Outo pankkiryöstö Eurajoella 1989, risti ikkunassa

Rikosten koko muu kirjo henkirikosten lisäksi ajanjaksosta riippumatta
Post Reply
User avatar
Queen
Posts: 1988
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Outo pankkiryöstö Eurajoella 1989, risti ikkunassa

Post by Queen » Thu Nov 30, 2017 12:03 pm

Kyseessä on Juha Joutsenlahden artikkeliin perustuva kirjoitus PPK 2002 -kirjassa. Tapaus on todella merkillinen pankkiryöstö Eurajoella loppuvuodesta 1989. Joutsenlahti oli tuolloin siirtynyt Porin poliisilaitoksen rikososastossa Varkausjaostosta ns. ATARI-jaokseen (ATARI= ammatti- ja taparikollisten tarkkailuryhmä).
En tiedä, onko nimet artikkelissa muutettu, todennäköisesti.

ENSIMMÄINEN ASIOINTI PANKISSA

Ti 13.10.1987 klo 10.50 Kuivalahden kylän keskustassa sijainneeseen pankkiin saapui 20-30 -vuotias mieshenkilö vaihtamaan 50 markan setelin markoiksi. Miestä palveli konttorinhoitaja Eeva Niemi. Niemi oli yksin pankissa, sillä konttori oli ns. yhden virkailijan konttori.
Mies oli Niemelle tuntematon. Hänestä sai "kauppamatkustajan" vaikutelman. Miehen yleisvaikutelma oli siisti, hän oli noin 175 cm pitkä ja vartaloltaan hieman lihavahko. Hänellä oli vaaleat, lyhyet hiukset, kasvot olivat lapsekkaat ja kalpeat. Konttorinhoitaja kiinnitti erityistä huomiota miehen kellertäviin hampaisiin, joissa oli jonkinlaiset raudat tai suojat. Miehellä oli musta nahkapusero, pieniruudulliset housut.
Mies asioi normaalisti, kiitti ja poistui pihassa olleella valkoisella autolla ja lähti ajamaan kylän suuntaan.

TOINEN ASIOINTI PANKISSA

Ei kulunut kuin 15-20 minuuttia, niin mies tuli uudelleen pankkikonttoriin. Tällöin hänellä oli "koululaismallinen", keinonahkainen salkku, jonka hän laski tiskille. Mies sanoi Niemelle, että hänpä tuli käymään uudelleen, kysyen samalla:
-Onko konttorin johtaja tänään paikalla?
Niemi kertoi, että konttori oli yhden virkailijan konttori ja hän toimi samalla konttorin johtajana.
-Minulla olisi tällaista asiaa ... mies aloitti ja avasi samalla mustan salkkunsa ottaen sieltä jotakin. Täysin yllättäen hän löi esineellä Niemeä keskelle päälakea. Isku oli niin voimakas, että Niemi lennähti sen voimasta taaksepäin ja voihkaisi:
-Vai se oli sitten tätä asiaa.
Lyönnin jälkeen mies siirtyi palvelutiskin taakse ja löi kädessään olevalla esineellä tuolistaan nousevaa naista molemmille ohimoille. Tällöin Niemi havaitsi, että esine oli punainen sorkkarauta. Kaksi ensimmäistä iskua mies löi sorkkapuolella ja kolmannen iskun ohimoon lattapuolella. Ihme kyllä, Niemen tajunta säilyi. Hän kamppaili kaikin voimin miestä vastaan. Maatessaan selällään lattialla Niemi työnsi jalkansa miehen vatsaa vasten ja sai otteen sorkkaraudasta. Niemi sai kiskotuksi sorkkaraudan itselleen. Kamppailun aikana Niemen silmälasit ja kengät lensivät lattialle. Veriroiskeita lensi kaikkialle. Saatuaan sorkkaraudan Niemi onnistui lyömään sillä miestä käsivarteen, iskulla ei ollut kuitenkaan toivottua vaikutusta.
Kamppaillessaan miestä vastaan, Niemi havaitsi miehessä palaneen paperin tuoksun. Mies sai jälleen otteen sorkkaraudasta ja tällöin Niemi sanoi:
-Ei kai sinun tarvitse minua tappaa! Ota rahat ja lähde pois!
-Kyllä minun täytyy teidän nyt tappaa, mies sanoi.

