Page 1 of 1

Murhasovellus matkailijoille.

Posted: Thu Jul 04, 2019 10:01 am
by härkä
https://www.iltalehti.fi/matkajutut/a/7 ... a4a1d74001

Veritekojen ja katoamisten jäljillä - suomalainen mobiilisovellus tekee kävelykierroksista hurjempia

Suomalaisveljesten kehittämä ForenSeek-applikaatio on noussut kahdeksanneksi ladatuimmaksi matkailusovellukseksi.
Kaupunkikierrokseen saa uutta kulmaa, kun sen tekee kuuluisan mysteerin pohjalta.Kaupunkikierrokseen saa uutta kulmaa, kun sen tekee kuuluisan mysteerin pohjalta.
Kaupunkikierrokseen saa uutta kulmaa, kun sen tekee kuuluisan mysteerin pohjalta. MOSTPHOTOS
Sovelluskaupat ovat pullollaan applikaatioita, joiden avulla käyttäjä löytää museot, mukavat kahvilat sekä historialliset nähtävyydet. ForenSeek-sovellus tarjoaa tietoa toisenlaisista nähtävyyksistä – se avaa ovet ratkaistujen ja ratkaisemattomien rikosten sekä katoamisten tapahtumapaikoille ympäri maailman. Sovelluksen käyttäjä näkee oman sijaintinsa perusteella lähialueella tapahtuneet rikokset sekä katoamiset.

– Olemme molemmat olleet aina kiinnostuneita rikoksista, mutta Teemu vielä enemmän. Hän on tutkinut erilaisia tapauksia jo kymmenvuotiaasta saakka, paljastaa sovelluksen toinen luoja, turkulainen Sami Saarenpää.
Saarenpää on suunnitellut ja kehittänyt ForenSeek-sovelluksen yhdessä veljensä Teemun kanssa. Sovellusta lähdettiin pohtimaan Teemun suositun, Mysteries crimes curiosities -Instagram-tilin pohjalta
– Teemun tilillä on tällä hetkellä yli 105 000 seuraajaa, ja konkreettisesti tili tavoittaa yli miljoona käyttäjää viikoittain. Suurin osa käyttäjistä on yli 35-vuotiaita naisia.

”Pelikenttänä maailma”

Sami kehuu tilin seuraajia hyvin aktiivisiksi ja osallistuviksi. Tiliä seurataan ympäri maailman, ja suurimmat seuraajajoukot ovat New Yorkista sekä Lontoosta.
– Teemun tilin seuraajat eivät ole vain tykkäilleet julkaisuista, vaan kyseessä on erittäin kiinnostunut ja jopa fanaattinen seuraajajoukko, ja jokainen julkaisu poikii runsaasti keskustelua ja pohdintaa kyseisestä rikoksesta.
Veljekset olivat ensin kokeilleet erilaisia yhteistöitä sekä vaikuttajamarkkinointia, mutta seuraajat älähtivät nopeasti – eivätkä hyvällä tavalla
– Todettiin, että okei, tämä ei selvästikään ole oikea tapa.

Itse sovellusta työstettiin lopulta kulissien takana noin puolen vuoden ajan. Alusta saakka oli selvää, että pelikenttänä tulee toimimaan koko maailma.
– Mutta meillä oli tietenkin etukäteen jo valtava määrä tietoa ja sisältöä. Teemulla on valtava tietotaito aiheesta, ja näin saamme hyödynnettyä sen parhaalla mahdollisella tavalla.
Virallisia latausmääriä Saarenpäät eivät vielä ole saaneet, mutta uskaltavat omien sanojensa mukaan olla jo ”varovaisen tyytyväisiä”.

– Sovellus julkaistiin sunnuntaina, ja tänään tiistaina se oli kahdeksanneksi ladatuin matkailusovellus. Kyllä se on kohtalaisen kova suoritus, Sami pohtii.
Myös käyttäjiltä saatu palaute on Samin mukaan ollut yksinomaan positiivista.
– Huonoa palautetta ei ole tullut, pelkkää hyvää. Saatiin myös palautetta käyttäjältä, joka ei yleisesti ottaen ollut kiinnostunut aiheesta ja suhtautui tähän hyvin kriittisesti, että hän koukuttui sovellukseen heti.

