitetään kyllä kaikki mahdollinen, mikä siihen kuolemaan liittyy tai on johtanut. Kaikki asiat tullaan selvittämään, näin se menee, sanoo rikoskomisario Tero Luukkonen Oulun poliisilaitokselta.

– Tietenkin kun koulun alueella asia tapahtuu, tulee automaattisesti selvittelyyn sekin, hän vastaa kysymykseen henkilökunnan mahdollisesta vastuusta. Esimerkiksi Koskelan murhan tapauksessa poliisi selvitti myös koulun ja lastensuojelun roolin asiassa. Todettiin, että viranomaiset olivat toimineet lainmukaisesti.

Kun kyse on kuolleesta lapsesta, eikä tapauksessa epäillä rikosta, poliisi on yksityiskohdista hyvin vaitonainen. Esimerkiksi sitä ei tiedetä, moniko koulutoveri ehti nähdä kuolleen lapsen

Virkavastuu velvoittaa
Johtaja Matti Lahtinen opetushallituksesta sanoo yleisellä tasolla, että henkilökunta voi olla vastuussa, jos oppilaalle sattuu jotakin koulupäivän aikana.

– Jokainen tapaus on tietenkin aina selvitettävä. Opettajat toimivat virkavastuulla ja ovat vastuussa omasta tekemisestään, kuten opetus- tai valvontatehtävistä. Rehtorilla tietysti koulussa on se kokonaisvastuu koulun turvallisuudesta. Hänen pitää ohjata ja opastaa uusia opettajia turvallisuusasioissa ja puuttua havaittuihin ongelmiin. Lahtisen mukaan virkavastuu voi konkretisoitua rikosoikeudellisena vastuuna tai vahingonkorvausvastuuna.

– Rikoslaissa on luku virkarikoksista, mutta totta kai osin koululainsäädännössä on säädös turvallisesta opiskeluympäristöstä. Se on perussäännös siihen, että turvallisuus pitää taata ja riskitekijöihin puuttua. Erikseen on viranhaltijoita koskevat säännökset ja työsopimuslaki.

”Kaikki otetaan huomioon”
Kuolleen lapsen tapaus on järkyttänyt syvästi Oulussa ja laajemminkin. Torstaina menehtynyttä koululaista muistettiin suruliputuksin ja muistokynttilöin. Kaupunki on kertonut käynnistäneensä kriisityön. Verkossa leviää myös aiheeseen liittyen runsaasti erilaisia huhuja. Poliisi on näistä tietoinen.

Poliisi selvittää myös sitä, liittyykö asiaan mahdollisesti sosiaalisessa mediassa leviäviä vaarallisia haasteita.

– Sen tarkemmin en lähde kommentoimaan. Totta kai kaikki otetaan huomioon ja yritetään selvittää, sanoo Luukkonen.

– Kaikki kuolemansyyn tutkintaan liittyvä on periaatteessa salassa pidettävää. Se ohjaa tässä vahvasti meidän toimintaamme.

Image
Koulupäivän kesken kuolleen lapsen tapaus on järkyttänyt oululaisia. ALEKSANTERI PIKKARAINEN
Post Reply