Tämän jälkeen mies nosti raudasta kiinnipitävän naisen ylös lattialta seisaalleen suorin jaloin ja alkoi kuljettamaan Niemeä pankkisalista ns. konttorinhoitajan työhuoneeseen. Täällä hän löi Niemeä nyrkillä kasvoihin, mutta Niemi ei jostain syystä tuntenut edelleenkään kipua. Hän irrotti vain otteensa sorkkaraudasta ja romahti lattialle.
Mies löi lattialta ylös yrittävää naista sorkkaraudalla päähän. Niemi muistaa nähneensä verijuovan roiskahtaneen yli vasemman silmän. Mies jatkoi edelleen Niemen hakkaamista sekä raudalla että nyrkein. Hän myös potki naista. Lopulta Niemi menetti tajuntansa.

Pahoin ruhjotun Eeva Niemen maatessa tajuttomana lattialla, mies anasti pankkisalin puolelta kassalaatikosta rahaa
21 377 markkaa. Niemi makasi tajun palatessa täysin voimattomana lattialla. Hän näki pankista pois juoksevan miehen housunlahkeet. Sisukas nainen pyrki näkemään, mihin ja millä mies poistui paikalta. Vertavaluvana hän ei päässyt ylös, mutta konttasi ulko-ovea kohden. Oven viereisestä ikkunasta hän näki miehen poistuvan valkoisella, uudehkolla, urheilullisella henkilöautolla, jossa oli takaspoileri. Menosuuntaa hän ei nähnyt.
Niemi sai avatuksi oven ja lähti konttaamaan pihamaalle. Voimat kuitenkin ehtyivät ja loppumatkan hän kieritti itseään kohti läheistä liittymää. Tällöin hänen luokseen saapuivat postinkantaja Anni Raitanen ja kauppias Pentti Laine. Näille Niemi sai kerrotuksi tulleensa hakatuksi sorkkaraudalla.

RIKOSTUTKINTA ALKAA

Niemi pystyi kertomaan poliiseille ryöstäjän tuntomerkit sekä pääpiirteissään tapahtumat, ennenkuin hänet kuljetettiin Rauman aluesairaalaan. Siellä hän joutui olemaan kaksi viikkoa.
Tekniset tutkijat taltioivat rikospaikalta kaikki mahdolliset jäljet ja paikka kuvattiin. (Kirjassa ei mainita mitään videotallenteista, joten pankissa ei sitten kai ollut valvontakameraa kuvaamassa.)

TEKIJÄÄ EI SAADA KIINNI

Niemen virallinen kuulustelu suoritettiin 11.11. Tällöin hän antoi tekijästä hyvin yksityiskohtaisen kuvauksen ja epäili tämän auton olleen joko Mazda tai Mitsubishi.
Tapahtumille ei löytynyt yhtään silminnäkijää, vaikka pankki oli keskellä kylää. Valkoisen auton oli tosin nähty kiertelevän kylällä ennen ryöstöä. Kertoipa joku nähneensä sen palaavan ryöstön jälkeenkin tapahtumapaikan tuntumaan.
Eeva Niemelle näytettiin lukuisia kuvia mahdollisista ryöstäjistä, mutta aina hän totesi, ettei kyseessä ole tekijä. Tällöin hänellä oli aina joku perustelu.
Niemi itse uskoi, että tekijä todella halusi tappaa hänet.

RISTI IKKUNASSA

Aikaa pankkiryöstöstä oli kulunut jo kaksi vuotta ja Niemi työskenteli edelleen ko. pankissa. Niemi olisi tosin halunnut vaihtaa työpaikkaa, mutta se olisi tiennyt muuttoa toiselle paikkakunnalle ja pienempää ansiotuloa. Niemi pelkäsi, että tekijä tulee ja saattaa loppuun sen mikä häneltä jäi kesken eli tulee tappamaan hänet.