Sami haluaakin painottaa, että vaikka aihepiiri pyörii rikosten ympärillä, sovelluksessa oleva kerronta ja kuvat eivät mässäile veriteoilla.
– Kyllä tätä voi käyttää ihan koko perheen reissuilla, ihan siinä missä näkisin tämän luovan myös mahtavan pohjan kaveriporukan roadtrip-matkalle. Sovelluksessa on myös paljon mielenkiintoista tietoa. Harva esimerkiksi tietää että Sastamalan Kiskokabinetin takaa löytyy museoitu vaunu, jossa Hitler ja Mannerheim tapasivat.

Sami harmittelee myös yleisellä tasolla suomalaiskaupunkien peittelyä eri rikosten suhteen.
– Esimerkiksi Lontoo on loistava esimerkki siitä, miten tällaisia tapauksia voi julmasti sanottuna hyödyntää. Sovelluksesta löytyy esimerkiksi seikkakohtainen kertomus Viiltäjä-Jackin uhreista ja heidän löytöpaikoistaan. Miksei Suomessa hyödynnetä tapauksia samalla tavalla?

Osa kohteista on Samin mukaan sellaisia, joita käyttäjä voi selailla oman kotisohvansa uumenista. Osa kohteista vaatii kuitenkin visiittiä paikan päällä.
– Ja joistain tapauksista saattaa näkyä pieni osa etänäkin, mutta kunnolla tapaukseen pääsee syventymään vain menemällä suoraan kohteeseen.
Tällä hetkellä sovellus sisältää Samin mukaan vasta pintaraapaisun niistä kohteista, joihin käyttäjät pääsevät tutustumaan.

– Tällä hetkellä lisäämme materiaalia päivittäin. Sisältö on englanniksi, ja vaikka tulemme jakamaan runsaasti kohteita täältä kotimaasta, suomeksi sisältöä tuskin tullaan kääntämään.

Osallistaa käyttäjätkin

Sovellus sisältää Samin mukaan lukuisia hieman tuntemattomia tapauksia, mutta esittelee myös tunnetut tapaukset.
– Bodom on sellainen aika perus. Esimerkiksi Antti Hanhivaaran katoamisesta on myös tulossa sisältöä.

Henkilökohtaisesti kiinnostavimmaksi tapaukseksi Sami nimeää Pertti ja Elise Heinon surmat.
– Olin itse viimeisiä henkilöitä, jotka Heinon kanssa puhuivat. Hän soitteli minulle työasioissa, ja jouduin itsekin poliisille vastailemaan kysymyksiin.
Yksi veljesten toiveista onkin, että sovelluksen avulla saatettaisiin saada uusia oivalluksia tai ehkä jopa vihjeitä ratkaisemattomista tapauksista. Seuraavan päivityksen myötä käyttäjät pääsevät osallistumaan nykyistäkin paremmin – ja tiedossa on myös premium-materiaalia.

– Amerikkalaisten tapausten osalta olemme liittäneet kohteisiin paikallisten viranomaisten tiedotkin, jonne vihjeet voi antaa. Otamme kernaasti käyttäjiltä vastaan tietoa sekä kuvia, mutta varmistamme aina tietojen oikeellisuuden. Mitään avointa portaalia tästä ei tule, Sami korostaa.
Myöskään uunituoreita tapauksia sovellukseen ei lisätä.

– Haluamme antaa poliisille tutkintarauhan, sekä kunnioittaa mahdollisia omaisia.


Varmaan monille mielenkiintoinen applikaatio.
Käteväkin. Varsinkin , jos ollaan oudossa ympäristössä ja halutaan saada tietoa paikallisista tapauksista.
Kuinka tarkkaan ne sitten lopulta ovatkaan tuolla ? Ja mitä siellä lopulta on ?
Enpä ole itse testannut.