Ma 9.10.1989 tapahtui jotakin todella erikoista!
Eeva Niemi havaitsi konttorin ruokailutilan ikkunassa jonkin kuvion. Tuona päivänä satoi ja sateen lakattua alkoi ikkunan ulkopintaan muodostua symmetrinen kuvio: RISTI.
Niemi kauhistui. Kuka voi tehdä hänelle näin karkeaa pilaa?
Tosin perjantaina 13.10. tulisi kuluneeksi tapahtumista tasan kaksi vuotta.
Niemi soitti Rauman poliisille ja kertoi rististä ikkunassa. Rauman poliisi ilmoitti asiasta Porin poliisiin. Niemi soitti myös esimiehelleen ja pyysi tätä seurakseen "henkivartijaksi" perjantaipäivän ajaksi. Esimies todella tuli hänen seurakseen. Ensin hän oli ajatellut käydä vain paikalla, mutta ristin nähtyään, hän jäi koko päiväksi. Mitään erityistä ei tuona päivänä kuitenkaan tapahtunut.

POLIISITKIN PÄIVITTELEVÄT RISTIÄ

24.10.1989 pankkikonttoriin saapui kaksi Porin poliisilaitoksen ATARI-jaoksen poliisia. Heillä oli mukanaan valokuvia muutamista tekijäehdokkaista. Edelleenkään Niemi ei tunnistanut heistä tekijää. Niemi alkoi valokuvien katsomisen jälkeen kertoa ikkunaan tulleesta rististä. Poliisit katselivat hieman toisiaan päätään pyöritellen; tokihan Niemi oli kovia kokenut, mutta että risti ikkunassa!
Niemi haki vettä ja roiskaisi sitä ulkoapäin ikkunaan, sillä risti ilmaantuisi veden avulla. Muutaman minuutin kuluttua lasin pintaa alkoi todella muodostua jokin kuvio - osa pisaroista ikään kuin tarrautui lasin pintaan.
-Onkohan tässä käytetty jotain kemiallista menetelmää? Arveli nuorempi poliisi.
-No nyt se risti alkaa hahmottua, tokaisi Niemi.
-Niinpä alkaa näkyä. Olisiko siinä käytetty jotain öljyä? Mietti vanhempi poliisi.
Poliisit totesivat, että selvä ristihän ikkunaan tuli. Niemi kertoi, että hän oli havainnut ristin ikkunassa edellisviikon maanantaina eli silloin kun seuraavana perjantaina ryöstöstä tuli kuluneeksi 2 vuotta.
-Se on ... on se siinä, ei siitä mihinkään pääse. Saatana, missä se kamera on, kiroili vanhempi poliisi.
Kamera haettiin autosta ja risti kuvattiin. Myöhemmin paikalle tuli tekninen tutkija, joka yritti taltioida lasin pinnassa olevaa ainetta, johon vesipisarat kiinnittyivät.

PANKKIRYÖSTÖSTÄ 5,5 VUOTTA JA TEKIJÄ SELVIÄÄ

19.4.1993 selvisi pankin ulko-ovesta ryöstön aikaan taltioidun verisen sormenjäljen omistaja. Hän oli keskusrikospoliisissa rekisteröity Ari Uolevi Salo, s. 1967. Salon sormenjälki oli taltioitu jonkun vähäisenä pidetyn rikoksen perusteella järjestelmään. Hänet otettiin kiinni 10.5.1993.
Ari Salo kielsi koskaan tehneensä pankkiryöstöä. Hän kertoi, että ei edes tiedä, missä Kuivalahti on. Näin ollen hän piti mahdottomana, että hänen sormenjälkensä olisi löytynyt pankin ovesta. Tosin hän myönsi, että hänen käytössään oli vuonna 1987 valkoinen Mitsubishi -henkilöauto. Auto oli leasing-auto ja se vastasi kyllä täysin todistajan näkemää autoa.
Toiseksi, Salo kertoi, että hänellä oli tuolloin ollut myös itseasennettavat hammasraudat, joita hän oli silloin tällöin pitänyt.

EEVA NIEMI EI TUNNISTANUTKAAN SYYTETTYÄ

11.5. Rauman poliisilaitokselle kutsuttiin Eeva Niemi. Hänelle näytettiin 12 rekisterikuvaa , jotka esittivät samannäköisiä poliisin rekisteröimiä miehiä. Niemi poimi kuvien joukosta Ari Salon kuvan sanoen, että mies vaikutti hyvin paljon siltä henkilöltä, joka ryösti pankin lokakuussa 1987.
Kuulustelu lopetettiin ja Niemelle kerrottiin, että heillä oli kiinni kyseinen mies. Niemi muuttuikin yllättäen hyvin pelokkaaksi. Hänelle näytettiin tunnistushuoneessa ryöstöön epäiltyä Ari Saloa. Tällöin nainen sanoi, ettei Salo ollut Kuivalahden pankkiryöstöön sopiva henkilö.
Poliisin mielestä Niemi oli vuosien aikana antanut tekijästä juuri sellaisen kuvan, mikä Salokin oli. Nyt hän ei sitten tunnistanutkaan tätä!

Niemelle kerrottiin 23.5. , että Ari Salon verinen sormenjälki oli löydetty pankin ovesta ryöstön jälkeen tehdyssä poliisin teknisessä rikostutkinnassa.
Salon asianajaja teki kaikkensa, ettei hänen päämiestään tuomittaisi. Hän vetosi mm. siihen,
-että tapahtuneesta oli kulunut jo lähes 6 vuotta, eikä tunnistusta valokuvasta voida näin ollen enää pitää luotettavana ja
-että valkoisia Mitsubishejä lienee ryöstön aikana ollut Suomessa sadoittain ja
-että sormenjäljen todistusarvoonkaan ei ollut luottamista, koska syyttäjän käsityksen mukaan kaksi pankin ovesta löytyneistä sadoista sormenjäljistä olisivat nimenomaan Ari Salon.
"Tämän seikan on syyttäjälle ilmoittanut KRP:n sormenjälkitoimisto 6 vuotta tapahtuman jälkeen. Syyksi aikaviiveeseen ilmoitetaan se, että ATK-alalla tapahtuneen kehityksen johdosta on sormenjälkien tutkiminen siten helpottunut, että vertailua voitaisiin suorittaa laajemmalti kuin ennen. Tämä taas tarkoittaa sitä, että vertailua suoritetaan vähemmän aikaa vievillä menetelmillä ja kenties vähemmän luotettavasti. "

TUOMION AIKA

11.2.1994 Rauman käräjäoikeus tuomitsi Ari Salon hänen 13.10.1987 tekemästään törkeästä ryöstöstä 4v 6kk:n pituiseen vankeusrangaistukseen. Salon tekemiin muihin rikoksiin yhdistettynä hän sai yhteensä 5v 1kk vankeutta.

MUTTA ENTÄ SE RISTI IKKUNASSA?

Ristin kuva ikkunassa ei selvinnyt, koska Ari Salo ei koskaan myöntänyt ryöstöä. Edes tekninen tutkinta ei tuonut selvyyttä asiaan. Se ehkä olisi selvinnyt, jos ruutu olisi irrotettu ja viety tutkimuksiin, mutta tähän ei katsottu olevan rikostutkinnallista syytä.
-----------
Omia ajatuksia tapauksesta:
Jotenkin tulee tunne, että oliko konttorinhoitaja Eeva Niemi sittenkin mukana itse tässä ryöstössä. Olen pohtinut asiaa tähän suuntaan:
Jospa Niemi ja Salo olivat tuttavia keskenään. Salo oli ehdottanut Niemelle, että hän tulee ryöstämään pankin ja saalis jaetaan puoliksi. Salo on käynyt ensin vaihtamassa rahaa ja tutkailemassa tilannetta ja Niemi on neuvonut häntä tulemaan vartin päästä uudelleen.
Salo onkin tullut, mutta hänpä on yksipuolisesti muuttanut suunnitelmia ja päättänyt ottaa koko saaliin itselleen. Jos hän hakkaisi Niemen pahanpäiväisesti, ei tämä uskaltaisi häntä käräyttää, koska oli itsekin mukana suunnittelemassa keikkaa. Tai jos hän tappaisi, ei uhri ainakaan sitten olisi kielimässä.
Niemi on antanut vihjeitä tekijästä ja raakannut viattomat tekijäehdokkaat pois. Hän on kenties myöhemmin ollut yhteydessä vielä Saloon ja kertonut tälle, että pystyisi kertomaan poliisille Salon olleen tekijä. Tällöin Salo on luvannut tulla tappamaan Niemen. Niemi on itse tehnyt ikkunaan ristin, jotta on saanut itselleen "henkivartijan" siksi päiväksi, kun Salon piti tulla paikalle.
No, en tiedä, onko asia näin mennyt, mutta jotain kummallista on siinä, että Niemi vuosien ajan tiesi tarkat tuntomerkit ja sitten kun tuntomerkkejä vastaava henkilö tuodaan hänen näkyviinsä, ei hän vastannutkaan tekijää.


User avatar
Queen
Posts: 1988
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Outo pankkiryöstö Eurajoella 1989, risti ikkunassa

Post by Queen » Fri Dec 01, 2017 10:21 am

Vielä sen verran tästä ryöstöstä, että harmittavaa on, että Joutsenlahden artikkelissa ei mitenkään valoteta sen enempää ryöstäjän kuin konttorinhoitajankaan taustoja. Millaisia ihmisiä he olivat? Minkä ikäinen Niemi oli, oliko perheellinen ja millaisissa piireissä hän liikkui? Entä ryöstäjä? Hänellä oli taustallaan siis jotain pienempää rikosta, jota ei myöskään selvitetty sen tarkemmin, mutta millainen ihminen hän muuten oli ja mistä hänen äkillinen rahantarpeensa johtui? Jäi myös epäselväksi tuo hänen ammattinsa kauppamatkustajana, että mitä hän kauppasi. Vai oliko hän oikeasti edes kauppamatkustaja?
En löytänyt netistä mitään tästä ryöstöstä.

User avatar
skoune
Posts: 930
Joined: Sun Jul 08, 2012 8:34 am

Re: Outo pankkiryöstö Eurajoella 1989, risti ikkunassa

Post by skoune » Fri Dec 01, 2017 5:05 pm

Queen wrote:Vielä sen verran tästä ryöstöstä, että harmittavaa on, että Joutsenlahden artikkelissa ei mitenkään valoteta sen enempää ryöstäjän kuin konttorinhoitajankaan taustoja. Millaisia ihmisiä he olivat? Minkä ikäinen Niemi oli, oliko perheellinen ja millaisissa piireissä hän liikkui? Entä ryöstäjä? Hänellä oli taustallaan siis jotain pienempää rikosta, jota ei myöskään selvitetty sen tarkemmin, mutta millainen ihminen hän muuten oli ja mistä hänen äkillinen rahantarpeensa johtui? Jäi myös epäselväksi tuo hänen ammattinsa kauppamatkustajana, että mitä hän kauppasi. Vai oliko hän oikeasti edes kauppamatkustaja?
En löytänyt netistä mitään tästä ryöstöstä.
Kiitos Queen, lähellä kotiseutuani tapahtuu ja on tapahtunut kaikenlaista kaikissa ilmansuunnissa (Ulviln tapaus, lenkkeilijätytön polttomurha, mökkiinsä tapettu mummo jne jne)
Tämä Kuivalahti on todella pieni kylä kotipaikaltani noin 12 kilsaa etelään.

Ja nyt asiaan. Mielestäni Queen on ihan oikeilla jäljillä, kun epäilee, että Niemi ei halunnut tunnistaa Saloa.

Saattoi olla niinkin, että Niemi sai ryöstötilanteessa neuvoteltua, että jos mies säästää hänen henkensä, niin hän ei ilmianna miestä koskaan.

Ja se toinen juttu, ties vaikka olisi ollut naisen sukulaispoika. Tuossa "pankkikonttorissa" tuskin paljon rahoja kulki. (Mulle tuli tässä oikosulku, eihän ollut vielä eurot käytössä silloin?)

Ja se ristin ilmaantuminen ikkunaan. Ehkä Salo oli ötöstellyt muualla ja nyt pelkäsi, että jää kiinni myös Kuivaniemen keikasta. Siksi lavastivat tuollaisen ristin?

Harmi kun ei tiedä oikeita nimiä tässä.Se saattaisi helpottaa asianratkaisussa.

Siellä Eurajoella on rakennettu sitä atomivoimalaa iät ajat ja paikkakunnalla asuu ja on asunut iät ajat vaikka minkämaalaista työntekijää. Rattijuoppous on siellä myös yleistä...

Ja ihan lopussa tuli vielä mieleeni, että jospa rva oli itse kavaltanut rahat ja ystävä "auttoi" muka ryöstämällä rahat?

User avatar
Queen
Posts: 1988
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Outo pankkiryöstö Eurajoella 1989, risti ikkunassa

Post by Queen » Sat Dec 02, 2017 10:03 am

Sehän on mielenkiintoista, että pankkiryöstön sijainti osui näin lähelle skounen kotipaikkaa.
Skoune, kuinka vilkkaan arvioisit työn kylän olleen, jos ajatellaan tuota ryöstön ajankohtaa?
Minusta näet outoa oli, että ryöstö tehtiin työväestön ruokatunnin aikaan. Jos järjellä ajattelee, niin eikö se olisi kaikkein huonoin ajankohta; työssä käyvät ihmiset saattavat poiketa pankkiin hoitamaan asioitaan ruokatunnilla ja näin häiritä ryöstöä. Sitten kun vielä ajatellaan tätä tekotapaa. Ryöstäjä ei hoidellut asiaansa mitenkään kiireellä, vaan hänellä oli aikaa hakata naista välillä sorkkaraudalla ja välillä nyrkein, potkiakin sekä raahata tämä toiseen huoneeseen jne. Eihän siihen olisi vaadittu kuin yksi asiakas, joka olisi yllättänyt ja näin tekijä olisi tunnistettu. Puhumattakaan, että ovesta olisi lapannut väkeä enemmänkin.

Tämä Eeva Niemi oli siis kertonut olevansa aivan varma, että ryöstäjä halusi tappaa hänet. Olikohan sittenkään näin, vai miksi Niemi sitten oli niin sitkeä tapettava. Oletuksena kuitenkin on, että jos toista ihmistä taukuroi sorkkaraudalla keskelle päätä ja ohimoihin useita kertoja, henkilö kuolee tai vähimmässäkin määrin saa aivovaurion. Niemelle ei todennäköisesti jäänyt tapauksesta mitään pysyviä vammoja.

User avatar
skoune
Posts: 930
Joined: Sun Jul 08, 2012 8:34 am

Re: Outo pankkiryöstö Eurajoella 1989, risti ikkunassa

Post by skoune » Sat Dec 02, 2017 11:38 am

Queen wrote:Sehän on mielenkiintoista, että pankkiryöstön sijainti osui näin lähelle skounen kotipaikkaa.
Skoune, kuinka vilkkaan arvioisit työn kylän olleen, jos ajatellaan tuota ryöstön ajankohtaa?
...
Tämä Eeva Niemi oli siis kertonut olevansa aivan varma, että ryöstäjä halusi tappaa hänet. Olikohan sittenkään näin, vai miksi Niemi sitten oli niin sitkeä tapettava. Oletuksena kuitenkin on, että jos toista ihmistä taukuroi sorkkaraudalla keskelle päätä ja ohimoihin useita kertoja, henkilö kuolee tai vähimmässäkin määrin saa aivovaurion. Niemelle ei todennäköisesti jäänyt tapauksesta mitään pysyviä vammoja.
Queen, suoraan sanoen hämmästyin, kun kuulin, että siellä olisi joku pankkikonttori ollut. Ja toisekseen, ei Kuivalahdella tainnut olla sellaista työväkeä, joka olisi silloin pankkiin kiirehtinyt.

Juuri noista vammoista saa sen käsityksen, että leikkitappelua olisi ollut. - Olisi kiintoisaa tietää, saatiinko ryöstäjältä rahat takaisin joskus. - Jotenkin viittaisi kyllä rva kassaneidin kavalluksn peittelyyn. Saattaahan olla, että tapaus sattuikin niin, että pankki ei ollut edes auki... silloin ei kävijät häirinneet

User avatar
Queen
Posts: 1988
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Outo pankkiryöstö Eurajoella 1989, risti ikkunassa

Post by Queen » Sat Dec 02, 2017 7:24 pm

Sen pankkikonttorin kerrottiin olleen aivan Kuivalahden keskustassa.
Vai oli siellä työväestö niin vähissä. :mrgreen:
Löytyisikö Arvo Kyyrölältä tai joltain muulta tuon aikaisia lehtileikkeitä, että saataisiin lisää informaatiota? Lyhennetty tuo minunkin kirjoitukseni on, mutta ei kirjassa noihin meidän kaipaamiin asioihin ole selvennystä.

Post Reply